11 Ιανουαρίου 2017

Ακόμα και η «Αυγή» τα χώνει στην κυβέρνηση για τη ντροπή της παγωμένης Μόριας

Κριτική στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ασκεί μέχρι και η Αυγή στο κύριο άρθρο της για τις παραλείψεις όσον αφορά τους μετανάστες και πρόσφυγες που έζησαν σχεδόν θαμμένοι κάτω από το χιόνι για ημέρες στο κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια της Μυτιλήνης.
Στο άρθρο με τίτλο «Αργά αντανακλαστικά» η εφημερίδα επισημαίνει ότι δεδομένης της προειδοποίησης των μετεωρολόγων για το χιονιά που σαρώνει τα τελευταία 24ωρα τη χώρα «αυτό που θα περίμενε κανείς περισσότερο από όλα, και από όλους τους αρμοδίους, θα ήταν να φροντίσουν εγκαίρως για τη στοιχειώδη προστασία όλων όσοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στο κρύο».

Χαρακτηρίζει, δε, «ασυγχώρητο ότι μόλις σήμερα θα φτάσει στη Λέσβο ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού για να στεγάσει κάποιους από τους παγωμένους πρόσφυγες της Μόριας».

Ξεκαθαρίζει, ακόμα, ότι αν «και σε αυτή τη φάση λίγη σημασία έχει ποιος φταίει {...} στην τελική είναι ευθύνη του κράτους - εν προκειμένω του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής - να επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά και να βρεί λύση».

«Ας ελπίσουμε ότι αυτή που βρήκε θα δουλέψει» καταλήγει η Αυγή.

Το άρθρο της Αυγής έχει ως εξής:


Διασύρεται διεθνώς η Ελλάδα

Την ίδια ώρα διεθνείς οργανισμοί όπως οι «Γιατροί χωρίς σύνορα» (στους οποίους είχε υπηρετήσει ο νυν υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής) αλλά και ΜΜΕ επικρίνουν την ελληνική κυβέρνηση για την τραγική της ανικανότητα να προστατεύσει, έστω και στοιχειωδώς, τους πρόσφυγες και μετανάστες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Και, ακόμη χειρότερα, στην επιφάνεια επανέρχονται ερωτηματικά για το πώς η Ελλάδα διαχειρίζεται τα περίπου 90 εκατ. ευρώ από το κονδύλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίθαλψη των προσφύγων. Σε μια εκ των υστέρων και φριχτά καθυστερημένη απόπειρα να «μπαλώσει» όπως-όπως την ανεπάρκειά της, η κυβέρνηση και κατόπιν παρέμβασης του πρωθυπουργού, μετακινεί πρόσφυγες από τα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού. Ταυτόχρονα, εθελοντικές οργανώσεις, πχ στη Λέσβο, απευθύνουν έκκληση στους τοπικούς ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων για την προσωρινή στέγαση όσων το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων που βρίσκονται εντελώς εκτεθειμένοι στο πολικό ψύχος. 

