19 Μαΐου 2017

"Λάβρος" κατά της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα o πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας

(Φωτ. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Andy Barr, καταθέτει στα πρακτικά δημοσίευμα των FT με δηλώσεις του Α. Τσίπρα κατά του ΔΝΤ)

Σε ειδική συνεδρίαση, με αντικείμενο τα «Μαθήματα από τη διάσωση της Ελλάδας από το ΔΝΤ», η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας συζήτησε το θέμα του ελληνικού χρέους.


Στη διάρκειας 2 ωρών συνεδρίαση της Επιτροπής, κατέθεσαν ως μάρτυρες και απάντησαν σε ερωτήματα των μελών της Επιτροπής, οι

- Paul Blustein, εκ μέρους του Center for International Governance Innovation

- Meg Lundsager, εκ μέρους του Woodrow Wilson Center

- Anna Gelpern, καθηγήτρια νομικής του Πανεπιστημίου Georgetown και συνεργάτιδα του Peter G. Peterson Institute for International Economics και

- Dr. Rebecca Nelson, ειδική σε θέματα Διεθνούς Εμπορίου και Οικονομίας, της Επιτροπής Έρευνας του Κογκρέσου.

Σκοπός της συνεδρίασης ήταν να αξιολογηθεί η διάσωση της Ελλάδας από το ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένης της «ειδικής πρόσβασης» που είχε η Ελλάδα σε πόρους του Ταμείου, το 2010 και 2012 (ύψους 30 δισ. ευρώ και 18 δισ. ευρώ αντίστοιχα).

Οι μάρτυρες κλήθηκαν να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο που είχε η διάσωση της Ελλάδας, στην ανεξαρτησία του ΔΝΤ απέναντι στις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στο Ταμείο, αλλά και να εκφράσουν εκτιμήσεις για τις συνέπειες που θα είχε ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, σε συνεργασία με τον ESM.


"Η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν πέτυχε τίποτα"

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, ρεπουμπλικανός Andy Barr, έκανε αναφορά στις ενστάσεις μελών της Επιτροπής όχι μόνο για την κατ’ εξαίρεση πρόσβαση που δόθηκε στην Ελλάδα, προκειμένου να διασωθεί, αλλά και στο γεγονός ότι «ενώ το ΔΝΤ κάνει λόγο για τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει χρηματοδοτώντας χώρες, στην περίπτωση της Ελλάδας τουλάχιστον οι πόροι του Ταμείου δεν υπήρξαν καταλυτικοί σε τίποτα».

«Επτά χρόνια μετά το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, το ελληνικό χρέος επιδεινώθηκε και χαρακτηρίζεται ευθέως από το ΔΝΤ ως μη βιώσιμο», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι ο ESM διαθέτει σήμερα περισσότερους πόρους για τις 19 χώρες-μέλη, από όσα μπορεί να διαθέσει το ΔΝΤ σε παγκόσμια κλίμακα». Συνέχισε, επισημαίνοντας τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, την επιδείνωση στην είσπραξη φόρων, την ανεργία των νέων στο 50%, τις αυξανόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού Δημοσίου σε εγχώριες επιχειρήσεις, ενώ έκανε αναφορά και στη δίωξη σε βάρος του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, κ. Γεωργίου, σχολιάζοντας πως πρόκειται για περιστατικό που εκλαμβάνεται ως πολιτικά υποκινούμενο.

«Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι το ΔΝΤ εξετάζει και τρίτη διάσωση για την Ελλάδα», σχολίασε, συμπληρώνοντας ότι ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης έχει στόχο περισσότερο να προστατέψει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς οδεύουν σε εκλογές. Και παρά το γεγονός ότι η ενδεχόμενη νέα συμμετοχή που συζητά το ΔΝΤ είναι συμβολικού μεγέθους, κάτι τέτοιο ενέχει τον κίνδυνο να καταστήσει το ΔΝΤ «έναν συμβολικό οργανισμό».

