22 Απριλίου 2018

Καταρρέει ο Τσίπρας – Αυτοδυναμία με (τουλάχιστον) 155 έδρες για τη ΝΔ δείχνουν οι δημοσκοπήσεις



Με εικόνα κατάρρευσης παρουσιάζεται η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου τις τελευταίες εβδομάδες, παρασυρόμενη και από τις αποτυχίες στα εθνικά θέματα, όπως άλλωστε δείχνουν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, με αποκορύφωμα τα στοιχεία της πιο πρόσφατης, της Μetron Analysis, που παρουσίασαν Τα Νέα.

Η ΝΔ παρουσιάζεται πλέον με εξσφαλισμένη την αυτοδυναμία, καθώς η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 13 ποσοστιαίες μονάδες. Αν επαληθεύονταν οι προβλέψεις της δημοσκόπησης η κατανομή των εδρών θα ήταν η εξής: ΝΔ 155, ΣΥΡΙΖΑ 67, ΚΙΝΑΛ 26, ΧΑ 20, ΚΚΕ 19, Ενωση Κεντρώων 9. Αν μάλιστα γίνει μια πιο προωθημένη σκέψη, το άθροισμα των εδρών της ΝΔ και του ΚΙ.ΝΑΛ φτάνουν τις 181 έδρες.

Σύμφωνα με τα δημοσκοπικά στοιχεία, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών καταλογίζει διαχειριστική ανικανότητα στην κυβέρνηση και πρωτοφανές έλλειμμα εμπιστοσύνης στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας ως προς τα πολύ σημαντικά εθνικά θέματα, με φόντο τον απόηχο από όλα τα πρόσφατα επεισόδια που συνδέονται με τις προκλήσεις της Αγκυρας.

Κομβικό σημείο αποτέλεσε η σύλληψη και παρατεταμένη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης, εξέλιξη που αναδεικνύει πλέον και τα εθνικά θέματα σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής ουσιαστικά δεν υπήρχαν στη λίστα των σημαντικότερων προβλημάτων, αλλά πλέον καταγράφονται στην τρίτη θέση, πίσω από την οικονομία και την ανεργία.

Στην ιεράρχηση των προβλημάτων, οι αυθόρμητες αναφορές που κατατάσσουν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής ως τα σημαντικότερα της χώρας, όχι μόνο έκαναν την επανεμφάνισή τους στον σχετικό πίνακα, αλλά σταδιακά έχουν ανέλθει στην τρίτη θέση με 13%, πίσω από την Οικονομία (38%) και την Ανεργία (21%) που κρατούν τις δύο πρώτες θέσεις.

Η εικόνα της κατάρρευσης Τσίπρα μπορεί να γίνει ακόμα πιο ακριβής, αν συγκρίνει κανείς τις έρευνες που διενεργήθηκαν το ίδιο περίπου διάστημα:

– Στη δημοσκόπηση της pulse που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης από τον «ΣΚΑΙ», η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 28,5% έναντι 19,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται στην τρίτη θέση με 8,5%. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 7,5%, το ΚΚΕ με 6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Ένωση Κεντρώων και η Ελληνική Λύση με 1,5% αντίστοιχα. Σε σταθερά υψηλά ποσοστά 21,5% βρίσκεται η αδιευκρίνιστη ψήφος.

– Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιοποιήθηκε από «ΤΑ ΝΕΑ», η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα πάνω από δέκα μονάδες.

Στην εκτίμηση ψήφου τα κόμματα συγκεντρώνουν τα ακόλουθα ποσοστά:

-ΝΔ: 36,3%
-ΣΥΡΙΖΑ: 23,3
-Χρυσή Αυγή: 7,1 %
-Κίνημα Αλλαγής: 9%
-ΚΚΕ: 6,7 %
-Ένωση Κεντρώων: 3,3%
-ΑΝΕΛ: 2,5%.

-Στις αρχές της εβδομάδας η εταιρία ALCO παρουσίασε δημοσκόπηση στο «ΕΘΝΟΣ», με σαφώς διαφοροποιημένα στοιχεία ως προς τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, από τις υπόλοιπες δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, η ΝΔ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 21,4% με το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ να φθάνει στο 16,7%.

Ποσοστό πάνω από το όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης συγκεντρώνουν η Χρυσή Αυγή (6%), το Κίνημα Αλλαγής (5,4%) και το ΚΚΕ (5,3%). Κάτω από το όριο που προβλέπεται για είσοδο στη Βουλή βρίσκονται τα ποσοστά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Ένωσης Κεντρώων και της Λαϊκής Ενότητας.

Τα συμπεράσματα των δημοσκοπήσεων στην Πειραιώς

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, οι επιτελείς της Πειραιώς καταλήγουν σε μία σειρά συμπερασμάτων:

– Σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις – παρά τα όσα θέλουν να υποστηρίζουν διάφοροι κύκλοι κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου – η Νέα Δημοκρατία προηγείται με διψήφιο ποσοστό ή ποσοστό που το προσεγγίζει.

– Η διαφορά περίπου δέκα μονάδων στην εκτίμηση ψήφου αλλά και η αξιοσημείωτη σταθερότητα αυτής της διαφοράς δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στα όρια της αυτοδυναμίας.

– Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει σημαντικά του Αλέξη Τσίπρα σε όλους τους επιμέρους δείκτες. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη φορά που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται σταθερά του πρωθυπουργού σε όλες τις μετρήσεις που γίνονται, κάτι που δείχνει πως αποτελεί το ισχυρό χαρτί της ΝΔ.

– Η πλειοψηφία των πολιτών δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση στη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων όπως η ασφάλεια των πολιτών.