13 Ιουλίου 2017

O εισαγγελέας του Παρισιού διέταξε απόσυρση του περιοδικού Paris Match

Δημοσίευσε φωτογραφίες από τους νεκρούς στη Νίκαια

Ο εισαγγελέας του Παρισιού διέταξε την Πέμπτη την απόσυρση του περιοδικού Paris Match από όλα τα σημεία πώλησης της γαλλικής πρωτεύουσας.

Αιτία η κίνηση του περιοδικού να δημοσιεύσει φωτογραφίες των θυμάτων όπως κείτονται αιμόφυρτα, μετά την περυσινή επίθεση των τζιχαντιστών στη Νίκαια.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας του Παρισιού ζήτησε από το δικαστήριο να διατάξει την απόσυρση του περιοδικού από όλα τα σημεία πώλησης αλλά και να απαγορεύσει την έκδοση σε κάθε μέσο, ειδικά σε διαδικτυακά μέσα.

Η δημοσίευση των φωτογραφιών, οι περισσότερες από κάμερες ασφαλείας, εξόργισε μια ομάδα θυμάτων, η οποία κατηγόρησε το περιοδικό για «νοσηρή εντυπωσιοθηρία». Ο δήμαρχος της Νίκαιας, Kριστιάν Εστροσί, επέκρινε επίσης το Paris Match για τη δημοσίευση των φωτογραφιών την παραμονή της πρώτης επετείου της επίθεσης.

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος του περιοδικού δήλωσε ότι το Μέσο του «στοχεύει να δώσει μάχη με νύχια και με δόντια για το δικαίωμα των πολιτών και κυρίως των θυμάτων να γνωρίζουν ακριβώς τι συνέβη κατά τη διάρκεια της επίθεσης».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συντακτική ομάδα θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα, εξήγησε ότι οι δημοσιογράφοι του περιοδικού είχαν διαπιστώσει ότι ο επιτιθέμενος είχε πραγματοποιήσει αναγνωριστικά ταξίδια στην Promenade des Anglais της Νίκαιας για περισσότερο από ένα χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα χρόνο, στην επίθεση της 14ης Ιουλίου, την Ημέρα της Βαστίλης που είναι εθνική γιορτή για τους Γάλλους, ένας τζιχαντιστής έπεσε με ένα φορτηγό σε κόσμο στην Promenade des Anglais της Νίκαιας σκοτώνοντας 86 ανθρώπους.

Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/isangeleas-dietaxe-aposirsi-tou-periodikou-paris-match