Αν το ΔΝΤ πράγματι αποφασίσει να συμμετέχει σε ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αυτό θα σημαίνει ότι έμαθε λίγα από την εμπειρία του παρελθόντος, ήτοι ότι ο ρόλος του ως πιστωτή έχει υπονομευθεί και ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων στο Ταμείο έχει πολιτικοποιηθεί απελπιστικά, τόνισε ο κ. Barr.

«Το ΔΝΤ δεν θα μπορεί να κατηγορήσει κανέναν, παρά μόνο τον εαυτό του», αν η έρευνα της Επιτροπής οδηγήσει σε αντίστοιχη αυστηροποίηση της στάσης της απέναντι στο Ταμείο, και υπογράμμισε ότι οι κανόνες για τις προϋποθέσεις και το μέγεθος των ποσών που μπορεί να δανειστεί μια χώρα από το ΔΝΤ, είναι συγκεκριμένοι.

Η χαμένη εμπιστοσύνη και οι "βολές" Τσίπρα κατά ΔΝΤ

Ο ίδιος επισήμανε παράλληλα ότι το περιστατικό που σημειώθηκε πέρσι, με την διαρροή συνομιλιών στελεχών του ΔΝΤ στην Αθήνα, που ενδεχομένως υποδηλώνει ότι είχαν «παγιδευτεί», καταδεικνύει ότι συμφωνίες «καλή τη πίστη» είναι μάλλον απίθανες.

Μετά τον πρώτο γύρο των αρχικών εισηγήσεων των 4 μαρτύρων, ο κ. Barr πήρε εκ νέου το λόγο, για να θυμίσει ότι αντί το ΔΝΤ να βοηθήσει στη μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ της Ελλάδας στο 110%, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, είδε το ποσοστό να εκτινάσσεται στο 180%, «παρά τη σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους το 2012». «Έτσι, το λογικό συμπέρασμα είναι ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ συνέβαλε ελάχιστα στο να βελτιώσει τη ζωή των Ελλήνων, εν μέρει επειδή οι ηγέτες της χώρας καθυστέρησαν τις μεταρρυθμίσεις για χρόνια».

Στη συνέχεια, επικαλέστηκε δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος «το Δεκέμβριο του 2015 κατηγορούσε, χωρίς απολογητική διάθεση, το ΔΝΤ για μη εποικοδομητική στάση σε δημοσιονομικά και οικονομικά ζητήματα», ζητώντας από το ΔΝΤ να μείνει έξω από οποιοδήποτε μελλοντικό πρόγραμμα διάσωσης.

Και στο σημείο εκείνο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, επικαλέστηκε δημοσίευμα των Financial Times (κρατώντας μάλιστα στο χέρι του το σχετικό δημοσίευμα), σύμφωνα με το οποίο ο Α. Τσίπρας ότι «μετά από έξι χρόνια διαχείρισης μιας έκτακτης κρίσης, η Ευρώπη διαθέτει πλέον τη θεσμική ικανότητα να διαχειριστεί επιτυχώς ενδοευρωπαϊκά ζητήματα».

«Καταθέτω στα πρακτικά αυτό το δημοσίευμα των Financial Times, με τίτλο "Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά από το ΔΝΤ να μείνει έξω από το επόμενο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης"» είπε ο κ. Barr, και συνέχισε:

«Ζητώ επίσης να κατατεθεί στα πρακτικά ένα δημοσίευμα του Reuters, από τον φετινό Ιανουάριο, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα καλοσώριζε τον αποκλεισμό του ΔΝΤ» από το ελληνικό πρόγραμμα.

http://www.liberal.gr/arthro/138743/oikonomia/2017/labros-kata-tis-summetochis-tou-dnt-sto-elliniko-programma-o-proedros-tis-epitropis-oikonomikon-ypotheseon-tis-amerikanikis-gerousias.html