Με πρωτοβουλία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες περίπου 130 πρόσφυγες, με προτεραιότητα στις οικογένειες με παιδιά που διέμεναν σε καλοκαιρινές και εντελώς ακατάλληλες για χιόνι και χαμηλές θερμοκρασίες σκηνές, μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία της Λέσβου. Στο νησί αναμένεται να ελλιμενιστεί σήμερα μετά το μεσημέρι (καιρού επιτρέποντος) το αρματαγωγό «Λέσβος» του Πολεμικού Ναυτικού. Η πλατφόρμα του προβλέπεται να μετατραπεί σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας για 500 πρόσφυγες κατά προσέγγιση. Το «Λέσβος» μεταφέρει κλίνες, στρώματα, θερμαντικά μέσα, τρόφιμα, φάρμακα κ.λπ για την κατεπείγουσα κάλυψη ζωτικών αναγκών.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή στην Αθήνα, στον πρόχειρο καταυλισμό προσφύγων του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, σύμφωνα με αυτοψία του δημάρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτου και του αρμόδιου τομεάρχη της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, εξακολουθούν να διαμένουν σε σκηνές περίπου 400 προσφυγές. Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε το Ελληνικό «Ειδομένη της Αττικής» και εξαπέλυσε δριμεία κριτική κατά του Γιάννη Μουζάλα. «Ο κ.Μουζάλας ομολογεί την αποτυχία του και αναλαμβάνει κάθε φορά την πολιτική ευθύνη. Συνεχίζει, όμως, να παραμένει στη θέση του» σχολίασε στο twitter ο κ. Βαρβιτσιώτης. Και παρατήρησε ότι «οι συνθήκες φιλοξενίας που αντίκρισα εδώ, στην 'Ειδομένη της Αττικής', αντικατοπτρίζουν -πάνω από όλα- το μέγεθος της κρατικής ανικανότητας και αναλγησίας. Οι σκληρές εικόνες των παιδιών, αλλά και όλων των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις εγκαταστάσεις θα πρέπει να στοιχειώνουν καθημερινά τα κυβερνητικά στελέχη».

Βέλη από το εξωτερικό

Μέσα μαζικής ενημέρωσης μεγάλης επιρροής όπως οι βρετανικοί Guardian και Independent παρουσιάζουν με μελανά χρώματα την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα. Κάνουν λόγο για έναν πληθυσμό τουλάχιστον 4.500 ατόμων που βρίσκονται εγκλωβισμένα στη χώρα μας και διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες, ενώ οι φυσικές τους αντοχές καταρρέουν και αρχίζουν να εμφανίζονται επικίνδυνα νοσήματα λόγω της παρατεινόμενης κακουχίας.



Τα δημοσιεύματα ακολούθησαν την προχθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν, η οποία και χαρακτήριζε σαν πολύ άσχημη την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα. Αλλά και η δήλωση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Μουζάλα ότι «δεν θα μείνει κανένας πρόσφυγας στο κρύο» έχει προκαλέσει κύμα επικρίσεων στο εξωτερικό, καθώς διαψεύστηκε αμέσως στην πράξη -και, δυστυχώς, με τον πιο σκληρό τρόπο. Οπότε, μοιραία, αναθερμαίνεται η καχυποψία περί πλημμελούς διαχείρισης από την Ελλάδα της οικονομικής ενίσχυσης που έλαβε από την ΕΕ, ύψους περί τα 90 εκ. ευρώ, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

«Οι ελληνικές αρχές πρέπει να σταματήσουν να συγχαίρουν τον εαυτό τους για τις ανθρωπιστικές επιτυχίες την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλειφθεί και υποφέρουν στα ακραία καιρικά φαινόμενα» ήταν η αυστηρή δήλωση του Clement Perrin, επικεφαλής της αποστολής των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» στην Ελλάδα. Ο ίδιος, δε, υπενθύμισε ότι «κανένας άνθρωπος που αναζητά προστασία, που προσπαθεί να διαφύγει από μια εμπόλεμη ζώνη, από βασανισμούς και βία δεν θα πρέπει να εγκαταλείπεται στο κρύο».

Βέβαια, δεν παραβλέπεται το γεγονός ότι η χαμηλή απορρόφηση των προσφύγων από την Ενωμένη Ευρώπη είναι κρίσιμο μέρος του προβλήματος. Το Σεπτέμβριο του 2015 η ΕΕ είχε ανακοινώσει ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης που προέβλεπε την υποδοχή 160.000 ανθρώπων. Ωστόσο, ύστερα από σχεδόν ενάμιση χρόνο μόλις 7.800 άτομα έχουν μετακινηθεί από την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Roland Schoenbauer, τον εκπρόσωπο τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, περίπου 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται διασκορπισμένοι στα ελληνικά νησιά, με τους 4.600 να έχουν στοιβαχτεί στη Μόρια της Λέσβου, μολονότι η χωρητικότητα της συγκεκριμένης δομής είναι πολύ μικρότερη.