16 Φεβρουαρίου 2018

Αστειάκια Τσίπρα και τύχη-«βουνό» για Καρανίκα στην κοπή της (ασταύρωτης) βασιλόπιτας


Ήταν µεσηµέρι της 2ας Φεβρουαρίου, στο νεοκλασικό της οδού Ηρώδου Αττικού 19. Οι δρόµοι είχαν κλείσει από νωρίς πέριξ του Μεγάρου Μαξίµου, για λόγους ασφαλείας, µε… κλούβες της Ελληνικής Αστυνοµίας και η είσοδος στο κτίριο γινόταν µόνο µε λίστα και, φυσικά, τη σχετική επίδειξη των ταυτοτήτων ή των καρτών που έχει εκδώσει η Γενική Γραµµατεία του πρωθυπουργού.


Περίπου 150 άτοµα, προσωπικό και ασφάλεια του Μεγάρου Μαξίµου συγκεντρώθηκαν στη µεγάλη αίθουσα όπου ενίοτε υπογράφονται οι διεθνείς συνθήκες και πραγµατοποιούνται οι διυπουργικές συσκέψεις, προκειµένου να κόψει ο πρωθυπουργός τη βασιλόπιτα του επιτελείου του.

«Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που θα κόψει από την επίσηµη βασιλόπιτα της κυβέρνησης κοµµάτι και για την… αντιπολίτευση», σχολίαζαν ορισµένοι από τους συµµετέχοντες στη γιορτινή οµήγυρη, που γνώριζαν τις προθέσεις του πρωθυπουργού.

ΚΕΦΑΤΟΣ…

Μόλις µαζεύτηκε όλος ο κόσµος, ειδοποιήθηκε να προσέλθει στην αίθουσα ο κ. Τσίπρας, που µέχρι εκείνη την ώρα βρισκόταν στο γραφείο του, το οποίο απέχει µόλις 20 µέτρα.

Αφού χαιρέτησε τους παρισταµένους, πήρε εµφανώς κεφάτος θέση πίσω από το τραπέζι µε τη βασιλόπιτα, έχοντας στο πλάι του τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, ∆ηµήτρη Λιάκο, που φορούσε γραβάτα, και τη µαυροντυµένη, 34χρονη δικηγόρο και επικεφαλής της Γενικής Γραµµατείας του πρωθυπουργού, Γιάννα Πεππέ.

∆ίπλα βρισκόταν η προϊσταµένη του νοµικού γραφείου της Γενικής Γραµµατείας της κυβέρνησης και πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου και ανάµεσα στον κόσµο ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαµπουράρης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος.

Ο πρωθυπουργός δεν σταύρωσε τη λιτή βασιλόπιτα (που απλώς έγραφε πάνω «Καλή Χρονιά 2018») πριν την κόψει, ενώ στη σύντοµη οµιλία που εκφώνησε έχοντας στο δεξί χέρι το ασηµένιο µαχαίρι και στο αριστερό τη σπάτουλα είπε ότι «µπορεί να κλείνουν τα Μνηµόνια, αλλά εµείς ανοίγουµε συνεχώς νέα µέτωπα».

«Σκοπός µας είναι να λύνουµε τα προβλήµατα του τόπου. Θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που δουλεύετε στην κυβέρνηση, συµβάλλοντας στην κοινή προσπάθεια αυτή η χώρα να ξεπεράσει τις δυσκολίες και ο λαός µας να βρεθεί έπειτα από πάρα πολλά χρόνια σε καλύτερη κατάσταση», πρόσθεσε.

Αµέσως µετά ξεκίνησε το κόψιµο της βασιλόπιτας, σηµειώνοντας, χαµογελώντας, ότι «κάθε χρόνο λέµε ότι δεν φτάνουν τα λεφτά, αλλά στο τέλος βρίσκουµε πλεόνασµα και το µοιράζουµε.

Το µυστικό το ξέρουν ο Τσακαλώτος και ο Χουλιαράκης. Ετσι θα γίνει και µε την πίτα. Μπορεί να είναι µικρή, αλλά όλοι θα πάρετε από ένα κοµµάτι».

Το πρώτο κοµµάτι ο κ. Τσίπρας το έκοψε για τη χώρα, ένα «δεύτερο µεγάλο», όπως είπε, πήγε «για τον λαό µας που έχει υποφέρει». Το τρίτο δόθηκε προς την κυβέρνηση και από εκεί και πέρα άρχισε η… πλειοδοσία. «Το επόµενο πού να το δώσουµε;», αναρωτήθηκε.

«Στη ∆ικαιοσύνη», του απάντησε η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Θάνου, που καθόταν δίπλα του, και εκείνος συµφώνησε.

Της έδωσε το κοµµάτι και εκείνη µε χιούµορ τον ενηµέρωσε ότι θα το κοινολογήσει σε όλα τα δικαστήρια.

«Πείτε καµία άλλη ιδέα», συνέχισε ο πρωθυπουργός απευθυνόµενος στο προσωπικό του Μαξίµου, αναζητώντας πού θα τάξει τα επόµενα κοµµάτια.

«Λοιπόν, θα δώσουµε ένα στους… µακεδονοµάχους που µας στηρίζουν µεθαύριο», τόνισε ακολούθως µε µια µικρή δόση ειρωνείας ο κ. Τσίπρας, καθώς 48 ώρες αργότερα είχε προγραµµατιστεί το µεγάλο συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγµατος για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, και χωρίς περιστροφές πρόσθεσε: «Το επόµενο κοµµάτι θα το δώσουµε στην αντιπολίτευση».

«Να είναι καλά οι άνθρωποι, να µακροηµερεύσουν, για να µακροηµερεύσουµε και εµείς», σχολίασε ειρωνικά. Τα δύο τελευταία που απέµειναν πήγαν υπέρ των εργαζοµένων του γραφείου του και της ασφάλειας του κτιρίου.

Η πίτα, όµως, ήταν «τζούφια», όπως είπε, αφού δεν είχε φλουρί.

Φλουριά, τέσσερα στον αριθµό, υπήρχαν σε άλλες πίτες, τα κοµµάτια των οποίων µοιράστηκαν στους συγκεντρωµένους υπαλλήλους.

Τυχεροί ήταν, φυσικά, ισάριθµοι συνεργάτες του κ. Τσίπρα, µε πρώτο και καλύτερο τον σύµβουλο στρατηγικού σχεδιασµού του Μαξίµου, Νίκο Καρανίκα.

«Ωχ. Να εύχεσαι να µην το µάθουν οι εφηµερίδες, γιατί θα γράφουν για σένα µέχρι του χρόνου», του είπε πειράζοντάς τον ο πρωθυπουργός.

ΠΗΓΗ: PARAPOLITIKA.GR