25 Μαρτίου 2011

Εφαρμογή flash για τις καταστροφές του τσουνάμι στην Ιαπωνία

Δείτε την στο Spiegel

Συρία: 3 νεκροί διαδηλωτές-Ιορδανία: 1 νεκρός και 130 τραυματίες

Συρία: Τρεις νεκροί σε προάστιο της Δαμασκού μετά από διαδήλωση.

Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τρεις ανθρώπους στην περιοχή Μουανταμίε της Δαμασκού, όταν ένα πλήθος επιτέθηκε σε μια πομπή αυτοκινήτων που οδηγούσαν υποστηρικτές του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής.

"Τα αυτοκίνητα εισήλθαν στην Μουανταμίε μετά από μια διαδήλωση των κατοίκων που κατήγγειλαν τις δολοφονίες (στη νότια πόλη) της Ντέραα", δήλωσε ένας από τους κατοίκους.


Ιορδανία-Ένας διαδηλωτής νεκρός, περισσότεροι από 130 τραυματίες , σύμφωνα με ιατρική πηγή.

Ένας ιορδανός διαδηλωτής έχασε σήμερα τη ζωή του στα βίαια επεισόδια στο Αμάν, ο πρώτος θάνατος από το ξέσπασμα του κινήματος διαμαρτυρίας στην Ιορδανία, πριν από τρεις μήνες, σύμφωνα με ιατρική πηγή.

"Ο Χάιρι Σαάντ Τζαμίλ, 55 ετών, πέθανε. Έπεσε σαν μάρτυρας", δήλωσε μια από τις ιατρικές πηγές στο νοσοκομείο Hamzeh όπου είχε μεταφερθεί. Η πηγή αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, κυρίως για τα αίτια του θανάτου.

Μια άλλη ιατρική πηγή ανέφερε ότι ο αριθμός των τραυματιών "είναι πάνω από 130, και τρεις είναι σε κρίσιμη κατάσταση".

Σύμφωνα με μάρτυρες, "ορισμένοι διαδηλωτές με ελαφρά τραύματα, συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας" που είχαν αναπτυχθεί γύρω από τα νοσοκομεία, όπου οι τραυματίες γίνονταν δεκτοί.

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στο Αμάν ανάμεσα σε διαδηλωτές υποστηρικτές του καθεστώτος και τις δυνάμεις ασφαλείας που διέλυσαν τους διαδηλωτές με εκτοξευτήρες νερού στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Αυτή είναι η πρώτη σύγκρουση μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών στην Ιορδανία.

Καναδάς: Πτώση της κυβέρνησης Χάρπερ, και εκλογές τον Μάιο

Το καναδικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα πρόταση μομφής σε βάρος της συντηρητικής κυβέρνησης μειοψηφίας του Στέφεν Χάρπερ, προκαλώντας έτσι την πτώση της και πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στις αρχές Μαΐου.

Αίγυπτος: Ο Ελληνισμός της Αιγύπτου γιόρτασε την επέτειο της 25ης Μαρτίου

http://x.pstatic.gr/media/n/i/3/3996/2404.jpgΣε κλίμα περηφάνιας για τους αγώνες ανεξαρτησίας του Ελληνισμού, γιόρτασαν σήμερα οι παροικίες του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Διαβάζοντας το μήνυμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, προς τους ομογενείς, ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο, Χριστόδουλος Λάζαρης, παραλλήλισε τον εθνικοαπελευθερωτικό ελληνικό αγώνα του 1821 με τους αγώνες του αιγυπτιακού λαού, ο οποίος με την επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου οδήγησε τη χώρα τού Νείλου σε πιο δημοκρατικούς δρόμους, ανοίγοντας μία νέα εποχή για την Αίγυπτο.

«Οι σκληροί και επίμονοι αγώνες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που σήμερα τιμούμε, αποτελούν μία νέα επικαιροποιημένη πραγματικότητα τις μέρες αυτές», είπε ο κ. Λάζαρης και πρόσθεσε: «Ο αιγυπτιακός λαός με πρωτεργάτες του τολμηρούς νέους έδωσε τον δικό του αγώνα για τις ίδιες αξίες, την Ελευθερία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη. Ένα ακόμα τρανό παράδειγμα ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται φέρνοντας στο προσκήνιο τις ανάγκες των καταπιεσμένων λαών για ανθρώπινα δικαιώματα, λαϊκή συμμετοχή ασφάλεια, προστασία, ισότητα».

Από την πλευρά του, ο Κύπριος πρόξενος, Γιώργος Σταυρινού, σημείωσε ότι και η μεγαλόνησος γιορτάζει τη μεγάλη επέτειο, αφού «είναι ανασπόσπαστο μέρος του ελληνισμού», περιμένοντας πάντα τη στιγμή της δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το εθνικό θέμα.

Ο πατριαρχικός επίτροπος Καΐρου, επίσκοπος Νιτρίας, Νικόδημος, διαβίβασε τις ευχές του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Θεόδωρου Β΄.

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Καΐρου, Νικόλας Βαδής, που εκπροσώπησε τον πρόεδρο της ελληνικής παροικίας, Χρήστο Καβαλή, διαβίβασε τους χαιρετισμούς της Διαχειριστικής Επιτροπής Καΐρου και ευχαρίστησε θερμά τον Έλληνα Πρέσβη και τις διπλωματικές αρχές για τη βοήθεια που πρόσφεραν στην ελληνική παροικία, τις δύσκολες μέρες με τα πρόσφατα γεγονότα στην Αίγυπτο.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Έλληνας πρέσβης εξήρε τη στάση της καϊρινής παροικίας κατά την ίδια χρονική περίοδο, που έδειξε σθένος και δύναμη στην αντιμετώπιση των δυσκολιών, «κάνοντας περήφανο τον ελληνισμό της ομογένειας».

ΝΑΙ σε όλα από τον ΓΑΠ-Συμπεράσματα Συνόδου Κορυφής: Αύξηση ορίων ηλικία συνταξιοδότησης,ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, πάγωμα μισθών

http://www.ikypros.com/assets/image/imageoriginal/%CE%95%CE%954.gifΣτα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν ότι παρόλο που η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη βρίσκεται σε καλό δρόμο, οι κίνδυνοι παραμένουν και η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να δρα με αποφασιστικότητα.

«Υιοθετούμε σήμερα ένα πακέτο συνολικών μέτρων που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ε.Ε. και τη διασφάλιση της σταθερότητας στο σύνολο της ευρωζώνης», αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων.

Οι «27» δεσμεύονται να προχωρήσουν σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την απασχόληση και την ανάπτυξη. Επιπλέον, δεδομένου, ότι 24 από τα 27, κράτη μέλη της ΕΕ παρουσιάζουν υπερβολικά ελλείμματα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεσμεύονται να συγκρατήσουν τις κρατικές δαπάνες, με στόχο, ως το 2015, κανένα κράτος μέλος της ΕΕ να μην έχει δημοσιονομικό έλλειμμα μεγαλύτερο από το 3% του ΑΕΠ του.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

Σε ότι αφορά την εφαρμογή του λεγόμενου "ευρωπαϊκού εξαμήνου" το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε τις προτεραιότητες για δημοσιονομική σταθεροποίηση, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την επιστροφή σε υγιή δημοσιονομικά μεγέθη, τη μείωση της ανεργίας μέσα από τις μεταρρυθμίσεις των αγορών εργασίας και την ενίσχυση των προσπαθειών για την οικονομική ανάκαμψη. Προβλέπεται ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να μεταφράζουν αυτούς τους στόχους σε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα πρέπει να ενσωματώνονται στα προγράμματα σταθερότητας και τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για τις εξειδικευμένες για κάθε κράτος μέλος συστάσεις, ώστε να υιοθετηθούν πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Ειδικότερα, τα κράτη μέλη οφείλουν να παρουσιάζουν πολυετή προγράμματα με στόχους για το έλλειμμα, τα έσοδα και τις δαπάνες, αλλά και τη στρατηγική για την επίτευξή τους με χρονοδιαγράμματα. Η Σύνοδος Κορυφής υπογραμμίζει ότι για τις χώρες με υψηλά διαρθρωτικά ελλείμματα ή με υψηλά ή και αυξανόμενα επίπεδα χρέους, οι προσπάθειες σταθεροποίησης θα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρείς.

Σε ότι αφορά την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τα κράτη μέλη καλούνται να εφαρμόσουν, μεταξύ άλλων, μέτρα για την αναμόρφωση των συνταξιοδοτικών συστημάτων , την εξασφάλιση της ευελιξίας και της ασφάλειας στην εργασία ("flexicurity").

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Στα συμπεράσματά τους, οι 27 τονίζουν ότι το πακέτο έξι νομοθετικών προτάσεων για την οικονομική διακυβέρνηση είναι ουσιώδες για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την αποφυγή υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών. Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δηλαδή, την παρακολούθηση των δημοσιονομικών πολιτικών των χωρών μελών, αυστηρότερους κανόνες για το χρέος και το έλλειμμα, σε πρώιμο στάδιο και στενότερη επιτήρηση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Οι 27 καλούν το Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ξεκινήσουν τη διαπραγματευτική διαδικασία, προκειμένου το πακέτο των έξι νομοθετικών προτάσεων για την ενίσχυση της διακυβέρνησης να υιοθετηθεί ως τον Ιούνιο του 2011.

ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε το «Σύμφωνο για το Ευρώ», μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τη Γερμανία και τη Γαλλία και έχει ως στόχο την εναρμόνιση των εθνικών πολιτικών σε θέματα συντάξεων, μισθών, φορολογίας και γενικότερα δημοσιονομικής πολιτικής.

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, οι 17 χώρες της ευρωζώνης, αλλά και έξι χώρες εκτός ευρώ (Δανία, Πολωνία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία και Βουλγαρία), συμφωνούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους προωθώντας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, βάζοντας φρένο στα κρατικά χρέη και συγκρατώντας τους μισθούς. Επιπλέον, οι «μη- ανταγωνιστικές χώρες» θα αναλαμβάνουν ετήσιες δεσμεύσεις για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τη σύνδεση των μισθολογικών πολιτικών με την παραγωγικότητα και την τροποποίηση των προβληματικών δημοσιονομικών πρακτικών.

Οι 23 χώρες που προσυπογράφουν το Σύμφωνο δεσμεύονται ότι θα παρουσιάσουν, το συντομότερο δυνατό, συγκεκριμένους στόχους και δράσεις για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους.

Οι δράσεις αυτές θα εντάσσονται στα εθνικά προγράμματα σταθερότητας και Σύγκλισης και στα Εθνικά Προγράμματα Μεταρρυθμίσεων. Τα προγράμματα θα υποβάλλονται κάθε Απρίλιο του έτους και θα αξιολογούνται τον Ιούνιο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Οι «27», αποφάσισαν τη διεξαγωγή αυστηρότερων τεστ αντοχής για τις τράπεζες, καθώς και «φιλόδοξα και εξειδικευμένα» σχέδια, τα οποία θα προβλέπουν το ενδεχόμενο ανακεφαλαίωσης, αν εντοπιστούν νέες «μαύρες τρύπες» στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Σε ό,τι αφορά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), στα συμπεράσματά τους οι «27», αφού τονίζουν ότι προέχει «η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην ευρωζώνη», καλούν για την «ταχεία έναρξη των εθνικών διαδικασιών έγκρισης με στόχο την έναρξη ισχύος του ESM από την 1η Ιανουαρίου 2013».

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθετεί τις αποφάσεις που έλαβαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου, καθώς και τη συμφωνία που επετεύχθη στο Συμβούλιο Eurogroup της 21ης Μαρτίου για τα χαρακτηριστικά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). «Η προετοιμασία για τη Συνθήκη που θα διέπει τον ESM και οι τροποποιήσεις επί της συμφωνία για το σημερινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ώστε να διασφαλίζει την δανειοδοτική του δυνατότητα στα 440 δις. ευρώ, θα οριστικοποιηθεί έτσι ώστε οι εθνικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν εν ευθέτω χρόνω για την υπογραφή και των δύο συμφωνιών, συγχρόνως, πριν από τα τέλη του Ιουνίου 2011», αναφέρει το σχέδιο συμπερασμάτων.

Σύμφωνα με παράρτημα των συμπερασμάτων που αναφέρεται στη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), οι «27» συμφώνησαν ότι ο EMS θα έχει κεφαλαιακή βάση 700 δις. ευρώ, εκ των οποίων θα μπορεί να δανείζει, χωρίς να διακυβεύεται η πιστοληπτική του ικανότητα (ΑΑΑ), έως και 500 δις. ευρώ.

Από τα 700 δις ευρώ, τα 80 δις αποτελούν κεφάλαια που θα καταβάλουν τα κράτη μέλη σε πέντε ισόποσες ετήσιες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο του 2013. Τα υπόλοιπα 620 δις θα έχουν τη μορφή καταβεβλημένων κεφαλαίων και εγγυήσεων από τα κράτη μέλη.

Κατά τη μεταβατική περίοδο από το 2013 ως το 2017 τα κράτη μέλη δεσμεύονται να αυξήσουν, εφόσον κριθεί αναγκαίο, τα κεφάλαια του Μηχανισμού, ώστε να διατηρηθεί η υψηλή πιστοληπτική ικανότητα του Μηχανισμού.

Το κυμαινόμενο επιτόκιο δανεισμού θα υπολογίζεται στο κόστος χρηματοδότησης συν 2% για τα δάνεια ως τριετούς διάρκειας και συν 3% για τα δάνεια με διάρκεια πέραν της τριετίας.

Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα αποφασίζεται κατά περίπτωση. Η φύση και το εύρος της συμμετοχής θα καθορίζεται κατά περίπτωση και θα εξαρτάται από το αποτέλεσμα μιας ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους της ενδιαφερόμενος χώρας, την οποία θα εκπονεί η Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Άν η ανάλυση καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το κρατικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, το κράτος μέλος που λαμβάνει οικονομική ενίσχυση θα υποχρεώνεται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές του, προκειμένου να διασφαλίσει τη συμμετοχή τους στην αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους.

Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης που θα προσφεύγουν στο μηχανισμό θα δανείζονται υπό αυστηρές προϋποθέσεις και θα εφαρμόζουν ένα αυστηρό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής το οποίο θα αποφασίζεται μαζί με την Τρόικα. (Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ). Υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με την υπογραφή μνημονίου θα δίνονται και τα δάνεια για την εξαγορά κρατικών ομολόγων από την πρωτογενή αγορά.

Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ομόφωνα από το πολιτικό διοικητικό Συμβούλιο του EMS, το οποίο θα αποτελείται από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης.

ΛΙΒΥΗ

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στη Λιβύη, η Σύνοδος Κορυφής υπογραμμίζει ότι μόλις διασφαλιστεί ότι ο άμαχος πληθυσμός είναι ασφαλής και κριθεί ότι οι στόχοι του ψηφίσματος 1973 των Ηνωμένων Εθνών, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα ολοκληρωθούν. Η Σύνοδος Κορυφής υπογραμμίζει ακόμη το σημαντικό ρόλο των αραβικών χωρών , και κυρίως του Αραβικού Συνδέσμου, για την ενεργό υποστήριξη της εφαρμογής του ψηφίσματος 1973 και για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση. Οι ευρωπαίοι ηγέτες επαναλαμβάνουν την έκκληση τους για άμεση αποχώρηση του Μ. Καντάφι, ώστε να προχωρήσει η μετάβαση της Λιβύης σε καθεστώς δημοκρατίας με διευρυμένο διάλογο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει ακόμη την ετοιμότητά του να υιοθετήσει πρόσθετες κυρώσεις, κυρίως σε ότι αφορά τα κέρδη του καθεστώτος Καντάφι από τις αγορές φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Η ΕΕ σημειώνει ακόμη ότι θα συνεχίσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

ΙΑΠΩΝΙΑ

Σε ότι αφορά την Ιαπωνία, η ΕΕ αναφέρει ότι θα υποστηρίξει τη χώρα αυτή για την αντιμετώπιση των αναγκών της μετά τον καταστροφικό σεισμό. Εξάλλου, αντλώντας τα διδάγματα από αυτά τα δραματικά γεγονότα, η ΕΕ υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί η ασφάλεια των πυρηνικών μονάδων της ΕΕ με τη διεξαγωγή τέστ αντοχής. Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Ομάδα για την Ασφάλεια της Πυρηνικής Ενέργειας να αποσαφηνίσουν τις λεπτομέρειες και τους στόχους αυτών των τέστ.

Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής επισημαίνεται ακόμη ότι η ΕΕ θα ζητήσει τη διεξαγωγή ανάλογων τεστ αντοχής και στις γετονικές χώρες, που θα αφορούν τόσο τις υπάρχουσες όσο και τις σχεδιαζόμενες μονάδες.

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στα κομμούνια της Κύπρου η ομιλία του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΚΟ Γιώργου Κολοκασίδη για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

http://www.ikypros.com/assets/image/imageoriginal/%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82.jpgΠολιτική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΑΚΕΛ από τη μια και του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΚΟ Γιώργου Κολοκασίδη ξέσπασε ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. Αφορμή οι αιχμές του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΚΟ, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση, για την πολιτική Χριστόφια στο Κυπριακό και τις προτάσεις που έχει καταθέσει η ελληνοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας κατά την Δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, ο Γιώργος Κολοκασίδης αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι ενόσω το τουρκικό όραμα παραμένει επεκτατικό, ενόσω η Τουρκία μεγεθύνεται στρατιωτικά, ενόσω η Κύπρος βρίσκεται υπό κατοχή, ο Ελληνισμός δεν έχει την πολυτέλεια του εφησυχασμού και πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση, "και ας μην θεωρήσει κανείς ότι δωρίζοντας εθνικό χώρο μπορούμε να εξασφαλίσουμε ειρήνη. Η οσμή αδυναμίας αποθρασύνει τον ισχυρό".

Υποστήριξε ακόμα ότι η "σημερινή διαπραγμάτευση κινείται στο χώρο του επικίνδυνου συνταγματικού πειραματισμού" και πρόσθεσε ότι "το πρόβλημα δεν είναι ότι προσφέρουμε περισσότερα στους Τούρκους από ό,τι δικαιούνται. Που όντως προσφέρουμε. Το ζήτημα είναι ότι έχουμε αφαιρέσει κρίσιμη θεμελίωση από την οικοδομούμενη λύση. Ό,τι και να γίνει, ό,τι και να συμφωνήσουμε δεν έχουμε το δικαίωμα να δυσκολέψουμε την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού με συνταγματικούς θεσμούς δυσλειτουργικούς και θνησιγενείς".

Επίσης, ο κ. Κολοκασίδης υποστήριξε οτι: "Πολλοί κραδαίνουν την περιώνυμη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία ως ύπατη ελληνική αξίωση. Σφάλμα μέγα. Είναι δυνατόν αυτή η σύνοψη τουρκικών απαιτήσεων να αποτελεί το ανάχωμα της ελληνικής αντοχής; Μήπως το απορριφθέν σχέδιο Ανάν δεν ήταν μια μορφή διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας; Δεν οδηγούσε όμως σε καταβαράθρωση και κατάλυση; Ας σταματήσουμε λοιπόν αυτή την αδιέξοδη νταμπελομαχία. Το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να εκτρέπουμε τη συζήτηση από τα θεμελιώδη. Ας επανεισάγουμε όρους ελληνικής επιβίωσης και αντοχής. Και το κυριότερο ας επανεστιάσουμε στον κύριο στόχο μας αυτόν της φυσικής και εθνικής επιβίωσης του κυπριακού Ελληνισμού. Στο πλαίσιο της δίκαιης πολιτείας πρέπει να διασφαλίζεται και η ύπαρξη των λοιπών κοινοτήτων του νησιού. Αυτό είναι ένα πράγμα. Είναι άλλο πράγμα όμως η αποδυνάμωση του βασικού στόχου της αποκατάστασης των Ελλήνων της Κύπρου".

Καταλήγοντας, ο κ. Κολοκασίδης είπε ότι ο Έλληνας και στην Κύπρο και στην Ελλάδα, διαθέτει αστείρευτα αποθέματα σφρίγους και δυναμισμού και "αυτό καμία εσφαλμένη πολιτική απόφαση δεν μπορεί να το αναιρέσει. Τουλάχιστον όχι ακόμη. Κρατά το μέλλον στα χέρια του. Φθάνει να το θελήσει, φθάνει να το διεκδικήσει. Πάνω και πέρα από κομματικά στεγανά και συνθλιπτικούς κυνισμούς πλεγμάτων κατωτερότητας. Το εθνικό φιλότιμο που κέντρισε τους ξυπόλυτους του Μεσολογγίου φωλιάζει σε κάθε γωνιά της ελληνικής μας ψυχής".

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΚΟ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε πως πρόκειται για εκτιμήσεις του ίδιου του κ. Κολοκασίδη και ότι "οι συνομιλίες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα ένεκα της στάσης που τηρεί η τουρκοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις".

"Εντούτοις, λυπάμαι που το λέω, ορισμένοι συνεχίζουν απλώς να επικρίνουν τη δική μας πλευρά αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, ενώ το πρόβλημα είναι η στάση της άλλης πλευράς που θα πρέπει να συζητήσει και να καταθέσει θέσεις και προτάσεις πάνω στη βάση λύσης του Κυπριακού που είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στα σχόλια του κ. Κολοκασίδη για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ο κ. Στεφάνου υπενθύμισε ότι "από το 1977 συζητούμε στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όλοι οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής πλευράς, συζητούσαν πάνω σε αυτή τη βάση και ο νυν Πρόεδρος συζητά πάνω σε αυτή τη βάση.

Ο κ. Στεφάνου κάλεσε όσους έχουν διαφορετική άποψη να πουν τι προτείνουν για λύση του Κυπριακού και ταυτόχρονα να υποδείξουν και "πώς μπορούμε να την πετύχουμε, αλλά και να απαντήσουν πώς θα περισώσουμε την αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής πλευράς που από το 1977 συζητά πάνω στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και μετά από 34 χρόνια θα αποφασίσει αίφνης να αλλάξει αυτή τη θέση".

Τις θέσεις Κολοκασίδη αποδοκίμασε έντονα το ΑΚΕΛ.

"Ο κ. Κολοκασίδης εμφανίστηκε ως νοσταλγός της Ένωσης" σχολίασε το μέλος της Κ.Ε του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού.

Κύπρος - Με δοξολογίες και παρελάσεις τιμήθηκε η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου

Ο κυπριακός ελληνισμός γιόρτασε και φέτος με κάθε λαμπρότητα την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Επίκεντρο των εορτασμών η Λευκωσία, όπου το πρωί εψάλη στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, πανηγυρική δοξολογία χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και παρισταμένου του προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, Μάριου Καρογιάν. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Γιώργος Κολοκασίδης.

Μετά τη δοξολογία έγινε παρέλαση στη λεωφόρο Βύρωνος, όπου βρίσκεται η Πρεσβεία της Ελλάδος. Στην παρέλαση πήραν μέρος παλαιοί πολεμιστές, σπουδαστές Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μαθητές σχολών Μέσης Εκπαίδευσης, πρόσκοποι, Σωματεία και Οργανώσεις. Καταχειροκροτήθηκαν μαθητές , που έφεραν πινακίδες με ονόματα σχολείων από τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Το χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε ο προεδρεύων της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν με τον υπουργό Επικρατείας της Ελλάδος Χ. Παμπούκη, από εξέδρα μπροστά από το οίκημα της Ελληνικής πρεσβείας. Το μεσημέρι ο Έλληνας πρέσβης Βασίλης Παπαϊωάννου δέχθηκε ευχές σε δεξίωση στην πρεσβευτική κατοικία , δίπλα στη "νεκρή ζώνη" της Λευκωσίας.

Στη Λεμεσό το χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, στη Λάρνακα η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, στην Πάφο o υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Λουκάς Λουκά και στο Παραλίμνι o υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Δημήτρης Ηλιάδης.

Επίσης, στην Πόλη Χρυσοχούς το χαιρετισμό, της παρέλασης δέχθηκε o υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Αντώνης Πασχαλίδης, στην Ευρύχου ο Επίτροπος Προεδρίας, Γιώργος Ιακώβου, στα Λατσιά ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας και αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Χριστοφίδης και στη Δερύνεια η υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.

Νέος Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου

«Αρχοντα Χαρτοφύλακα της μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας», ανακήρυξε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον κ. Παντελή Βινγκα, πρόεδρο της κοινότητας του Νεοχωρίου και εκπρόσωπο των μειονοτικών ιδρυμάτων στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίωνν στην Άγκυρα.

Σε ειδική τελετή χειροθεσίας που έγινε μετά την λειτουργία του Ευαγγελισμού στον ομώνυμο ναό του Βαφεοχωρίου στον Βόσπορο, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέδωσε τα εμβλήματα και τα σχετικά πιτάκια, στον νέο «άρχοντα», και τόνισε το ηγετικό του ρόλο στην αναγέννηση της ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη.

Στη τελετή παρέστησαν , πλήθος ομογενών αλλά και παλαιότεροι άρχοντες της Μεγάλης Εκκλησίας με επικεφαλής τον Ευάγγελο Χρόνη.

Απευθυνόμενος στην κοινότητα του ιστορικού Βαφεοχωρίου -τόπου καταγωγής του Πατριάρχου Ιωακείμ του Γ΄-, ο πατριάρχης Βαρθολομαίος μίλησε για την «πολιτιστική» δραστηριότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου δραστηριότητα ξεχωριστή από την Εκκλησιαστική του αποστολή. Υπογράμμισε άλλωστε ότι η δραστηριότητα αυτή, έχει αδικηθεί από μεγάλους ιστορικούς όπως ο Κωνσταντίνος Παπαρηγόπουλος, που επέκριναν το Πατριαρχείο γιατί δεν «εξελλήνισε»τους πληθυσμούς της αυτοκρατορίας που εκχριστιάνιζε.

«Εμείς αντίθετα είμαστε υπερήφανοι για την ευαισθησία του Πατριαρχείου απέναντι στο ίδιο προσωπείο και την προσωπικότητα του κάθε λαού», είπε ο Πατριάρχης.

Εκστρατεία ενημέρωσης της διεθνούς κοινότητας και καταγγελία της Τουρκίας από τον Κύπρου Χρυσόστομο

Εκστρατεία ενημέρωσης της διεθνούς κοινότητας και καταγγελία της Τουρκίας σε όλα τα διεθνή βήματα και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, αναλαμβάνει η Εκκλησία της Κύπρου.

O Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος τη Δευτέρα θα συναντηθεί στο Βατικανό με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ, δήλωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται τη συντήρηση θρησκευτικών μνημείων με αποτέλεσμα να απειλούνται άμεσα με κατάρρευση.

Παράλληλα, χαρακτήρισε "απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο το νέο παραλογισμό του κατοχικού καθεστώτος να επιβάλει είσοδο ενός ευρώ στους πιστούς που επισκέπτονται το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα".

Ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος κάλεσε τους πιστούς να μην επισκέπτονται το μοναστήρι ώστε να εξαναγκαστεί το κατοχικό καθεστώς να τερματίσει την επιβολή εισόδου.

Κατήγγειλε επίσης το κατοχικό καθεστώς πως, παρά την πρόσφατη ανακοίνωση του ότι θα επιτρέπει την μετάβαση ιερέων στα κατεχόμενα και την άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων, αυτό δεν γίνεται.

Ο ίδιος, κατέληξε, είχε υποβάλει αίτημα να λειτουργήσει σήμερα την Αγία Τριάδα και δεν του επετράπη.

Έρχεται η σειρά του "συντρόφου" Γκμπαγκμπό: Η Γαλλία ζητά από το ΣΑ του ΟΗΕ να επιβάλει κυρώσεις Ακτή Ελεφαντοστού

Γαλλία και Νιγηρία κυκλοφόρησαν σήμερα σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στους απερχόμενους ηγέτες στην Ακτή Ελεφαντοστού και την απαγόρευση των βαρέων όπλων στην περιοχή του Αμπιτζάν.

Ο γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ζεράρ Αρό δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το 15εθνές Συμβούλιο αναμένεται να συζητήσει το σχέδιο ψηφίσματος αναλυτικά την επόμενη εβδομάδα. Δεν κατέστη αμέσως σαφές πότε το κείμενο θα μπορούσε να τεθεί σε ψηφοφορία.

