09 Μαρτίου 2018

Οι δικαιολογίες του ΥΠΟΙΚ: Γιατί ψηφίσαμε διαγραφή του Παναμά από τη λίστα φορολογικών παραδείσων

Εξήγηση γιατί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ψήφισε στο Ecofin να εξαιρεθεί ο Παναμάς από τη μαύρη λίστα με τις χώρες- φορολογικούς παραδείσους της ΕΕ δίνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.


Χαρακτηρίζουν ως  εσφαλμένη ανάγνωση του  πολιτικού μηνύματος που θέλησε να δώσει το ecofin και σημειώνουν ότι ο Παναμάς ανήκει στις χώρες που, μεταξύ άλλων, ανέλαβαν δεσμεύσεις, σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, να τροποποιήσουν τα επιβλαβή φορολογικά καθεστώτα τους.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Οικονομικών σε άτυπη ενημέρωση με αφορμή  την απόφαση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Οικονομικών & Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN) της 23/1/18  για την διαγραφή οχτώ χωρών, (μεταξύ των οποίων και ο Παναμάς) από την κατηγορία της Ε.Ε των μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας υπήρξαν εσφαλμένη ανάγνωση του πολιτικού μηνύματος αυτής της απόφασης και ανακριβείς ερμηνείες των πραγματικών γεγονότων.

Το πολιτικό μήνυμα

Το πολιτικό μήνυμα είναι ακριβώς το ανάποδο από την ερμηνεία που αναπαράγεται και είναι το εξής: Η Ευρώπη πλέον ασχολείται ενεργά με το ζήτημα των φορολογικών παραδείσων, πράγμα που είναι πάγια θέση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και που υποστήριζε σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Στόχος των πρωτοβουλιών δεν είναι να εξακολουθούν να υπάρχουν «μαύρες λίστες» με φορολογικούς παραδείσους χωρίς κάποιο αποτέλεσμα, αλλά να πιέζονται οι χώρες αυτές για να συμμορφώνονται και να συνεργάζονται σε θέματα φορολογικής δικαιοδοσίας. Και η απόφαση για ενισχυμένη παρακολούθηση, εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς τον στόχο.

Τα πραγματικά γεγονότα

Στο δημόσια αναρτημένο κείμενο των αποτελεσμάτων της συνεδρίασης του Συμβουλίου Οικονομικών & Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN) της 23/1/18 (http://www.consilium.europa.eu/el/meetings/ecofin/2018/01/23/Q) αναφέρεται ότι:

«Tο Συμβούλιο διέγραψε 8 περιοχές από τον κατάλογο της ΕΕ με τις μη συνεργάσιμες περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας, σε συνέχεια των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν σε υψηλό πολιτικό επίπεδο για να αντιμετωπισθούν οι ανησυχίες της ΕΕ. Τα Μπαρμπάντος, η Γρενάδα, η Δημοκρατία της Κορέας, η Ειδική Διοικητική Περιοχή Μακάο, η Μογγολία, o Παναμάς, η Τυνησία και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταφέρθηκαν σε ξεχωριστή κατηγορία περιοχών υπό στενή παρακολούθηση».

Οι συγκεκριμένες χώρες δηλαδή:

Έχουν αναλάβει δεσμεύσεις, σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, να τροποποιήσουν τα επιβλαβή φορολογικά καθεστώτα τους και οφείλουν μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να υλοποιήσουν συστάσεις της Ε.Ε.

Παρακολουθούνται προσεκτικά και συστηματικά σε όλη την διάρκεια του έτους από την ομάδα "Κώδικας Δεοντολογίας" με την υποστήριξη της ΓΓ του Συμβουλίου και την τεχνική βοήθεια της Ε.Ε., ώστε να αξιολογείται η ουσιαστική συμμόρφωσή τους.

​Ειδικά στην περίπτωση της χώρας του Παναμά η οποία μέχρι και την συνεδρίαση Ecofin της 5/12/171 βρισκόταν στην επονομαζόμενη μαύρη λίστα (παράρτημα Ι):

i)Κρίθηκε από την Ε.Ε. ότι με την τρίτη επιστολή της ​(4/1/18) μπορεί να μετακινηθεί στην επονομαζόμενη γκρι λίστα (παράρτημα ΙΙ) και

ii)Θα κριθεί οριστικά, βάσει χρονοδιαγράμματος, μέχρι την προθεσμία της 31.12.18.

iii)Εάν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση βάσει των δεσμεύσεων τις οποίες έχει αναλάβει, τότε θα ξαναμπεί στην μαύρη λίστα.

Επί της διαδικασίας Και τα 28 κ-μ συμφώνησαν στην παραπάνω διαδικασία, σε όλα τα στάδια εργασιών τα οποία προηγήθηκαν της συνεδρίασης του Ecofin της 23ης Ιανουαρίου ​ ​στην οποία δεν έλαβε χώρα καμία ψηφοφορία.

Σημειώνεται, για τους μη γνωρίζοντες, ότι στην συνεδρίαση του Ecofin της 5ης Δεκεμβρίου 2017, αποφασίστηκε η λίστα των χωρών να είναι δυναμική και να επικαιροποιείται.