11 Ιουλίου 2017

Υπόθεση - σκάνδαλο με εταιρεία του Καλογρίτσα για τα δίκτυα της ΔΕΗ

Καθυστερήσεις σε έργα αξίας 17.050.000 ευρώ σε Περιστέρι και Ελευσίνα απειλούν με τεράστιες ζημιές - Αποβολή της ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ εισηγείται ο ΔΕΔΔΗΕ

Σκάνδαλο με αντισυμβατικές καθυστερήσεις στην εκτέλεση έργων ηλεκτροδότησης του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) που έχει αναλάβει η τεχνική εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ απειλεί με ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τη θυγατρική της ΔΕΗ και προκαλεί τεράστια ταλαιπωρία σε χιλιάδες καταναλωτές.


Όπως αποκαλύπτει στο ρεπορτάζ του για την «Ελευθερία του Τύπου» ο Χρήστος Κολώνας, η εταιρεία συμφερόντων Καλογρίτσα, αν και έχει αναλάβει από την 1η Αυγούστου του 2015 αντί τιμήματος 17.050.000 ευρώ και για συνολικό διάστημα 36 μηνών τις κατασκευές νέων δικτύων, επισκευές βλαβών, τα κλαδέματα δέντρων και τις αποκοπές λόγω χρέους των περιοχών Περιστερίου - Ελευσίνας, εν τούτοις δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα η αρμόδια υπηρεσία του Διαχειριστή να εισηγείται στη διοίκηση την «έκπτωση της ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ από τη σύμβαση, την αποβολή και αποξένωσή της από το συγκεκριμένο έργο».

Τα παραπάνω προκύπτουν από στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, καθώς και από καταγγελίες που φέρνει στη Βουλή με ερώτησή του ο βουλευτής της ΝΔ και αρμόδιος τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

Ο κ. Σκρέκας, με ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, η οποία έχει θέμα «Βορά στις κομματικές σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ οι δημόσιες εταιρείες», κάνει λόγο για «καταστροφική ανοχή που δείχνουν η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ στις ζημιογόνες επιπτώσεις που προκαλούνται στον Διαχειριστή και κατ’ επέκταση στη ΔΕΗ, από την αδυναμία εκπλήρωσης συμβατικών υποχρεώσεων από "φιλική" προς την κυβέρνηση εργολαβική εταιρεία».

Ο βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «υπάρχει υπηρεσιακή αναφορά προς το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας που εισηγείται την έκπτωση της εταιρείας ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ, αναδόχου εργολαβίας κατασκευής Δικτύων Διανομής των περιοχών Περιστερίου - Ελευσίνας, συμβατικού τιμήματος 17.050.000 ευρώ», αφού, όπως αναφέρει, «από την έναρξή της η εν λόγω εργολαβία παρουσίασε προβλήματα».

Στην ερώτηση του κ. Σκρέκα περιγράφονται συνοπτικά τα προβλήματα στη συνεργασία με την εν λόγω εταιρεία:

1. Μη έγκαιρη επισκευή βλαβών.

2. Καθυστερήσεις ολοκλήρωσης έργων.

3. Ανεκτέλεστα έργα τα οποία αφορούν ασφάλεια προσωπικού και εγκαταστάσεων.

4. Ανεκτέλεστες εργασίες αποκοπών παροχών κ.λπ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η εν λόγω εισήγηση προς τη διοίκηση της εταιρείας (σ.σ.: να κηρυχθεί έκπτωτη η ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ) έχει ημερομηνία 12 Ιουνίου, εν τούτοις δεν εισήχθηκε προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο που ακολούθησε».

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΝΔ, με αφορμή τη συμπεριφορά της τεχνικής εταιρείας στο συγκεκριμένο έργο, επισημαίνει προς τον υπουργό: «Οι ανησυχίες είναι ακόμη μεγαλύτερες αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εργολαβική εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε. έχει συνάψει κι άλλες συμβάσεις με τον ΔΕΔΔΗΕ, συνολικού συμβατικού τιμήματος 103.475.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της παρούσας), πολλές από τις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ανάλογα προβλήματα και ενώ αρκετές έχουν εκχωρηθεί ως εγγύηση για χρηματοδότηση στην Τράπεζα Αττικής».

Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/ipothesi-skandalo-me-eteria-tou-kalogritsa-gia-ta-diktia-tis-dei