04 Σεπτεμβρίου 2011

Ρώσοι επιχειρηματίες με την έγκριση του Πούτιν…ενδιαφέρονται για εξαγορές ελληνικών τραπεζών, για συμμετοχή στις αποκρατικοποιήσεις και στα ακίνητα…

...με εμπλοκή ακόμη και στο deal Alpha-Eurobank

Όταν το φθηνό γίνεται φθηνότερο τότε οι απανταχού κεφαλαιούχοι ενεργοποιούνται. Μια τέτοια περίπτωση υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποτελεί η Ελλάδα η οποία πλησιάζει σε τιμές που μπορεί να θεωρούνται φθηνές ειδικά σε ακίνητα και αποκρατικοποιήσεις.

Με βάση απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες και η ρώσικη πρεσβεία στην Ελλάδα αλλά και χρηματοοικονομικοί κύκλοι έχουν δεχθεί κρούσεις ενδιαφερομένων επιχειρηματιών από την Ρωσία, για τράπεζες, επιχειρήσεις που βαίνουν προς αποκρατικοποίηση και ακίνητα.

Μάλιστα Ρώσοι επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν λάβει και την εξουσιοδότηση του Πούτιν φέρονται να εκδηλώνουν ενδιαφέρον ακόμη και για εμπλοκή τους στην αύξηση κεφαλαίου της AlphaEurobank ή να εκδοθεί ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές με όρους παρόμοιους με το Κατάρ.

Άλλο επιχειρηματικό σχήμα πάλι από την Ρωσία έχει εκδηλώσει ανεπίσημα ενδιαφέρον για τις προς αποκρατικοποίηση εταιρίες του δημοσίου θέτοντας όμως όρους που σχετίζονται κυρίως με options.

Ενδιαφέρον υπάρχει και για τα ακίνητα του δημοσίου.

Ρώσικο fund έχει αναθέσει σε μελετητική εταιρία να παρουσιάσει όλο το φάσμα των ακινήτων του δημοσίου τα οποία θα πωληθούν ή ενοικιαστούν με μακροχρόνια μίσθωση.
Όλες αυτές οι κινήσεις δείχνουν ότι οι Ρώσοι θέλουν να εμπλακούν στην Ελλάδα στις τράπεζες, στις αποκρατικοποιήσεις και στα ακίνητα.

Το ερώτημα είναι θα τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης;

Να σημειωθεί ότι οι Ρώσοι έχουν αποκτήσει μεγάλη οικονομική επιφάνεια και πλέον αναζητούν καλά και φθηνά deals.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ρώσοι έχουν μέχρι τώρα πραγματοποιήσει δύο σημαντικές κινήσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο στην τράπεζα Κύπρου αποκτώντας το 9,99% και στην Πειραιώς.

Συγκεκριμένα Τσεχικά και Ρωσικά επιχειρηματικά συμφέροντα κατέχουν το 10,5% της Πειραιώς.

Ο Alexander Nesis βασικός μέτοχος του Ρωσικού ομίλου ICT Group και παραδοσιακός εταίρος του τσεχικού PPF Group το οποίο κατέχει το 5,72% της τράπεζας Πειραιώς έχει αποκτήσει περίπου το 4,5% με 5% της Πειραιώς.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

LIVE NOW: World's Largest Laser Show in Moscow - WATCH

Για τους μισθούς των εφοριακών τα βρόντηξε η τρόικα...

Βασικοί πρωταγωνιστές, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και οι τρεις εκπρόσωποι της τρόικας, κύριοι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ. Οι τέσσερις άνδρες, όπως πληροφορείται το... «ΘΕΜΑ», διέκοψαν ενοχλημένοι τις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις την Παρασκευή τα ξημερώματα, καθώς διαφώνησαν κάθετα σε ένα ζήτημα που για την κυβέρνηση θεωρείται ταμπού.

Αφορά την «προσωπική διαφορά», η οποία θα ισχύσει με το νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους και ουσιαστικά αφήνει άθικτους τους μισθούς τους. Το τρικ αυτό εφευρέθηκε για να μη θιγούν οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί, οι οποίοι ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους μόλις πληροφορήθηκαν το παραθυράκι παράκαμψης των συνεπειών του ενιαίου μισθολογίου.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μεγάλη καθυστέρηση (έως και πάγωμα) της εκταμίευσης της επόμενης δόσης των 8 δισ. ευρώ.

Eάν η καθυστέρηση αυτή συνδυαστεί με το μικρό ύψος των αποθεμάτων που έχει το Ελληνικό Δημόσιο, ύψους 3 δισ. ευρώ, τότε γίνεται αντιληπτό ότι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να κηρυχθεί στάση πληρωμών σε μισθούς και συντάξεις στο 2ο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Οι εξελίξεις την περασμένη Πέμπτη το βράδυ στο υπουργείο Οικονομικών, όπου συνεδρίαζε η τρόικα με τον κ. Βενιζέλο, ήταν ραγδαίες και εν πολλοίς μη αναμενόμενες.

Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ ζήτησαν από τον κ. Βενιζέλο να τους διευκρινίσει τι εννοούν ακριβώς με τη φράση «προσωπική διαφορά» στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς είχαν μείνει με την εντύπωση ότι από τις αρχές του 2012 θα υπήρχε μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων έως και 30% και κατά συνέπεια μεγάλη μείωση των δαπανών του κράτους, που είναι και το μέγα ζητούμενο υπό τις παρούσες συνθήκες.

protothema

Πρετεντέρης: "Πόσο θ' αντέξουν;... Το πολύ μερικές εβδομάδες ακόμα"

Πόσο θα αντέξουν;Σε δύο (τουλάχιστον) υπουργούς το κλιµάκιο της τρόικας που αναχώρησε εσπευσµένα το βράδυ της Πέµπτης έθεσε µια πανοµοιότυπη ερώτηση: Εχει την αντικειµενική δυνατότητα αυτή η κυβέρνηση να πάρει τα πρόσθετα µέτρα που ενδεχοµένως απαιτούνται για να αντιµετωπιστούν οι υστερήσεις και οι αποκλίσεις; Και οι δύο υπουργοί απάντησαν µε έναν πανοµοιότυπο τρόπο - χωρίς να είναι συνεννοηµένοι:

– Ούτε για αστείο! Θα µπορούσαν να προσθέσουν ότι τα τελευταία αποθέµατα πολιτικού κεφαλαίου της κυβέρνησης δαπανήθηκαν για να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσµο. Τώρα, ακόµη και µε τους ταξιτζήδες θα δυσκολευτούν να τα βγάλουν πέρα.

Γιατί όµως η τρόικα έθεσε τέτοια ερωτήµατα στους υπουργούς; Επειδή αντιλαµβάνεται και αυτή πλέον όσα αντιλαµβάνονται εδώ και καιρό οι περισσότεροι, επειδή αντιλαµβάνεται ό,τι κατέγραψε µε απόλυτη ακρίβεια και η µηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισµού της Βουλής, που προκάλεσε τόσες ενστάσεις και τόση φασαρία:

Το πρόγραµµα δηµοσιονοµικής προσαρµογής έχει αποτύχει.

Στον δεύτερο χρόνο της εφαρµογής του, όλοι οι δείκτες έχουν επιδεινωθεί, τη στιγµή που η χώρα βυθίζεται για τρίτη συνεχόµενη χρονιά στην ύφεση. Μιλάµε για 7,1% ύφεση το πρώτο εξάµηνο του 2011 και µε τις (αισιόδοξες!) προβλέψεις να κάνουν λόγο για 5,3% - 5,4% στο σύνολο του έτους.

Οσον αφορά τα καθαρά δηµοσιονοµικά µεγέθη, το έλλειµµα του επταµήνου Ιανουαρίου -Ιουλίου φθάνει το 6,9% του ΑΕΠ, όταν το ίδιο διάστηµα του 2010 ήταν 5,4% του ΑΕΠ - αυξηµένο δηλαδή κατά µιάµιση µονάδα του ΑΕΠ!

Ενας ακόµη αριθµός είναι αρκετός: αν θέλει να πιάσει τους στόχους των εσόδων, το ∆ηµόσιο είναι υποχρεωµένο να εισπράττει τους τέσσερις µήνες που αποµένουν ως το τέλος του έτους 5,8 δισ. ευρώ (!) κάθε µήνα. Υπάρχει κάποιος σοβαρός άνθρωπος ο οποίος να πιστεύει ότι το οιοδήποτε κράτος στον κόσµο µπορεί ξαφνικά να αρχίσει να εισπράττει σχεδόν το 2,5% του ΑΕΠ µηνιαίως; Ούτε για αστείο!

Πέσαµε έξω λοιπόν. Και όχι µόνο δηµοσιονοµικά - όπου βασική ευθύνη έχει η εγκληµατική συνταγή του «αποπληθωρισµού» και της ύφεσης που επέβαλε η τρόικα...

Πέσαµε έξω παντού. Η αναµόρφωση του κράτους προχωράει µε βήµα σηµειωτόν. Οι πολυτραγουδισµένες «µεγάλες αλλαγές» µένουν στο χαρτί. Ο περιορισµός της δηµόσιας σπατάλης µε συγχωνεύσειςκαι καταργήσεις οργανισµών και φορέων εξελίσσεται στο κουβεντιαστό.

Οι αποκρατικοποιήσεις βρίσκονται εκτόςστόχων πριν ακόµη ξεκινήσουν - αποκλείεται να πιάσουν τα 1,7 δισ. ευρώ ως το τέλος Σεπτεµβρίου!

Αυτή η πάνδηµος διαπίστωσητης αποτυχίας οδηγεί όµως και σε ένα εύλογο ερώτηµα: Τώρα τι γίνεται; Εχει η συγκεκριµένη κυβέρνηση τις δυνατότητες να συνεχίσει πεισµατικά την ίδια πολιτική; Και έχει η κοινωνία τις αντοχές να το ανεχτεί; Αυτό ρωτούσε να καταλάβει η τρόικα.