Μιλώντας μετά από μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου σχετικά με την Ακτή του Ελεφαντοστού, ο Αρό είπε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει "μια ανθρωπιστική τραγωδία" στην Ακτή του Ελεφαντοστού, όπου οι συγκρούσεις εντείνονται μεταξύ των δυνάμεων που είναι πιστές στον απερχόμενο ηγέτη Λοράν Γκμπαγκμπό και εκείνων του αντιπάλου του Αλασάν Ουαταρά.

Ο Αρό είπε ότι το σχέδιο ψηφίσματος επαναλαμβάνει εκκλήσεις για να παραιτηθεί ο Γκπαγκμπό, απαγορεύει τα βαρέα όπλα στην περιοχή το Αμπιτζάν, προβλέπει κυρώσεις εναντίον του Γκμπαγκμπό και των στενών του συμβούλων, και ζητεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να αναλάβουν την υπόθεση της Ακτής του Ελεφαντοστού.

Διπλωμάτες είπαν ότι το σχέδιο ζητεί η αποτελούμενη από 12.000 άνδρες ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Ακτή του Ελεφαντοστού να λάβει αυστηρότερα μέτρα για την προστασία των αμάχων, αλλά δεν θα αλλάξει την εντολή της.

Σκόπια: Επίσκεψη Τούρκου υπουργού επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας για την ένταξη στην ΕΕ

http://images.inews.gr/142/skopia---tourkia-ta-kalytera-filarakia.jpgΤην πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και για τις θέσεις της ΠΓΔΜ στο θέμα της ονομασίας, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της Τουρκίας και επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Εγκεμέν Μπαγίς, κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια.

«Η Μακεδονία είναι μια χώρα που δεν έχει μόνο παρελθόντες δεσμούς με τη Τουρκία. Έχουμε επίσης ένα κοινό μέλλον. Είναι τιμή μας να είμαστε μία από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία σας και δεν θα περιοριστούμε μόνο στην παροχή στήριξης για την ενσωμάτωση της χώρας σας στην Ε.Ε., αλλά θα επιλύσουμε και προβλήματα από κοινού», δήλωσε ο κ. Μπαγίς μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και αρμόδιο ευρωπαϊκών υποθέσεων, Βάσκο Ναουμόφσκι.

Ο κ. Μπαγίς εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί σύντομα στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, ανεξάρτητα από το γεγονός πως οι κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας διαπραγματεύονται ακόμη για το ζήτημα της ονομασίας.

«Όλος ο κόσμος γνωρίζει πως η χώρα που επισκέπτομαι σήμερα είναι η μεγάλη χώρα της Μακεδονίας. Αναγνωρίσαμε το συνταγματικό όνομα της χώρας σας από την πρώτη μέρα και, όπως εμένα δεν έχετε το δικαίωμα να μου αλλάξετε το όνομα μου, έτσι κι εγώ δεν έχω δικαίωμα να αλλάξω το δικό σας. Υπάρχουν δυσκολίες, αλλά είμαι βέβαιος πως θα βρεθεί λύση και η Τουρκία θα παραμείνει στο πλευρό σας», τόνισε ο κ. Μπαγίς.

Πρόσθεσε ότι η ΠΓΔΜ δεν είναι η μόνη χώρα που περνά μια δύσκολη περίοδο αναφορικά με την ευρωπαϊκή της προοπτική και αναφέρθηκε στο πρόβλημα της Τουρκίας με την Κύπρο.

Ο κ. Μπαγίς ανέφερε πως η χώρα του, έχει ήδη κλείσει 13 κεφάλαια ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, παρά το πρόβλημα της Κύπρου, και είναι έτοιμη να προσφέρει στην ΠΓΔΜ τη σχετική εμπειρία της.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, κ. Ναουμόφσκι, ανέφερε ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού για τη βελτίωση της συνεργασίας στον πολιτικό και οικονομικό τομέα αλλά και σε άλλους τομείς, με στόχο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Ο κ. Ναουμόφσκι σημείωσε πως τόσο η ΠΓΔΜ όσο και η Τουρκία «έρχονται κατά καιρούς αντιμέτωπες με την παραβίαση αρχών εκ μέρους ορισμένων κρατών-μελών της Ε.Ε., οι οποίες λαμβάνουν θέσεις που δεν συνάδουν με τα κοινά ευρωπαϊκά συμφέροντα».

Ερωτηθείς αν η διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας είναι εφικτή μέσα στο 2011, σε συνδυασμό με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, ο κ. Ναουμόφσκι απάντησε πως η βούληση της χώρας του για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σε αυτήν τη μακροχρόνια εκκρεμότητα έχει διατυπωθεί με σαφήνεια σε πολλές περιπτώσεις και επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ ότι όποια λύση προωθηθεί θα τεθεί σε δημοψήφισμα

«Πιστεύουμε ότι αν η Ελλάδα έχει ειλικρινή πρόθεση να λυθεί το θέμα, αυτό είναι δυνατόν να συμβεί στο άμεσο μέλλον, δηλαδή να υπάρξει πρόοδος, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους», πρόσθεσε ο κ. Ναούμοφσκι.

Ο κ. Μπαγίς, ακόμη, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ και με τον υπουργό Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι.

ΗΠΑ- Διακήρυξη του προέδρου των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα για την 25η Μαρτίου

Τη συμβολή της Ελλάδας, λίκνου της δημοκρατίας, στην ίδρυση και λειτουργία των Ην. Πολιτειών, επισημαίνει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε διακήρυξη για την ημέρα της ελληνικής ανεξαρτησίας στην οποία υπογραμμίζει επίσης τον ρόλο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας ως γέφυρας ανάμεσα στις δυο χώρες αλλά και ως ένα απο τα πλέον δυναμικά στοιχεία της αμερικανικής κοινωνίας.

“Πριν 190 χρόνια η Ελλάδα επανέκτησε την ανεξαρτησία της και αναδείχθηκε για δεύτερη φορά στην Ιστορία σε σύμβολο δημοκρατίας” τονίζει, μεταξύ άλλων, ο κ. Ομπάμα και σημειώνει ότι “καθώς η Αμερική αναγνωρίζει αυτή τη στιγμή ορόσημο για το λίκνο της δημοκρατίας, γιορτάζουμε επίσης τη θερμή φιλία μας με την Ελλάδα και τη διαχρονική επιρροή της ελληνικής κουλτούρας στη χώρα μας”.

“Καθώς οι ιδρυτές της Αμερικής οραματίζονταν μα νέα διακυβέρνηση αντλούσαν από τις βασικές δημοκρατικές αρχές που αναπτύχθηκαν στην αρχαία Ελλάδα” αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος και σημειώνει ότι “στην πορεία των αιώνων οι αρχές αυτές - δημοκρατία, ισότητα και ελευθερία - έχουν εμπνεύσει τους πολίτες μας και ολόκληρο τον κόσμο”.

Ο κ. Ομπάμα επισημαίνει ότι “η σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα υπερβαίνει τις κοινές αξίες μας και ενδυναμώνεται από την ξεχωριστή επιρροή της ελληνικής κουλτούρας στη ζωή μας. Από την αρχιτεκτονική των ιστορικών μνημείων μας, τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία που διδάσκεται στις μαθητικές αίθουσες, η Αμερική αντλεί γνώση από τις βαθιές πνευματικές παραδόσεις των Ελλήνων”.

Υπογραμμίζει, επίσης, τη συμβολή της ελληνικής ομογένειας που “έχει διατηρήσει τα καλύτερα της παράδοσής της, και ταυτόχρονα έχει εμπλουτίσει τον εθνικό μας χαρακτήρα”, και τονίζει ότι η σχέση αυτή ανάμεσα στις δυο χώρες και τους λαούς τους δεν περιορίζεται στο παρελθόν, αλλά αφορά και “το κοινό μέλλον και τη δέσμευση να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ως φίλοι και σύμμαχοι”.

Με αυτό το σκεπτικό, ολοκληρώνει ο Αμερικανός πρόεδρος, “ανακηρύσσω την 25η Μαρτίου 2011 ως Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας, εθνική ημέρα εορτασμού της ελληνικής και αμερικανικής δημοκρατίας, και καλώ τον λαό των ΗΠΑ να την τιμήσουν με τις ανάλογες εκδηλώσεις και ενέργειες”.

Aπάντηση Μιχελάκη στις κατηγορίες ΓΑΠ εναντίον της ΝΔ

«Είναι πρωτοφανής ύβρις για το Δημοκρατικό Πολίτευμα και απρέπεια για τον Έλληνα Πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει σήμερα εκείνο το αλήστου μνήμης: «η Αντιπολίτευση δεν δικαιούται να ομιλεί»!

Η Νέα Δημοκρατία έχει χρέος να επικρίνει την πολιτική της Κυβέρνησης που οδηγεί την Οικονομία σε αδιέξοδο και την Κοινωνία σε μαρασμό.

Πολύ περισσότερο που η κριτική μας αποδεικνύεται απολύτως σωστή.

Το Μνημόνιο δεν βγαίνει! Και δεν έχουν παρά να κοιτάξουν τα έσοδα του πρώτου διμήνου, που έπεσαν 9% αντί να ανέβουν 8% όπως προβλεπόταν...

Και για αυτό ευθύνεται η Κυβέρνηση κι όσοι υποστήριξαν το Μνημόνιο...

Ως προς την ουσία της απόφασης των Βρυξελλών, όπως είπε και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς: η σταθεροποίηση και η εξυγίανση της Οικονομίας - και σε εθνικό και σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο - είναι αυτονόητα σωστοί στόχοι. Αλλά δεν επιτυγχάνονται χωρίς Ανάπτυξη. Και, κυρίως, δεν επιτυγχάνονται με μόνιμη ύφεση...

Σημειώνουμε ότι ο Πρωθυπουργός δεν απάντησε σε ερώτηση για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο ρίσκο των κρατικών ομολόγων. Η Νέα Δημοκρατία εξέφρασε επιφυλάξεις ότι αυτό θα δημιουργήσει νέα σοβαρά προβλήματα στην αγορά ομολόγων. Άλλωστε, τα spreads στις αγορές ήταν και παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Τέλος, χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση αντίστοιχη με τη δική μας, δείχνουν πολύ μεγαλύτερη ικανότητα να διαπραγματευθούν. Η Ιρλανδία διασώζει τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές της και η Πορτογαλία αγωνίζεται να αποφύγει την ένταξή της στο Μηχανισμό Στήριξης. Άλλωστε, και οι δύο χώρες έγκαιρα είχαν αντλήσει κεφάλαια κι έτσι σήμερα μπορούν και διαπραγματεύονται.

Σε αντίθεση με την Κυβέρνηση Παπανδρέου που πέρσι, ούτε άντλησε κεφάλαια όταν μπορούσε, ούτε και διαπραγματεύθηκε το παραμικρό».

Ασπιρίνη στους πόνους της Μπάγερν...

Τα ονόματα που είχαν ακουστεί για τον πάγκο των Βαυαρών ήταν αρκετά απογοητευτικά και δεν θα το θεωρούσα υπερβολή αν κάποιος στο άκουσμα του ονόματος του Γιουπ Χάινκες άνοιγε σαμπάνιες!

Ναι πείτε το υπερβολή αλλά τα ονόματα που έπαιζαν ως αντικαταστάτες του Λουίς Φαν Χάαλ ήταν το λιγότερο απαράδεκτα... Η επιλογή του νυν τεχνικού της Λεβερκούζεν είναι αυτή με το λιγότερο δυνατό ρίσκο αφού ο Γερμανός προπονητής έδειξε σπουδαία πράγματα στη φετινή σαιζόν με τις ασπιρίνες...

Μη ξεχνάμε πως αυτός είναι ο μόνος που κυνηγάει τα τρελά μωρά του Κλόπ που πάνε τρένο για την κατάκτηση της φετινής κούρσας... Ο Χάινκες δεν είναι χτεσινός στο Μόναχο αφού έχει πανηγυρίσει δύο τίτλους πρωταθλητή ως προπονητής τη σαιζόν 1989 και 1990...

Για την ιστορία ο 65χρονος τεχνικός φαίνεται να έχει συμφωνήσει για συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2013, ενώ στα αξιοσημείωτα για αυτόν είναι και η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης το 1998!


Πηγή: milamegiampala.blogspot.com

Έκραξαν την Νταλάρα στο Περιστέρι.. (Bίντεο)

Έκραξαν την κ. Νταλάρα στο Περιστέρι.
Η κ Νταλάρα εκπροσωπούσε την κυβέρνηση στην παρέλαση.
"Να φύγει η κ. Νταλάρα απ το Περιστέρι, είναι ανεπιθύμητη.."

Δείτε το video



http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2011/03/b_25.html

Από τον Έβρο μέχρι και το Καστελόριζο δεν απεμπολούμε κανένα δικαίωμα

του Νικολάου Παπανικολόπουλου

Η Ελλάδα, το 1936 με τον Αναγκαστικό Νόμο 230, όρισε για πρώτη φορά την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα (6) ναυτικά μιλιά. Το 1961, στο σχέδιο του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου όρισε την αιγιαλίτιδα ζώνη, πάλι στα (6) ν.μ. Το 1973, στον Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου (άρθρο 136 του Ν.Δ. 187/73) πρόβλεψε το δικαίωμα επέκτασής της, χωρίς ωστόσο να το υλοποιήσει. Το 1995, με την επικύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας ( Ν. 2321/1995), απέκτησε και μέσω αυτής το δικαίωμα της επέκτασης, μέχρι τα 12 ν.μ., αλλά και πάλι δεν το υλοποίησε.

Δεν είναι ανάγκη να είναι κάποιος ειδικός σε θέματα διπλωματίας ή εξωτερικής πολιτικής για να διαπιστώσει ότι διαχρονικά, από το 1936 μέχρι και σήμερα 2011, όλες οι Ελληνικές Κυβερνήσεις απεμπόλησαν το νόμιμο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων...»

Στο Αιγαίο, Ελλάδα και Τουρκία διατηρούν τα χωρικά τους ύδατα στα έξι (6) ναυτικά μίλια. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα ασκεί κυριαρχία στο 35%, η Τουρκία στο 9% ενώ το 56% είναι διεθνή ύδατα. Με δώδεκα (12) μίλια, η Ελλάδα θα ασκεί κυριαρχία στο 64%, η Τουρκία στο 10%, και το 26% θα είναι διεθνή.

