02 Οκτωβρίου 2017

Ελεύθερος μετά από επιχείρηση της Αστυνομίας ο Μιχάλης Λεμπιδάκης-Βρέθηκε αλυσοδεμένος και ζύγιζε 45 κιλά

Τον κρατούσαν σε αποθήκη μεταχειρισμένων αυτοκινήτων μόλις 4 χλμ. μακριά από το Ρέθυμνο - Ο 54χρονος επιχειρηματίας βρέθηκε δεμένος πισθάγκωνα και ταλαιπωρημένος - Τα πρώτα του λόγια - Έχουν συλληφθεί επτά άτομαΕλεύθερος είναι έπειτα από έξι μήνες ομηρείας ο επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης.

Μετά από οργανωμένη επιχείρηση της αστυνομίας, στην οποία συμμετείχαν άνδρες από όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, ο 53χρονος επιχειρηματίας απελευθερώθηκε στις επτάμισι το πρωί της Δευτέρας όταν έγινε έφοδος σε αποθήκη μεταχειρισμένων αυτοκινήτων κοντά στη γέφυρα Ζουρίδας 4 μόλις χλμ. από το Ρέθυμνο. Εκεί εντοπίστηκε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης δεμένος πάνω σε στρώμα με αλυσίδα στο πόδι. Μαζί με τον Μιχάλη Λεμπιδάκη ήταν ο ιδιοκτήτης της μάντρας και ένας φύλακας, οι οποίοι και συνελήφθησαν χωρίς να προβάλλουν αντίσταση.

Oι αστυνομικοί εισβάλλοντας στο κρησφύγετο των απαγωγέων με θερμική κάμερα, κατάφεραν να πιάσουν στον ύπνο τους απαγωγείς καθώς όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ γνώριζε εβδομάδες πού κρατούνταν ο επιχειρηματίας ωστόσο ερευνούσε πολύ προσεκτικά το σχέδιο της απελευθέρωσής του.

Τα πρώτα λόγια του Λεμπιδάκη

Τα πρώτα λόγια του επιχειρηματία, σύμφωνα με το neakriti, ήταν ένα μεγάλο «ευχαριστώ» προς όλους τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στη δύσκολη αυτή επιχείρηση. «Ευχαριστώ τον αστυνομικό διευθυντή και τους άλλους αστυνομικούς της Κρήτης που έκαναν τη δουλειά τους με ακρίβεια και μυστικότητα» είπε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης.

Κρητικοί οι συλληφθέντες

Η Αστυνομία μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει επτά συλλήψεις αλλά συνολικά φέρεται να εμπλέκονται 15 πρόσωπα. Μάλιστα από τους επτά συλληφθέντες οι δύο φέρονται να είναι πρώην υπάλληλοι του Κρητικού επιχειρηματία. στην οικογενειακή επιχείρησή του «Πλαστικά Κρήτης».

Πληροφορίες λένε ότι οι έξι συλληφθέντες είναι Κρητικοί και ο ένας Σκοπιανός που έμενε στη Θεσσαλονίκη και στο παρελθόν είχαν απασχολήσει τις αρχές. Συγκεκριμένα ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται ο ιδιοκτήτης γεωργικής μονάδας κοντά στα Σφακιά, ένας γνωστός μεσίτης και ένας 23χρονος που έχει κατηγορηθεί για πυροβολισμούς εναντίον μίας γυναίκας.

Μεταξύ αυτών που ανακρίνονται είναι ο ιδιοκτήτης της μάντρας αυτοκινήτων- κρατητήριο και ένας ποινικός με εμπλοκή σε βομβιστικές επιθέσεις. Ακόμη, ερευνάται η εμπλοκή στην απαγωγή ενός Κρητικού που είχε συμμετάσχει στην απαγωγή Παναγόπουλου το 2009 και δυο ιδιοκτητών καταστημάτων στο Ρέθυμνο.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι οι συλληφθέντες ήταν οχτώ αλλά όπως προέκυψε ανάμεσά τους ήταν και ένα 16χρονο κορίτσι, η κόρη ενός εκ των συλληφθέντων, σε βάρος του οποίου δεν έχουν ασκηθεί διώξεις καθώς η αστυνομία δεν έχει ξεκαθαρίσει αν και σε ποιο βαθμό εμπλέκεται στην υπόθεση.

Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που κατέγραφψε ο υπερκοριός της ΕΛ.ΑΣ. οδήγησε στην ταυτοποίηση των απαγωγέων και στην επιχείρηση που πραγματοποίηθηκε το πρωί της Δευτέρας.

