24 Απριλίου 2018

Ανησυχία στη ΝΔ για την αύξηση των ροών στον Εβρο -31 βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση

Κατακόρυφη είναι αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στον Έβρο, αναφέρουν με ερώτησή τους στη Βουλή 31 βουλευτές της ΝΔ με επικεφαλής τον γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη.

Οι γαλάζιοι βουλευτές μιλούν για ανεξέλεγκτες διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο στον Έβρο και ζητούν από τους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα, Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη απαντήσεις για το αν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης των ροών αυτών, καθώς οι διελεύσεις έχουν ξεπεράσει τις 200 μέσα στον Απρίλιο και να αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι.

Η ΝΔ καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν εάν θα ζητηθεί η παρουσία της FRONTEX για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας, σύμφωνα με το άρθρο 12 της Συνθήκης Σένγκεν.

Η ερώτηση της ΝΔ:

Αυγενάκης, Δημοσχάκης και 29 ακόμη Βουλευτές της ΝΔ

«Κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στον Έβρο»

Στην αύξηση των ροών μεταναστών και προσφύγων που περνούν τον Έβρο αναφέρονται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο αν. Τομεάρχης Άμυνας - Βουλευτής Έβρου κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης και Βουλευτές της ΝΔ με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση προς τους Υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Βίτσα, Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο και Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνουν οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στον Έβρο, με τα νούμερα που καταγράφουν οι Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης να είναι άκρως ανησυχητικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι καθημερινά πλέον περνάνε το ποτάμι του Έβρου πάνω από 300 μετανάστες και πρόσφυγες, αριθμός που είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι και το φθινόπωρο που ο καιρός συνεχώς θα βελτιώνεται.

Μετά την παράνομη σύλληψη και κράτηση των δύο στρατιωτικών μας στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ανοίξει τη στρόφιγγα κι αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα επίσημα νούμερα. Πέρυσι τον Μάρτιο είχαν περάσει τα χερσαία σύνορα από τον Έβρο 256 άτομα, ενώ τον φετινό, μετά το γεγονός με τους δύο στρατιωτικούς μας, καταγράφηκαν 1.658 το σύνολο των οποίων είναι ταυτισμένοι οικονομικοί μετανάστες και πρόσφυγες πολέμου. Παράλληλα μέσα στον Απρίλιο οι διελεύσεις έχουν ήδη ξεπεράσει τις 2.000 και σίγουρα θα αυξηθούν μέχρι το τέλος του μήνα ακόμη περισσότερο.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι η Άγκυρα «παίζει» και πάλι το χαρτί των ταυτισμένων οικονομικών μεταναστών και των προσφύγων για να αυξήσει την πίεση προς την Ε.Ε. και προς την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να τιναχθεί στον αέρα η συμφωνία με την Τουρκία και να ζήσουμε και πάλι ένα εφιαλτικό καλοκαίρι ανάλογο με το 2015, όπου είχαμε ανεξέλεγκτες ροές εξ αιτίας των πολιτικών περί ανοικτών συνόρων!

Με την υπόθεση της παράνομης σύλληψης και κράτησης των δύο στελεχών του Ε Σ χάσατε το κεκτημένο της Διασυνοριακής Επιτροπής, που συνήθως έλυνε τέτοια ζητήματα. Το θέμα ανέβηκε επίπεδο και με δική σας ευθύνη εξελίχθηκε σε υπόθεση μεταξύ των Αρχηγών των δύο Κρατών κι όχι μόνον, με τη γνωστή εξέλιξη μέχρι σήμερα. Δεν πρέπει να αμελούμε, επίσης, ότι έχει αποθρασυνθεί το οργανωμένο διεθνές έγκλημα στην ευρύτερη περιοχή με την ανοχή, βέβαια, της Τουρκίας. Επίσης, δυστυχώς, χαλάρωσε η ένταση υλοποίησης του σχεδίου ΑΣΠΙΔΑ στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τις αντικρουόμενες διαταγές σχετικά με την ακολουθούμενη πολιτική στον τομέα της αποτροπής δεν βοηθούν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των διεθνών κυκλωμάτων διακίνησης παράνομων μεταναστών, που με τη δράση τους αυξάνουν τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.

Από την άλλη μεριά δεν πρέπει να ξεχνάμε την απόλυτα δικαιολογημένη κόπωση των Δυνάμεων Συνοριακής Φύλαξης, που καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες για να προστατέψουν τα ενδονατοϊκά σύνορά μας, τα οποία εκτός από ελληνικά είναι και ευρωπαϊκά. Εκτός όμως από την κόπωση έχουν να αντιμετωπίσουν και τις σοβαρές ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό, γεγονός που δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό την υλοποίηση της αποστολής τους.

Για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων μας είναι απαραίτητη και η συνδρομή των δυνάμεων της FRONTEX, για τις οποίες θα πρέπει να διεκδικήσουμε, ως χώρα, να μην αναπτύσσουν τις δυνάμεις τους μόνο κατά μήκος των ελληνικών συνόρων, αλλά και στα πέρα σύνορα της γειτονικής χώρας. Ως γνωστόν ο Έβρος και γενικότερα η Θράκη αποτελούν νευραλγικές, ακριτικές και ευαίσθητες περιοχές. Γι’ αυτό και θα πρέπει να αποκλειστούν οποιεσδήποτε σκέψεις πολύ περισσότερο οι σχεδιασμοί για δημιουργία νέων δομών εξυπηρέτησης μεταναστών και προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή, εκτός από τις ήδη υπάρχουσες, καθώς είναι έντονο το πρόβλημα λόγω των αυξημένων ροών».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:
«1. Πως θα αντιμετωπίσετε τις αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στον Έβρο; Έχετε σχέδιο αντιμετώπισης τους και αν ναι ποιο είναι αυτό;
2. Θα ενισχύσετε με άτομα, αλλά και με τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό τις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι συνεχόμενες ροές μεταναστών και προσφύγων;
3. Θα ενισχύσετε τις δομές διαχείρισης μεταναστών – προσφύγων, ώστε να αποδεσμευτούν δυνάμεις για την περιπολία στα σύνορα προς αποτροπή των παράνομων διελεύσεων;
4. Σκέφτεστε το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας δομής για την φύλαξη των συνόρων, υπό ενιαία πολιτική και επιχειρησιακή Αρχή.
5. Θα ζητηθεί η παρουσία της FRONTEX για την από κοινού με όλους τους Ευρωπαίους αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας, σύμφωνα με το άρθρο 12 της Συνθήκης Σένγκεν;
6. Εξετάζετε το ενδεχόμενο να ζητήσετε από τη FRONTEX τον σχεδιασμό και την άμεση ενεργοποίηση των ομάδων ταχείας ανταπόκρισης RABIT;
7. Θα διεκδικήσετε την παρουσία της FRONTEX και κατά μήκος των πέρα συνόρων, της γειτονικής μας χώρας, ώστε να επιτευχθεί μια πιο ουσιαστική και αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων των δύο κρατών;
8. Έχουν βάση τα σενάρια που αναφέρουν για δημιουργία επιπλέον δομών εξυπηρέτησης προσφύγων και μεταναστών, εκτός από τις ήδη υπάρχουσες, στον Έβρο και στη Θράκη γενικότερα, που αποτελούν νευραλγικές, ακριτικές και ευαίσθητες περιοχές; Έχετε σκεφτεί τους κινδύνους που εγκυμονούν, εφόσον προχωρήσετε σε μια τέτοια κίνηση;».