11 Μαρτίου 2014

Πάρτε γατάκια: Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ παρότι επεστράφησαν φόροι, υπεδιπλάσιοι του στόχου

[Επειδή ένα συχνό επιχείρημα για την ύπαρξη πλεονάσματος είναι το ψεκασμένο: "έχουν πλεόνασμα επειδή δεν επιστρέφουν ΦΠΑ" έχετε υπόψη ότι το πρώτο δίμηνο του έτους επεστράφησαν φόροι ύψους 500 εκ έναντι στόχου 193 εκ, όταν πέρσι επεστράφησαν μόλις 96 εκ]

Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 2,1 δισ. ευρώ ή στο 1,1% του ΑΕΠ, έναντι 487 εκατ. ευρώ ή 0,3% του ΑΕΠ το περυσινό δίμηνο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Από το γραφείο του κ. Σταϊκούρα, ανακοινώνονται τα εξής:

«Η καλή εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού συνεχίζεται.

Η Ελλάδα υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Η χώρα, μετά από πολλά χρόνια, νωρίτερα από τις προβλέψεις, επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα.

Συγκεκριμένα, με βάση τα προσωρινά στοιχεία του διμήνου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2014:

1ον. Το πρωτογενές αποτέλεσμα είναι πλεονασματικό.

Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 2,1 δισ. ευρώ ή στο 1,1% του ΑΕΠ, έναντι 487 εκατ. ευρώ ή 0,3% του ΑΕΠ το περυσινό δίμηνο.

Σχεδόν τετραπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα.

Αν μάλιστα οι επιστροφές φόρων και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώνονταν στο ύψος των στόχων, το πρωτογενές αποτέλεσμα θα ήταν 560 εκατ. ευρώ ή 27% υψηλότερο, και θα διαμορφωνόταν περίπου στα 2,6 δισ. ευρώ.

Σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, υπήρξε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2014, 32% υψηλότερο από πέρυσι.

2ον. Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι επίσης πλεονασματικό.

Το πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 495 εκατ. ευρώ ή στο 0,3% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος ύψους 788 εκατ. ευρώ ή 0,4% του ΑΕΠ το περυσινό 1ο δίμηνο του έτους.

Ο στόχος για το εφετινό 1ο δίμηνο του έτους ήταν για έλλειμμα ύψους 527 εκατ. ευρώ.

3ον. Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνονται υψηλότερα τόσο από τα περυσινά επίπεδα όσο και από τους στόχους.

Σε αυτό συνέβαλαν τα αυξημένα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Παρά τις αυξημένες, έναντι της περυσινής περιόδου αλλά και των εφετινών στόχων, επιστροφές φόρων.

Αναλυτικά:

- Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν περίπου στα 9,5 δισ. ευρώ, 830 εκατ. ευρώ υψηλότερα από πέρυσι και 430 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τους στόχους.

- Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν περίπου στα 7,9 δισ. ευρώ, 120 εκατ. ευρώ από πέρυσι και 570 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τους στόχους.

- Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν περίπου στα 8,4 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 590 εκατ. ευρώ από πέρυσι και 270 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τους στόχους.

Ειδικότερα, το μήνα Φεβρουάριο τα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού, του Τακτικού Προϋπολογισμού, καθώς και τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ήταν αντίστοιχα 20%, 2% και 9% υψηλότερα από τον Φεβρουάριο του 2013.

4ον. Οι επιστροφές φόρων κινήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, πολύ υψηλότερα τόσο από πέρυσι όσο και έναντι του στόχου.

Συγκεκριμένα, οι επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν περίπου στα 500 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι το 1ο δίμηνο ήταν μόλις 96 εκατ. ευρώ και ο στόχος για εφέτος ήταν για 193 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι αυτό το αποτέλεσμα έρχεται να συμπληρώσει την ιδιαίτερα καλή εικόνα του 2013, όταν, οι συνολικές, και παρελθόντων ετών, επιστροφές φόρων ανήλθαν στα 3,7 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 420 εκατ. ευρώ έναντι του 2012.

Ενισχύοντας ουσιαστικά τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

5ον. Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες τόσο έναντι του στόχου όσο, κυρίως, έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Διαμορφώθηκαν στα 6,4 δισ. ευρώ, περίπου 1,3 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το 1ο δίμηνο του 2013, και περίπου 800 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο.

Μάλιστα, το μήνα Φεβρουάριο οι πρωτογενείς δαπάνες ήταν 9% χαμηλότερες από τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Σημειώνεται δε ότι έχει χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης ύψους 57 εκατ. ευρώ κατά το 1ο δίμηνο του έτους και σήμερα χορηγούνται επιπλέον 24 εκατ. ευρώ.

6ον. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αυξήθηκαν σημαντικά.

Υπερέβησαν τα 600 εκατ. ευρώ το 1ο δίμηνο του 2014, όταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ήταν μόλις 280 εκατ. ευρώ και ο στόχος για εφέτος ήταν για 350 εκατ. ευρώ.

Συνεχίζοντας την καλή εικόνα του 2013, όταν οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν στα 6,65 δισ. ευρώ, υψηλότερες κατά 540 εκατ. ευρώ έναντι του 2012.

Ενισχύοντας και αυτές ουσιαστικά τη ρευστότητα στην οικονομία».