Τα περισσότερα στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης απαντούν µε ένα κατηγορηµατικό «Οχι». ∆εν πιστεύουν ότι υπάρχει πρόβληµα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά εκφράζουν τον φόβο ότι η χώρα οδηγείται ταχύτατα σε µια «αντικειµενική αδυναµία διακυβέρνησης». Γενικός Γραµµατέας κρίσιµου κυβερνητικού τοµέα µού οµολόγησε προχθές ότι:

– ∆ίνουµε εντολές και δεν τις εκτελεί κανείς. Η ∆ιοίκηση βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα.

Πόσο θα αντέξουν λοιπόν; Πόσο θα συνεχίζεται το θέατρο του παραλόγου η κυβέρνηση να εφαρµόζει και η τρόικα να ελέγχει ένα πρόγραµµα για το οποίο όλοι γνωρίζουν ότι έχει αποτύχει και είναι αδύνατον να εφαρµοστεί;∆εν µπορεί να συνεχιστεί για πολύ. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν έχω την παραµικρή αµφιβολία ότι τις επόµενες εβδοµάδες θα βρεθούµε αντιµέτωποι µε πολύ κρίσιµες αποφάσεις και εξελίξεις.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πρέπει να καταστεί σαφές αν η Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα, αν υπάρχουν περιθώρια τροποποίησης και προσαρµογής του οικονοµικού προγράµµατος ώστε να καταστεί υλοποιήσιµο, αν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου εξακολουθούν να ισχύουν ή, αντιθέτως, αν η Ελλάδα θα αφεθεί να ξεψυχήσει µόνη της. Μέσα ή έξω από το ευρώ...

Σε εσωτερικό επίπεδο, θα πρέπει να αποφασίσουν ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του αν διαθέτουν τη διάθεση, την αντοχή και τις απαραίτητες προϋποθέσεις κοινωνικής στήριξης ώστε να συνεχίσουν να κυβερνούν. Αν δεν τις διαθέτουν κι αν δεν µπορούν να τις βρουν, οι εκλογές καθίστανται όχι µόνο επιτακτικές αλλά και επείγουσες.

∆ιότι, εδώ που έφτασαν τα πράγµατα, δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις. Είτε η κυβέρνηση θα αλλάξει πολιτική. Είτε θα αλλάξει η κυβέρνηση.

Ελλάς-Μαυροβουνίο 71-55

Με πρωτεργάτες τους 3 Ελληνοαμερικανούς της, Καλάθη, Κουφό, Μπράμο η Εθνική επικράτησε με το άνετο 71-55 του Μαυροβουνίου, αποδεικνύοντας ότι η ήττα από τα Σκόπια ήταν μία κακή παρένθεση. Ο Κουφός με 19 πόντους, ο Καλάθης με 12 και 6 ασίστ αλλά και ο Μπράμος που έβαλε 4 πόντους, μάζεψε 9 ριμπάουντ και έπαιξε καταπληκτική άμυνα, ήταν οι πρωταγωνιστές. Το ματς κόντρα στην Κροατία θα κρίνει την τελική θέση της Ελλάδας στο τρίτο όμιλο του Ευρωμπάσκετ. Δείτε το βίντεο:

N.Y Times: “Στις Βρυξέλλες το deal ήταν για τις τράπεζες-Η Ελλάδα έδωσε στους πιστωτές το πιο ισχυρό της χαρτί”

Magnify Image Η συμφωνία της 21ης Ιουλίου ήταν ένα πολύ καλύτερο deal για τις τράπεζες από ότι για την Ελλάδα την οποία υποτίθεται βοηθά, διαπιστώνουν σε άρθρο τους οι New York Times. To ακόμη σοβαρότερο όμως είναι ότι η Ελλάδα-σύμφωνα με την έγκυρη αμερικανική εφημερίδα-χάνει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στους πιστωτές της με αυτή τη συμφωνία. Και μάλιστα δεν το χάνει απλώς, το εκχωρεί στους πιστωτές.

Η εφημερίδα συμπεραίνει ότι αυτός είναι και ο λόγος που οι ιδιώτες πιστωτές (μεγάλες ξένες τράπεζες, ασφαλιστικοί οργανισμοί και μικρότεροι διαχειριστές κεφαλαίων), φαίνονται τόσο δεκτικοί στην ανταλλαγή ομολόγων που δρομολογήθηκε με την συμφωνία των Βρυξελλών. Στην ουσία οι κάτοχοι των Ελληνικών ομολόγων εξασφαλίζουν περισσότερα από όσα θα έπαιρναν στην αγορά. Σύμφωνα με τους NY Times η συμφωνία προβλέπει “κούρεμα” 21% στα ελληνικά ομόλογα και αυτό είναι πραγματικά πολύ πιο συμφέρον από τα 50 σεντς ανά ευρώ που διαπραγματεύονται στις αγορές τα χαρτιά της Ελλάδας.

Magnify Image

Το “ζουμί” όμως του δημοσιεύματος είναι στο σημείο που λέει ότι στη συμφωνία υπάρχει και ένα “μπόνους” για τους τραπεζίτες, μπόνους που πέρασε στα “ψιλά γράμματα” της συμφωνίας των Βρυξελλών. Τα νέα ομόλογα που θα πάρουν οι τράπεζες θα εμπίπτουν στη διεθνή νομοθεσία και όχι στην ελληνική, στην οποία εμπίπτουν αυτά που ανταλλάσσονται. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση στάσης πληρωμών από την Ελλάδα ενισχύεται κατά πολύ η διαπραγματευτική ισχύς των ομολογιούχων και αποδυναμώνεται-επίσης κατά πολύ- η αντίστοιχη ισχύς της Ελλάδας.

