18 Φεβρουαρίου 2018

Η Νέα Δημοκρατία είναι ενωμένη όσο ποτέ

Του Σάκη Μουμτζή

Οσο περνούν οι μέρες γίνεται φανερό πως ο Α.Τσίπρας στην υπόθεση της Novartis παίζει τα ρέστα του. Αν δεν μπορέσει να αποδείξει με ατράνταχτα στοιχεία την ροή πολιτικού χρήματος, θα έχει χάσει το παιχνίδι πολιτικά και επικοινωνιακά.


Οι κραυγαλέες ψευδομαρτυρίες δεν είναι αρκετές για να στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες κατά των πολιτικών του αντιπάλων.

Χρειάζεται κάτι παραπάνω. Αν δεν το έχει ο Α.Τσίπρας, χάνει.

Οταν την Δευτέρα μετά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο των Αθηνών, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, ήξερε πολύ καλά τι έκανε. Απλώς, ήταν η μοναδική επιλογή που είχε για να αλλάξει την ατζέντα.

Και το παιχνίδι το έπαιξε χοντρά. Κατηγόρησε δύο πρώην πρωθυπουργούς, τον κεντρικό τραπεζίτη και πρωτοκλασάτα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Προφανώς, δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Ο προγραμματισμός της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ χάλασε, καθώς σχεδίαζαν να ανοίξουν το φάκελο Νοvartis λίγο πριν τις εκλογές.

Γνωρίζουν πως το ακροατήριο τους δεν συγκινείται από success story, speads, οίκους αξιολόγησης κλπ. Συγκινείται όμως και επιζητεί αίμα στην αρένα. Και αυτό ήθελαν να το προσφέρουν προεκλογικά.

Ομως η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και πολλοί άλλοι, δεν μπορούσαν να φανταστούν την δυναμική των συλλαλητηρίων. Και αυτό τους οδήγησε σε βιαστικές και σπασμωδικές κινήσεις της τελευταίας στιγμής.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πλέον πως αν «καεί» στην υπόθεση Novartis, καθίσταται εξ όλοκλήρου αναξιόπιστος σε οποιαδήποτε μελλοντική σκανδαλολογία.

Μαζί του «καίγεται» και ένα ισχυρό όπλο του.

Συγχρόνως, όπως με το Σκοπιανό, επεδίωξε για μια ακόμα φορά να προκαλέσει ρήγμα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Απέτυχε και πάλι.

Η Νέα Δημοκρατία ενωμένη στέκεται δίπλα στον πρώην αρχηγό της Α.Σαμαρά, στον αντιπρόεδρο της Α.Γεωργιάδη και στον επίτροπο στην ΕΕ Δ. Αβραμόπουλο.

Τέτοια σύμπνοια έχει να παρατηρηθεί στην Νέα Δημοκρατία εδώ και πολύ καιρό. Ολοι οι βουλευτές του περιβάλλοντος Κ.Καραμανλή με δηλώσεις τους και άρθρα τους στέκονται αλληλέγγυοι στα στελέχη της παράταξης που έχουν στοχοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι τυχαίο πως ο Α. Σαμαράς την δήλωση του μετά την υποβολή της μήνυσης, την έκανε κάτω από το λογότυπο του κόμματος. Μια κίνηση υψηλού συμβολισμού.

Αλλά δεν ήταν μόνον αυτή η παράπλευρη απώλεια για τον ΣΥΡΙΖΑ. Βάζοντας στο στόχαστρο τον Β.Βενιζέλο και τον Α.Λοβέρδο κόβει κάθε γέφυρα συνεννόησης και πιθανής αυριανής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

Λάθος στρατηγικού επιπέδου, καθώς αποδυναμώνει εκείνες τις φωνές μέσα στο Κίνημα που θα επιθυμούσαν μια συνεργασία με τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ.

Η σύγκρουση είναι πλέον μονόδρομος για την κυρία Φ.Γεννηματά.

Ομως αυτή η ιστορία της Novartis έχει και ένα πολιτικό επιμύθιο.

Μας υποχρεώνει να αντιληφθούμε πως η έννοια της κανονικότητας δεν είναι ούτε οικονομική ούτε κοινωνική.

Είναι βαθύτατα πολιτική και αφορά την συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Με απλά λόγια, όσο κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Ενα κόμμα που ζει και αναπνέει με τις συγκρούσεις, δεν μπορεί να εξομαλύνει καταστάσεις και να επαναφέρει μια συνεχή και ομαλή ροή στις εξελίξεις. Και το κυριότερο, δεν θέλει να το πράξει.

Συνεπώς, όσοι ονειρεύονται συναινέσεις και συγκλίσεις με αυτούς που μεθοδεύουν συνεχώς ρήξεις και ασυνέχειες, ας ασχοληθούν με άλλο «άθλημα.»

Η πολιτική είναι δύσκολη υπόθεση.