23 Απριλίου 2018

Σπυράκη: Αν φορολογήσουν και τον αέρα που αναπνέουμε, τότε με βεβαιότητα θα έχουμε πολύ μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα

Για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, για το πλεόνασμα, για την οικονομία, για τη ΔΕΗ, για τον «Ρουβίκωνα» αλλά και για το προσφυγικό-μεταναστευτικό μίλησε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και ευρωβουλευτής του κόμματος, Μαρία Σπυράκη, σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης της Μαρίας Σπυράκη:

Υπάρχει περίπτωση ανταλλαγής των Τούρκων με τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς που ζήτησε ο κ. Ερντογάν;

“Όχι βέβαια. Η Ελλάδα είναι Κράτος δικαίου, είναι χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι στην Ελλάδα, η Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα και πέραν τούτου δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Και προφανώς δεν υπάρχει καμία συζήτηση για ανταλλαγή ή συμψηφισμό. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που μόλις ακούσαμε, το είπε πάρα πολύ καθαρά, δεν χρειάζεται επεξήγηση”.

Για πλεόνασμα

“Αν φορολογήσουν και τον αέρα που αναπνέουμε, τότε με βεβαιότητα θα έχουμε πολύ μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα. Το ερώτημα είναι πόσο αυτό το πλεόνασμα είναι βιώσιμο;  Και τι χαρακτηριστικά δίνει στην οικονομία μας αυτό το πλεόνασμα. Διότι αν αφαιρείς και το τελευταίο ευρώ από την αγορά, αν για τον ελεύθερο επαγγελματία οι εισφορές και οι φόροι ξεπερνούν το 75% του τζίρου του -γιατί για αυτό μιλάμε, κατά μέσο όρο- τότε βεβαίως και μπορείς να φτάσεις ένα τέτοιο πλεόνασμα. Αλλά η οικονομία συρρικνώνεται, ο ρυθμός ανάπτυξης κρατιέται χαμηλά, το περίφημο ελατήριο δεν εκτινάσσεται και όλες οι προβλέψεις της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη, πέφτουν έξω και το ξέρετε”.

Δεν μας φέρνει πιο κοντά σε αυτό που λέει η ελληνική Κυβέρνηση, προς καθαρή έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του ’18;

“Αν ήταν καθαρή η έξοδος τότε θα έπρεπε να καταργηθούν αυτόματα οι δεσμεύσεις της Ελλάδος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ως το 2022, για μείωση των συντάξεων από 1/1/19 και για μείωση του αφορολογήτου από 1/1/20. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται. Αντίθετα φαίνεται επιπρόσθετη πρόθεση των δανειστών να βάλουν και άλλους όρους. Η ενισχυμένη επιτήρηση θα έρθει. Χωρίς λεφτά θα είμαστε μετά τον Αύγουστο. Όχι χωρίς ενισχυμένους όρους”.

Η Ν.Δ. θα αλλάξει αυτό το καθεστώς; Και αν αυτά που περιγράφετε οδηγούν σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες περί το φθινόπωρο; Για την ιδιωτικοποίηση των μονάδων της Δ.Ε.Η.;

“Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να γίνουν εκλογές για να μπορέσουμε να απελευθερώσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις, για να αυξήσουμε την ανάπτυξη. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να γίνουν εκλογές για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας με την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων. Θα σας πω ένα παράδειγμα: Είναι στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της Δ.Ε.Η. Τι είναι αυτό. Θα μου επιτρέψετε να πω τι είναι αυτό. Θα σας πω τι βρήκαν και τι αφήνουν, με αριθμούς, στη Δ.Ε.Η. Βρήκαν τη Δ.Ε.Η. με 1 δις ανείσπρακτα το 2014. Αφήνουν τη Δ.Ε.Η. με 3 δις ανείσπρακτα το 2018. Βρήκαν τη Δ.Ε.Η. με χρηματιστηριακή αξία 2,5 δις το 2014, αφήνουν τη Δ.Ε.Η. με χρηματιστηριακή αξία 0,6 δις το 2018. Τι συμφώνησαν: Συμφώνησαν να μειώσουν την παρουσία της Δ.Ε.Η. στο πελατολόγιο κατά 45% στο 2019. Χωρίς να πάρει η Δ.Ε.Η. κανένα ευρώ. Μηδέν ευρώ θα πάρει η Δ.Ε.Η. από αυτήν την συμφωνία. Και τώρα πάνε να πουλήσουν τέσσερις λιγνιτικές μονάδες αφαιρώντας από αυτές και τα χρέη και το πλεονάζον προσωπικό το οποίο το μεταφέρουν στη Δ.Ε.Η. Έτσι και τη Δ.Ε.Η. καταστρέφουν και φθηνό ρεύμα δεν παρέχουν. Εμείς αυτό που θέλουμε -και θα έχουμε την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων- είναι η απελευθερωμένη αγορά να δίνει τελικά στον καταναλωτή φθηνότερο ρεύμα. Στα νοικοκυριά, στη βιομηχανία”.

Με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων η Νέα Δημοκρατία τι στάση κρατά;

“Νομίζω ότι είναι σαφές. Ότι εμείς λέμε αυτό που πιστεύουμε. Και σημειώνουμε ότι δεν έχει κανένας δικαίωμα να κατεβάσει το διακόπτη. Αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει μία σαφής διαφορά μοντέλου, μία θεμελιώδης διαφορά μοντέλου. Εμείς απευθυνόμαστε στον καταναλωτή και λέμε ότι ο καταναλωτής θα πρέπει να παίρνει ρεύμα με χαμηλότερο κόστος με απελευθέρωση, αυτοί απευθύνονται πια στην Κομισιόν με την οποία έχουν συμφωνήσει, σε ένα μοντέλο το οποίο δεν είναι βιώσιμο. Καταστρέφει στο τέλος της ημέρας τη Δ.Ε.Η. και είναι μια συμφωνία, που δεν βάζει τίποτα υπέρ του καταναλωτή.

Για την κατάσταση στη Μυτιλήνη. Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι αποκλειστική της ευθύνη.

“Να αρχίσουμε από το πιο σημαντικό. Έπρεπε ή όχι να είχαν διαχωριστεί οι παράτυποι μετανάστες από τους πρόσφυγες; Με γρήγορες διαδικασίες. Η Νέα Δημοκρατία προτείνει από 4 έως 6 εβδομάδες. Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο. Η Κυβέρνηση χρόνια τώρα δεν έχει καταφέρει να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό πρότυπο παροχής ασύλου. Και όσοι δεν λαμβάνουν άσυλο, θα πρέπει να οδηγούνται μέχρι την επαναπροώθησή τους σε κλειστά κέντρα φιλοξενίας. Για να μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς τι γίνεται. Και αυτό είναι, νομίζω, ένα σημαντικό στοιχείο σε αυτή την υπόθεση».

Για τον Ρουβίκωνα

“Οι εκλεκτικές συγγένειες είναι σαφείς. Εμείς θέλουμε τη διαφύλαξη της τάξης. Και να μη γίνεται η χώρα διεθνώς ρεζίλι”.

Για τη διένεξη με εφημερίδα «Δημοκρατία»

“Δεν είναι προσωπικό το θέμα. Η Νέα Δημοκρατία επέλεξε να στείλει ένα μήνυμα. Το μήνυμα αυτό είναι ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα δεν έχει σχέση με την Παράταξη. Και το μήνυμα δεν αφορά τίποτε άλλο εκτός από τους πολίτες, που στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία”.