Magnify Image

Το πράγμα είναι πολύ απλό. Αφού τα νέα “κουρεμένα” ομόλογα δεν θα ελέγχονται πλέον από τον ελληνικό νόμο, η Ελλάδα δεν θα έχει πια την ευελιξία να αλλάξει τις συμβάσεις ομολόγων και να εξασφαλίσει μια πιο ευεργετική συμφωνία αναδιάρθρωσης, ξεπερνώντας τις αντιρρήσεις των ξένων πιστωτών της.

Για παράδειγμα,γράφουν οι NYT, η Βουλή των Ελλήνων θα μπορούσε να ψηφίσει ένα νόμο, που θα της επιτρέψει να προωθήσει μια συμφωνία αναδιάρθρωσης με την υποστήριξη της απλής πλειοψηφία του 51 τοις εκατό των πιστωτών - σε αντίθεση με το 75 τοις εκατό που απαιτείται από την πλειονότητα των διεθνών συμβάσεων. Πιο δραστικά, θα μπορούσε απλά να αρνηθεί να πληρώσει και να το αφήσει στους πιστωτές να ζητήσουν αποζημίωση σε ελληνικά δικαστήρια. Δεν θα βρισκόταν δηλαδή η Ελλάδα στη θέση χωρών όπως η Αργεντινή, η Ουρουγουάη ή η Ρωσία στις οποίες η διαπραγμάτευση του χρέους περνούσε μέσα από την νομοθεσία της Βρετανίας ή των Η.Π.Α δίνοντας το “πάνω χέρι” στους πιστωτές.

Εμπειρογνώμονες του χρέους, γράφουν οι NYT , έχουν από καιρό υποστηρίξει ότι αυτή η νομική ιδιορρυθμία έδινε ένα ισχυρό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στην Ελλάδα, στην προσπάθεια μείωσης των οφειλών της. Ο Lee G. Buchheit, ένας βετεράνος δικηγόρος του χρέους στο γραφείο “Cleary Gottlieb Steen & Hamilton”, σε ένα έγγραφο που συνέταξε το 2010 σχετικά με το πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να αναδιαρθρώσει το χρέος της, σημείωνε: «Καμία άλλη χώρα οφειλέτης στη σύγχρονη ιστορία δεν ήταν σε θέση να επηρεάσει αισθητά το αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλάζοντας τα χαρακτηριστικά του νόμου από τους οποίους διέπονται σε συντριπτικό ποσοστό, αυτές οι συμβάσεις”.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με τα νέα “κουρεμένα” ομόλογα η Ελλάδα έχει χάσει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, καταλήγουν οι New York Times. Αν τα πράγματα είναι έτσι, όπως τα περιγράφουν οι NYT, το ερώτημα που γεννάται είναι γιατί η ελληνική κυβέρνηση έδωσε στα χέρια των πιστωτών της, το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό της χαρτί.

LIFO

Γερμανία: Απώλειες για τη Μέρκελ στις περιφερειακές εκλογές

Πτώση καταγραφούν τα ποσοστά των Συντηρητικών της Ανγκελα Μέρκελ στις περιφερειακές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Καγκελαρίου, ωστόσο μπορούν να συνεχίσουν να κυβερνούν με τους Σοσιαλδημοκράτες οι οποίοι φαίνεται να εξασφαλίζουν την πρώτη θέση, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

Σύμφωνα με τα exit poll, οι Φιλελεύθεροι (FDP), εταίροι της Χριστιανικής Ένωσης (CDU / CSU), της κ. Μέρκελ σε ομοσπονδιακό επίπεδο, δεν μπαίνουν στο Κοινοβούλιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας (βορειοανατολικά), σε αντίιθεση με τους Πράσινους, οι οποίοι φαίνεται ότι θα έχουν εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο.

Οπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα SPD θα λάβει το 37% των ψήφων, επιτυγχάνοντας ενίσχυση του ποσοστού του σχεδόν κατά 7 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2006, και το CDU 24% (υποχώρηση κατά 4,8 μονάδες).

Ο επικεφαλής της απερχόμενης περιφερειακής κυβέρνησης Ερβιν Σέλερινγκ (SPD), αρνήθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να πει αν θα συνεχίσει να κυβερνά με την CDU ή θα προτιμήσει την άκρα Αριστερά (Die Linke), η οποία θα λάβει το 18% των ψήφων.

Οι FDP φαίνεται να λαμβάνουν το 3% των ψήφων, λιγότερο από το 5% που απαιτείται για να εκπροσωπηθούν στο κοινοβούλιο, ενώ οι Πράσινοι λαμβάνουν 8,5%, που τους επιτρέπει να κάνουν την είσοδό τους για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο του Σβερίν.

