27 Μαΐου 2018

Ψάχνουν στο Μαξίμου χαρτί για ψηφοδέλτια

Παρά το γεγονός ότι τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και τα υπόλοιπα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη συνεχίζουν τις διαψεύσεις για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου λένε πως κάποιοι ψάχνουν ακόμα και για χαρτί… ψηφοδελτίων.

Μάλιστα, όταν πριν από µία εβδοµάδα έκανε την εµφάνισή του στους διαδρόµους του υπουργείου Εσωτερικών πολύ γνωστός εισαγωγέας χάρτου, κανείς στους διαδρόμους και στα γραφεία δεν έδωσε ιδιαίτερη σηµασία στην παρουσία του, αν και ο λόγος όµως που βρέθηκε εκεί δεν ήταν προσωπικός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γνωστός χαρτέμπορας συµµετείχε σε προγραµµατισµένη σύσκεψη µε το ανώτατο επιτελείο του υπουργείου, µε ένα και µοναδικό θέµα. Το πρωθυπουργικό γραφείο είχε αποφασίσει πρόωρες εκλογές και η εντολή στο αρµόδιο υπουργείο, το Εσωτερικών, ήταν να κινητοποιηθεί ο µηχανισµός του κράτους, µε ορίζοντα τον Οκτώβριο.

Πρώτη κίνηση λοιπόν, ή, µε όρους πιο υπηρεσιακούς, πρώτη σύσκεψη, αυτή για την παραγγελία και τη δέσµευση των προβλεπόµενων ποσοτήτων χαρτιού γραφής για το τύπωµα των ψηφοδελτίων. Και εκεί υπήρξε και η πρώτη δυστοκία, σύµφωνα µε πληροφορίες της εφημερίδας «Παραπολιτικά».

Γιατί στη διεθνή αγορά χαρτιού υπάρχουν προβλήµατα και δυσχέρειες την παρούσα χρονική περίοδο στην προµήθεια τόσο µεγάλων ποσο-τήτων χαρτιού γραφής βάρους 60 γρ., που συνήθως χρησιµοποιείται για το τύπωµα των ψηφοδελτίων. Ο χρόνος όµως είναι τόσο ανελαστικός, ώστε δόθηκε εντολή για παραγγελία και δέσµευση χαρτιού βάρους 70 γρ. που διατίθεται προς εισαγωγή για τις ποσότητες που θα χρειαστεί η Ελλάδα προκειµένου οι εκλογές να εξελιχθούν κανονικά τον Οκτώβριο.

Αυτές οι ενέργειες δείχνουν ότι ο Τσίπρας έχει αποφασίσει πρόωρες εκλογές για το φθινόπωρο.

Το ίδιο το µεταµνηµονιακό σενάριο ενισχύει την επιλογή για προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο και ειδικά τον Οκτώβριο, µε πιθανότερη ηµεροµηνία την Κυριακή 21 Οκτωβρίου.

Εκτίµηση, η οποία κυριαρχεί µάλιστα και στους ελληνικούς τραπεζικούς κύκλους αλλά και σε διακριτούς εγχώριους οικονοµικούς παράγοντες που τυγχάνουν τακτικοί συνοµιλητές των τραπεζιτών. Οι ελπίδες για το «γαλλικό κλειδί» σε σχέση µε τη διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους ελαχιστοποιούνται.

Η γερµανική λογική επικρατεί ως προς τη δηµοσιονοµική πειθαρχία της ευρωζώνης, µε τον παράγοντα «Ιταλία» να επιδρά αρνητικά στις όλες εξελίξεις. Ετσι, παρά τις προθέσεις Μακρόν, ακόµη και χωρίς την πιστοληπτική γραµµή στήριξης, η επιτήρηση που θα υπάρχει στην Ελλάδα -τα οµόλογα της οποίας έχουν επιτόκια στις αγορές ακόµη και σήµερα που ξεπερνούν το 4%-, θα είναι επίµονη, ενώ η «ρήτρα ανάπτυξης» δεν δείχνει εφικτή και το πιθανότερο είναι ότι η διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους θα µοιάζει µε τις δόσεις των Μνηµονίων. Προαπαιτούµενα δηλαδή αντί για µέτρα ελάφρυνσης, χωρίς χρήµατα µάλιστα.

Η διαδικασία αυτή θα επιβαρύνει το κλίµα για την κυβέρνηση στην κοινή γνώµη, ενώ τα φοροδοτικά περιθώρια δείχνουν να εξαντλούνται -µε τα ληξιπρόθεσµα να εκτοξεύονταιµαζί µε την ανοχή και µε το «µαξιλάρι» του υπερ-πλεονάσµατος, που έχει συγκεντρωθεί σε βάρος της αναπτυξιακής διαδικασίας, της τάξης των 17-18 δισ. ευρώ, να κινδυνεύει από µια τάση αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, µε άµεση επίπτωση στο κόστος δανεισµού της Ελλάδας.

Οι κίνδυνοι αυτοί είναι ορατοί µέσα στο οκτάµηνο που ακολουθεί από την τυπική έξοδο από τα Μνηµόνια µέχρι τις ευρωεκλογές, χωρίς να προσµετράται το κόστος από την εκ νέου περικοπή των συντάξεων από 1ης/1/2019.

Ολες αυτές οι παράµετροι «βάρυναν» στις εκτιµήσεις της ηγετικής οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ και στις αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίµου, µε το πρόκριµα των εκλογών τον Οκτώβριο να ενισχύεται έναντι όλων.

ΜΕ ΠΛΗΦΟΡΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