17 Ιουλίου 2017

ΠΑΠΑΡΙΕΣ! Βάρκες τέλος για τη Λιβύη! Γιατί οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε αποφάσισαν το εμπάργκο

[Ημίμετρα που θα υποστούμε ακόμα μερικά χρόνια μέχρι να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο και να αρχίσουν να πέφτουν σφαίρες...]

Στόχος η διατάραξη της δραστηριότητας των λαθρεμπόρων και των διακινητών ανθρώπων

Οι 28 επιβάλουν στη Λιβυή εμπάργκο πώλησης φουσκωτών λέμβων ή άλλων προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από λαθροδιακινητές μεταναστών, αναφέρει κείμενο συμπερασμάτων για τη Λιβύη, που υιοθέτησαν σήμερα οι 28 Υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε, οι οποίοι συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες.


«Σε μια προσπάθεια περαιτέρω διατάραξης του επιχειρηματικού μοντέλου των λαθρεμπόρων και των διακινητών ανθρώπων, το Συμβούλιο εισήγαγε περιορισμούς στην εξαγωγή και στη διάθεση στη Λιβύη φουσκωτών σκαφών και εξωλέμβιων κινητήρων», αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων.

«Τα κράτη μέλη της Ε.Ε θα έχουν τώρα μια νομική βάση για να εμποδίσουν την εξαγωγή ή την προμήθεια αυτών των προϊόντων στη Λιβύη, όπου υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουν ότι θα χρησιμοποιηθούν από λαθρεμπόρους και ανθρώπους», σημειώνουν οι 28.

Οι περιορισμοί θα ισχύουν και για τις λέμβους και τους κινητήρες που διέρχονται από την Ε.Ε προς τη Λιβύη. Οι περιορισμοί που εγκρίθηκαν σήμερα δεν θα εμποδίσουν τις εξαγωγές ή τις πωλήσεις των αγαθών αυτών όταν προορίζονται για νόμιμες χρήσεις από τον άμαχο πληθυσμό, για παράδειγμα για τους αλιείς, οι οποίοι ίσως χρειάζονται κινητήρες για τα σκάφη τους.

Με βάση τα συμπεράσματα η Ε.Ε επικροτεί θερμά τον διορισμό του νέου Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα αυτή καθώς η πρόσφατη βία απειλεί τη σταθερότητα της Λιβύης και «δεν υπάρχει λύση στη κρίση της Λιβύης με τη χρήση βίας».

Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη σταθερή υποστήριξή του προς την πολιτική συμφωνία της Λιβύης και προς το Συμβούλιο Προεδρίας και την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Fayez Sarraj ως τις μόνες νόμιμες κυβερνητικές αρχές της χώρας.

Η Ε.Ε καλεί όλες τις ένοπλες ομάδες να αποφύγουν τη βία, να δεσμευθούν στην αποστράτευση και να αναγνωρίσουν τις αρχές που έχουν ανατεθεί στην πολιτική συμφωνία της Λιβύης ως οι μόνες που έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν τις δυνάμεις άμυνας και ασφάλειας της Λιβύης.

Το Συμβούλιο συμφώνησε επίσης να παρατείνει την αποστολή EUBAM στην Λιβύη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Η EUBAM  βοηθά επί του παρόντος και συνεργάζεται με τις αρχές της Λιβύης για τη διαχείριση των συνόρων, την επιβολή του νόμου και την ποινική δικαιοσύνη, με ιδιαίτερη έμφαση στο νότιο τμήμα της Λιβύης. Η αποστολή θα ασχοληθεί επίσης με τον προγραμματισμό μιας ενδεχόμενης αποστολής βοήθειας για τη δημιουργία πολιτικών ικανοτήτων και την παροχή βοήθειας σε κρίσεις.

Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης τη σημασία της επιχείρησης SOPHIA / EUNAVFOR MED: Η επιχείρηση Sophia είναι η ναυτική επιχείρηση της ΕΕ για τη διακοπή του επιχειρηματικού μοντέλου των λαθρεμπόρων και των λαθρεμπόρων ανθρώπων στη νότια κεντρική Μεσόγειο. Η επιχείρηση έχει επίσης δύο υποστηρικτικά καθήκοντα, δηλαδή να εκπαιδεύσει την Λιβυκή ακτοφυλακή και το ναυτικό και να συμβάλει στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.