Στην υπόθεση της απαγωγής φέρεται να εμπλέκονται σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία και άτομα από το ευρύτερο περιβάλλον του επιχειρηματία που παρείχαν πολύτιμες πληροφορίες στους απαγωγείς.

Καλά στην υγεία του αλλά εμφανώς ταλαιπωρημένος ο Λεμπιδάκης 

Σώος κατάφερε να βγει από την τρομερή περιπέτεια που πέρασε έξι μήνες τώρα ο Μιχάλης Λεμπιδάκης ο οποίος ωστόσο είναι ιδιαίτερα καταβεβλημένος και ταλαιπωρημένος. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο Ηρακλειώτης επιχειρηματίας βρίσκεται στο Ιατρείο της Σχολής Αστυνομίας Ρεθύμνου όπου παρακολουθείται από γιατρούς και εκεί αναμένεται να φτάσει και η οικογένειά του.





Εδώ κρατούσαν τον Λεμπιδάκη









Δείτε την ανακοίνωση της αστυνομίας



Απελευθέρωση Λεμπιδάκη: Τον βρήκαν δεμένο με αλυσίδα στο πόδι - Ζύγιζε 45 κιλά!

Όταν αντίκρισε τους αστυνομικούς ξέσπασε σε λυγμούς - Τον εντόπισαν σε μάντρα αυτοκινήτων στο Ρέθυμνο - Ανάμεσα στους συλληφθέντες και δυο πρώην υπάλληλοι του επιχειρηματίαΣοκ προκαλούν οι λεπτομέρειες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τόσο για τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνταν όμηρος ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, όσο και για το τι αντίκρισαν οι αστυνομικοί όταν έκαναν έφοδο με θερμικές κάμερες στη μάντρα στο Ρέθυμνο όπου κρατούνταν.

Μία από τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδουν τα κρητικά ΜΜΕ και μένει να επιβεβαιωθεί από τις πρώτες εικόνες του κ. Λεμπιδάκη είναι ότι είχε φτάσει να ζυγίζει 45 κιλά!

Κατά την έφοδο της αστυνομίας στην μάντρα ο ίδιος δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει ότι το θρίλερ της απαγωγής του έλαβε τέλος και έκλαιγε με λυγμούς.

Ο ίδιος μάλιστα φέρεται να είπε στους με λυγμούς στους αστυνομικούς, «Σας ευχαριστώ. Δεν το πιστεύω πώς με σώσατε». Αμέσως μετά την επιχείρηση ο επιχειρηματίας μεταφέρθηκε στην σχολή αστυφυλάκων Ρεθύμνου. Εκεί εξετάστηκε από γιατρούς και έδωσε την πρώτη κατάθεσή του στους αστυνομικούς.

Οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων που συμμετείχαν στην επιχείρηση απελευθέρωσης του στην μάντρα αυτοκινήτων, αντίκρισαν τον 53χρονο άνδρα κυριολεκτικά αλυσοδεμένο, «σκιά» του εαυτού του.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ήταν σε ένα στρώμα στο πάτωμα με το πόδι του δεμένο με αλυσίδα.

Μαζί του ήταν ένα άτομο που τον πρόσεχε, ενώ στο ισόγειο βρισκόταν ο ιδιοκτήτης της μάντρας. Δεκαπέντε επίλεκτοι άνδρες της αστυνομίας υπό την καθοδήγηση του επικεφαλής αστυνομικού διευθυντή Κρήτης, στρατηγού, Κωνσταντίνο Λαγουδάκη εισέβαλαν στη μάντρα του Δράκου Κλάδου.

Ακολούθησαν οι συλλήψεις του ιδιοκτήτη της μάντρας, αλλά και ενός ακόμη ατόμου, από τα Σκόπια, που βρισκόταν στο σημείο. Η αστυνομία έχει συλλάβει συνολικά επτά άτομα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσά τους είναι και δυο πρώην εργαζόμενοι του επιχειρηματία. Πρόκειται για δύο πρώην εργαζομένους στην οικογενειακή επιχείρηση «Πλαστικά Κρήτης».

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται, επίσης, ιδιοκτήτης γεωργικής μονάδας κοντά στα Σφακιά, ένας γνωστός μεσίτης και ένας 23χρονος που έχει κατηγορηθεί για πυροβολισμούς εναντίον μίας γυναίκας.

