08 Αυγούστου 2017

Χρυσόγονος κατά Γαβρόγλου: Οι αποφάσεις για τη σημαία στα σχολεία δεν προωθούν την αξιοκρατία

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά επίσης αλλαγές στο Καταστατικό του κόμματος

Κριτική στις αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης ασκεί η Σοσιαλιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ, μην παραλείποντας να σχολιάσει (αρνητικά) και τις αποφάσεις του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, για τη σημαία στα σχολεία.


Η Γραμματεία της Σοσιαλιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ (Κώστας Χρυσόγονος, Στάθης Πανταζής, Μαρία Πετράκη, Νικήτας Μπαριτάκης, Παύλος Τριανταφύλλου, Ευθύμιος Ευθυμιάδης, Ράνια Σταυροπούλου, Αντώνης Κοκορίκος, Ειρήνη Βασιλάκη, Ελένη Παπαδοπούλου και Γιάννης Αντώνενας) αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της ότι οι αποφάσεις για τη σημαία στα σχολεία δεν προωθούν την αξιοκρατία.

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Μετά την πρόσφατη δημοσίευση της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που λήφθηκε στη συνεδρίαση της 29.7.2017 και θέλοντας να συμβάλουμε στην ανάπτυξη του σχετικού εσωκομματικού διαλόγου με έμφαση στις θετικές αναφορές της απόφασης για οριστική έξοδο από τα μνημόνια και για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, σημειώνουμε τα ακόλουθα:

Η παραγωγική ανάπτυξη της χώρας δεν πρόκειται να έρθει με ευχολόγια. Προϋποθέτει σοβαρό σχεδιασμό, με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, ποσοτικοποιημένους στόχους και αποσαφήνιση των επιμέρους αναπτυξιακών δράσεων. Θεωρούμε αδικαιολόγητη την καθυστέρηση σε ότι αφορά την επένδυση του Ελληνικού, καθώς και την βραδύτητα που παρατηρείται σε άλλες επενδυτικές δράσεις, εξαιτίας γραφειοκρατικών δυσλειτουργιών, αλλά και έλλειψης ανάλογων πρωτοβουλιών από τα αρμόδια Υπουργεία. Επιπρόσθετα, η καθυστέρηση ως προς την αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων επιδεινώνει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.

Προκειμένου η ανάπτυξη να είναι βιώσιμη χρειάζεται να θεραπευθούν οι χρόνιες παθογένειες του ελληνικού κράτους, όπως π.χ. οι αργοί ρυθμοί απονομής της δικαιοσύνης και τα ελλείμματα εσωτερικής και εξωτερικής δικαστικής ανεξαρτησίας. Πρέπει λοιπόν να πέσουν οι τόνοι και αντί για άγονες φραστικές αντιπαραθέσεις να μπει η κυβέρνηση σε σοβαρό διάλογο με τις δικαστικές ενώσεις και τους δικηγορικούς συλλόγους, για να βρεθούν και να δρομολογηθούν ρεαλιστικές και λειτουργικές λύσεις στα προβλήματα αυτά. Πρέπει ακόμη να αντιμετωπισθούν οι δυσλειτουργίες της δημοσίας διοίκησης και η γραφειοκρατία που θέτει εμπόδια στον υγιή ανταγωνισμό συνεχίζοντας την αντιπαραγωγική λογική ενός ολιγοπωλιακού κρατικοδίαιτου καπιταλισμού και ενός συχνά άγονου συνδικαλισμού. Πρέπει ακόμη να αντιμετωπίσουμε τις στρεβλώσεις της αγοράς στην κατανομή των πόρων, να την εξισορροπήσουμε με μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης και δημιουργίας δημοσίων αγαθών, αλλά και προώθησης της πολιτικής ως εργαλείου δημιουργικών αποφάσεων. Έχει σημασία να ανοιχτούμε στους πολίτες δίνοντάς τους τα μέσα να αμυνθούν ενάντια στην οικονομική κρίση. Το κυβερνητικό έργο οφείλει να σταθεί στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και να δώσει λύσεις που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα, έτσι ώστε να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη της κοινωνίας. Η συνεχής φτωχοποίηση του ελληνικού λαού αποτρέπει κάθε δυνατότητα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και συντηρεί την ύφεση στην οικονομία της καθημερινότητας.

