03 Οκτωβρίου 2017

Το ΚΑΣ αποφάσισε: Κήρυξαν 300 στρέμματα αρχαιολογικό χώρο

Πολύ μικρότερη έκταση από τα αρχικά 3000 στρέμματα που ήθελαν οι ΣΥΡΙΖΑίοι κήρυξε ως αρχαιολογικό χώρο το ΚΑΣ με ψήφους 15-1

-Επενδυτές: Σημασία δεν έχει ο αριθμός των στρεμμάτων αλλά η τοποθεσία
-Το Μαξίμου διεμήνυσε: Οποια και να είναι η απόφαση, η επένδυση θα γίνει

Μετά από συνεδρίαση περίπου εννέα ωρών, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προχώρησε, με 15 ψήφους υπέρ και μία κατά, στην οριοθέτηση ως αρχαιολογικού χώρου έκτασης 300 στρεμμάτων. Ακόμη όμως, δεν έχουν γίνει γνωστά τα ακριβή σημεία που αντιστοιχούν στην έκταση των 300 στρεμμάτων, ενώ δεν είναι γνωστό, εάν η απόφαση του ΚΑΣ ικανοποιεί το επενδυτικό σχέδιο.


Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε τα εξής: Την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου πολύ μικρότερου τμήματος, σε σχέση με το αρχικά αναμενόμενο, εισηγήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η πρόεδρος του ΚΑΣ Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη κατά την αποψινή -εν εξελίξει-συνεδρίαση.

Συγκεκριμένα, εισηγήθηκε την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου δύο σημείων, δηλαδή στις γραμμές του ΤΡΑΜ και στο αμαξοστάσιο, όπου θεωρεί ότι υφίσταται αρχαιολογικό ενδιαφέρον, ενώ, κατά το παρελθόν πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές.

Στην υπόλοιπη περιοχή, σύμφωνα με την εισήγηση, θα εφαρμοστεί το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε το Υπουργείο Πολιτισμού με τους επενδυτές και την Ελληνικό Α.Ε.

Μένει να φανεί εάν η συγκεκριμένη εισήγηση θα είναι αυτή που, εν τέλει, θα εγκρίνει το ΚΑΣ, το οποίο θα πρέπει, σήμερα, να ανάψει το πράσινο φως για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και τη Στρατηγική Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Νωρίτερα, σήμερα, φέρεται να υπήρξαν εισηγήσεις για την κήρυξη είτε του 1/3 της έκτασης ως αρχαιολογικού χώρου είτε για την οριοθέτηση τμήματος έως 700 στρεμμάτων.

Ωστόσο, εάν κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος μεγάλο τμήμα της έκτασης, τότε το σχέδιο ανάπλασης θα τιναχθεί στον αέρα, καθώς, οι αρχαιολογικές εργασίες θα μπορούσαν να διαρκέσουν επ' αόριστον.

http://capital.gr/story/3244600/elliniko-300-stremmata-kiruxe-arxaiologiko-xoro-to-kas

Επενδυτές: Σημασία δεν έχει ο αριθμός των στρεμμάτων αλλά η τοποθεσία

Πηγές από την πλευρά των επενδυτών αναφέρουν ότι το επίμαχο ζήτημα δεν είναι ο αριθμός των στρεμμάτων, αλλά η τοποθεσία η οποία θα κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος. Και αυτό διότι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου αφορά ένα κομμάτι-φιλέτο.

Πρόκειται για τη ζώνη οικιστικής ανάπτυξης προς τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, η οποία περιλαμβάνει 700 στρέμματα, εξαιρουμένου του λόφου Χασάνι. Στην συγκεκριμένη περιοχή, στα βορειοδυτικά του συνολικού οικοπέδου του χώρου του παλαιού αεροδρομίου, το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός Mall και ανέγερση πολυτελώνκατοικιών.

Η μαραθώνια συνεδρίαση βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 13:30 και κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές.

Το ΚΑΣ με εισηγήτριες τις Έλ. Κουντούρη – Σ. Χούλια – Καπελώνη κλήθηκε να αποφασίσει για:

1 Έγκριση ή μη κήρυξης – οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου περιοχής των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης, Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής.

2. Έγκριση ή μη: α) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και β) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά», Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής (συνεχιζόμενο).

Υπενθυμίζεται ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων ζητά να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το 50% του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και ένα μεγάλο κομμάτι των όμορων δήμων.

Πάντως, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει επισημάνει ότι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν έχει περιορισμούς δόμησης. Κατά συνέπεια, δεν εμποδίζεται η εκτέλεση του έργου. Αντιθέτως, συνεπάγεται αυστηρή παρακολούθηση των εργασιών και όταν προκύπτουν αρχαιολογικά ευρήματα θα αναλαμβάνει η αρχαιολογική υπηρεσία.