Εδώ, φαίνεται καθαρά ότι στο Αιγαίο, με το υφιστάμενο καθεστώς των 6 ν.μ., η Ελλάδα χάνει το 29%, ενώ η Τουρκία χάνει μόνο το 1%. Και όμως αντί να διαμαρτύρεται η Ελλάδα, διαμαρτύρεται η Τουρκία θέτοντας μάλιστα και casus belli.

Από το 1974 και μετά, όλες οι Ελληνικές Κυβερνήσεις αποσιωπούν το θέμα της
επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο και δέχονται ότι η μοναδική διαφορά με την Τουρκία, είναι νομικής φύσης και είναι αυτή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.

Από το 1995, παρά την επικύρωση στη Βουλή των Ελλήνων, της Δ.Σ. για το Δίκαιο της θάλασσας (Ν. 2321/1995), στην οποία, για πρώτη φορά καθορίζεται η έννοια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ΑΟΖ, επικρατεί «σιγή ιχθύος».

Φτάνουμε στις αρχές του 2007, όταν η Κυπριακή Κυβέρνηση, ανακοινώνει (15-02-2007) το σχέδιό της να οριοθετήσει ΑΟΖ με Αίγυπτο και Λίβανο, όποτε μέσω των ΜΜΕ, η έννοια της ΑΟΖ, άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστή. Έκτοτε, το «θέμα ΑΟΖ», παίζει όλο και πιο συχνά.

Η Τουρκία, από το 1973 και ιδιαίτερα, μετά την εισβολή στην Κύπρο (1974), αμφισβητεί τόσο το δικαίωμα επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, όσο και της υφαλοκρηπίδας των ελληνικών νησιών του Αιγαίου με το αιτιολογικό ότι δεν έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα, θεωρούμενα φυσική προέκταση της υφαλοκρηπίδας (γεωλογική έννοια) της Ανατολίας.

Η Τουρκία, βλέποντας ότι το νέο και ισχύον από το 1995, Δίκαιο της Θάλασσας, δεν την ευνοεί καθόλου αφού, αφενός, υιοθέτει τη νομική έννοια της υφαλοκρηπίδας και αφετέρου, την επέκταση των χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 ν.μ., και οι προβαλλόμενες θέσεις της στερούνται νομικού ερείσματος, κατασκεύασε δυο θεωρίες.
1. Τη «θεωρία των γκρίζων ζωνών» για εκατοντάδες ελληνικά νησάκια και βραχονησίδες στο Αιγαίο, αρχής γινομένης με τις βραχονησίδες Ίμια (1996).
2. Τη «θεωρία της μειωμένης επήρειας» για την υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, αρχής γινομένης από το Καστελόριζο.

Το Καστελόριζο (ή Μεγίστη), σήμερα, αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο της Τουρκίας στο Αιγαίο. Αναμφισβήτητα ελληνικό νησί το οποίο κατοικείται, διαθέτει δική του υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και αποτελεί σημείο οριοθέτησης της Ελληνικής ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Κύπρο. Η θέση του, δημιουργεί πρόβλημα στην Τουρκία η οποία χάνει τα θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η Τουρκία, δείχνει διατεθειμένη να εγκαταλείψει το casus belli για την επέκταση των χωρικών υδάτων, με αντάλλαγμα, τη συναίνεση της Ελλάδας στη «διάσπαση» του εθνικού χώρου της, διαχωρίζοντας το Καστελόριζο από το Αιγαίο.

Τα όσα είπε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε συνέντευξή του, στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά (βλέπε εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 6/3/2011) είναι χαρακτηριστικά και επιβεβαιώνουν όσα ακούγονται και γράφονται τον τελευταίο καιρό για την ΑΟΖ στο Καστελόριζο:
«…Οι διερευνητικές επαφές έχουν ρητό στόχο να εξετάσουν όλα τα θέματα που αφορούν τις διαφωνίες μας στο Αιγαίο. Επομένως, είμαστε επικεντρωμένοι κατά προτεραιότητα στο θέμα του Αιγαίου. Ωστόσο, το Καστελόριζο βρίσκεται στη Μεσόγειο. Σε ό,τι αφορά το νησί του Καστελόριζου, η Τουρκία έχει βάσιμες νομικές και πολιτικές θέσεις, σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο και τη νομολογία των διεθνών δικαστηρίων, συμπεριλαμβανομένης και της Χάγης. Και γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία διαφωνούν σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Άσχετα όμως, με τη γεωγραφική συνάφεια ή άλλα θέματα, εμείς θέλουμε να λύσουμε όλες τις διαφορές μας με την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό…».

Η Ελλάδα, για εθνικούς αλλά και νομικούς λόγους, οφείλει να διατηρήσει τη συνέχεια και συνοχή των θαλασσίων συνόρων της, από τον Έβρο μέχρι και το Καστελόριζο.

Στους ήρωες του 1821, χρωστάμε αιώνια ευγνωμοσύνη.
Και θα την δείξουμε, αν πιστοί στην παράδοσή τους, ανυποχώρητοι σ’ όποια θυσία, την κρατήσουμε σ’ όλη την Ελληνική επικράτεια ως τον πιο ακρινό μας βράχο την βγαλμένη από τα κόκαλα ηρώων, ατίμητη ελευθερία.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος
Υποναύαρχος ΛΣ (εα)

http://alexpolisonline.blogspot.com/2011/03/blog-post_22.html

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ελληνικής επανάστασης

Α. Η επανάσταση στη Μολδοβλαχία. Στις 22 Φεβρουαρίου 1821 ο Αλ. Υψηλάντης πέρασε τον Προύθο σημαίνοντας την έναρξη του αγώνα. Στο Ιάσιο ο Υψηλάντης κήρυξε επίσημα την επανάσταση και ο Γεωργάκης Ολύμπιος έσπευσε να ενωθεί μαζί του (26 Φεβρουαρίου). Στον έρανο που επακολούθησε συγκεντρώθηκε ποσό ενός εκατομμυρίου γροσίων, ενώ ο Καντακουζηνός ανέλαβε την αρχηγία του Ιερού Λόχου, που τον αποτέλεσαν 500 νέοι σπουδαστές.

Στις 17 Μαρτίου ο Υψηλάντης ύψωσε την ελληνική σημαία στην πρωτεύουσα της Βλαχίας, το Βουκουρέστι· στο Γαλάτσι οι Έλληνες με επικεφαλής τον Καρπενησιώτη συγκρούστηκαν για πρώτη φορά με τους Τούρκους και κατόρθωσαν να διασπάσουν τις γραμμές τους. Στο Δραγατσάνι όμως ο Ιερός Λόχος συνετρίβη και στη μονή του Σέκου ο Γεωργάκης Ολύμπιος και οι συμπολεμιστές του ανατινάχτηκαν μαζί με την πυριτιδαποθήκη για να μην παραδοθούν. Σύντομη και άτυχη υπήρξε η πρώτη προσπάθεια των αγωνιστών στη Μολδοβλαχία. Διευκόλυνε όμως παρ' όλα αυτά και προετοίμασε την έκρηξη της επανάστασης στο Μοριά, στη Ρούμελη, στην Ήπειρο, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στα νησιά.
Β. Η επανάσταση στην κυρίως Ελλάδα.
Μετά την αποτυχία του Υψηλάντη, πρώτη εξεγέρθηκε η Πελοπόννησος. Στις 22 Μαρτίου 1821 επιτεύχθηκε η άλωση της Καλαμάτας, ως επίσημη όμως έναρξη του αγώνα θεωρείται η 25η Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία, σύμφωνα με την παράδοση, στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας ο επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης, η οποία απλώθηκε σαν πυρκαγιά σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Στις 26 Μαρτίου επαναστάτησαν οι Σπέτσες, στις 27 τα Σάλωνα με τον Πανουργιά, στις 28 ο Δήμος Καλτσάς κατέλαβε το Λιδορίκι, στις 29 ο Διάκος ξεσήκωσε τη Λιβαδειά, στις 31 επαναστάτησε η Αταλάντη, την 1η Απριλίου η Θήβα, στις 8 η Λαμία. Οι Τούρκοι ανησύχησαν σοβαρά και θέλοντας να τρομοκρατήσουν τους επαναστατημένους Έλληνες απαγχόνισαν τον πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε΄ (10 Απριλίου). Την ίδια όμως ημέρα επαναστάτησαν τα Ψαρά και στις 15 οι Έλληνες νίκησαν τους Τούρκους στο Λεβίδι. Στην Ύδρα ο Α. Οικονόμου κήρυξε την επανάσταση (16 Απριλίου) και στις 24 μαρτύρησε ο Διάκος στη Λαμία, στις 25 καταλήφθηκε η Αθήνα και οι Τούρκοι κλείστηκαν στην Ακρόπολη, στις 7 Μαΐου ο Άνθιμος Γαζής κήρυξε την επανάσταση στη Μαγνησία και στις 8 ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ανδραγάθησε στο Χάνι της Γραβιάς με εκατό μαχητές, που έκοψαν το δρόμο 8.000 στρατιωτών του Μεχμέτ και του Ομέρ Βρυώνη.
Η επανάσταση εξαπλώθηκε στη Μακεδονία και στις 17 Μαΐου εξεγέρθηκε η Χαλκιδική και το Άγιο Όρος με αρχηγό τον Σερραίο Εμμανουήλ Παππά. Στις 20 Μαΐου επαναστάτησε το Μεσολόγγι, ενώ στην Πελοπόννησο άρχισε η πολιορκία της Τριπολιτσάς. Στις 23 Μαΐου οι Έλληνες είχαν την πρώτη "σε παράταξη" νίκη στο Βαλτέτσι με τον Νικηταρά τον Τουρκοφάγο, στις 26 οι πρόκριτοι του Μοριά συγκρότησαν την "Πελοποννησιακή Γερουσία", την πρώτη δηλ. αρχή της επαναστατημένης Ελλάδας, και στις 28 οι επαναστάτες μπήκαν στο Αγρίνιο. Συγχρόνως στο Αιγαίο οι στόλοι των νησιών άρχισαν πολεμική δράση, στην οποία πήραν μέρος η Κρήτη, η Σάμος, η Μύκονος, η Κάλυμνος, η Κάσος και άλλα νησιά και ανδραγάθησαν οι Παπανικολής, Μαντώ Μαυρογένους κ.ά.
Τέλος, στις 23 Σεπτεμβρίου οι Έλληνες κατέλαβαν την Τριπολιτσά και έτσι εδραιώθηκε η επανάσταση, ενώ στις 30 Δεκεμβρίου συνήλθε στην Επίδαυρο η Α΄ Εθνική Συνέλευση των Ελλήνων υπό την προεδρία του Μαυροκορδάτου.
Γ. Το χρονικό του Αγώνα.
Κατά τα τρία πρώτα χρόνια της Επανάστασης σημειώθηκαν σημαντικές επιτυχίες, ο εμφύλιος πόλεμος όμως που ξεσπά μεταξύ των οπλαρχηγών και των κοτζαμπάσηδων για την ηγεσία του Αγώνα προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα και φέρνει τον Αγώνα σε οριακό σημείο. Η απουσία μιας ηγετικής μορφής που θα κατάφερνε να συμφιλιώσει τις αντίθετες πλευρές είναι φανερή.
Παρά την άφιξη του Δημήτριου Υψηλάντη στην Πελοπόννησο το 1821 ως ανώτατου πληρεξούσιου της Φιλικής Εταιρείας δημιουργούνται από τους κοτζαμπάσηδες με την υποστήριξη των Φαναριωτών Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου και Θεόδωρου Νέγρη τοπικές Γερουσίες (Πελοποννησιακή Γερουσία, Γερουσία της Δυτικής Στερεάς, Άρειος Πάγος), ενώ ο αρχιστράτηγος Κολοκοτρώνης πασχίζει να επιβληθεί στους άτακτους στρατιώτες, άμαθους σε κάθε μορφής οργάνωση και πειθαρχία, που διοικούνται από αρχηγούς με έντονο το αίσθημα του τοπικισμού και του εγωισμού. Παράλληλα η ευρωπαϊκή διπλωματία κρατά εχθρική στάση απέναντι στην Επανάσταση, καθώς η Ιερή Συμμαχία φοβάται την εξάπλωση των επαναστατικών ιδεών σε ολόκληρη την Ευρώπη.
1822.
Στις 14 Ιανουαρίου κυριεύτηκε ο Ακροκόρινθος, στις 19 Φεβρουαρίου επαναστάτησε η Νάουσα με τον Καρατάσο, στις 20 ο ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης νίκησε τον τουρκικό στόλο στον κόλπο της Πάτρας, στις 18 Μαρτίου ο Λυκούργος Λογοθέτης με 2.000 Σαμίους κατέλαβε τη Χίο, αλλά η τουρκική αρμάδα αποβίβασε 30.000 άνδρες, οι οποίοι προέβησαν στην τρομερή σφαγή της Χίου. Ο Κανάρης εκδικήθηκε για τη σφαγή με την ανατίναξη της τουρκικής ναυαρχίδας (7 Ιουνίου). Ο Χουρσίτ πασάς πολιόρκησε τους Σουλιώτες, σε βοήθεια των οποίων σπεύδουν ο Μαυροκορδάτος και ο Κυρ. Μαυρομιχάλης. Στο Κομπότι οι Έλληνες και πολλοί φιλέλληνες νικούν, ακολουθεί όμως η μεγάλη καταστροφή του Πέτα.
Ο Μαχμούτ πασάς Δράμαλης εισβάλλει στην Πελοπόννησο, αλλά στις 26 Ιουλίου το στράτευμά του έπαθε μεγάλη καταστροφή από τον Κολοκοτρώνη στα Δερβενάκια, όπου ο Νικηταράς, για δεύτερη φορά, αναδείχτηκε τουρκοφάγος. Από τις 8-11 Σεπτεμβρίου ο ελληνικός στόλος συγκρούστηκε στο Ναύπλιο με τον τουρκικό, ο οποίος αναγκάστηκε να καταφύγει στη Σούδα. Στις 24 Σεπτεμβρίου οι Τούρκοι αποβιβάστηκαν στην Κρήτη, για να κάμψουν την αντίστασή της. Στις 25 Οκτωβρίου ο Κιουταχής και ο Βρυώνης στρατοπέδευσαν έξω από το Μεσολόγγι. Στις 27 ο Κανάρης πυρπόλησε στην Τένεδο την υποναυαρχίδα του τουρκικού στόλου, ο οποίος κατέφυγε στον Ελλήσποντο, και ο Στάικος Σταματόπουλος κυρίευσε το απόρθητο Παλαμήδι. Στις 31 Δεκεμβρίου οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να λύσουν την πολιορκία του Μεσολογγίου.
1823.
Στις 15 Ιανουαρίου ο Καραϊσκάκης απώθησε τους Τούρκους από τα Άγραφα. Στις 29 Μαρτίου συνήλθε η Β΄ Εθνική Συνέλευση στο Άργος. Τον Μάιο νίκησαν τους Τούρκους ο Κριεζιώτης στην Κάρυστο, ο Μ. Μπότσαρης στη Βόνιτσα και ο Καρατάσος στο Τρίκερι. Στις 21 Αυγούστου ο Μάρκος Μπότσαρης με 350 Σουλιώτες νίκησε τον Μουσταή στο Καρπενήσι, αλλά σκοτώθηκε και ο ίδιος. Ο εμφύλιος πόλεμος όμως συνεχίζεται, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος διορίζεται πρόεδρος του Εκτελεστικού και αφαιρείται ο βαθμός του αρχιστράτηγου από τον Θ. Κολοκοτρώνη, οπότε σχηματίζονται δύο κυβερνήσεις από τον Γ. Κουντουριώτη και τον Θ. Κολοκοτρώνη. Παράλληλα η αλλαγή κυβέρνησης στην Αγγλία φέρνει στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών τον φιλέλληνα Γ. Κάνινγκ (1822), ο οποίος αποφασίζει να υποστηρίξει την ελληνική επανάσταση, με σκοπό να εκμεταλλευτεί προς όφελος της Αγγλίας την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η αλλαγή στη στάση της αγγλικής πολιτικής παρακινεί τον τσάρο να αναλάβει πρωτοβουλίες και να υποβάλει στην Πύλη υπόμνημα με το οποίο προτείνεται η δημιουργία τριών αυτόνομων ελληνικών επαρχιών υπό την επικυριαρχία του σουλτάνου. Το σχέδιο αυτό όμως απορρίπτεται τόσο από την Πύλη και τους εμπόλεμους Έλληνες, όσο και από την Ιερή Συμμαχία.
1824.
Στις 5 Ιανουαρίου 1824 η άφιξη του Λόρδου Μπάιρον στο Μεσολόγγι εμψυχώνει τους αγωνιστές και προκαλεί πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον, στις 7 Απριλίου όμως ο Μπάιρον πέθανε στην ίδια πόλη. Στις 7 Ιουνίου οι Αιγύπτιοι, τους οποίους κάλεσαν για ενίσχυση οι Τούρκοι, κατέστρεψαν την Κάσο. Στις 9 Ιουνίου κυριεύτηκε το ηρωικό νησί των Ψαρών. Προς το τέλος του Ιουλίου οι Σαχτούρης, Κανάρης, Ματρόζος, Βατικιώτης και Ραφαλιάς σημείωσαν σημαντικές επιτυχίες στη θάλασσα και στις 29 Αυγούστου σημείω
σε νέα λαμπρή επιτυχία στον Γέροντα. Στις 22 Σεπτεμβρίου πυρπολήθηκαν δύο εχθρικά πολεμικά κοντά στη Χίο και την 1 Νοεμβρίου, ύστερα από σφοδρή σύγκρουση κοντά στο Ηράκλειο, αναγκάστηκε ο στόλος του Ιμπραήμ να υποχωρήσει.
1825.
Στις 12 Φεβρουαρίου ο Ιμπραήμ αποβιβάστηκε στη Μεθώνη και στις 16 Απριλίου στο Σχοινόλακκα της Μεσσηνίας ο Καρατάσος με τους Μακεδόνες του αντιμετώπισε με επιτυχία τους Αιγύπτιους. Στη Σφακτηρία όμως νίκησαν οι Αιγύπτιοι και σκοτώθηκαν οι Τσαμαδός, Σαχίνης, Αναγνωσταράς και ο φιλέλληνας Σανταρόζα. Στις 23 Απριλίου άρχισε η Β΄ πολιορκία του Μεσολογγίου. Στις 20 Μαΐου σκοτώθηκε ηρωικά ο Παπαφλέσσας στο Μανιάκι. Πιεσμένη από τη λαϊκή κατακραυγή και πανικόβλητη από την προέλαση του Ιμπραήμ η κυβέρνηση πείθεται τελικά να απελευθερώσει τους αιχμάλωτους οπλαρχηγούς και αναθέτει ξανά στον Κολοκοτρώνη τη στρατιωτική αρχηγία του Αγώνα. Στους Μύλους στις 13 Μαΐου ο Μακρυγιάννης και ο Κ. Μαυρομιχάλης αναχαίτισαν τον Ιμπραήμ, που προχώρησε για το Ναύπλιο. Τον Δεκέμβριο ο Ιμπραήμ πήγε στο Μεσολόγγι για να πάρει μέρος στην πολιορκία.
1826.
Στις 10 Απριλίου πραγματοποιείται η έξοδος του Μεσολογγίου. Οι πολιορκημένοι, αποκλεισμένοι για μήνες από στεριά και θάλασσα χωρίς δυνατότητα ανεφοδιασμού από τον ελληνικό στόλο και αποδεκατισμένοι από την πείνα και τις αρρώστιες, επιχειρούν έξοδο από το Μεσολόγγι. Το σχέδιο όμως των πολιορκημένων είχε προδοθεί στους Τούρκους και η ηρωική έξοδος κατέληξε σε σφαγή. Όσοι από τους Μεσολογγίτες καταφέρνουν να επιζήσουν καταφεύγουν στα νησιά του Ιονίου, ενώ ο ηρωισμός των "Ελεύθερων Πολιορκημένων" (κατά την έκφραση του Διονυσίου Σολωμού) προκαλεί για μια ακόμη φορά έξαρση του φιλελληνικού κινήματος στην Ευρώπη. Στις 22 και 24 Ιουνίου οι Μανιάτες αποκρούουν τους Οθωμανούς στη Βέργα. Στις 27 και 28 οι Αιγύπτιοι νικούνται στη Μανιάκοβα και το Πολυτσάραβο. Στις 3 Αυγούστου ο Κιουταχής κατέλαβε την Αθήνα και πολιόρκησε την Ακρόπολη. Οι Καραϊσκάκης και Φαβιέρος στρατοπέδευσαν στο Χαϊδάρι και στις 8 Αυγούστου συγκρούστηκαν με τους Τούρκους. Στις 3 Σεπτεμβρίου οι Έλληνες απέκτησαν το πρώτο πολεμικό ατμόπλοιο το "Καρτερία" και τον Δεκέμβριο τη φρεγάτα "Ελλάς". Στην Ακρόπολη σκοτώθηκε ο Γκούρας και διορίστηκε φρούραρχος ο Κριεζιώτης, που ανέβηκε στον Ιερό Βράχο με 500 πολεμιστές. Στην Αράχοβα ο Καραϊσκάκης συνέτριψε τους Οθωμανούς (18-23 Νοεμβρίου) και την 1 Δεκεμβρίου ο Φαβιέρος ανέβηκε στην Ακρόπολη με 500 άνδρες. Στο μεταξύ, μετά την Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, διαμορφώνονται στην Ελλάδα το ρωσικό, το αγγλικό και το γαλλικό κόμμα, οι οπαδοί των οποίων προσβλέπουν στη βοήθεια των αντίστοιχων ξένων δυνάμεων, ενώ η Δ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας εκλέγει ως κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδίστρια και διορίζει αρχιστράτηγο τον Άγγλο Τζορτζ και αρχιναύαρχο τον επίσης Άγγλο Κόχραν.
1827
Στις 18 Ιανουαρίου οι Σουλιώτες απέκρουσαν στο Δίστομο τον Κιουταχή και ελευθέρωσαν το φρούριο των Σαλώνων. Ύστερα απ' αυτό ο Κιουταχής στράφηκε στην Αττική και στις 30 Ιανουαρίου επιτέθηκε εναντίον του Γκόρντον στην Καστέλλα. Στο Κερατσίνι διεξήγαγε σφοδρούς αγώνες ο Καραϊσκάκης κατά του Κιουταχή, ενώ στο Φάληρο αποβιβάστηκε ο αρχιναύαρχος Κόχραν και ο αρχιστράτηγος Τσορτς. Από 8 μέχρι 13 Απριλίου διεξάγονταν καθημερινά μάχες και στις 23 τραυματίστηκε θανάσιμα ο Καραϊσκάκης. Επακολούθησε σειρά αποτυχιών και στις 27 Μαΐου η Ακρόπολη παραδόθηκε στον Κιουταχή. Στις 24 Ιουνίου οι υπερασπιστές του Μεγάλου Σπηλαίου (600) απέκρουσαν τους στρατιώτες του Ιμπραήμ (3.000) και τους υποχρέωσαν να υποχωρήσουν. Η εξέλιξη των πραγμάτων ανάγκασε επιτέλους τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να ενδιαφερθούν για τη λήξη του πολέμου και την τύχη του Ελληνισμού.
Η Επανάσταση βρίσκεται σε οριακό σημείο, καθώς ο στρατός του Ιμπραήμ θριαμβεύει σε ξηρά και θάλασσα, η επέμβαση των ξένων δυνάμεων όμως έσωσε την κατάσταση. Μετά από συνεννοήσεις των τριών Μεγάλων Δυνάμεων υπογράφεται το πρωτόκολλο του Λονδίνου (6 Ιουλίου 1827), το οποίο αναγνωρίζει την αυτονομία της Ελλάδας, ενώ οι μοίρες του συμμαχικού στόλου καταπλέουν στις ελληνικές θάλασσες. Η ναυμαχία του Ναυαρίνου στις 8 Οκτωβρίου έκρινε οριστικά την τύχη του Αγώνα, καθώς ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος υφίσταται πανωλεθρία από τον στόλο των Κόδριγκτον, Δεριγνύ και Χέυδεν.
Ο Ιωάννης Καποδίστριας που έφτασε στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 1828 με τις διπλωματικές του ενέργειες επιτάχυνε τις εξελίξεις, καταφέρνοντας να κρατήσει ίσες αποστάσεις από τις τρεις Μεγάλες Δυνάμεις. Η Ρωσία προσπάθώντας να στρέψει την κατάσταση προς όφελός της και να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία, κηρύσσει τον πόλεμο στην Τουρκία, ενώ η Γαλλία φροντίζει να στείλει στην Πελοπόννησο ένα εκστρατευτικό σώμα αποτελούμενο από 14.000 άνδρες με επικεφαλής τον στρατηγό Μαιζόν για να απομακρύνει τα τελευταία στρατεύματα του Ιμπραήμ. Η Ιερά Συμμαχία δεν υπήρχε πια και η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία υπέγραψαν τη συμφωνία του Λονδίνου, με την οποία ρυθμίστηκε το ελληνικό ζήτημα.

http://fragma09.blogspot.com
http://www.samiakignomi.gr

Η μάχη της Αλαμάνας και η ηρωική θυσία του Αθανασίου Διάκου (23 Απριλίου 1821)

Πρόλογος - η Βοιωτία επαναστατεί (27 Μαρτίου 1821)
Το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου του 1821 υπήρχαν πολλές ενδείξεις και διάσπαρτες φήμες ότι οι Έλληνες θα επαναστατούσαν με κύρια εστία την Πελοπόννησο. Στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην περιοχή της Λιβαδειάς καπετάνιος στο αρματολίκι της περιοχής ήταν ο Αθανάσιος Διάκος γεννημένος στην Μουσουνίτσα Φωκίδος και μυημένος στην Φιλική Εταιρεία ήδη από το 1818, όταν ήταν πρωτοπαλίκαρο του Οδυσσέα Ανδρούτσου. Όταν μέσω του αγγελιοφόρου και υπαρχηγού στο αρματολίκι Βασίλη Μπούσγου μαθεύτηκε η γενική εξέγερση στην Πελοπόννησο, ο Διάκος αποφάσισε να υψώσει την σημαία της Επανάστασης κάμπτοντας τους όποιους δισταγμούς και των προκρίτων της περιοχής (Λογοθέτης, Λάμπρος Νάκος, Φίλων).

Σύντομα έφτασαν στην περιοχή και τα νέα για την εξέγερση των Ελλήνων και την πολιορκία των Τούρκων στα Σάλωνα εκφοβίζοντας τους ντόπιους Τούρκους ότι κάτι τέτοιο έμελλε να συμβεί και στην επαρχία τους. Με ένα τέχνασμα ο Διάκος έπεισε τον Τούρκο βοεβόδα δήθεν ότι θα πολεμούσε τους εξεγερμένους και έτσι κατάφερε με τουρκική επίσημη γραπτή έγκριση να στρατολογήσει και να εξοπλίσει 5.000 χωρικούς. Στις 27 Μαρτίου ξεκίνησαν οι σποραδικές εχθροπραξίες και οι μεμονωμένες δολοφονίες Τούρκων, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς κατέφυγαν στο κάστρο της Λιβαδειάς.

Η απελευθέρωση της Λιβαδειάς ( 1η Απριλίου 1821)


Τη νύχτα της 28ης προς την 29η Μαρτίου οι επαναστάτες υπό τον Διάκο κατέλαβαν τον λόφο του
Απεικόνιση της σημαίας του Διάκου
Προφήτη Ηλία έναντι της πόλης της Λιβαδειάς και από εκεί έστειλε ομάδες οπλοφόρων και απέκλεισε τους δρόμους που οδηγούσαν στην πόλη. Στις 30 και 31 Μαρτίου οι επαναστάτες υπό την σημαία του Διάκου (ο Άγιος Γεώργιος με την επιγραφή "Ελευθερία η Θάνατος") προήλασαν με τόλμη και κατέλαβαν την κυρίως πόλη συντρίβοντας την μικρή τουρκική αντίσταση που συνάντησαν. Οι κάτοικοι της πόλης ήταν περίπου 10.000 και έχοντας ξεχωριστή σημαία από κάθε συνοικία (Παναγιά, Άγιος Νικόλαος, Άγιος Δημήτριος) της πόλης, ενώθηκαν με τους επαναστάτες. Οι Τούρκοι περιορίστηκαν στο κάστρο της πόλης που λεγόταν "Ώρα" η "ρολόι".

Μετά από συνεννοήσεις με τον Διάκο οι Αρβανίτες παρέδωσαν την εξωτερική πύλη του κάστρου που υπερασπίζονταν και αποχώρησαν αβλαβείς διατηρώντας τα όπλα τους. Μετά από αυτή την εξέλιξη οι Τούρκοι περιήλθαν σε δεινή θέση και παραδόθηκαν την 1η Απριλίου. Οι Έλληνες φέρθηκαν με μεγαλοψυχία στους Τούρκους τους οποίους απλώς αφόπλισαν και τους επέτρεψαν να κυκλοφορούν ελεύθεροι στην πόλη, ενώ ο χρυσός και τα πολύτιμα αντικείμενα τους έμειναν στην κατοχή τους. Μάλιστα οι επισημότεροι των Τούρκων για την ασφάλεια τους, φιλοξενήθηκαν σε σπίτια Ελλήνων.

Εκείνη την Ιστορική ημέρα σε πανηγυρική δοξολογία στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής Λιβαδειάς, οι επίσκοποι Σαλώνων, Ταλαντίου και Αθηνών ευλόγησαν την επαναστατική σημαία του
Ιωάννης Δυοβουνιώτης
Διάκου. Ο Διάκος εκείνη την κρίσιμη στιγμή για την επανάσταση έδειξε πατριωτισμό παραμερίζοντας κάθε υλικό προσωπικό συμφέρον. Μάζεψε όλα τα όπλα που παραδόθηκαν από τους Τούρκους όπως και όλα τα λάφυρα και τα παρέδωσε στους προεστούς ώστε να χρησιμοποιηθούν για αγορά τροφών και εφοδίων για τον νεοσύστατο επαναστατικό στρατό.

Στην συνέχεια ο Διάκος συνεργαζόμενος με τον Δυοβουνιώτη απελευθέρωσαν εύκολα το Ταλάντι και την Θήβα ενώ είχαν πρόθεση να καταλάβουν την Λαμία (Ζητούνι), που ήταν το διοικητικό κέντρο της περιοχής, καθώς και την Υπάτη. Όλοι οι επαναστάτες μαζεύτηκαν στους Κομποτάδες ζητώντας την σύμπραξη του ισχυρού αρματολού Μήτσου Κοντογιάννη της περιοχής Πατρατσικίου για να επιτεθούν στο Ζητούνι (Λαμία). Ο Κοντογιάννης όμως δίσταζε να αποστατήσει και δεν απαντούσε στις δραματικές εκκλήσεις για βοήθεια. Μετά από οκτώ κρίσημες μέρες παρασυρόμενος από τους συγγενείς του, ο Κοντογιάννης ενώθηκε με τους επαναστάτες και όλοι μαζί επιτέθηκαν στην επαρχία Πατρατσικίου. Οι Έλληνες όμως δεν πρόλαβαν να καταλάβουν την πόλη καθώς την νύχτα είδαν να έρχονται από το Λιανοκλάδι χιλιάδες Τούρκοι κρατώντας αναμμένες δάδες και έτσι υποχώρησαν για να μην παγιδευτούν μέσα στην πόλη.

Η μάχη της Αλαμάνας (Θερμοπυλών) (23 Απριλίου 1821)

Ο Χουρσίτ πασάς, που πολιορκούσε στα Ιωάννινα τον Αλή πασά, έστειλε τον Κιοσέ Μεχμέτ και τον Ομέρ Βρυώνη με 8.000 πεζικό και 900 ιππείς να καταπνίξουν την επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα και έπειτα να προχωρήσουν στην Πελοπόννησο, για να ματαιώσουν τα σχέδια του Κολοκοτρώνη για την Τριπολιτσά. Ο κίνδυνος για την επανάσταση ήταν μεγάλος. Ο Διάκος και το απόσπασμά του, που ενισχύθηκαν από τους μαχητές οπλαρχηγούς Πανουργιά και Δυοβουνιώτη, αποφάσισαν να αποκόψουν την τούρκικη προέλαση στη Ρούμελη με την λήψη αμυντικών θέσεων κοντά στα στενά των Θερμοπυλών όπου οι Τούρκοι δεν θα είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν το ιππικό τους και την αριθμητική τους υπεροχή. Μετά από σύσκεψη στο χωριό Κομποτάδες, στις 20 Απριλίου 1821, η ελληνική δύναμη των 1.500 ανδρών χωρίστηκε σε τρία τμήματα: ο Δυοβουνιώτης θα υπερασπιζόταν την γέφυρα του Γοργοποτάμου με 600 άνδρες, ο Πανουργιάς το Μουσταφάμπεη με 500 άνδρες, και ο Διάκος την γέφυρα της Αλαμάνας με 500 άνδρες.

Πανουργιάς Πανουργιάς
Στρατοπεδεύοντας στο Λιανοκλάδι, κοντά στη Λαμία, οι Τούρκοι διαίρεσαν γρήγορα τη δύναμή τους, επιτιθέμενοι αιφνιδιαστικά το πρωί της 23ης Απριλίου, χωρίς να επιτρέψουν στους Έλληνες να οργανωθούν. Η κύρια τούρκικη δύναμη υπό τον ικανότατο στρατηγό Ομέρ Βρυώνη επιτέθηκε στον Διάκο. Ένα άλλο τμήμα Τούρκων υπό τον Χασάν Τομαρίτσα επιτέθηκε στο Δυοβουνιώτη, του οποίου το απόσπασμα γρήγορα οδηγήθηκε σε οπισθοχώρηση λόγω της αριθμητικής υπεροχής του αντιπάλου, ενώ έτερη δύναμη επιτέθηκε με σφοδρότητα στις θέσεις του Πανουργιά, οι άντρες του οποίου έδωσαν σκληρή μάχη αλλά υποχώρησαν όταν τραυματίστηκε σοβαρά ο αρχηγός τους που πολεμούσε στην πρώτη γραμμή. Στην μάχη αυτή βρήκε ηρωικό θάνατο ο επίσκοπος Σαλώνων Ησαίας, καθώς και ο αδερφός του. Μετά τις δύο αυτές πολύ σημαντικές νίκες που απογύμνωσαν τα άκρα της Ελληνικής αμυντικής διάταξης, ο Ομέρ Βρυώνης συγκέντρωσε όλη την επιθετική του ισχύ ενάντια στη θέση του Διάκου στη γέφυρα της Αλαμάνας.

Ο Διάκος είχε τάξει 200 άνδρες υπό τους οπλαρχηγούς Μπακογιάννη και Καλύβα πάνω στη γέφυρα της Αλαμάνας, ενώ ο ίδιος με 300 άνδρες κατείχε την θέση Ποριά από όπου με αντεπιθέσεις ανακούφιζε τους συμπολεμιστές του στη γέφυρα. Όταν όμως οι δυνάμεις του Πανουργιά και του Δυοβουνιώτη κατέρρευσαν οι Τούρκοι ξεκίνησαν να σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τους αμυνόμενους. Ενώ η κατάσταση γινόταν κρισιμότερη σύμφωνα με τον ιστορικό Σπυρίδωνα Τρικούπη, πρότειναν στον Διάκο να διαφύγει, ενώ ο ψυχογιός του, του έφερε το άλογο του προτρέποντας τον να σωθεί όσο ήταν καιρός. Αυτός όμως απάντησε "ο Διάκος δεν φεύγει" και δεν εγκατέλειψε την θέση του.

Η άνιση μάχη συνεχίζεται κι απ’ τους πρώτους νεκρούς που πέφτουν μπροστά του, είναι ο αδερφός του Κωνσταντίνος Μασαβέτας, τον οποίο ο Διάκος χρησιμοποιεί πλέον σαν ασπίδα στις επιθέσεις που δέχεται. Με μόνο 10 αγωνιστές που του έχουν απομείνει, μεταβαίνει στην εκ φύσεως οχυρή θέση Μανδροστάματα της μονής Δαμάστας, όπου οχυρώνεται και πολεμά εκεί για μια ώρα περίπου.
Τα πυρομαχικά όμως είναι περιορισμένα, ο ένας μετά τον άλλο οι περισσότεροι σύντροφοί του σκοτώνονται και ο ίδιος ο Διάκος συλλαμβάνεται ζωντανός. και οδηγείται ενώπιον του Ομέρ Βρυώνη.
Ο τελικός απολογισμός της μάχης της ημέρας εκείνης, ήταν περίπου 300 Έλληνες κι ελάχιστοι Τούρκοι νεκροί, ενώ αρκετοί ήταν και οι τραυματίες.

Το τραγικό τέλος του Αθανασίου Διάκου (24 Απριλίου 1821)


Ο Ομέρ Βρυώνης σεβάσθηκε αρχικά τον ήρωα και δεν άφησε να τον σκοτώσουν επί τόπου.Την νύχτα της 23ης Απριλίου 1821, αφού έφτασαν στη Λαμία, τον ανέκριναν, παρόντος και του Χαλήλ Μπέη, σημαίνοντα Τούρκου της Λαμίας και του πρότειναν να ασπαστεί τον Μωαμεθανισμό με την υπόσχεση ότι θα τον έχρηζαν αξιωματικό του Οθωμανικού στρατού. Ο Διάκος όμως αρνήθηκε επίμονα όλες τις δελεαστικές προτάσεις που του έγιναν για να γλυτώσει την ζωή του, αρνούμενος κατηγορηματικά να απαρνηθεί τον χριστιανισμό και απαντώντας με περιφρόνηση στις απειλές των Τούρκων. Την επόμενη μέρα, την 24η Απριλίου, ημέρα Κυριακή και κατόπιν επίμονης απαιτήσεως του Χαλήλ μπέη, εκδόθηκε απόφαση για θανατική ποινή με ανασκολοπισμό (σούβλισμα), καθώς όπως υποστήριζε, ο Διάκος είχε σκοτώσει πολλούς Τούρκους και θα έπρεπε να τιμωρηθεί παραδειγματικά. Ο Διάκος εξαναγκάστηκε να κουβαλήσει με τα ίδια του τα χέρια το σύνεργο της φρικτής τιμωρίας του και μαρτύρησε με καρτερία για αρκετές ώρες πριν εκπνεύσει.

Μετά τον μαρτυρικό του θάνατο (για την περιγραφή του οποίου υπάρχει μια ποικιλία από ανατριχιαστικές εκδοχές), οι Τούρκοι έρριψαν το λείψανο του νεκρού σε ένα χαντάκι της περιοχής. Οι χριστιανοί της περιοχής κρυφά την νύχτα βρήκαν το νεκρό σώμα του Διάκου και το έθαψαν σε μυστικό σημείο στην πόλη. Τον τάφο του Διάκου βρήκε τυχαία ο αντισυνταγματάρχης Ρούβαλης το 1881. Το 1886 έγινε το πρώτο μνημόσυνο για τον Αθανάσιο Διάκο και τοποθετήθηκε η προτομή του που σώζεται ως σήμερα. Επίσης στην οδό Καλύβα Μπακογιάννη (πλησίον της πλατείας Λαού) στην πόλη της Λαμίας, υπάρχει σήμερα ένα κενοτάφιο για να μας θυμίζει αυτόν τον μεγάλο και πραγματικό ήρωα. Ένα εκ των χωριών που τον διεκδικεί ως τόπος γεννήσεώς του, το χωριό Άνω Μουσουνίτσα, μετονομάστηκε αργότερα Αθανάσιος Διάκος προς τιμήν του, ενώ υπάρχει άγαλμα του Αθανασίου Διάκου στην Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας κοντά στο ύψος των Θερμοπυλών δίπλα στο άγαλμα του προγόνου του Λεωνίδα.

Ι. Β. Δ.

Πηγές

Απόστολος Βακαλόπουλος, Ιστορία του νέου Ελληνισμού, εκδόσεις Σταμούλη

Σπυρίδων Τρικούπης, Ιστορία της ελληνικής Επαναστάσεως, εκδόσεις "Γιοβάνης"

Δημήτριος Μπόμπης, Αθανάσιος Διάκος ο πρώτος μάρτυρας του Αγώνα, περιοδικό "Στρατιωτική Ιστορία"

Αθανάσιος Διάκος (1788-1821) – Ο μάρτυρας της Επανάστασης

http://www.athanasios-diakos-museum.gr


http://www.istorikathemata.com/2011/03/23-1821.html

Η επέλαση των συμβούλων

Ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της και ένα χρόνο μετά την υπογραφή του Μνημονίου, η κυβέρνηση, μέσα στην απελπισία της (και τη δική μας δυστυχώς…) ανακάλυψε ξαφνικά το φάρμακο που θεραπεύει πάσαν νόσον…: έρχονται οι σύμβουλοι!

Σύμβουλοι για το Ελληνικό (α, εκείνους τους καταριανούς με τους οποίους μας βαυκάλιζαν επί περίπου ένα χρόνο τους θυμάται τώρα κανείς;), σύμβουλοι και το Ελευθέριος Βενιζέλος, σύμβουλοι για το Παρακαταθηκών και Δανείων, σύμβουλοι για το πρόγραμμα των 50 δις, σύμβουλοι για τα τρένα, σύμβουλοι για τα περιφερειακά αεροδρόμια, για το φυσικό αέριο, για τα λαχεία, για την υποθαλάσσια… Σύμβουλοι, σύμβουλοι, σύμβουλοι παντού! Μέχρι τα τέλη του 2011, επί ένα σχεδόν χρόνο, θα προσλαμβάνουμε συμβούλους…

Όμως, αυτοί οι σύμβουλοι, είναι, δυστυχώς, η πιο απτή και αδιαμφισβήτητη απόδειξη της παταγώδους κυβερνητικής αποτυχίας. Είναι δε κατά κυριολεξία οι σύμβουλοι της αποτυχίας, διότι επιστρατεύονται ως τελευταία εφεδρεία όταν όλα τα άλλα που επιχείρησε ως τώρα η κυβέρνηση έχουν καταρρεύσει αύτανδρα. Δεν τους παίρνουμε γιατί τους είχαμε εξαρχής ανάγκη και πιστεύαμε ότι οι υπηρεσίες τους θα βοηθούσαν τη χώρα. Τους παίρνουμε γιατί τα κάναμε μαντάρα, διανύοντας ενάμιση χρόνο ο οποίος κατέληξε στην πλήρη αποτυχία. Όμως, πλέον, είναι πάρα αργά – τον Απρίλιο που θα έρθει την επόμενη επίσκεψής η Τρόικα θα το διαπιστώσει αυτό η κυβέρνηση από πρώτο χέρι.

Το πιο κωμικοτραγικό όμως σε όλη αυτή την υπόθεση είναι ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου περίπου είναι η ίδια μια κυβέρνηση συμβούλων: ορισμένες από τις πιο κομβικές της θέσεις τις έχουν καταλάβει πρώην σύμβουλοι του σημερινού πρωθυπουργού που, αφού πέρασαν ενάμισι χρόνο ως υπουργοί, μόλις τώρα ανακαλύπτουν ότι χρειάζονται άλλοι… σύμβουλοι…

Περιμένοντας λοιπόν την επέλαση των συμβούλων, που, φυσικά, κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξει κι αυτή σε λίγους μήνες σε μια μεγάλη τρύπα στο νερό, που ασφαλώς θα έχει κοστίσει και πανάκριβα, καθώς τα προβλήματα έχουν πλέον πολύ μεγάλο σχεδόν μη αναστρέψιμο βάθος, η χώρα μπορεί να αναπολεί με θλίψη τον καιρό που χάθηκε και δεν ξαναγυρίζει. Εκτός κι αν προσλάβουμε κανέναν… σύμβουλο, να μας τον φέρει πίσω και να αρχίσουμε ξανά απ’ την αρχή. Ποτέ δεν ξέρεις. Με μια καλή αμοιβή, όλα γίνονται…

TO BHMA

Ιαπωνία: 3 εργάτες με ραδιενέργεια-Λειτουργεί το ψυκτικό σύστημα των χρησιμοποιημένων ράβδων ουρανίου του αντιδραστήρα 3

http://www.dpp-europe.com/IMG/jpg/TYVEK_classicPlusSocks_whit-4.jpgΤρεις τεχνικοί εκτέθηκαν χθες σε ραδιενέργεια, στο πυρηνικό εργοστάσιο της Fukushima1, καθώς τοποθετούσαν καλώδια στον αντιδραστήρα 3. Οι τεχνικοί βρέθηκαν μολυσμένοι με 170-200 mS που υπερβαίνει το όριο των 100 mS για όσους εργάζονται σε συνθήκες ατυχήματος (κανονικά είναι 50mS) το οποίο βέβαια οι Ιάπωνες λόγω της κρίσης το έχουν ανεβάσει στα 250 mS.

Δύο από τους τεχνικούς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μια και εκφράζονται φόβοι εγκαύματος από ακτινοβολία-β (τα ραδιενεργά σωματίδια ξεπλύθηκαν και δεν αποτελούν πρόβλημα).

Οι εργάτες μολύνθηκαν καθώς εργάζονταν και πατούσαν μέσα σε "πισίνα νερού" βάθους 15 cm, χωρίς να φοράνε τα ειδικά παπούτσια με τα οποία συνοδεύεται η ειδική στολή Tyvek της DuPont με την οποία προστατεύονται οι τεχνικοί κατά τις εργασίες. Εκτός του ότι δεν φορούσαν τις ειδικές μπότες οι τεχνικοί δεν μέτρησαν τη ραδιενέργεια πριν αρχίσουν τις εργασίες καθώς εργάζονταν και την προηγούμενη στο ίδιο σημείο χωρίς να υπάρχει πρόβλημα...

Μετά από το τελευταίο συμβάν ο αριθμός των υπαλλήλων που έχει εκτεθεί σε ραδιενέργεια από τις 11 Μαρτίου ανέβηκε στους 17, χωρίς κανείς τους να έχει υπερβεί τα 250 mS

Στο μεταξύ πριν από λίγο άρχισε να λειτουργεί το ψυκτικό σύστημα στην πισίνα όπου αποθηκεύονται οι χρησιμοποιημένοι ράβδοι του αντιδραστήρα 3.

ΕΕ-Σύνοδος Κορυφής: Η Ευρώπη δε θα αφήσει την Πορτογαλία να καταρρεύσει, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γιούνκερ

Μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Standard & Poor's.

Η Ευρώπη δε θα αφήσει την Πορτογαλία να καταρρεύσει, είπε σήμερα ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος πρόσθεσε πως έλαβε "εγγυήσεις" και από την αντιπολίτευση της χώρας για τη συνέχιση των προσπαθειών μείωσης του ελλείμματος της Πορτογαλίας, που έχει μπει στο στόχαστρο των "αγορών".

"Η Πορτογαλία δε θα αφεθεί μόνη από τους άλλους Ευρωπαίους", δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, σε συνέντευξη Τύπου μετά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την οποία απασχολεί κυρίως η κρίση χρέους. Ερωτηθείς σχετικά με τον ενδεχόμενο δανεισμό της Πορτογαλίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ο Γιούνκερ είπε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα "προς το παρόν θεωρητικό", αφού "δεν έχει υπάρξει [τέτοιο] αίτημα από τις αρχές της Πορτογαλίας".

Η απόρριψη στη βουλή του νέου πακέτου μέτρων λιτότητας που πρότεινε η πορτογαλική κυβέρνηση ώθησε σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Ζουζέ Σόκρατες.

"Ασφαλώς συζητήσαμε τις πρόσφατες εξελίξεις στην Πορτογαλία", είπε ακόμα ο Γιούνκερ, "αλλά δε θεωρούμε ότι σε κάθε περίπτωση η Πορτογαλία θα όφειλε να τεθεί αμέσως υπό την προστασία του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης".

Σημείωσε πως "έχουμε πει με μεγάλη σαφήνεια ότι όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση της Πορτογαλίας, θα πρέπει να κάνει νέες προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αυτό είναι ανεξάρτητο από τη σύνθεση της κυβέρνησης".

Ο Γιούνκερ είπε ότι έλαβε την "διαβεβαίωση" από τον ηγέτη της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης Πέδρου Πάσους Κουέλιου ότι το κόμμα του "συμφωνεί με τους στόχους που έχουμε καθορίσει" όσον αφορά την μείωση των ελλειμμάτων.

Όπως ορίζει σχετική συμφωνία στην οποία κατέληξε με τους ευρωπαίους εταίρους της η Πορτογαλία επιδιώκει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της στο 4,6% του ΑΕΠ της το τρέχον έτος, στο 3% το 2012 και στο 2% το 2013.

Στο μεταξύ ο φορέας αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's ανακοίνωσε αργά την Πέμπτη ότι μείωσε κατά δύο μονάδες την αξιολόγηση των ομολόγων της Πορτογαλίας, στο βαθμό BBB (από A-), επικαλούμενος "την πολιτική αβεβαιότητα" μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σόκρατες.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η S&P's αναφέρει ότι είναι πιθανό να προβεί και σε νέα υποβάθμιση το αμέσως προσεχές διάστημα.

Οι πρώτες φωτο από τη Fukushima

Αριστερά η στιγμή που φτάνουν τα πρώτα κύματα τσουνάμι στο πυρηνικό εργοστάσιο και δεξιά οι καταστροφές που προκάλεσαν:

http://d1.stern.de/bilder/stern_5/panorama/2011/Japan/Atomkraftwerk_Fukushima/Atomkraftwerk_Fukushima_37_maxsize_735_490.jpghttp://d1.stern.de/bilder/stern_5/panorama/2011/Japan/Atomkraftwerk_Fukushima/Atomkraftwerk_Fukushima_42_maxsize_735_490.jpg

http://d1.stern.de/bilder/stern_5/panorama/2011/Japan/Atomkraftwerk_Fukushima/Atomkraftwerk_Fukushima_41_maxsize_735_490.jpghttp://d1.stern.de/bilder/stern_5/panorama/2011/Japan/Atomkraftwerk_Fukushima/Atomkraftwerk_Fukushima_38_maxsize_735_490.jpg

Η απόλυτη καταστροφή και οι τεχνικοί πρέπει να συνδέσουν σωλήνες και καλώδια!!!


http://d1.stern.de/bilder/stern_5/panorama/2011/Japan/Atomkraftwerk_Fukushima/Atomkraftwerk_Fukushima_30_maxsize_735_490.jpghttp://d1.stern.de/bilder/stern_5/panorama/2011/Japan/Atomkraftwerk_Fukushima/Atomkraftwerk_Fukushima_27_maxsize_735_490.jpg
http://d1.stern.de/bilder/stern_5/panorama/2011/Japan/Atomkraftwerk_Fukushima/Atomkraftwerk_Fukushima_20_maxsize_735_490.jpghttp://d1.stern.de/bilder/stern_5/panorama/2011/Japan/Atomkraftwerk_Fukushima/Atomkraftwerk_Fukushima_21_maxsize_735_490.jpghttp://d1.stern.de/bilder/stern_5/panorama/2011/Japan/Atomkraftwerk_Fukushima/Atomkraftwerk_Fukushima_23_maxsize_735_490.jpg

Το εσωτερικό του εργοστασίου. Αριστερά το κέντρο ελέγχου.

http://d1.stern.de/bilder/stern_5/panorama/2011/Japan/Atomkraftwerk_Fukushima/Atomkraftwerk_Fukushima_43_maxsize_735_490.jpghttp://d1.stern.de/bilder/stern_5/panorama/2011/Japan/Atomkraftwerk_Fukushima/Atomkraftwerk_Fukushima_40_maxsize_735_490.jpghttp://d1.stern.de/bilder/stern_5/panorama/2011/Japan/Atomkraftwerk_Fukushima/Atomkraftwerk_Fukushima_35_maxsize_735_490.jpghttp://d1.stern.de/bilder/stern_5/panorama/2011/Japan/Atomkraftwerk_Fukushima/Atomkraftwerk_Fukushima_34_maxsize_735_490.jpghttp://d1.stern.de/bilder/stern_5/panorama/2011/Japan/Atomkraftwerk_Fukushima/Atomkraftwerk_Fukushima_33_maxsize_735_490.jpg

http://d1.stern.de/bilder/stern_5/panorama/2011/KW11/feuerwehr/feuerwehr_01_maxsize_735_490.jpghttp://d1.stern.de/bilder/stern_5/panorama/2011/KW11/feuerwehr/feuerwehr_02_maxsize_735_490.jpg

http://d1.stern.de/bilder/stern_5/panorama/2011/Japan/Atomkraftwerk_Fukushima/Atomkraftwerk_Fukushima_8_maxsize_735_490.jpg

Καλός και φθηνός ο Μόρας...

Μια αξιόπιστη λύση φαίνεται πως ετοιμάζει ο Παναθηναϊκός παρά τα προβλήματα που τον ταλανίζουν σε διοικητικά επίπεδα... Ο λόγος φυσικά για τον Βαγγέλη Μόρα...

Η συνέχεια στο: milamegiampala.blogspot.com

Το ανέκδοτο της ημέρας

«Έχω σκοπό να ρίξω το ΠΑΣΟΚ. Το έκανα το 1989, θα το ξανακάνω και τώρα... ήδη έδωσα στην κυβέρνηση μια ευκαιρία με το μνημόνιο να βοηθήσει τη χώρα. Ωστόσο, διαπίστωσα ότι είναι «απονευρωμένη και άχρηστη» και για αυτό θα την πολεμήσω για να τη ρίξω.»

Ποιος το είπε;

Μα φυσικά ο μέγας Κολοτούμπας Καρατζαφέρης

Ολλανδία - Διεθνές Δικαστήριο Χάγης: Έναρξη παρουσίασης ελληνικών θέσεων στη διαδικασία εξέτασης της προσφυγής της ΠΓΔΜ

Με την έναρξη της παρουσίασης των ελληνικών θέσεων συνεχίστηκε την Πέμπτη 24 Μαρτίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η διαδικασία εξέτασης της προσφυγής της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας για παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας.

Την εισαγωγή έκανε η Νομική Σύμβουλος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Τελαλιάν, η οποία παρουσίασε το περίγραμμα της ελληνικής επιχειρηματολογίας, εστιάζοντας στην αντίκρουση των επιχειρημάτων της ΠΓΔΜ, και θέτοντας το πολιτικό υπόβαθρο της υπό εκδίκαση διαφοράς.

Η κ. Τελαλιάν υπογράμμισε την βαρύτητα της διαφοράς περί την ονομασία και το ιστορικό και πολιτικό υπόβαθρό της, καθώς και τη συνάφεια και το αλληλένδετο αυτής με την εκδικαζόμενη υπόθεση, κυρίως δε με το Άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Επιχειρηματολογώντας σχετικά, παρέπεμψε στην παραβατική συμπεριφορά των Σκοπίων, όπως αυτή εκδηλώνεται με επαναλαμβανόμενες ενέργειες αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και χρήσης ελληνικών εθνικών συμβόλων. Επίσης την σταθερή εμμονή των Σκοπίων στην επιβολή της διπλής ονομασίας, συμπεριφορά η οποία παραβιάζει κατάφωρα το πνεύμα και το γράμμα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Πάντα ταύτα δε, σε αντίθεση με την σταθερή ελληνική στάση παροχής διαρκούς στήριξης στο νεοπαγές κράτος, τόσο με πολιτικά όσο και οικονομικά μέσα. Υπογράμμισε, επίσης, ότι, δια της προσφυγής της ΠΓΔΜ, το Δικαστήριο καλείται, κατ’ ουσίαν, να αποφανθεί επί αποφάσεως Οργάνου (του ΝΑΤΟ), το οποίο δεν συμμετέχει εν προκειμένω και την οποία δεν είναι σε θέση να μεταβάλει. Τέλος, τόνισε ότι η παρούσα διαφορά συνιστά προσπάθεια της ΠΓΔΜ να επιβάλει δια της τεθλασμένης τετελεσμένα γεγονότα και έμμεση καθιέρωση της ονομασίας της προτίμησής τους.

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, Πρέσβης επί τιμή Γεώργιος Σαββαίδης, παρουσίασε τη φύση και τον ειδικό χαρακτήρα της Συμμαχίας, τον μηχανισμό λειτουργίας της, καθώς και τη διαδικασία διαβουλεύσεων, απαραίτητη για την τελική λήψη αποφάσεων, με τον κανόνα της ομοφωνίας, ιδίως δε όσον αφορά στην είσοδο νέων κρατών-μελών. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα σεβάσθηκε απόλυτα τους όρους και κανόνες με τους οποίους λειτουργεί η Συμμαχία και στην προκειμένη περίπτωση και συνεργάσθηκε ως όφειλε με το σύνολο των Συμμάχων της, καθ’ όλο το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε της Συνόδου του Βουκουρεστίου και κατ’ αυτήν.

Η απόφαση του Βουκουρεστίου δεν ήταν αποτέλεσμα ελληνικής αρνησικυρίας, αλλά ελήφθη με βάση τη συλλογικότητα που χαρακτηρίζει όλες τις νατοϊκές αποφάσεις ανεξαίρετα, δεν επιτρέπει δε, υπό αυτή την έννοια, τον περιορισμό της ενώπιον του Δικαστηρίου διαφοράς σε stricto sensu ερμηνεία του Άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Τέλος, η απόφαση αναβολής της πρόσκλησης εισδοχής της ΠΓΔΜ δεν είναι αποτέλεσμα ενεργειών της Ελλάδος, αλλά είναι αποτέλεσμα συλλογικής διαπίστωσης ελλείμματος κριτηρίων καλής γειτονίας, που αποτελεί βασική παράμετρο για την εισδοχή νέων μελών σε ένα κατ’ εξοχήν στρατιωτικό Οργανισμό.

Προς θεμελίωση της ελληνικής επιχειρηματολογίας, παρατέθηκαν κατά τρόπο εξαντλητικό όλα τα σημαντικά δημόσια κείμενα διακηρύξεων και ανακοινωθέντων της Συμμαχίας των τελευταίων ετών, από τα οποία προκύπτει αβίαστα η πιστή εφαρμογή των ανωτέρω βασικών αρχών λειτουργίας της Συμμαχίας.

Στην συνέχεια μίλησαν οι νομικοί σύμβουλοι, καθηγητές Georges Abi-Saab, Michael Reisman και Alain Pellet ως ακολούθως:

Ο καθηγητής Georges Abi-Saab ανέλυσε την Ενδιάμεση Συμφωνία, σε συνδυασμό με τις περιστάσεις υπό τις οποίες αυτή συνήφθη, τους στόχους τους οποίους επιδιώχθηκε να υπηρετήσει και το αλληλένδετο του περιεχομένου των επιμέρους άρθρων της, με σκοπό να αποδείξει τον συναλλαγματικό χαρακτήρα αυτής, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την ερμηνεία της ΠΓΔΜ σχετικά με το Άρθρο 11, το οποίο η τελευταία απομονώνει και θεωρεί ότι είναι αυστηρά ετεροβαρούς, σε βάρος της Ελλάδος, χαρακτήρα.

Ο καθηγητής Michael Reisman ανέπτυξε, διεξοδικά, το ζήτημα της έλλειψης δικαιοδοσίας του δικαστηρίου στην συγκεκριμένη υπόθεση. Στο επιχείρημα των αντιδίκων γιατί η Ελλάδα δεν άσκησε χωριστή ένσταση δικαιοδοσίας, απάντησε ότι επρόκειτο για απόφαση στρατηγικής, ώστε να εξασφαλισθεί ότι το δικαστήριο θα εξετάσει το ζήτημα αυτό σε συνδυασμό με όλα τα ουσιαστικά στοιχεία της υπόθεσης στην παρούσα δίκη. Η σχετική επιχειρηματολογία του εστιάσθηκε στο ότι η ενώπιον του Δικαστηρίου διαφορά έχει σχέση, τόσο άμεση όσο και έμμεση, με την επίλυση του κεντρικού ζητήματος της ονομασίας, το οποίο ρητά εξαιρείται, με βάση το Άρθρο 5 παρα 1 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, από την δικαιοδοσία του Δικαστηρίου. Κατέληξε δε ότι, σε περίπτωση που το δικαστήριο θα εδέχετο να δικάσει την συγκεκριμένη διαφορά, στην ουσία δέχεται και την δικαιοδοσία του επί του προαναφερομένου εξαιρουμένου ζητήματος και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα υπονόμευε αυτό τούτο το περιεχόμενο και τους στόχους της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και θα προκαταλάμβανε ακόμη και το αποτέλεσμα των υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των ΗΕ. Τέλος, επικεντρώθηκε στο γράμμα της απόφασης 817 του ΣΑ και στην αναφορά στην υποχρέωση του αντίδικου να χρησιμοποιεί αποκλειστικά την προσωρινή ονομασία για όλους τους σκοπούς εντός των διεθνών οργανισμών, υποχρέωση που παραβιάζεται κατάφωρα και συστηματικά από την ΠΓΔΜ.

Τόνισε δε ότι η υποχρέωση αυτή να χρησιμοποιούν την προσωρινή ονομασία είναι συνεχής και δεσμεύει την ΠΓΔΜ διότι πηγάζει από υποχρεωτική απόφαση του ΣΑ, κατά το άρθρο 25 του Χάρτη, έχει δε λάβει και την νομικά δεσμευτική μορφή με την ενσωμάτωσή της στην Ενδιάμεση Συμφωνία.

Ο καθηγητής Alain Pellet παρουσίασε το πρώτο μέρος της παρέμβασής του, δηλ. το μη παραδεκτό της παρούσας προσφυγής και τις επιπτώσεις της επί της διαπραγματευτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα των ΗΕ. Πιο συγκεκριμένα, επιχειρηματολόγησε ότι οποιαδήποτε απόφαση του Δικαστηρίου επί της συγκεκριμένης διαφοράς θα στερείται πρακτικού αποτελέσματος, διότι, ούτως ή άλλως, δεν θα μπορούσε να έχει νομικές επιπτώσεις και να μεταβάλει την νομική θέση της αίτησης της ΠΓΔΜ όσον αφορά στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Γενικότερα, η προσπάθεια που κατέβαλε σήμερα η χώρα μας είχε ως στόχο να αντικρούσει την σκοπιανή επιχειρηματολογία ότι ενώπιον του Δικαστηρίου έχει αχθεί μία σχετικά απλή υπόθεση ερμηνείας και παραβίασης ενός Άρθρου της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, σε πλήρη αποκοπή από τις υπόλοιπες διατάξεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, και κυρίως του Άρθρου 5 αυτής, που αφορά στην υποχρέωση πολιτικής διαπραγμάτευσης για την επίλυση της διαφοράς γύρω από το όνομα, την εμπλοκή της Συμμαχίας στην υπόθεση μέσω της απόφασης του Βουκουρεστίου και εντεύθεν, καθώς και από το εν γένει πολιτικό πλαίσιο αυτής της διαφοράς που έχει επιπτώσεις τόσο για την χώρα μας όσο για την σταθερότητα και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Η παρουσίαση των ελληνικών θέσεων θα συνεχισθεί και κατά την αυριανή (πρωινή και απογευματινή) συνεδρίαση, στο τέλος της οποίας και ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος της προφορικής διαδικασίας του δικαστηρίου.

Θεσσαλονίκη: Ο Γ. Μαγκριώτης για τα έργα στη Δυτική Μακεδονί

Στην πορεία κατασκευής των έργων της Δυτικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη με φορείς της περιοχής, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Σε ότι αφορά την κατασκευή των καθέτων αξόνων της Εγνατίας και τον άξονα «Κοζάνη - Πτολεμαΐδα - Φλώρινα -Νίκη», τόνισε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και γι’ αυτό «επιλογή της κυβέρνησης είναι να επιταχύνουμε τις διαδικασίες ολοκλήρωσης των μελετών».

Για τον άξονα «Νίκη-Κοζάνη-Λάρισα», σημείωσε ότι εκχωρήθηκε με την υπουργική απόφαση στην Εγνατία Οδό ΑΕ η μελέτη τμημάτων και η συνολική εποπτεία των μελετών που εκπονούνται από άλλες υπηρεσίες.

Υπογράμμισε ότι ο δρόμος «Γρεβενών - Βασιλίτσας» θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.

Σε ότι αφορά στο δρόμο «Δεσκάτης - Γρεβενών», είπε ότι η Εγνατία Οδός μπορεί να αναλάβει τη μελέτη και στη συνέχεια θα διασφαλιστούν πόροι για την χρηματοδότηση του.

Ανέφερε ότι η Εγνατία Οδός, εάν υπάρχει και συμφωνία των τοπικών αρχών, μπορεί να αναλάβει τη μελέτη του δρόμου «Δεσκάτης-Γρεβενών» και στη συνέχεια θα διασφαλιστούν πόροι για την χρηματοδότησή του.

Το τμήμα «Φλώρινα-Νίκη» μήκους 14,5 χλμ. του κάθετου οδικού άξονα «Κοζάνη-Νίκη» της Εγνατίας Οδού, θα δημοπρατηθεί άμεσα, με την υπογραφή της ΚΥΑ έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων.

Για το τμήμα «Φλώρινα-Πτολεμαΐδα» αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις με χαμηλότερο κόστος, που δεν θα υπερβαίνει τα 200 εκ. ευρώ. Η εναλλακτική θα διέρχεται μέσα από λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ».

Για τον οδικό άξονα Ε65, σημείωσε ότι προκειμένου να αποφευχθούν σημαντικές καθυστερήσεις και εμπλοκές στην κατασκευή του, ήδη διερευνώνται εναλλακτικές χαράξεις του άξονα μετά την Καλαμπάκα, εκτός της περιοχής ενδιαίτησης της καφέ αρκούδας».

Σε ότι αφορά το φράγμα της Τριανταφυλλιάς στη Φλώρινα, ο κ. Μαγκριώτης τόνισε ότι επειδή το έργο χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους, οι οποίοι δεν είχαν διασφαλιστεί τα προηγούμενα χρόνια, παρουσιάζονται δυσκολίες στη χρηματοδότησή του.

Μήνυμα Αντ. Σαμαρά για την 25η Μαρτίου

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj8JUr9lS5xBo10FJHBGUAWi30sVlv12uh6qW86zhHpWQz7tItPW9KYzr_gF8hcLGyz0wPcH-TLDTAmhrSEcGNIN4uDfCHWfbce_6gq6hoPgjUHia5Cj-dfC_20i5mmr6jZKX7QF_7iVLyU/s400/1821+25+%CE%9C%CE%91%CE%A1%CE%A4%CE%99%CE%9F%CE%A5.jpg«Τιμούμε, σήμερα, τη διπλή γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνεγερσίας. Αντλούμε διδάγματα Αγώνα και Πίστης, Προοπτικής και Ελπίδας», σημειώνει στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς και προσθέτει: «Είμαστε δυναμικά παρόντες στις μάχες για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων. Είμαστε αφοσιωμένοι στον αγώνα των Ελλήνων για οικονομική ανάταξη και εθνική ανάταση της Πατρίδας μας. Για μια επανεκκίνηση παντού. Στη Δημόσια Ασφάλεια, την Υγεία, την Παιδεία και την Οικονομία. Για μια Ελλάδα με ανάπτυξη και Έλληνες με Αξιοπρέπεια και Ελπίδα».

Ουάσινγκτον: Ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας "αποκοιμήθηκε" με αποτέλεσμα δύο αεροσκάφη να προσγειωθούν μόνα τους

http://4.bp.blogspot.com/_pigOeuaBMTo/SltIXSLJbxI/AAAAAAAAegk/fM2QDhfDk6w/s400/%CE%95%CE%9B%CE%95%CE%93%CE%9A%CE%A4%CE%95%CF%82+%CE%95%CE%9D%CE%91%CE%95%CE%A1%CE%99%CE%91%CE%A3+%CE%9A%CE%A5%CE%9A%CE%9B%CE%9F%CE%A6%CE%9F%CE%A1%CE%99%CE%91%CE%A3.jpgΈνας ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας είπε σε αξιωματούχους των ΗΠΑ που διεξάγουν έρευνα ότι δεν άντεξε την κούραση κι αποκοιμήθηκε εν ώρα εργασίας, αφήνοντας δύο αεροσκάφη που εκτελούσαν επιβατικές πτήσεις να προσγειωθούν στην Ουάσινγκτον χωρίς οποιαδήποτε καθοδήγηση από τον πύργο ελέγχου.

"Ως πρώην πιλότος αεροπορικής εταιρίας, είμαι προσωπικά εξοργισμένος που ο ελεγκτής αυτός δεν φρόντισε όπως ήταν ευθύνη του να βοηθήσει να προσγειωθούν αυτά τα δύο αεροσκάφη", δήλωσε ο Ράντι Μπάμπιτ, διευθυντής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας (FAA).

Ο Μπάμπιτ --που έθεσε σε διαθεσιμότητα τον βετεράνο ελεγκτή που έχει 20 χρόνια προϋπηρεσία και τα στοιχεία του δεν δόθηκαν στην δημοσιότητα-- εξετάζει το συμβάν, που σημειώθηκε νωρίς την Τετάρτη, μαζί με το εθνικό συμβούλιο ασφάλειας των μεταφορών (NTSB).

Τα αεροσκάφη που εκτελούσαν τις δύο πτήσεις, μια της United Airlines και μια της American Airlines, προσγειώθηκαν χωρίς πρόβλημα στο αεροδρόμιο Ronald Reagan νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

Τα πληρώματα των δύο αεροσκαφών δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τον ασύρματο με τον πύργο ελέγχου για να λάβουν οδηγίες σχετικά με τον ποιο διάδρομο έπρεπε να προσεγγίσουν και άδεια να προσγειωθούν, αλλά ήλθαν σε επικοινωνία με ελεγκτές σε κοντινή εγκατάσταση της FAA από όπου τους δόθηκαν πληροφορίες.

"Ευτυχώς, σε καμία στιγμή κάποιο από τα αεροσκάφη δε βρισκόταν εκτός επαφής ραντάρ και το εφεδρικό μας σύστημα τέθηκε σε λειτουργία κι εγγυήθηκε την ασφαλή προσγείωση των δύο αεροσκαφών", είπε ο Μπάμπιτ.

Παρ' όλ' αυτά, το συμβάν σε ένα αεροδρόμιο πολύ κοντά στο Πεντάγωνο, πλάι στον ποταμό Πότομακ και αντίκρυ στο Λευκό Οίκο εξόργισε πολλούς στην Ουάσινγκτον, όπου υπάρχει αυξημένη ευαισθησία όσον αφορά την ασφάλεια των πτήσεων μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ο ελεγκτής, που έχει βαθμό επιτηρητή, είπε στους ερευνητές του NTSB που πραγματοποιούν έρευνα για το επεισόδιο ότι αποκοιμήθηκε για κάποια ώρα εν ώρα καθήκοντος, ανέφερε προκαταρτική αναφορά του συμβουλίου.

Ο ελεγκτής, σύμφωνα με το NTSB, εξήγησε ότι εργαζόταν για τέταρτη συνεχή νύχτα στο συγκεκριμένο ωράριο και ότι ήταν ο μόνος που βρισκόταν στον πύργο ελέγχου την ώρα που σημειώθηκε το συμβάν.