19 Μαΐου 2017

Η μεγάλη φτωχοποίηση...

Του Γιάννη Παντελάκη

Περίπου τέτοια εποχή καθε χρόνο, οι δήμοι μάζευαν αιτήσεις από απόλυτα φτωχούς ανθρώπους που αναζητούσαν ένα μικρό επίδομα ένδειας όπως λέγεται. Το έπαιρναν σχετικά λίγοι - 500 με 1200 - και το κόστος για το κράτος δεν ξεπερνούσε τα 2,8 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Κάτι ανάλογο συνέβαινε και με το επίδομα απροστάτευτων τέκνων, που δινόταν σε ορφανά ή εγκαταλειμμένα παιδιά και ήταν ύψους 44,02 ευρώ τον μήνα. Ολα αυτά, αποτελούν παρελθόν.


Το τέταρτο μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν επιβάλλει μόνο νέες περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο ή νέες αυξήσεις σε ασφαλιστικές εισφορές. Αγγίζει ακόμα και τους απόλυτα φτωχούς με σχεδόν μηδενικά εισοδήματα, αυτούς που στην κυριολεξία δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Με το νομοσχέδιο σαρώνονται ακόμα και αυτά τα λίγα που είχαν απομείνει για να μην οδηγηθούν στην απόλυτη εξαθλίωση μεγάλες πληθυσμιακά ομάδες.

Το περασμένο καλοκαίρι η Θεανώ Φωτίου μας πληροφορούσε ότι δεν κόβεται κανένα προνοιακό επίδομα. Το φετινό καλοκαίρι η Θεανώ Φωτίου και η υπόλοιπη πολιτική παρέα ψηφίζουν τις περικοπές αρκετών τέτοιων επιδομάτων. Στις οικογένειες με ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα, στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας που έπαιρναν 73 ευρώ τον μήνα για πέντε μήνες, το ΕΚΑΣ σε όσους ακόμα δεν είχε κοπεί, το οικογενειακό επίδομα και άλλα.

Ολες αυτές οι κοινωνικές ομάδες που πέφτουν θύματα των νέων αυτών μέτρων, δεν έχουν κάποια συλλογική έκφραση. Τι έκφραση να έχει το απροστάτευτο παιδί που έπαιρνε ένα μικρό ποσό ή οι άνθρωποι σε απόλυτη ένδεια; Τι έκφραση να έχει ακόμα και ο άνεργος που θα δει να περιορίζεται το επίδομα που παίρνει; Είναι κοινωνικές ομάδες χωρίς αντιπροσώπευση. Δεν έχουν κάποιο σύλλογο ή σωματείο για να βγει στα κανάλια να μιλήσει γι αυτούς, δεν έχουν κάποια πρόσβαση σε μέσα ενημέρωσης ή κέντρα εξουσίας, σπάνια να μιλήσει κάποιος γι αυτούς. Και με αυτή την έννοια, δεν μπορούν να αποτελέσουν και μια δύναμη μικρής έστω πίεσης προς εκείνους που επικυρώνουν τέτοια μέτρα.

Τα τελευταία δυο χρόνια, η φτωχοποίηση μιας κοινωνίας που ήδη βρισκόταν σε μεγάλη κρίση, μεγεθύνθηκε. Οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που επικύρωσαν το τέταρτο μνημόνιο, φρόντισαν ώστε να συνεχιστεί αυτή η τάση και τα επόμενα χρόνια...

http://www.liberal.gr/arthro/138659/apopsi/g-pantelakis/i-megali-ftochopoiisi.html