19 Μαΐου 2017

ZEWASOFT ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΡΙΖΑίους-Δημοσκόπηση-σοκ για τον Μάρτιν Σουλτς –Νέα κατρακύλα για το SPD

Ο δημοσκοπικός κατήφορος δεν έχει τέλος για τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες και τον υποψήφιο καγκελάριό τους.

Αν οι Γερμανοί μπορούσαν να εκλέξουν απευθείας καγκελάριο, τότε το 49% θα ψήφιζε Άνγκελα Μέρκελ και μόλις τρεις στους δέκα (32%) θα προτιμούσαν τον Μάρτιν Σουλτς, σύμφωνα με την τελευταία σφυγμομέτρηση του πρώτου κρατικού δικτύου ARD.


Κι ενώ η επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών διατηρεί αμείωτα τα ποσοστά της σε σχέση με τη δημοσκόπηση της 11ης Μαϊου, ο Σουλτς χάνει τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

Στα μέσα Απριλίου το 46% έλεγε ότι θα ψήφιζε Μέρκελ και το 40% τον Σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο. Εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν η εικόνα στα τέλη Μαρτίου, όταν το 45% υποστήριζε τον Σουλτς και το 36% την Μέρκελ.


Στην πρόθεση ψήφου οι Χριστιανοδημοκράτες πιάνουν ποοστό 38% (+1%) ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες υποχωρούν κατά μία μονάδα στο 26% - αρκετά κάτω απ’ το ψυχολογικό όριο του 30%.


Το ξενοφοβικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (Afd) (-1%) εξασφαλίζει την υποστήριξη του 9%, όπως και οι Φιλελεύθεροι (+1%), οι Πράσινοι παραμένουν στο 8% ενώ το Αριστερό Κόμμα (Die Linke) μόλις που ξεπερνά το όριο εισόδου στη Βουλή με 6% (-1%).

Σχεδόν ένας στους δύο Γερμανούς δήλωσαν ότι προτιμούν να συνεχίσουν να ηγούνται τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) της επόμενης κυβέρνησης.

Στη δημοσκόπηση του Infratest dimap μετείχαν 1.017 πολίτες.