06 Ιανουαρίου 2017

Ανεπάρκεια και ανικανότητα ή κατά συρροή ψεύτες; Όποιο από τα δυο και αν ισχύει, είναι επικίνδυνοι και βλάπτουν τη χώρα!

Του Ιωάννη Βρούτση

Ποδαρικό με το αριστερό για εργαζόμενους και συνταξιούχους!

Το 2017 ξεκινάει με τους χειρότερους οιωνούς για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και συνταξιούχους, καθώς οι επιπτώσεις των νέων δυσμενών μέτρων της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Την ίδια στιγμή καταρρέουν οι ψεύτικες υποσχέσεις και οι αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διάδοχος του κ. Κατρούγκαλου, παραμένοντας πιστή στη γραμμή που χάραξε ο προκάτοχός της με ψέματα και υποσχέσεις, επιχειρεί να κρύψει τη σκληρή πραγματικότητα που επιφυλάσσει ο νόμος 4387/2016 για συνταξιούχους και εργαζόμενους.

Μάλιστα, θέλοντας να μετριάσει την κοινωνική οργή και αγανάκτησή, χρησιμοποίησε τη γνωστή μέθοδο ΣΥΡΙΖΑ, τα ψέματα.

Δυστυχώς, για την κυρία Αχτσιόγλου, το πρόσφατο φιάσκο του προκατόχου της (επιστολή προς συνταξιούχους) θα επαναληφθεί και για την ίδια, όταν θα φτάσει ο δικός της λογαριασμός στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.

Υπενθυμίζεται, ότι με το νόμο 4387/2016, ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε ένα νέο μοντέλο για τον υπολογισμό συντάξεων και εισφορών, στον οποίο ενσωματώθηκαν η ιδεοληψία και οι αναχρονιστικές αντιλήψεις του, μετατρέποντας ουσιαστικά το ασφαλιστικό, σε ένα θνησιγενές προνοιακό σύστημα.

Συγκεκριμένα:

Ι. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν επανέφερε τις συντάξεις και δεν ανέστειλε τις περικοπές του 1ου και 2ου μνημονίου, όπως υποσχόταν προεκλογικά, αλλά τις υιοθέτησε πλήρως και προχώρησε ένα βήμα παραπέρα εφαρμόζοντας 13 νέες μειώσεις (τις μεγαλύτερες που έγιναν μέχρι σήμερα) και χρησιμοποιώντας το ασφαλιστικό ως μέσο για την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, που με δική του ευθύνη εκτροχιάστηκαν. Αποτέλεσμα ήταν τα 310 εκατ. ευρώ του “email Χαρδούβελη” για το ασφαλιστικό να δεκαπλασιαστούν, εκτοξεύοντας το λογαριασμό στα 3,1 δις ευρώ!

ΙΙ. Εκτός των προηγούμενων επιπτώσεων, με την εφαρμογή του Ν.4387/2016, που ξεκίνησε στις 12.5.2016, όλες οι νέες συντάξεις, που θα εκδοθούν από τότε και μετά θα είναι μικρότερες από 10%-30%, μεσοσταθμικά από 22%-25% από ό,τι ίσχυε πριν την εφαρμογή του νέου νόμου. Ουσιαστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί συνταξιούχους δυο ταχυτήτων, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλει τις μεγαλύτερες μειώσεις που πραγματοποιήθηκαν ποτέ στην απονομή των συντάξεων. Επιπλέον, με την έκδοση της υπουργικής εγκυκλίου (α.π. Φ.80000/νηθ.60271/2195 -23/12/2016) που ακολούθησε, επιβεβαιώνεται ότι εφεξής συντάξεις στα 1.000 ευρώ θα είναι πλέον σπάνιες, ενώ, εκτός από τις μειώσεις των συντελεστών αναπλήρωσης, προβλέπεται και ένας επιπλέον κρυμμένος “κόφτης”: ο μηχανισμός προσαρμογής των αποδοχών με βάση την ετήσια μεταβολή των μισθών που ανακοινώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ. Πρόκειται για μηχανισμό, που – με βάση τα ήδη δημοσιευμένα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ – θα επιφέρει μια οριζόντια περικοπή της τάξης του 10% στο ανταποδοτικό τμήμα των συντάξεων.

ΙΙΙ. Επιπλέον, από την 1/1/2017 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη χειρότερη “εισφοροκαταιγίδα”. Οι επιπτώσεις θα είναι εξοντωτικές, καθώς με την επιβολή εισφορών από 26,95% έως 37,95%, ο ΣΥΡΙΖΑ “σκοτώνει“ την ελπίδα και το όνειρο κάθε Έλληνα για δημιουργία. Οι εξοντωτικές αυτές εισφορές που επιβάλλονται -για πρώτη φορά- δημιουργούν τεράστιες ανισότητες και αδικίες, με αποτέλεσμα να αποτελούν ισχυρά κίνητρα για φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή και αδήλωτη εργασία. Γεγονός με σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα των Ταμείων και κατ’ επέκταση του Κράτους. Ακόμη και αν κάποιος πληρώσει το σύνολο των εξοντωτικών εισφορών που του αναλογούν, το μαρτύριο του δεν τελειώνει εδώ. Και αυτό επειδή, πλέον, οι ασφαλιστικές εισφορές μετατράπηκαν σε φορολογικές εισφορές, καθώς συνδέονται με το καθαρό εισόδημα του αγρότη, του μηχανικού, του δικηγόρου, του ιατρού κ.α. Συνεπώς, ο τελικός λογαριασμός θα τους έρθει αυξημένος όταν θα ολοκληρωθεί ο φορολογικός έλεγχος.

IV. Όμως, το μαρτύριο και η αβεβαιότητα εργαζομένων και συνταξιούχων δεν τελειώνει εδώ, καθώς οι τελευταίες αποκαλύψεις της επιστολής και της συνέντευξης “Τσακαλώτου” αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για την εφαρμογή μόνιμου “κόφτη” στις συντάξεις! Ένας “κόφτης” που θα απαιτεί μέτρα μέχρι 3,5 δις ευρώ (αρθ. 233, Ν.4389/2016) και θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια, ψαλιδίζοντας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ακόμη και την προσωπική διαφορά στις συντάξεις.

Δυστυχώς, αυτό είναι το βαρύ τίμημα του λαϊκισμού και της εξαπάτησης που πληρώνουν σήμερα εργαζόμενοι και συνταξιούχοι! Ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών ισοπεδώνει κάθε κίνητρο για δημιουργία και παραγωγή εισοδήματος των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και ταυτόχρονα εξισώνει στη φτώχεια όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αποτελώντας αντικίνητρο για όσους θέλουν να δουλέψουν και να πετύχουν.

*Ο κ. Ιωάννης Βρούτσης είναι Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Κυκλάδων

http://www.liberal.gr/arthro/105045/apopsi/arthra/aneparkeia-kai-anikanotita-i-kata-surroi-pseutes-opoio-apo-ta-duo-kai-an-ischuei-einai-epikindunoi-kai-blaptoun-ti-chora.html