Προκειμένου η ανάπτυξη να είναι ισόρροπη αλλά και δίκαιη, χρειάζεται να αρχίσουν να μετριάζονται οι υφιστάμενες δυσθεώρητες περιφερειακές ανισότητες. Χρειάζονται εκτός από ένα σχέδιο εθνικής παραγωγικής δράσης και προγραμματισμένες κινήσεις για τη μεταφορά κρατικών υπηρεσιών και οργανισμών εκτός Αττικής και αυτές θα έπρεπε να βρίσκονται στο επίκεντρο των συνεδρίων περιφερειακής ανάπτυξης που έχουν αρχίσει να διεξάγονται. Η ανάπτυξη επίσης προϋποθέτει αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας και αυτό με τη σειρά του απαιτεί την προώθηση της αξιοκρατίας. Οι τελευταίες αποφάσεις για την σημαία στα σχολεία, έστω και σε συμβολικό επίπεδο, δεν συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος και η ισόρροπη παραγωγική ανασυγκρότηση δε μπορεί ποτέ να επιτευχθεί, όταν δεν συμμετέχει στη διαμόρφωση της πολιτικής η πλατιά εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζεται μέσα από την πλατιά δημοκρατική παράταξη. Η επιτυχία του κυβερνητικού έργου θέτει ως αναγκαία και ικανή συνθήκη μια διάχυτη δημοκρατία και μια αλληλέγγυα συμμετοχή και ενεργοποίηση όλων των προοδευτικών πολιτών που αποτελούν την εκλογική βάση του κόμματος. Πρέπει να γίνει σεβαστή η εξαγγελία της ιδρυτικής διακήρυξης του 2013 για ένα κόμμα μαζικό και δημοκρατικό. Ζητούμε δημόσια, για μια ακόμη φορά, τη διεξαγωγή καταστατικού συνεδρίου μέσα στο 2017 και την αλλαγή του καταστατικού, ώστε να γίνει άμεση εκλογή από τη βάση, με ελεύθερη συμμετοχή, των κορυφαίων κομματικών οργάνων (κεντρικής επιτροπής και προέδρου).

Ο ίδιος ο κ. Χρυσόγονος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, ζήτησε αλλαγές στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να υπάρξει νέα εκλογή οργάνων με ευρύτερη νομιμοποίηση από τη βάση, και με ελεύθερη συμμετοχή.

Ο κ. Χρυσόγονος άσκησε κριτική στο κόμμα του. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μείνει προσκολλημένος σε μικρό αριθμό μελών και χρειάζεται άνοιγμα στην κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ανέφερε: «Είμαι μέλος και της σοσιαλιστικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ και θα σας πω τι ζητάει η τάση. Άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία. Το κόμμα έχει μείνει προσκολλημένο σε ένα μικρό αριθμό μελών. Το 2013 είχαμε 30.000 μέλη και τώρα ενεργά είναι ίσως τα μισά. Με τις προϋποθέσεις αυτές δεν μπορεί να υλοποιηθεί η εξαγγελία της ιδρυτικής διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ για ένα κόμμα μαζικό και δημοκρατικό. Χρειάζονται αλλαγές στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να υπάρξει νέα εκλογή οργάνων με ευρύτερη νομιμοποίηση από τη βάση, με ελεύθερη συμμετοχή».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε και ζήτημα διενέργειας εσωκομματικών δημοψηφισμάτων, που προβλέπει, όπως είπε, το καταστατικό, για λήψη αποφάσεων από τη βάση, λέγοντας μάλιστα ότι θα μπορούσε να είχε γίνει ακόμα και στο θέμα της επιλογής κυβερνητικού εταίρου.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε ένα νέο ευρύτερο σχήμα στον χώρο της κεντροαριστεράς, ο κ. Χρυσόγονος υπογράμμισε: «Είμαι ευρωβουλευτής και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και το ενδιαφέρον μου είναι στραμμένο στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι σε άλλους χώρους».