17 Ιουλίου 2017

Ατυπο δημοψήφισμα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας: Τι έβγαλαν οι κάλπες στην Ελλάδα [εικόνες]

Συνολικά 7.186.170 Βενεζολάνοι πολίτες συμμετείχαν στο άτυπο δημοψήφισμα που διοργάνωσε η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, για να εκφράσουν την θέση τους απέναντι στην αλλαγή του Συντάγματος που προωθεί το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η καθηγήτρια του Κεντρικού Πανεπιστημίου της Βενεζουέλας Σεσίλια Γκαρσία Αρότσα, «με το 95% των ψήφων καταμετρημένο, συνολικά ψήφισαν 7.186.170 πολίτες» Από αυτούς οι 693.789 ψήφισαν σε χώρες του εξωτερικού. Το «ΝΑΙ» που υποστήριζε η αντιπολίτευση συγκέντρωσε την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.


Κάλπες στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα είχαν στηθεί δυο κάλπες. Μια στην Αθήνα και μια στη Θεσσαλονίκη. Η συμμετοχή της βενεζολάνικης κοινότητας στη χώρα μας υπήρξε μαζική, σύμφωνα με τους διοργανωτές της εκλογικής διαδικασίας, στην οποία δεν συμμετείχε η πρεσβεία της Βενεζουέλας. Ο Νικολάς Μαδούρο δεν αναγνωρίζει το άτυπο δημοψήφισμα ως νόμιμο και είπε πως δεν θα έχει καμία ισχύ. Μόνο στην Αθήνα χθες ψήφισαν 175 Βενεζολάνοι πολίτες, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες. Κάλπες στήθηκαν σε περισσότερες από 100 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.



Σε ανακοίνωση τους η κοινότητα των Βενεζολάνων στην Ελλάδα, που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, δηλώνουν πως το άτυπο δημοψήφισμα έγινε «για να εκπληρωθεί ο διπλός στόχος, που από τη μια θα επιδείξει την αντισυνταγματική σύγκληση του Μαδούρο, που επιδιώκει να κάνει μια εκλογική διαδικασία που θα αφήσει εκτός του μεγαλύτερο μέρος των πολιτών και από την άλλη να γνωστοποιηθεί από πρώτο χέρι η γνώμη των Βενεζολάνων πολιτών σε αυτή την κρίσιμης σημασίας για το μέλλον του έθνους». Η Μαρία Ρομάνο, μέλος της βενεζολάνικης κοινότητας στη χώρα μας δήλωσε στο iefimerida πως «δυστυχώς οδεύουμε προς μια δικτατορία. Η αλλαγή του Συντάγματος που προωθεί ο Μαδούρο γίνεται χωρίς να πληρούνται οι αρχές του Συντάγματος. Γίνεται χωρίς να έχει προηγηθεί δημοψήφισμα, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Αυτό δεν έγινε σεβαστό». Η συντονίστρια στην Ελλάδα του “VenEuropa” κ. Ινδίρα Μοβίγια, τόνισε στο iefimerida πως «οι Βενεζολάνοι που ζουν στην Ελλάδα, όπως και σε όλο τον κόσμο συμμετείχαν στο άτυπο δημοψήφισμα για να εκφράσουν την άποψη τους στις αλλαγές που προωθεί ο Μαδούρο».
Υπενθυμίζεται πως ο Μαδούρο δεν έχει επιτρέψει την διεξαγωγή ούτε των δημοτικών εκλογών που έπρεπε να είχαν γίνει το 2016, και το άτυπο δημοψήφισμα θεωρείται από τη διεθνή κοινότητα ως μια σημαντική καταγραφή της κοινής γνώμης στη Βενεζουέλα.


«Ο Μαδούρο έχει ήδη ανατραπεί»
«Ο Νικολάς Μαδούρο με μαθηματική ακρίβεια έχει ήδη ανατραπεί σήμερα», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της αντιπολίτευσης Χούλιο Μπόρχες και πρόσθεσε: «Αυτός ήταν ο φόβος που είχε η κυβέρνηση απέναντι στο δημοψήφισμα που ζητούσαμε να γίνει πέρυσι με το ερώτημα της απομάκρυνσης του από την εξουσία. Για αυτό τον λόγο το απέτρεψε, για αυτό τον λόγο δεν θέλει να κάνει εκλογές ποτέ ξανά». Ο Μπόρχες υποστήριξε ότι οι πολίτες αψήφισαν τον φόβο και την καταστολή και πήγαν να ψηφίσουν. Οι 7 εκατομμύρια ψήφοι άγγιξαν την συμμετοχή που προσδοκούσε η αντιπολίτευση, ενώ είναι σχεδόν οι διπλάσιες από τα 4 εκατομμύρια υποστηρικτές του Μαδούρο που χθες έκαναν παράλληλη ψηφοφορία για την αλλαγή του Συντάγματος. Η τελική ψηφοφορία των υποστηρικτών του Μαδούρο θα γίνει στις 30 Ιουλίου.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα
Στο άτυπο δημοψήφισμα οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ σε τρία ερωτήματα.
1. Απορρίπτετε την δημιουργία Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης που προωθεί ο Νικολάς Μαδούρο, χωρίς πρώτα να έχει πάρει την έγκριση από τον λαό της Βενεζουέλας;
2. Καλείτε τις Ένοπλες Δυνάμεις να στηρίξουν το Σύνταγμα του 1999 και να υποστηρίξουν τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου;
3. Εγκρίνετε να γίνουν εκλογές και να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας;
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που επεξεργάστηκε το Κεντρικό Πανεπιστήμιο της Βενεζουέλας, στην πρώτη ερώτηση το «ΝΑΙ» συγκέντρωσε το 98% των ψήφων και το «ΟΧΙ» το 0,13%. Στην δεύτερη ερώτηση το «ΝΑΙ» συγκέντρωσε το 98,5% και το «ΟΧΙ» το 0,12%. Στην τρίτη ερώτηση το «ΝΑΙ» συγκέντρωσε το 98,3% των ψήφων και το «ΟΧΙ» το 0,14%. Όπως δήλωσε ο καθηγητής Βενζαμίν Σαρίφκερ, τα ψηφοδέλτια και όλα τα στοιχεία που καταγράφηκαν σε λίγες μέρες θα καταστραφούν. Αυτό σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει για να μη πέσουν στα χέρια της κυβέρνησης.

Το άτυπο δημοψήφισμα συνοδεύτηκε με αίμα
Το άτυπο δημοψήφισμα της αντιπολίτευσης συνοδεύτηκε με αίμα στη Βενεζουέλα.
Στην περιοχή Κάτια, άλλοτε προπύργιο του Τσάβες, μια ομάδα ένοπλων υποστηρικτών του Μαδούρο, γνωστοί ως colectivos, πυροβόλησαν εναντίον άοπλων πολιτών που συμμετείχαν στο άτυπο δημοψήφισμα. Μια γυναίκα δολοφονήθηκε και τουλάχιστον τέσσερις τραυματίστηκαν. Οι πολίτες καταγγέλλουν ότι οι αστυνομικοί που ήταν παρόντες δεν εμπόδισαν τους ενόπλους να δράσουν και μάλιστα τους παρακολουθούσαν να απομακρύνονται ανενόχλητοι. Για δυο ώρες καθολικός ιερέας είχε κρύψει μέσα στην εκκλησία Ελ Κάρμεν υποστηρικτές της αντιπολίτευσης για να γλυτώσουν από τους colectivos που κυκλοφορούσαν με μοτοσυκλέτες στην περιοχή. Ένοπλοι υποστηρικτές του Μαδούρο έδρασαν με τον ίδιο τρόπο και στην περιοχή Μποκονό, όπου πυροβόλησαν στο πλήθος και τραυματίστηκαν τρία άτομα.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο, σε τηλεφωνική του παρέμβαση στην κρατική τηλεόραση κάλεσε την αντιπολίτευση σε διάλογο. «Εγώ κάνω ένα κάλεσμα στη δεξιά για να πετύχουμε την συνύπαρξη μας με αρμονία, να σταματήσουν να απειλούν με τη χρήση βίας, κάνω μια έκκληση για να καθίσουμε να συζητήσουμε, σε έναν νέο κύκλο διαλόγου για την ειρήνη και την ανεξαρτησία της χώρας μας».

Αλλαγή του Συντάγματος από τον Μαδούρο
Στη Βενεζουέλα οι νεκροί στο πλαίσιο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων έχουν ξεπεράσει τους 100. Ο Νικολάς Μαδούρο επανέλαβε πως δεν παραιτείται, ενώ προανήγγειλε φυλάκιση της Γενικής Εισαγγελέως της χώρας, Λουίζα Ορτέγα Ντίας, επειδή δεν συντάσσεται με τις αποφάσεις της κυβέρνησης του. Το άτυπο δημοψήφισμα πραγματοποιείται δυο εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία που έχει προκηρύξει ο Νικολάς Μαδούρο για την αλλαγή του Συντάγματος στη Βενεζουέλα. Σε αυτή την εκλογική διαδικασία, που θα γίνει την Κυριακή 30 Ιουλίου, δεν έχουν δικαίωμα ψήφου όλοι οι πολίτες της χώρας, αλλά μόνον εκπρόσωποι από παραγωγικούς τομείς, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι μέλη του σοσιαλιστικού κόμματος του Μαδούρο. Η Συντακτική Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει θα αλλάξει το Σύνταγμα και θα έχει υπερ εξουσίες, καταργώντας ουσιαστικά οριστικά πλέον την νόμιμη Βουλή της χώρας. Όπως υποστηρίζουν στο iefimerida στελέχη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, «στο νέο Σύνταγμα προβλέπεται μεταξύ άλλων η απαγόρευση εθνικών εκλογών και περιφερειακών εκλογών για όσο διάστημα θα ασκεί εξουσία η Συντακτική Εθνοσυνέλευση». Η αντιπολίτευση αλλά και διεθνείς οργανισμοί έχουν καταγγείλει ως «πραξικόπημα» την επιχειρούμενη αλλαγή του Συντάγματος για την επιβολή μιας σκληρής δικτατορίας από το καθεστώς Μαδούρο.

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
iefimerida.gr