Εξω από την αίθουσα που συνεδριάζει το ΚΑΣ στην οδό Μπουμπουλίνας, βρίσκονται μερικές δεκάδες μέλη της ΛΑΕ. Κάποια στιγμή πέρασε από εκεί και ο πρόεδρος του κόμματος Παν. Λαφαζάνης, η Ελένη Πορτάλιου μέλος της Επιτροπής Αγώνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού, ο τέως δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Χρ. Κορτζίδης κ.α.. Η συνεδρίαση αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι αργά.

Αναμένεται με ενδιαφέρον μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης και εφόσον βγει απόφαση, η τοποθέτηση από την πλευρά των επενδυτών (Hellinikon Global: όμιλος Λάτση - Lamda Development, Κινεζική Fosun και Eagle Hills με έδρα το Abu Dhabi).

Το Μαξίμου διεμήνυσε: Οποια και να είναι η απόφαση, η επένδυση θα γίνει

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέγαρο Μαξίμου είχε διαμηνύσει ότι όποια και να είναι η απόφαση του ΚΑΣ η επένδυση θα προχωρήσει καθώς ο ρόλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) είναι συμβουλευτικός. Το αφήγημα περί κυβέρνησης φιλικής στις επενδύσεις υποστήριξε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ο ΣΥΡΙΖΑ - το οποίο συνεκάλεσε εκτάκτως ο Αλέξης Τσίπρας. Εκεί, αποφασίστηκε ότι «η αρμοδιότητα του ΚΑΣ είναι γνωμοδοτική, και υπάρχει ανάγκη να ληφθούν ταχύτατα όλες οι αναγκαίες αποφάσεις ώστε να μην τεθεί σε διακινδύνευση η υλοποίηση της επένδυσης».

Προς την κατεύθυνση αυτή, και ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας ο οποίος διεμήνυσε ότι «η επένδυση στο Ελληνικό θα προχωρήσει, οποιαδήποτε απόφαση κι αν λάβει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο», αφού «το ΚΑΣ έχει γνωμοδοτική αρμοδιότητα και ακόμα κι αν κρίνει ότι ορισμένες εκτάσεις στο Ελληνικό είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, τα έργα θα υλοποιηθούν χωρίς διακοπές ή καθυστερήσεις».

Πάντως, τα εμπόδια για την επένδυση στο Ελληνικό δεν σταματούν. Μετά το προσωρινό φρένο που μπήκε από δασαρχείο και αρχαιολόγους, ήρθε χθες να προστεθεί και η προσφυγή στο ΣτΕ από το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και την Οικολογική Συνεργασία.

Νέο μπλόκο

Χθες, πάντως, υπήρξε νέο μπλόκο στην επένδυση του Ελληνικού, μετά την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας δύο οικολογικών οργανώσεων οι οποίες μίλησαν για μη υπαγωγή του μεγαλύτερου μέρους του Ελληνικού (6.168.759 τ.μ.) στις διατάξεις τις δασικής νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, στο ΣτΕ προσέφυγαν το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και η Οικολογική Συνεργασία, που στρέφονται κατά της Συντονιστικής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής αλλά και του δασάρχη Πειραιά.

Όπως υποστηρίζουν, υπήρξε παραβίαση του άρθρου 24 του Συντάγματος που προστατεύει τις δασικές εκτάσεις, από την οποία διάταξη συνάγεται και η υποχρέωση σύνταξης δασικού χάρτη.

Πρόκειται για το δεύτερο εμπόδιο μετά τις αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται πως στον αντίποδα, έγινε δεκτή η ένσταση που είχε καταθέσει η διοίκηση της Ελληνικό ΑΕ και το ΤΑΙΠΕΔ κατά της απόφασης του δασάρχη Πειραιά για τα 37 στρέμματα, έκταση που είχε χαρακτηρίσει δάσος.

Η επιτροπή επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων της αποκεντρωμένης αυτοδιοίκησης έκανε δεκτή κατά πλειοψηφία την ένσταση της Ελληνικό ΑΕ κατά της απόφασης του δασάρχη Πειραιά με την οποία 37 στρέμματα περίπου της έκτασης εθεωρούντο δασική περιοχή σύμφωνα με πληροφορίες.

Με την απόφαση της επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων εθεωρείτο ότι κλείνει το ένα από τα δύο βασικά εμπόδια για την επένδυση στο Ελληνικό.

Σημειώνεται ότι το κομμάτι των 37 στρεμμάτων που χαρακτήρισε ο δασάρχης Πειραιά ως «δασική έκταση» είναι κομβικής σημασίας για την επένδυση. «Έχουμε σχεδιάσει το ολοκληρωμένο resort ξενοδοχείο 1.200 δωματίων, καζίνο, συνεδριακούς χώρους που θα συνδέεται με γέφυρα με την παραλιακή οδό. Το κομμάτι αυτό είναι πολύ σημαντικό για το business plan που σχεδιάστηκε από διεθνείς συμβούλους και έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια. Δε μπορείς να πάρεις ένα κομμάτι και να το πας αλλού! Δεν είναι Legoland», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων.