08 Αυγούστου 2017

Στραγγαλίζουν και τους τελευταίους φορολογούμενους που μπορούν να πληρώσουν

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Η οικονομία βυθίζεται και παρασύρει υγιής επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν την κατάρρευση των νοικοκυριών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, οι οποίες μήνα με τον μήνα μεγεθύνονται. Και πριν ακόμα φθάσουν οι σκληροί φορολογικοί μήνες τα μηνύματα που λαμβάνει το οικονομικό επιτελείο είναι αποθαρρυντικά.


Τον Ιούνιο δεν πληρώθηκαν φόροι ύψους 727 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιούλιο ένας στους τρεις φορολογούμενους δεν πλήρωσε την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Και όπως όλα δείχνουν η κατάσταση θα χειροτερέψει. Τον Σεπτέμβριο το τσεκούρωμα είναι διπλό. Φόρος εισοδήματος και ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων θα διογκώσουν τους απλήρωτους φόρους. Και μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει. Όχι ότι τον Φεβρουάριο του 2018 τίθενται σε ισχύ ευνοϊκές ρυθμίσεις, αλλά το σύνολο των φορολογούμενων θα ξεκουραστεί πριν ξεκινήσει και πάλι ο ίδιος Γολγοθάς.

Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση δεν φαίνεται να ασχολείται με τα προβλήματα των νοικοκυριών. Κάτι που φάνηκε και από τα πρόσφατα στοιχεία του προϋπολογισμού που δείχνουν ότι η εξοικονόμηση που οδήγησε στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,9 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους έγινε από τη συρρίκνωση των δαπανών στα νοσοκομεία και τα κοινωνικά επιδόματα!

Οι συντάξεις μειώνονται και θα μειωθούν περαιτέρω, τα εκκαθαριστικά σημειώματα της εφορίας είναι υψηλότερα έως και 40% μεσοσταθμικά σε σχέση με πέρυσι για ελεύθερους επαγγελματίες  αλλά και για τους μισθωτούς που ταυτόχρονα διατηρούν την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία.

Βέβαια, όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι δεν τίθεται θέμα μη επίτευξης των στόχων του προϋπολογισμού καθώς έχουν υπολογισθεί οι αδυναμίες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να πληρώσουν. Δηλαδή, για να εισπράξει το κράτος 70 ευρώ περίπου επιβάλλει φόρους ύψους 100 ευρώ. Η πρακτική αυτή όμως «ξεζουμίζει» όσους έχουν ή μάλλον είχαν μία ελάχιστη φοροδοτική ικανότητα, οι οποίοι σταδιακά αναγκάζονται να εντάσσονται σε κάποια ρύθμιση για να πληρώσουν τους φόρους σε δόσεις.

Η απάντηση της φορολογικής διοίκησης σε όσους δεν πληρώνουν είναι κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ενοικίων και γενικότερα των περιουσιακών στοιχείων που έχει κάθε φορολογούμενους. Κάθε μέρα τα δικαστικά τμήματα των εφοριών αποστέλλουν περισσότερα από 5.000 κατασχετή Από τις αρχές τους έτους έχουν πραγματοποιηθεί 112.058 κατασχέσεις, εκ των οποίων οι 19.954 τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες:

1. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) ανέρχεται στα 95,643 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό 90,18 δισ. ευρώ αφορούν παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν προ το 2017, ενώ 5,475  δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους μέχρι και τα τέλη Ιουνίου.

2. Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε 3.805.423

3. Σε 951.114 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών. Από τις αρχές του έτους έχουν γίνει 112.058 κατασχέσεις.

4. Αναγκαστικά μέτρα δύναται να ληφθούν σε 1,6 εκατ. οφειλέτες του Δημοσίου.

Από την επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων της ΑΑΔΕ προκύπτει επίσης ότι 2.388.899 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις έχουν οφειλές προς το ελληνικό Δημόσιο από ένα ευρώ έως και πεντακόσια ευρώ και το συνολικό ποσό που χρωστούν φθάνει μόλις τα 340 εκατ. ευρώ. Από τους ανωτέρω, 505.202 που αντιπροσωπεύουν το 11,7% του συνόλου χρωστούν το πολύ μέχρι 10 ευρώ ο καθένας και συνολικά μόλις 1 εκατ. ευρώ, 398.004 έχουν οφειλές μέχρι 50 ευρώ και συνολικά 11,5 εκατ. ευρώ, ενώ 1.485.693, οι οποίοι αντιστοιχούν στο 34,5% του συνόλου, οφείλουν από 50,01 έως και 500 ευρώ και συνολικά 327,8 εκατ. ευρώ.

http://www.liberal.gr/arthro/157983/oikonomia/forologika/stin-isonentatikisin-951000-forologoumenoi-apo-tis-katascheseis.html