Μεταξύ αυτών που ανακρίνονται είναι ο ιδιοκτήτης της μάντρας αυτοκινήτων- κρατητήριο, ένα κορίτσι 16 χρόνων που είναι κόρη ενός από τους συλληφθέντες και ένας ποινικός με εμπλοκή σε βομβιστικές επιθέσεις. Ακόμη, ερευνάται η εμπλοκή στην απαγωγή ενός Κρητικού που είχε συμμετάσχει στην απαγωγή Παναγόπουλου το 2009 και δυο ιδιοκτητών καταστημάτων στο Ρέθυμνο.

Να σημειωθεί ότι ο χώρος, βρίσκεται σε ένα άκρως κομβικό σημείο στο οποίο βρίσκονται πολλά κέντρα διασκέδασης και κοινωνικών εκδηλώσεων.

Επίσης μεγάλη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η μάντρα λειτουργούσε κανονικά και έμπαιναν μέσα ανυποψίαστοι πολίτες την ίδια ώρα που ο Μιχάλης Λεμπιδάκης βρισκόταν στον πάνω όροφο του κτηρίου!

Το φαγητό που πήγαιναν στο Μιχάλη Λεμπιδάκη ήταν σε σακούλες και μάλιστα τρεις φορές την ημέρα.

Σε πρώτη φάση όπλα δεν βρέθηκαν, ενώ ο χώρος σφραγίστηκε από την αστυνομία.

Σύμφωνα και με τις αστυνομικές πηγές εκεί που τον εντόπισαν ήταν το τελευταίο κρησφύγετο καθώς τον μετακινούσαν και σε άλλα για να μην γίνουν γνωστά τα ίχνη του. Το σημείο ωστόσο που τον εντόπισαν ήταν σε ένα άκρως επιτελικό σημείο για τους απαγωγείς που είχαν άμεση πρόσβαση στην εθνική οδό και ταυτόχρονα οδούς διαφυγής προς την εθνική οδό.

Οι αστυνομικοί σκέφτηκαν ότι πρέπει να τελειώσει εδώ και τώρα η υπόθεση και ενώ στην αρχή το συγκεκριμένο κρησφύγετο ήταν πλεονέκτημα για τους απαγωγείς τελικά μετατράπηκε σε μειονέκτημα για τους ίδιους.

Επίσης στο σημείο που βρέθηκε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης δεν κλήθηκε το ΕΚΑΒ σε μία προσπάθεια της αστυνομίας να γίνει υπό άκρα μυστικότητα η επιχείρηση ενώ στο σημείο ήταν εξαρχής ειδικός γιατρός που εξέτασε κατευθείαν το Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Μάλιστα η αστυνομία είχε προνοήσει και είχε βάλει θερμικές κάμερες και μικροκάμερες στην μονάδα για να βρεθεί πιο κοντά στα ίχνη των απαγωγέων και χωρίς να πάθει το παραμικρό ο επιχειρηματίας γεγονός που τελικά και κατάφεραν.

H αστυνομία αναμένεται τις επόμενες ώρες να προβεί και σε επίσημες ανακοινώσεις που θα αφορούν την εξιχνίαση της πολύκροτης υπόθεσης που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη σε όλη τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχάλης Λεμπιδάκης απήχθη το απόγευμα της 30ής Μαρτίου.

Το χρονικό της απαγωγής
Τις τελευταίες ημέρες (όπως είχε δημοσιεύσει και το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» μόλις χθες Κυριακή) αναμένονταν ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση, καθώς πληροφορίες από αστυνομικές πηγές έλεγαν πως υπάρχει διάθεση και από τις δύο πλευρές να κλείσει άμεσα η υπόθεση και να απελευθερωθεί ο 53χρονος επιχειρηματίας - κάτι που τελικά έγινε, μετά από επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας και χωρίς να καταβληθούν λύτρα ή να κινδυνεύσει η ζωή του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Το τελευταίο SMS στις αρχές της εβδομάδας, το οποίο εστάλη από τους απαγωγείς στην οικογένεια του Ηρακλειώτη βιομηχάνου έριχνε τις απαιτήσεις στα 18.000.000 ευρώ, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών τους. Την ίδια ώρα η απόγνωση της οικογένειας του ομήρου που αδυνατούσε να συγκεντρώσει το ποσό των 30.000.000 ευρώ που ζητούσαν ως λύτρα οι απαγωγείς έδωσε τη θέση της στην αισιοδοξία, παρά το ότι δεν έλειπε ο προβληματισμός, καθώς στην τελευταία τους επικοινωνία οι απαγωγείς δεν είχαν δώσει κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ο άνθρωπός τους ήταν εν ζωή και καλά στην υγεία του.

Και ενώ η μεγαλύτερη σε διάρκεια απαγωγή στην Ευρώπη βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, παγκόσμιας εμβέλειας τηλεοπτικό δίκτυο ετοιμάζεται να γυρίσει ντοκιμαντέρ για την πολύκροτη υπόθεση. Μάλιστα, συνεργείο του σταθμού προτίθεται να ξεκινήσει άμεσα τα γυρίσματα στα οποία θα συμμετάσχουν τόσο οι πραγματικοί πρωταγωνιστές όσο και ηθοποιοί, όπως είθισται να κάνουν σε αυτές τις περιπτώσεις. Έτσι, τους επόμενους μήνες η υπόθεση της απαγωγής Λεμπιδάκη θα παρουσιαστεί σε όλο τον κόσμο μέσω του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ. Θα είναι μια ακριβή παραγωγή αναλόγου επιπέδου με κάποιες που είχαν ως θέμα αεροπορικές τραγωδίες, φυσικές καταστροφές, ακόμη και την περίπτωση του τρομοκρατικού χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης.

Η πρωτοφανής στάση των απαγωγέων, που για ακριβώς έξι μήνες κρατούσαν φυλακισμένο τον 53χρονο Κρητικό, και η διακριτική παρουσία της Αστυνομίας, που τελικά είχε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, συνθέτουν το παζλ της πιο περίεργης απαγωγής στα ελληνικά χρονικά. Μετά το τελευταίο σημάδι με ιδιόχειρο σημείωμα του απαχθέντος, ο οποίος απαντώντας σε προσωπική ερώτηση αποδείκνυε ότι είναι ζωντανός, οι απαγωγείς φαίνονταν ιδιαίτερα άκαμπτοι και ζητούσαν 70 εκατ. ευρώ ως λύτρα. Οι απαιτήσεις τους έπεσαν πριν από περίπου έναν μήνα στα 30 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι είναι διατεθειμένοι να περιμένουν όσο χρόνο χρειαστεί για να μαζευτεί το ποσό. Η οικογένεια Λεμπιδάκη ρευστοποιώντας ό,τι έχει και δεν έχει και ζητώντας δανεικά κατάφερε να συγκεντρώσει ένα ποσό λίγο κάτω από τα 10 εκατ. ευρώ (οι πληροφορίες λένε ότι το ακριβές ποσό είναι 9.800.000 ευρώ) διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν υπάρχουν άλλα χρήματα δικά τους, ούτε επίσης η δυνατότητα συγκέντρωσης επιπλέον ποσού από τρίτα πρόσωπα. Και αυτό γιατί μπορεί να διατηρούν επιχειρήσεις και να διαθέτουν περιουσία, όμως αυτό δεν μπορεί να μετατραπεί σε ρευστό για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των απαγωγέων. Στην Ελλάδα, άλλωστε, των capital controls και της οικονομικής κρίσης η ρευστότητα είναι είδος προς εξαφάνιση. Οι απαγωγείς που ξεκίνησαν να ζητούν 100 εκατ. ευρώ, έπεσαν στα 70 εκατ. και μετά στα 30 εκατ. έδειχναν ανυποχώρητοι αδιαφορώντας για το ότι ένα τέτοιο ποσό δύσκολα μπορεί να συγκεντρωθεί ακόμη και από οικογένειες που διαθέτουν το οικονομικό προφίλ των Λεμπιδάκηδων.

Τελικά, όμως, την περασμένη Δευτέρα έκαναν μια κίνηση με σκοπό να αρχίσει πάλι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Το SMS που απέστειλαν στους συγγενείς του βιομηχάνου έλεγε ότι με 18 εκατ. ευρώ είναι διατεθειμένοι να απελευθερώσουν τον Μιχάλη Λεμπιδάκη καθιστώντας σαφές ότι θέλουν να τελειώσει η ιστορία. Από την πλευρά της οικογένειας του 53χρονου, ο αδερφός του, που ουσιαστικά είχε και τον πρώτο λόγο, περίμενε την επόμενη επικοινωνία μαζί με απόδειξη ότι ο άνθρωπός ήταν καλά στην υγεία του, για να περάσουν στο επόμενο βήμα - ουσιαστικά στην τελευταία φάση της υπόθεσης.

Το ντοκιμαντέρ
Το αίσιο τέλος της απαγωγής Λεμπιδάκη αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ από το παγκόσμιας εμβέλειας τηλεοπτικό δίκτυο. Με άκρα μυστικότητα, η παραγωγή του σταθμού προχώρησε στην υλοποίηση του project. Συνεργείο έχει ήδη μεταβεί στην Κρήτη για τα διαδικαστικά και, αν φυσικά συμφωνήσει και η οικογένεια, θα προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς τα γυρίσματα.