Είναι η πρώτη φορά που οι Πράσινοι εκπροσωπούνται και στα 16 κρατίδια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας. Η άκρα δεξιά (ΕΑΣ), χάνει μονάδες θα καταφέρει ωστόσο να περάσει το 5% που απαιτείται για να έχει βουλευτές στο κοινοβούλιο.

Πλήττονται βάναυσα η πραγματική οικονομία και η κοινωνία

«Από τις πρώτες μέρες εφαρμογής της επαχθούς φορολόγησης του χώρου εστίασης με τον εξοντωτικό συντελεστή ΦΠΑ 23% άρχισαν - όπως προειδοποιήσαμε - να εμφανίζονται έντονες αρνητικές επιπτώσεις.

Ένα νέο κύμα ανατιμήσεων σε όλο το φάσμα των ειδών εστίασης, εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις και μειώνει ακόμα περισσότερο την ήδη εξασθενημένη αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Ταυτόχρονα, ο φορολογικός λαβύρινθος που δημιουργείται και η εγκύκλιος σταυρόλεξο του κ. Βενιζέλου προκαλούν μία άνευ προηγουμένου σύγχυση, με αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, να καταστρατηγείται η εφαρμογή του μέτρου.

Οι προσδοκίες της κυβέρνησης για αύξηση των εσόδων δια μέσου του ΦΠΑ είναι με μαθηματική βεβαιότητα -και θα αποδειχθεί σύντομα- εξωπραγματικές. Οι μέχρι σήμερα 12 φορολογικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που αύξησαν πρωτόγνωρα τους συντελεστές ΦΠΑ, είχαν αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.

Συγκεκριμένα, η αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ σε σχέση με την περσινή περίοδο είναι:
Ιανουάριος 2011: 12,3%
Δίμηνο Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2011: 7,4%
Τρίμηνο Ιανουάριος - Μάρτιος 2011: 4,8%
Τετράμηνο Ιανουάριος - Απρίλιος 2011: 3,6%
Πεντάμηνο Ιανουάριος - Μάιος 2011: 3,2%
Εξάμηνο Ιανουάριος - Ιούνιος 2011: 1,7%
Επτάμηνο Ιανουάριος - Ιούλιος: 2011: 0,3%

Συνεπώς, ο ρυθμός αύξησης των εσόδων από ΦΠΑ βαίνει συνεχώς μειούμενος.

Πλήττονται βάναυσα η πραγματική οικονομία και η κοινωνία, χωρίς κανένα ουσιαστικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Άλλωστε, “όταν η αριθμητική της Οικονομίας συγκρούεται με την πολιτική προσδοκία, πάντα κερδίζει η αριθμητική”. Το συμπέρασμα είναι, πλέον, ξεκάθαρο: Απαιτείται αλλαγή οικονομικής πολιτικής με κατεύθυνση τη μείωση των φόρων και στόχο την επανεκκίνηση της Οικονομίας».

ΠΗΓΗ: ΝΔ

Κρίνουμε βάσει της έκθεσης της τρόικας και όχι φημών, λέει η γερμανική κυβέρνηση

Τα χειρότερα σενάρια για το ευρώ εξετάζει ο γερμανικός κυριακάτικος ΤύποςΗ γερμανική κυβέρνηση θα καθορίσει την στάση της με την έκθεση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα και όχι βάσει φημολογίας και εικασιών, ανέφερε η γερμανική καγκελαρία στον απόηχο της αποχώρησης των ελεγκτών -και ενώ στο Βερολίνο μαίνονται οι επικρίσεις για την Αθήνα.

Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, σε ερώτηση για την αποχώρηση των ελεγκτών, είπε πως «η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει χωρίς καθυστερήσεις, και αν πράγματι τις εφαρμόζει, αυτό θα το κρίνει το πόρισμα της τρόικας».

«Η βάση για την όποια στάση της κυβέρνησης του Βερολίνου θα είναι η επίσημη έκθεση της τρόικας και όχι οι φήμες» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος. Κι όμως, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, για πρώτη φορά μετά από καιρό επιφανείς Γερμανοί πολιτικοί θέτουν θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη -όπως ο πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της βουλής, ο Χριστιανοδημοκράτης Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, και ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου και μέλος του προεδρείου των Φιλελευθέρων Χέρμαν Ότο Σόλμς θέτουν θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Οι δύο πολιτικοί αμφιβάλλουν για το εάν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ξεπεράσει την οικονομική κρίση χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους και να γίνει ανταγωνιστική παραμένοντας στην ευρωζώνη.

Ο μεν Β.Μπόσμπαχ μάλιστα τονίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης στην Ελλάδα, αλλά κυρίως η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει εάν ως μέλος της ευρωζώνης μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα ανταγωνιστική, είπε, για να προσθέσει πως ο ίδιος δεν το πιστεύει.
Δεν εμφανίζεται πάντως το σύνολο του CDU να έχει την ίδια άποψη: Ο ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ υποστηρίζει πως η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού -που υποστήριζε πως η δυναμική του χρέους παραμένει ανεξέλεγκτη- «δείχνει ότι οι Έλληνες αξιολογούν την κατάστασή τους σε μια ρεαλιστική βάση».

