23 Απριλίου 2018

Ιράν: Ενδείξεις ότι βρήκαν τη σορό του σάχη της Περσίας -Είχε χαθεί εδώ και δεκαετίες

Ενα μουμιοποιημένο πτώμα, εκεί όπου βρισκόταν κάποτε ο τάφος του σάχη της Περσίας, βρήκαν στο Ιράν και η επιτροπή εθνικής κληρονομιάς της Τεχεράνης ανακοίνωσε ότι πιθανόν να πρόκειται για τη σορό του ιδρυτή της δυναστείας των Πεχλεβί, η οποία είχε χαθεί εδώ και δεκαετίες.

Οι ισλαμικές αρχές έκαναν τα πάντα για να εξαφανίσουν μνημεία της δυναστείας που ανέτρεψαν, μετά την επανάσταση του 1979. Στο πλαίσιο αυτό κατέστρεψαν και τον τάφο του Ρεζά Σαχ Παχλεβί, του ισχυρού άνδρα του στρατού ο οποίος ανέλαβε πραξικοπηματικά τα ηνία της χώρας τη δεκαετία του 1920. Υπό την πίεση των Βρετανών, ο σάχης παραιτήθηκε υπέρ του γιου του το 1941.

Αν και γίνονταν έρευνες τα τελευταία χρόνια, η σορός του δεν είχε βρεθεί. Ομως τη Δευτέρα ο διευθυντής της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Τουρισμού του Συμβουλίου της Τεχεράνης ανακοίνωσε μέσω του πρακτορείου Irna ότι βρέθηκε ένα μουμιοποιημένο πτώμα κατά τη διάρκεια εργασιών για την ανακαίνιση ενός ισλαμικού ιερού. Ο Χασάν Χαλιλαμπαντί διευκρίνισε ότι είναι πιθανόν να πρόκειται για τη σορό του Ρεζά Σαχ Παχλεβί. Πρόσθεσε ότι θα εξεταστεί από τα αρμόδια όργανα.

Ομως, το γραφείο Τύπου του ιερού Αμπντόλ Αζίμ –στο οποίο γίνονται οι εργασίες– υποβάθμισε την είδηση και έκανε λόγο για φήμες. «Η περιοχή γύρω από το ιερό ήταν στο παρελθόν νεκροταφείο. Είναι φυσικό να ανακαλύπτονται πτώματα στη ζώνη αυτή», ανέφερε ο διευθυντής δημοσίων σχέσεων Μοσταφά Αζουρλό.

Η δυναστεία των Παχλεβί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για την ιρανική ηγεσία που ανησυχεί για την αυξανόμενη δημοτικότητά τους μεταξύ των νέων που δεν έχουν μνήμες από την επανάσταση και το παλαιό καθεστώς. Ο εξόριστος Ρεζά Παχλεβί, ο εγγονός του σάχης, παραμένει ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης και είχε στηρίξει της μαζικές διαδηλώσεις που οργανώθηκαν πρόσφατα στη χώρα.