13 Ιουλίου 2017

Το ιδιόχειρο σημείωμα Μακρόν σε Τσίπρα για την Κύπρο – Στην Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου, ο Γάλλος Πρόεδρος

Πλήρη στήριξη στη Λευκωσία και τις εξορύξεις που αρχίζουν να πραγματοποιούνται στο “Οικόπεδο 11” της Κυπριακής ΑΟΖ από την γαλλοϊταλική κοινοπραξία Total και ENI, δίνει το Παρίσι.

Το θέμα έχουν συζητήσει στο περιθώριο της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον νέο Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Όπως, μάλιστα, αποκαλύπτει σήμερα το Real.gr, ο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, προώθησε στον Αλέξη Τσίπρα ιδιόχειρο σημείωμα, στο οποίο αναφερόταν επί λέξει: “Δεν θα υπάρχει αναστολή” (σ.σ. των εργασιών στην ΑΟΖ της Κύπρου).

Το Παρίσι, μάλιστα, έχει διαμηνύσει παρασκηνιακά στην Άγκυρα πως θα προστατεύσει τις εξορύξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και πως δεν θα επιτρέψει να θιγεί η εταιρεία Total.

Στην Αθήνα, υπάρχει ικανοποίηση από τις θέσεις της Γαλλίας, όπως και τη στήριξη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όμως επικρατεί έντονη ανησυχία για τη στάση που θα κρατήσει η Άγκυρα το επόμενο διάστημα.

Θριαμβευτική υποδοχή
Σύμφωνα, επίσης, με τις πληροφορίες του Real.gr, οριστικοποιήθηκε η επίσημη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στη χώρα μας.

Ο νέος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 7 Σεπτεμβρίου, προσκεκλημένος του Έλληνα ομολόγου του Προκόπη Παυλόπουλου, με τον οποίο - όπως και με τον Αλέξη Τσίπρα - θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Για τον Εμανουέλ Μακρόν, μάλιστα, ετοιμάζεται θριαμβευτική υποδοχή, καθώς η Αθήνα προσδοκά πολλά από τις σχέσεις της με το Παρίσι.

Του Βασίλη Σκουρή
Πηγή: real.gr