Αυτό, συνέχισε ο Μπροκ, τον κάνει να ελπίζει «ότι η Ελλάδα θα κάνει περισσότερα για να ξεπεράσει τα προβλήματά της», τονίζοντας πως η έξοδος μίας χώρας από την Ευρωζώνη θα ήταν επικίνδυνη.

«Υπερχρεωμένες Πολιτείες της Ευρώπης»

Ξεφυλλίζοντας όμως κανείς τον γερμανικό κυριακάτικο Τύπο, δεν θα σχηματίσει όμορφη εικόνα: «Το ευρώ έχει βάλει πλώρη για το παγόβουνο» γράφει το κεντρικό θέμα της οικονομικής Handelsblatt, η οποία -αφού εξετάζει το σενάριο «Τιτανικού» για τη νομισματική ένωση, σημειώνει πως η γερμανική πολιτική σκηνή «χάνει την υπομονή της με την Αθήνα», μετά και την αποχώρηση της τρόικας.

Ακόμη σκληρότερο το κεντρικό άρθρο της Welt, η οποία υποστηρίζει πως είναι άσκοπο να ασκούνται πιέσεις στην Ελλάδα για νέα μέτρα και «έφτασε η ώρα την αφήσουμε να αισθανθεί τις συνέπειες της διαχείρισής της».

Στον ίδιο τόνο, και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο κύριο θέμα της με τίτλο «Υπερχρεωμένες Πολιτείες της Ευρώπης». Η εφημερίδα αναφέρει πως το κεντρικό μήνυμα που στέλνουν οι τελευταίες εξελίξεις είναι πως «οι διασώσεις δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο», ενώ αναρωτιέται επίσης «για πόσο ακόμη θα κρατήσει η υπομονή των Ευρωπαίων ψηφοφόρων».

Τη δυνατότητα να επανακτήσουν οι εβραίοι της Θεσσαλονίκης την ιθαγένεια εξετάζει ο Καστανίδης: «Τιμή για την Ελλάδα το αίτημα»...

[Τώρα το γιατί κάποιος Εβραίος που έκανε πραγματικότητα το όνειρο γενεών και επιτέλους ζει στη Γη της Επαγγελίας να θέλει ξαφνικά μετά από 70 χρόνια να γίνει Έλληνας, αποτελεί μυστήριο... θα ήθελαν άραγε να γίνουν Έλληνες ακόμα και αν έχαναν την ισραηλινή υπηκοότητα;]

Τη δυνατότητα να επανακτήσουν την ελληνική ιθαγένεια εβραίοι της Θεσσαλονίκης και οι εξ αίματος κατιόντες συγγενείς τους εξετάζει ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης.

Η ρύθμιση περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου που εισάγεται προσεχώς στην Ολομέλεια της Βουλής, υπό τον τίτλο «Αναδιοργάνωση του συστήματος αδειοδότησης για τη διαμονή αλλοδαπών στη χώρα υπό όρους αυξημένης ασφάλειας, ρυθμίσεις θεμάτων ΟΤΑ και άλλες διατάξεις».

Ο κ. Καστανίδης τόνισε ότι πρόκειται για ελάχιστα -περίπου 400 (περιλαμβανομένων και των παιδιών τους)- άτομα που έχουν απομείνει εν ζωή, γεννημένους μέχρι και το 1945, από τους τότε 53.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης.

Συγκαταλέγονται στους 1.950 διασωθέντες και στους ακόμη λιγότερους που επέζησαν του Ολοκαυτώματος και πέρασαν στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να χάσουν την ελληνική ιθαγένεια, παρά το γεγονός ότι ήταν Έλληνες πολίτες.

Ο υπουργός χαρακτήρισε μάλιστα το αίτημα τους «τιμή προς την Ελλάδα», την οποία «θα οφείλαμε χωρίς προϋποθέσεις και άλλους λόγους να τους την αποδώσουμε»...

Ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης σχετικά με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της 76ης Δ.Ε.Θ.

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι, στο πλαίσιο έναρξης και λειτουργίας της 76ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, των παράλληλων εκδηλώσεων – ομιλιών και των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων-πορειών, από ώρα 06.00΄ της Δευτέρας (05-09-2011) μέχρι την ώρα 14.00΄ της Κυριακής (11-09-2011) θα απαγορευτεί η στάση και η στάθμευση όλων των οχημάτων, στα παρακάτω τμήματα των οδών:

* Εθν.Αμύνης, από Αγίου Δημητρίου μέχρι Πλατεία Συντριβανίου.
* Εγνατία, από Πλατεία Συντριβανίου μέχρι Γ΄Σεπτεμβρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τα δυτικά της πόλης.

Παρακαλούνται οι κύριοι οδηγοί να απομακρύνουν τα οχήματά τους από τους παραπάνω αναφερομένους δρόμους.

