09 Ιανουαρίου 2017

Λαοθάλασσα στη Μανίλα για τον «Μαύρο Ναζωραίο» -Θεραπεύει και φέρνει τύχη [εικόνες]

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι παρακολούθησαν σήμερα στη Μανίλα, παρά την απειλή επιθέσεων, την ετήσια λιτανεία του «μαύρου Ναζωραίου».
Μιας από τις πιο εντυπωσιακές εκδηλώσεις αφοσίωσης των ρωμαιοκαθολικών.
Οι πιστοί είναι πεπεισμένοι πως το εν λόγω άγαλμα του Χριστού σε φυσικό μέγεθος, που σηκώνει στον ώμο του έναν μεγάλο μαύρο σταυρό, έχει θαυματουργές ιδιότητες, πως μπορεί να γιατρέψει τις αρρώστιες ή να φέρει καλή τύχη.

«Αν επιθυμείτε κάτι, θα εκπληρωθεί αν προσευχηθείτε πολύ», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λολίτ Γκιονσάλες, 45 ετών, καθισμένη στο πεζοδρόμιο αφού έσυρε με τη σειρά της το άρμα που μεταφέρει το άγαλμα.


Τριγύρω τα πλήθη προσπαθούν να πλησιάσουν πιο κοντά, ακαρφαλώνουν στους ώμους του διπλανού τους για να μπορέσουν να φιλήσουν την εικόνα, να την αγγίξουν μ' ένα λευκό πανί.

Η Λολίτ Γκονσάλες, αισθητικός στο επάγγελμα, είναι πεπεισμένη ότι το γεγονός πως πριν από δύο χρόνια συμμετείχε στη λιτανεία είναι αυτό που της επέτρεψε να γιατρευτεί από ένα πρόβλημα στο γόνατο που, σύμφωνα με τους γιατρούς, απαιτούσε επέμβαση και φάρμακα για τα οποία δεν είχε τα χρήματα.

Σήμερα η Λολίτ Γκονσάλες πήρε μέρος στη λειτανία για να σιγουρευτεί πως η αρρώστια της δεν θα επιστρέψει, επειδή δεν έχει καμιά υγειονομική κάλυψη και ο μισθός της είναι ο μοναδικός στην οικογένειά της.


Το άγαλμα αποκαλείται ο μαύρος Ναζωραίος λόγω του σκοτεινού χρώματός του που οφείλεται, σύμφωνα με τον θρύλο, στην πυρκαγιά που ξέσπασε στο πλοίο που το είχε φέρει από το Μεξικό στις αρχές του 17ου αιώνα.

Η πίστη στις θαυματουργές ιδιότητές του ενισχύθηκε επίσης, στο πέρασμα των αιώνων, εξαιτίας του γεγονότος ότι το άγαλμα επέζησε από πολλές άλλες πυρκαγιές, σεισμούς, ακόμη και από τον βομβαρδισμό της Μανίλας το 1945.
Βγαίνει κάθε χρόνο μια ημέρα από τη βασιλική του μαύρου Ναζωραίου, στη συνοικία του Κιάπο.


Ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας Ρόναλντ ντελα Ρόζα έχει επανειλημμένα εκφράσει τους φόβους του μήπως εξτρεμιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος επωφεληθούν απ' αυτή την εντυπωσιακή συγκέντρωση ανθρώπων για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις.

Πολλές δεκάδες άνθρωποι τέθηκαν χθες υπό κράτηση στη διάρκεια έρευνας σε ισλαμικό κέντρο της Μανίλας.