13 Ιουλίου 2017

Πυρά στον Ανδρέα Μαρτίνη για παρατεταμένη κακοδιαχείριση στο «Ερρίκος Ντυνάν» έριξε ο Ανδρέας Λοβέρδος

Ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε τα πρακτικά της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του «Ερρίκος Ντυνάν» στην εξεταστική επιτροπή για την Υγεία.


Σύμφωνα με αυτά, προκύπτει ότι το συμβούλιο είχε αποφασίσει να ζητήσει  από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας νομοθετική ρύθμιση για την πώληση του ιδρύματος καθώς επίσης και τις γνωμοδοτήσεις του εισηγητή του ΝΣΚ που υποστηρίζει ότι μπορεί να πωληθεί ή εκμισθωθεί κοινωφελές ίδρυμα αρκεί να μην αλλάζει ο κοινωφελής του χαρακτήρας.

Ακόμα, ανάφερε ότι είχε δώσει εντολή να συγκεντρωθούν στοιχεία για την κακοδιαχείριση στο ίδρυμα (νοσήλια, δώρα, υψηλοί μισθοί κ.ά.)  και τους φακέλους τούς έστειλε ο ίδιος στον εισαγγελέα.

Στα έγγραφα που κατέθεσε ο κ. Λοβέρδος είναι και πρακτικά συνεδριάσεων του Δ.Σ. του «Ερρίκος Ντυνάν» που εμφανίζουν τον κ. Μαρτίνη να προχωρά σε αντιφατικές τοποθετήσεις σε σχέση με όσα ισχυρίζεται σήμερα. Ο κ. Λοβέρδος σχολίασε πως «το γεγονός ότι άλλα έλεγε τότε και άλλα σήμερα με οδηγεί στο συμπέρασμα ή στην υποψία πως κάποιοι κάτι του έχουν υποσχεθεί».

Όσον αφορά την επίμαχη τροπολογία που, όπως είπε, του ζήτησε το ίδιο το νοσοκομείο, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε: «Τι υπήρχε όταν ανέλαβα; Καταγγελία δανείων του "Ερρίκος Ντυνάν" από τη Μαρφίν, συνολικού ύψους 86 εκατ. ευρώ. Έλλειψη βεβαίωσης από τα ταμεία. Επίσχεση εργασίας. Το νοσοκομείο στον "Τειρεσία". Διαταγή πληρωμών από προμηθευτές. Αντιδικία "Ντυνάν" με Κοργιαλένειο, αλλά και στα δύο πρόεδρος ο Μαρτίνης. Τρομακτικές αμοιβές σε δικηγόρους ή συμβούλους. Από τα 400 κρεβάτια, μόνο τα 80 καλύπτονταν και τα υπόλοιπα κενά. Αυτό είναι το πλαίσιο που μαθαίνω για το "Ντυνάν" όταν γίνομαι υπουργός. Αρχίζει αγωνιώδης προσπάθεια για λύσεις. Είναι μονάδα πολύ καλή και δεν θα ήθελα στο βιογραφικό μου να καταγραφεί ότι έκλεισε επί υπουργίας μου. Την τροπολογία μού τη ζήτησαν από το Δ.Σ. του "Ντυνάν"».

«Φοβόμουν τις κατασχέσεις από έξαλλους προμηθευτές. Δεν ήθελα να κατάσχουν μεμονωμένα κομμάτια του "Ντυνάν". Η απόφαση του Δ.Σ. του "Ντυνάν" για πώληση ελήφθη μήνες μετά την αποχώρηση από το Δ.Σ. των τριών μελών από το υπουργείο Υγείας. Στις αποφάσεις του Δ.Σ. για πώληση δεν μετείχαν οι συνεργάτες μου», είπε σε άλλο σημείο ο κ. Λοβέρδος, για να συμπληρώσει: «Μετά από δύο χρόνια προσπαθειών, έκανα αυτό που μου ζητούσαν. Το έκανα όμως με εγγυήσεις ώστε να μην αλλάζει ο κοινωφελής χαρακτήρας, να δοθεί η δυνατότητα εκμίσθωσης και την απόφαση να την παίρνουν με τα 2/3 του Δ.Σ., δηλαδή μόνο μέλη του Ερυθρού Σταυρού και όχι του υπουργείου».

Για τα όσα ακούστηκαν στην επιτροπή για δώρα και αργομισθίες ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι ο πρώτος που του τα έφερε ήταν ο Βγενόπουλος και του είπε ότι εντόπισε ρουσφέτια. «Οι ίδιοι τα εκτίμησαν σε 6,5 εκατ. ευρώ. Η καταγραφή όμως τα ανέβασε σε 24 εκατ. ευρώ. Δεν είχα καμία διαχειριστική αρμοδιότητα, είχα όμως 3 ανθρώπους στο Δ.Σ. Προτείνει, λοιπόν, ο κ. Στεργίου σε συνεδρίαση του Δ.Σ. να σταματήσει η παροχή δωρεάν νοσηλειών να είναι αρμοδιότητα του προέδρου και να γίνει αρμοδιότητα του Δ.Σ. για μεγαλύτερη διαφάνεια. Με απόφαση του Δ.Σ. 4-3 το απορρίπτουν. Το απορρίπτουν τα μέλη του Ερυθρού Σταυρού. Τα πρακτικά της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων με αυτά τα θέματα τα έστελνα στον εισαγγελέα. Με αυτά προχώρησαν οι διώξεις. Χωρίς να έχω διαχειριστικό έλεγχο αποστέλλω στον εισαγγελέα, οι άνθρωποι μου ζητούν να σταματήσει, αλλά το απορρίπτουν του Ερυθρού Σταυρού. Κάνω ό,τι μπορώ για να σταματήσουν. Είχα όλες τις δυσκολίες στο τραπέζι, συν τις δωρεάν νοσηλείες, υψηλά μισθολόγια, υπεράριθμο προσωπικό και δώρα. Ολος ο φάκελος πήγε στον εισαγγελέα με όλα αυτά τα στοιχεία. Τι άλλο να κάνω; Εισαγγελέας δεν μπορώ να γίνω».