Οδηγούμαστε σε χρεοκοπία

Ενδιαφέρον άρθρο της εφ. ΕΣΤΙΑ
(κλικ για μεγέθυνση):


ΠΑΣΟΚικός πολιτισμός (βίντεο με τραμπούκους ΠΑΣΟΚους)

Απουσία του Πρωθυπουργού δύο μέλη του ΠΑΣΟΚ ήρθαν στα χέρια μέσα στην αίθουσα που διεξαγόταν η Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γραμματέας της Τ.Ο Παλικής Κεφαλλονιάς Παναγής Βλάχος ανέβηκε στο βήμα και εξέφρασε την απογοήτευσή του, καθώς όπως είπε «περίμενε από τον Πρωθυπουργό να ζητήσει στην ομιλία του μία συγνώμη». Η φράση αυτή «άναψε τα αίματα» και τα μέλη που βρισκόντουσαν εκείνη την ώρα στην αίθουσα του ζήτησαν επιτακτικά να ανακαλέσει ενώ ο Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Β. Έξαρχος του είπε να ολοκληρώσει την ομιλία του.

Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε επικίνδυνα και ένα από τα μέλη του κινήματος πήγε να του ζητήσει τον λόγο. Η μία κουβέντα έφερε την άλλη και εκεί άρχισε να χάνεται και έλεγχος. Μάταια ο Βασίλης Έξαρχος ζητούσε από το μικρόφωνο να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Εξελίξεις στην υπόθεση παρακολούθησης Καραμανλή απ' τους αμερικάνους

http://www.newsit.gr/files/Image/04-09-2011/resized/Karamanlis_533_355.jpgΔύο άτομα έχουν καταθέσει ως ύποπτοι στον εισαγγελέα, σύμφωνα με πληροφορίες. Ο ένας είναι Έλληνας και ο άλλος αλλοδαπός. Με την άσκηση ποινικών διώξεων για κατασκοπεία ανοίγει ξανά η υπόθεση των υποκλοπών και με τα στοιχεία να δείχνουν – σύμφωνα με δημοσιεύματα – εμπλοκή της αμερικανικής πρεσβείας. Σύμφωνα με πληρφοορίες της Real News, εμπλέκεται και Έλληνας.

Ο εισαγγελέας Εφετών Δημήτρης Δοσούλας που χειρίζεται την πολύκροτη υπόθεση, είχε πλέον το δικαίωμα να ανοίξει τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις πράγμα που οδήγησε σε αποτελέσματα και για την παρακολούθηση των συνομιλιών του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα προκύπτουν ενδείξεις για πάνω από ένα στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας, για παρακολουθήσεις από τον Ιούλιο του 2004 ως τον Φεβρουάριο του 2005.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 20 ημέρες πριν αρχίσουν οι υποκλοπές, αγοράστηκαν τέσσερα κιντηά τηλέφωνα από συγκεκριμένο κατάστημα στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά. Ένα από αυτά φέρεται να χρησιμοποιήθηκε από προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας σε χρόνο παράλληλο με εκέινο των υποκλοπών, πράγμα που δημιουργεί ερωτήματα.

Ο πρώην πρωθυπουργός ενημερώνεται συνεχώς για την υπόθεση από συνεργάτες του, σύμφωνα με την Real, καθώς είναι μία υπόθεση που τον αφορά προσωπικά όπως λένε. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ΝΔ έδωσε στη δημοσιότητα όσα στοιχεία είχαν προκύψει μέχρι τότε. "Δεν μπορούσαμε να αποδείξουμε ότι πίσω από τις υποκλοπές βρισκόταν η πρεσβεία των ΗΠΑ, μόνο υποθέσεις μπορούσαμε να κάνουμε" λένε στην Real.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Καραμανλής σε σύσκεψη του 2006 είχε ζητήσει πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. "Δεν μπορώ μετά από δέκα χρόνια που δεν θα είμαι πρωθυπουργός να είμαι υπόλογος στον ελληνικό λαό που με εμπιστεύτηκε" ανέφερε τότε.

Παράλληλα σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, ο σχεδιασμός των υποκλοπών ξεκίνησε νωρίτερα και συνδεόταν με την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, απειλώντας με μποϊκοτάζ των αγώνων, οι Αμερικανοί είχαν ζητήσει να επιτραπούν παρακολουθήσεις μέσω συστήματος νόμιμων συνακροάσεων από τον Δεκέμβριο του 2003.

Το αίτημα προς τους παρόχους από το κράτος, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, έγινε για δεύτερη φορά το καλοκαίρι του 2004 και ενώ είχε αλλάξει η κυβέρνηση και τότε φέρεται να εγκαταστάθηκε το συστημα που σκοπός του ήταν να παρακολουθεί τρομοκράτες.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Καθημερινή, χρησιμοποιήθηκαν για να παρακολουθήσουν τα τηλέφωνα του πρωθυπουργου, υπουργών, αξιωματικών της αστυνομίας και του διοικητή της ΕΥΠ.

Στο Παρίσι ο Στρος - Καν

Στην πατρίδα του επέστρεψε ο Ντομινίκ Στρος Καν μετά τη δικαστική περιπέτεια που είχε στις ΗΠΑ κατηγορούμενος για απόπειρα βιασμού. Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ έφθασε το πρωί στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αν Σινκλέρ, απ' όπου αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Ο Στρος-Καν μπορεί να έγινε δεκτός με χειροκροτήματα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όπου επέστρεψε μετά την αθώωσή του για να ζητήσει συγγνώμη από τους εργαζόμενους, στο Παρίσι όμως δεν αναμένεται να έχει την ίδια θερμή υποδοχή, παρά τις πρώτες αντιδράσεις ικανοποίησης για το γεγονός ότι τελικά απέφυγε τις διώξεις ενός δικαστικού συστήματος που οι Γάλλοι θεωρούν πολύ σκληρό.

