09 Μαρτίου 2018

Θεσμική μορφή εποπτείας μετά το Μνημόνιο θέλει το Μαξίμου -Τι είναι

Την προσοχή τους στον καθοριστικό γύρο της διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε με τους δανειστές και έχει ορίζοντα την 21η Ιουνίου  για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και την έξοδο από το Πρόγραμμα στρέφουν από 'δω και στο εξής στο Μέγαρο Μαξίμου.


Εξ’ αυτού του λόγου, ο πρωθυπουργός σύμφωνα μεπληροφορίες του iefimerida  αναμένεται προσεχώς να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη παρουσία του οικονομικού επιτελείου και των εμπλεκόμενων υπουργών, προκειμένου να γίνει μια χαρτογράφηση του πως διαμορφώνεται η κατάσταση και τα ανοιχτά μέτωπα, καθώς στην παρούσα φάση γίνεται ανταλλαγή πληροφοριών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Στην κυβέρνηση, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι όλο το παιχνίδι θα κριθεί αυτό το διάστημα, καθώς τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης για χρέος και την περιβόητη  έξοδο από το Πρόγραμμα θα κρίνουν το πολιτικό σχέδιο Τσίπρα. Και κατά συνέπεια το χρόνο που θα επιλέξει να στήσει κάλπες.

Το δημοσιονομικό του 2019

Εξαιρετικά σημαντική είναι η συζήτηση για τα δημοσιονομικά και τα ήδη ψηφισθέντα μέτρα για τις συντάξεις και το αφορολόγητο για το 2019 και το 2020 καθώς  από τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα εξαρτηθεί πότε θα εφαρμοστούν τα μέτρα αλλά και τα αντίμετρα που ζητά η Αθήνα.

Στο τραπέζι η θεσμική μορφή εποπτείας

Ο καθορισμός του πλαισίου παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση και θα αποτελέσει την πυρήνα των συζητήσεων. Θα υπάρχουν δεσμεύσεις πέρα από τα δημοσιονομικά; Ποιοι οι μηχανισμοί καταναγκασμού σε περίπτωση που η Ελλάδα θελήσει να αμφισβητήσει πτυχές των μεταρρυθμίσεων; Όλα αυτά, θα απασχολήσουν επισταμένως τις δυο πλευρές. Σύμφωνα με την κυβέρνηση και αρκετούς αξιωματούχους, πάντως,  η θεσμική μορφή εποπτείας θα προσομοιάζει με το Πορτογαλικό και το Ιρλανδικο μοντέλο. Πλην όμως, υπάρχουν ακόμα φωνές που προκρίνουν τη λύση της προληπτικής γραμμής, δηλαδή τη μη καθαρή έξοδο, καθώς η προληπτική γραμμή συνεπάγεται εμμέσως πλην σαφώς μνημόνιο. Καθοριστικό ρόλο, πάντως, θα διαδραματήσει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.

Προτεραιότητα το σχέδιο ανάπτυξης

Κατά τα λοιπά, προτεραιότητά τους, όπως φάνηκε και από την τοποθέτηση Τσίπρα στη ΓΣΕΒΕΕ είναι το «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης», το οποίο όπως εξηγούν θα περιλαμβάνει όλο τον αναπτυξιακό σχεδιασμό για περίοδο μετα τη λήξη του προγράμματος και θα αποτελεί τη βάση στην οποία θα γίνεται η εποπτεία της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο από το μνημόνιο.

Τι θα πάρουμε για το χρέος

Τέλος, η τεχνική συζήτηση όσον αφορά στη διευθέτηση του χρέους συνεχίζεται. Και αφορά στην εξειδίκευση του γαλλικού μηχανισμού και τη σύνδεση της ελάφρυνσης με την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων από την Ελλάδα.

Με μεγάλο ερώτημα, ωστόσο, αν το ΔΝΤ θα καλυφθεί από ένα τέτοιο μηχανισμό ώστε να θεωρήσει βιώσιμο το χρέος και να μπει στο Πρόγραμμα.

ΣΤΕΛΛΑ Α. ΓΚΑΝΤΩΝΑ
iefimerida.gr