09 Ιανουαρίου 2017

Τσίπρας-Ερντογάν συνομίλησαν 60' για το Κυπριακό -Αν υπάρξει προοπτική λύσης θα πάνε Γενεύη

Τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας πλέον της μίας ώρας, είχαν το απόγευμα της Δευτέρας, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην τηλεφωνική συνδιάλεξη, ο Ελληνας Πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος συζήτησαν λεπτομέρειες ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διάσκεψη της Γενεύης όπου βρίσκονται ο Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Οι δύο ηγέτες, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβούν στη Γενεύη, εφόσον διαφανεί η προοπτική κάποιας λύσης.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, το τηλεφώνημα διήρκεσε κάτι παραπάνω από μία ώρα (αλλά με διερμηνεία από τα ελληνικά στα τουρκικά, και τούμπαλιν). Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις. Επίσης ότι αν διαφανεί οποιαδήποτε λύση, θα μεταβούν στη Γενεύη, στη Διάσκεψη για το Κυπριακό (που ήταν και το αποκλειστικό θέμα της συνομιλίας, σύμφωνα με πληροφορίες). Σε διαφορετική περίπτωση, οι δύο χώρες θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Η τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών έγινε μετά τις συναντήσεις που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και για τη σημασία που έχει η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο αυτό συμφώνησαν να παραμείνουν σταθερά σε επαφή εν όψει της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης.

Το non paper Μαξίμου για τη συνομιλία

1. Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επί μία ώρα και δέκα λεπτά.

2. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε στον Τούρκο Πρόεδρο τις ελληνικές θέσεις για τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Διατύπωσε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι πιθανή λύση στο Κυπριακό θα έχει θετική επίδραση στον κυπριακό λαό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και στις Ευρωτουρκικές σχέσεις.

3. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, ο Έλληνας πρωθυπουργός διατύπωσε στον Τούρκο πρόεδρο τη θέση ότι θα μεταβεί στη Γενεύη μόνο εφόσον διαφανεί πιθανότητα συμφωνίας. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να επανεκτιμήσουν τα δεδομένα την παραμονή της Πολυμερούς.