Κλειστή για δέκα μήνες η οδός Δελφών στη Θεσσαλονίκη- Λόγω εργασιών στο Μετρό

Κλειστή για δέκα μήνες θα μείνει από σήμερα, Κυριακή, η οδός Δελφών, στο τμήμα της από την οδό Μάρκου Μπότσαρη έως την Πέτρου Συνδίκα, λόγω εργασιών κατασκευής του σταθμού ανάληψης στο Μετρό Θεσσαλονίκης.

Εξαιτίας των εργασιών αναμένεται να δημιουργηθούν κυκλοφοριακά προβλήματα όλο αυτό το χρονικό διάστημα στην περιοχή, ενώ αλλάζουν δρομολόγια και τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ που διέρχονται από την οδό Δελφών.

Η διακοπή της κυκλοφορίας κρίθηκε αναγκαία για να είναι δυνατή η ανάπτυξη του εργοταξίου.

Εξαιρετικά δυσοίωνη πρόβλεψη για το ελληνικό χρέος

http://www.dw-world.de/image/0,,5842062_1,00.jpgΤο ελληνικό χρέος θα αυξηθεί βραχυπρόθεσμα και θα παραμείνει σε μη βιώσιμα επίπεδα για πολλά χρόνια. Αυτό προβλέπει με συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου για την Οικονομική Έρευνα, Άνσγκαρ Μπέλκε.

Μάλιστα, η όποια ανάκαμψη, κατά τον Γερμανό αξιωματούχο, δε θα έρθει νωρίτερα από το 2013. "Πιθανώς θα δούμε μια πολύ σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους μετά το 2013, όταν το EFSF αντικατασταθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και θα έχουν γίνει οι γερμανικές εκλογές. Τεχνικά, η διαμόρφωση του ESM θα κάνει την αναδιάρθρωση ομολόγων από ιδιώτες πολύ ευκολότερη", υποστηρίζει ο γερμανός οικονομολόγος.

Ο κ. Μπέλκε τάσσεται κατά του ευρωομολόγου καθώς, όπως λέει, θα προσφέρει σε χώρες μικρή ανακούφιση αλλά θα οδηγήσει, όπως συμπληρώνει, σε καταστροφή επειδή "ανοίγουν το δρόμο για ακόμη υψηλότερα επίπεδα χρέους για όλους".

Η δικαίωση Καραμανλή, απογειώνει την Νέα Δημοκρατία.

Ήταν αναμενόμενο μετά το σφυροκόπημα των τελευταίων απκαλύψεων να εκτιναχθεί η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Γι’ αυτό οι βουβουζέλες του ΔΝΤ προσπαθούσαν απεγνωσμένα να αποκρύψουν τις αποκαλύψεις που αφορούν τον Κώστα Καραμανλή για να μην αποκαλυφθεί η χυδαία πολιτική απάτη που διέπραξαν εις βάρος του Ελληνικού λαού.

Άλλωστε τα χαλκεία της Ιπποκράτους το κατάλαβαν νωρίς και άρχισαν να διαδίδουν φήμες ότι δήθεν αυτές οι αποκαλύψεις είναι …τρικλοποδιά στον Σαμαρά!! Ξέχασαν βέβαια να το τεκμηριώσουν αντίστοιχα, “αποκαλύπτοντας” τις προχωρημένες συζητήσεις Καραμανλή – Παπαρήγα για προσχώρηση στον Περισσό.

Άλλωστε το νοητικό επίπεδο των αναγνωστών πράσινων ΜΜ¨Ε¨και Blogs (όσα έμειναν) είναι γνωστό.

Αυτό που προξενεί εντύπωση, είναι το ότι βρέθηκαν και “νεοδημοκράτες” με IQ …αρνητικό, που να αναπαράγουν αυτές τις ηλιθιότητες. Μήπως δεν άκουσαν ότι ο ΚΚ είναι υποψήφιος με τη Νου Δου και όχι με την ΟΑΚΚΕ;

Μήπως είναι κατά βάθος θαυμαστές του ΓΑΠ εγκλωβισμένοι σε γαλάζιο κορμί; Μήπως είναι απλώς λαμόγια και ψηφοφόροι επ’ αμοιβή;

Όπως και να ‘χει, οι περισσότεροι από αυτούς κατάλαβαν την κοτσάνα τους και άρχισαν τους διθύραμβους. Οι υπόλοιποι, τον χαβά τους. Σαν τα καλά τζουκμποξ.

http://olympia.gr/

Απίστευτο αυτογκόλ από 30 μ με τακουνάκι

Το έβαλε ο Ισπανός Μαρτίνες ενώ η ομάδα του προηγείτο με 6-0 στον αγώνα κάτω των 21 ετών με τη Γεωργία (τελικό αποτέλεσμα 7-2):


Amazing back heel 30-yard own goal!! Inigo... by kokoretsi