15 Μαΐου 2017

ΚΑΙ ΤΙ; ΘΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΑ 7 δις ΚΕΡΔΟΣ ΑΠ' ΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ; Μαξίμου: Μόνο (!!!) 4 δισ. ευρώ τα μέτρα, χωρίς χρέος τα ακυρώνουμε!

Τα μέτρα είναι... μόνο 4 δισ. ευρώ για το 2019 και το 2020 είπε ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας, υποστηρίζοντας ότι όσα γράφονται για μέτρα πολλών δισ. ευρώ, είναι «κακόβουλα» και «δράκοι»


Να αντιστρέψει τους αριθμούς, να υποβαθμίσει τις επώδυνες δεσμεύσεις και να εξωραΐσει την νέα βαριά μνημονιακή συμφωνία στην οποία σύρθηκε από τους δανειστές επιχειρεί η κυβέρνηση, διαβλέποντας το κύμα της κοινωνικής οργής και απαντώντας στην πολιτική κατακραυγή για το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε το Σάββατο στη Βουλή και ψηφίζεται την Πέμπτη.

Αποφεύγοντας επίσημη ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης, είτε δια του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, είτε δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, το Μέγαρο Μαξίμου προτίμησε να καταφύγει σε μία “άτυπη” ενημέρωση δημοσιογράφων, για να απαντήσει στις επικρίσεις και τις αναλύσεις επί της συμφωνίας.

Ουσιαστικά το πρωθυπουργικό επιτελείο βγάζει τους πάντες “τρελούς” και άσχετους, σχετικά με την αποτύπωση των αριθμών και των πραγματικών βαρών, που προβλέπει η συμφωνία λαιμητόμος. Σε αντίθεση με τους υπολογισμούς σχεδόν όλων, πέρα της κυβέρνησης, που φτάνουν τον λογαριασμό από 5 δισ. ευρώ και πάνω, ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας, που ανέλαβε να διοχετεύσει την κυβερνητική γραμμή για την “ανάγνωση” της συμφωνίας, υποστήριξε ότι όσα γράφονται για μέτρα πολλών δισ. Ευρώ, είναι “κακόβουλα” και “δράκοι” και αποτελούν διαστρέβλωση των όσων πραγματικά περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο.

Κατά τον ανώτερο αυτό κυβερνητικό παράγοντα τα μέτρα είναι μόνον 4 δισ. ευρώ για το 2019 και 2020 και συνοδεύονται από αντίστοιχα κοινωνικά αντίμετρα.

Όσο για το 2018 αρνήθηκε ότι υπάρχουν νέες επιβαρύνσεις, λέγοντας μετακξύ άλλων ότι με τη “δημιουργική λογιστική τους” τα μέσα ενημέρωση προσθέτουν 132 εκατ. ευρώ μέτρα, από την εξοικονόμηση μέσω της έκπτωσης στα καινοτόμα φάρμακα, αλλά και την κατάργηση φοροαπαλλαγών βουλευτών, την αύξηση κατά 40 εκατ. της φορολογίας σε εφοπλιστές κλπ. "Είναι αυτά μέτρα περικοπών;" διερωτήθηκε.

Χωρίς ΔΝΤ δεν εφαρμόζονται τα μέτρα

Η κυβέρνηση επιμένει στη νέα γραμμή, που εφηύρε τελευταία και εν ολίγοις λέει ότι “εάν δεν μπει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα τότε δεν θα εφαρμοστούν και τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο”. Με δεδομένο όμως ότι θα φανεί εντός λίγων ημερών ή εβδομάδων τι θα πράξει το ΔΝΤ, η κυβέρνηση αποφεύγει να αποσαφηνίσει πώς θα ακυρώσει τα ψηφισμένα στο μεταξύ μέτρα και αν αυτό μπορεί να επιτραπεί από τους Ευρωπαίους πιστωτές. Ο ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας που ρωτήθηκε σχετικά απέφυγε να αποκαλύψει τις σκέψεις του Μαξίμου επί του θέματος.

Πάντως η κυβέρνηση παρακολουθεί κάπως αμήχανη τις διεργασίες γύρω από το θέμα του χρέους. Ο κυβερνητικός παράγοντας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κόντρα ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ είναι πραγματική και πως το Ταμείο δεν θα κάνει πίσω στην απαίτησή του για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Διατύπωσε δε την άποψη ότι εάν το ΔΝΤ δεν μπορεί στο πρόγραμμα, τότε το πρόβλημα θα το έχει η Γερμανία, που ήθελε εξ αρχής το Ταμείο μέσα.

Η εκτίμηση του Μαξίμου πάντως είναι ότι οι συζητήσεις είναι σε καλό δρόμο και σύντομα θα υπάρξουν νέα.

Ο κυβερνητικός παράγοντας ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην πάρει τη δόση στις 22 Μαΐου, είτε μπει είτε δεν μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Επισήμανε ακόμη ότι είναι θέμα πολιτικής απόφασης να βάλει η ΕΚΤ τη χώρα στην ποσοτική χαλάρωση. “Τεχνικά, μπορεί να μας βάλει στο QΕ και χωρίς το ΔΝΤ” είπε, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν αλλάζει ο κυβερνητικός σχεδιασμός για έξοδο στις αγορές αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης.