16 Φεβρουαρίου 2011

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ, ΚΑΛΑ ΠΑΤΕ...

Αναρωτιέμαι πως αισθάνονται και πως σκέφτονται (αν σκέφτονται!) τα κυβερνητικά στελέχη.
Δεν νομίζω να είχαν σκεφτεί ποτέ ότι δεν θα απολάμβαναν την δόξα, τις τιμές και τον σεβασμό που απολάμβαναν οι κυβερνητικοί πολιτικοί στο παρελθόν.

Αυτό που φαίνεται από το ύφος και τις αντιδράσεις τους είναι ότι πραγματικά... δεν έχουν καταλάβει τίποτα!

Βαυκαλίζονται να πιστεύουν ότι όσοι αντιδρούν, όσοι τους βρίζουν και τους προπηλακίζουν όπου και αν τους δουν (στο δρόμο, σε εστιατόρια, σε θέατρα, κλπ) είναι είτε εγκάθετοι της “μαχητικής αριστεράς” είτε πολίτες που ξεσπούν σε αυτούς αλλά στην πραγματικότητα τους φταίνε οι “Βατοπεδινοί” και τα σκάνδαλα της προηγούμενης κυβέρνησης!

Με λίγα λόγια... τους φτύνουν και νομίζουν ότι βρέχει!

Συνεχίστε λοιπόν κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης!
Πάτε πολύ καλά!
Έχετε καταφέρει, ίσως για πρώτη φορά τόσο έντονα, να ξεσηκώσετε τον κόσμο!

Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα η αντίδραση των ηλικιωμένων στην ουρά του ΙΚΑ που δεν βλέπουν πια με δέος και σεβασμό τον διοικητή του ιδρύματος αλλά τον υποδέχονται φωνάζοντας και βρίζοντας.

Πότε άλλοτε υπήρξε “κίνημα” όπως το “δεν πληρώνω”;
Μπορεί να είναι ανεύθυνο και αντικοινωνικό όπως λέει η κυβέρνηση.
Μπορεί να καπελώνεται (και αυτό!) από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.
Ο κόσμος όμως το ακολουθεί!

Είναι ακλόνητη η λογική ορισμένων από τα επιχειρήματά τους...
εγώ πήρα... μείωση μισθών και συντάξεων και εσύ μου επιβάλεις αύξηση τιμών;
συνεχίζεις να ακριβοπληρώνεις τους υπαλλήλους και τα στελέχη των ΜΜΜ και τα ζητάς από εμένα;
οι δρόμοι μου είναι ίσως οι χειρότεροι στην Ευρώπη και μου ζητάς ακριβότερα διόδια;

Το να μην πληρώνει κάποιος είναι η πιο απλή και “ανώδυνη” αντίδραση!
Διαφορετικά ίσως αρχίσουν να ανοίγουν κεφάλια γιατί πλέον ο κόσμος αντιδρά!

Βάσει όλων αυτών, αλλά και του φόβου πολλών κυβερνητικών βουλευτών να κυκλοφορήσουν στην περιφέρειά τους, είναι εντυπωσιακό το θράσος που συνεχίζουν να έχουν.
Συνεχίζουν την κοροϊδία ακάθεκτοι!

Παρουσιάζονται ως επαναστάτες και αντιστασιακοί κατά της τρόικας ενώ κατά βάθος η μόνη διαφωνία τους είναι ότι η τρόικα αποκάλυψε στον Ελληνικό λαό πράγματα που έπρεπε να μείνουν κρυφά!

Έχουν υπογράψει συμφωνία για πώληση περιουσίας του δημοσίου και, λόγω αντιδράσεων ακόμα και από κυβερνητικά στελέχη, η “πώληση” έγινε “εκποίηση” και τελικά “αξιοποίηση”!

Επειδή κανείς δεν τους πιστεύει πια (γιατί άραγε;) έφτασαν σε σημείο να υπόσχονται νόμο που απαγορεύει την πώληση περιουσίας του δημοσίου... χωρίς την σύμφωνη γνώμη της βουλής!
Λες και στο δικό μας κοινοβουλευτικό σύστημα υπάρχει περίπτωση η κυβερνητική πλειοψηφία να μην υπερψηφίσει πωλήσεις που “θα βγάλουν την χώρα από την κρίση”!

Μπορεί κανείς καθημερινά να εμπλουτίζει την λίστα της κοροϊδίας.

Μέχρι τώρα, ακόμα και οι λίγοι που την καταλάβαιναν, κράταγαν την λίστα στο συρτάρι.
Τώρα πια την έβγαλαν και αντιδρούν ξεσηκώνοντας όλα και περισσότερο κόσμο.

Ποτέ δεν ήμουν της άποψης ότι “οι αγώνες δίνονται και κερδίζονται στον δρόμο” και συνεχίζω να το πιστεύω.

Η ουσία είναι να υπάρχει αντίδραση η οποία ενοχλεί το κράτος και φοβίζει ή έστω ανησυχεί την κυβέρνηση.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε την όλο και χειρότερη καθημερινότητά μας!

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε από την “κατοχική συμμορία” που μας κυβερνά παρά την θέλησή μας!

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ξαναβρούμε την χαμένη μας αξιοπρέπεια!

Απλή κοινή λογική...

koinos-topos.blogspot.com

Χ. Λαζαρίδης για την διαστράβλωση των λεγομένων του από το ΠΑΣΟΚ

Πρόκειται για μια άτυπη συζήτηση ζωντανή στο διαδίκτυο πριν 7μιση μήνες (όχι δημοσιευμένο άρθρο). Έχει συνοψιστεί σε τρία διαφορετικά κείμενα. Βρήκαν το δεύτερο απ’ αυτά και απομόνωσαν μια παράγραφο!

Εκεί εξηγείτο ότι δεν πρέπει να γίνει ξεπούλημα.

Κι ότι ένα μικρό μέρος της αξιοποιήσιμης περιουσίας του Δημοσίου μπορεί να έχει «εμπορική εκμετάλλευση».

Η «εμπορική εκμετάλλευση» δεν σημαίνει μόνο πώληση, μπορεί να σημαίνει και ενοικίαση, μπορεί να σημαίνει και αξιοποίηση με Αμοιβαία και εταιρίες Holding.

Και πάντως η πρόταση της ΝΔ την 7η Ιουλίου δεν αφορούσε ούτε πώληση ούτε οποιασδήποτε μορφής απώλεια της κυριότητας του δημοσίου επί της γης.

Για να υπάρξει «εμπορική αξιοποίηση» χωρίς πώληση (ενοικίαση κλπ.) πρέπει το ακίνητο να έχει «εμπορική τιμή». Εκεί η συζήτηση έγινε «τεχνική»…

Στη συζήτηση για Real Estate γενικότερα:

-- «Βάζω για πώληση» σημαίνει βάζω το ακίνητο να αποκτήσει εμπορική τιμή. Αλλιώς σε τι τιμή θα το νοικιάσω; Το βάζω να αποκτήσει τρέχουσα εμπορική αξία για να το νοικιάσω. Και εξακολουθώ να το έχω «στην αγορά», για να αναπροσαρμόζω το ενοίκιο τα επόμενα χρόνια.

-- «Βάζω για πώληση» δεν σημαίνει «πουλάω», σημαίνει επιθυμώ να γνωρίζω την εμπορική του αξία, για να μπορώ να το εκμεταλλευτώ με οποιονδήποτε τρόπο.

-- «Βάζω για πώληση» σημαίνει ότι αποτιμώ την εμπορική αξία του «μεριδίου» του Αμοιβαίου κεφαλαίου, ή της μετοχής της εταιρίας Holding. Αλλά προσοχή:

* Όταν ενοικιάζω, δεν πουλάω, δεν χάνω κυριότητα.

* Όταν πουλάω μερίδια Αμοιβαίων Κεφαλαίων Ακινήτων, πουλάω δικαίωμα εκμετάλλευσης, όχι ιδιοκτησίας.

* Όταν πουλάω μετοχή εταιρίας Holding, πουλάω δικαίωμα εκμετάλλευσης και υπεραξιών, όχι κυριότητα.

Σε κάθε περίπτωση χρειάζομαι εμπορική αξία – για να γίνονται όλα με διαφάνεια. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν χάνω ιδιοκτησία ή κυριότητα.

Αυτό σήμαινε «βάζω για πώληση»…

Τέλος, είχα ρωτηθεί επισταμένως, γιατί να μη πουλήσουμε; Κι εκεί είχα απαντήσει ότι ακόμα κι αν θέλαμε να πουλήσουμε δεν πρέπει να το κάνουμε τώρα, γιατί δεν πρέπει να το κάνουμε υπό πίεση, τώρα που οι τιμές έχουν πέσει και μας «έχουν βρει στην ανάγκη». Κι ότι σε κάθε περίπτωση, έπρεπε να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία και η ενδεχόμενη πώληση να γίνει πολύ αργότερα. Αυτό το κομμάτι απομόνωσαν!

Σήμερα δεν μας καταγγέλλουν ότι λέμε κάτι «στραβό». Μας ρωτάνε: αφού «συμφωνούμε» με την κυβέρνηση, γιατί δεν τη στηρίζουμε;

Απάντησα: Με τι να συμφωνήσουμε; Με αυτό που είπε η Τρόικα την Παρασκευή το μεσημέρι και συμφώνησε και το υπουργείο (τότε);

Με την καταγγελία Πεταλωτή το Σάββατο τα ξημερώματα;

Με τις δηλώσεις Ντε Ρούζ, στις κυριακάτικες εφημερίδες «πουλάτε, πουλάτε»!

Με τις δηλώσεις Παπανδρέου την Τρίτη, «δεν πουλάμε τίποτε»;

Άλλα λένε, άλλα εννοούν, άλλα καταλαβαίνουν…

Εμείς είπαμε από την αρχή αξιοποίηση επενδυτική και εμπορική, όχι εκποίηση. Κι αυτό σημαίνει ένα, δύο, τρία. Δεν πρέπει να κάνουμε μόνο δύο πράγματα: όχι ξεπούλημα. Κι όχι απώλεια κυριότητας.

Όταν θα καταλάβουν τι θέλουν, να έλθουν να κουβεντιάσουμε. Στο μεταξύ εμείς όπου καταλαβαίνουμε ότι πάνε (ή τους πάνε) για ξεπούλημα, θα αντιδρούμε.

Εμείς θέλουμε αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας για να βγούμε από το Μνημόνιο. Όχι γιατί… «δεν βγαίνει» το Μνημόνιο.

Αφιερωμένο εξαιρετικά από τον ΓΑΠ....με πολύ love

Σήμερα τετάρτη ημέρα λαΐκής αγοράς στην πόλη της Πτολεμαΐδας άκουσα διασχίζοντας το δρόμο μπροστά από τους πάγκους των μαναβικών και μικροπωλητών 2 σλόγκαν απο τα χείλη των πωλητών...

"για περάστε να πάρετε, τα ξεπουλάμε τα πορτοκάλια σήμερα πρίν τα ξεπουλήσει ο Γιωργάκης" φώναζε ο ένας...

"ελάτε να πάρετε πατάτες και κρεμύδια πριν σας προλάβει η Τρόΐκα" φώναζε ο δεύτερος!!!

περνάμε σε αφιερώσεις....
ο γιώργος αφιερώνει στην Τρόΐκα με πολύ love



Υ.Γ. πλέον μόνο με χαβαλέ μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κυβέρνηση αυτή

Αυτή είναι πρόοδος για την Σάμο. Θα μας δίνουν ρεύμα οι Τούρκοι!!!!

Αυτή είναι πρόοδος για την Σάμο. Θα μας δίνουν ρεύμα οι Τούρκοι!!!!
Αυτό και αν είναι μια σημαντική εξέλιξη για το νησί μας και σίγουρα θα κάνει υπερήφανους όλους τους Σαμιώτες και ειδικά αυτούς (ΠΑΣΟΚΟΥΣ - ΒΟΥΛΕΥΤΗ - ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ - ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ - κ.λ.π.) που μιλούσαν "για μια άλλη Ελλάδα που οραματιζόμαστε και μας αξίζει", για "...ριζικές θεσμικές ανατροπές. Για να επανακτήσουμε την εθνική μας αξιοπιστία, για να οικοδομήσουμε ένα κράτος δίκαιο και ευνομούμενο, για να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας" κ.λ.π. - κ.λ.π.!

Όλοι αυτοί θα νιώσουν υπερήφανοι που στα πλαίσια της Ελληνοτουρκικής Φιλίας που οραματίζονταν ήρθε η ώρα να γίνει πράξη!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα οι Τούρκοι σε λίγο καιρό θα μας κατεβάζουν τους διακόπτες ότι ώρα γουστάρουν και αυτό πάντα με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησής μας αφού μετά τα ζειμπέκικα του Γιωργάκη με τους Τούρκους, κύριο μέλημά της ήταν τέτοιου είδους συμφωνίες!

Δηλαδή με λίγα λόγια τώρα φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος μέσω... απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Κατ' επιταγή της τρόικας “σπάει” το μονοπώλιο της ΔΕΗ και ο οποιοσδήποτε μπορεί να μπει στο παιχνίδι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” η υπουργός ΠΕΚΑ έχει ήδη στα χέρια της σχετικό κείμενο-πρόταση για την ηλεκτροδότηση των νησιών μας από τουρκικές εταιρείες παραγωγής.

Μετά την απελευθέρωση της ενέργειας η διαδικασία θα είναι... απλή. Μια μόνο αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα είναι αρκετή για να μπουν τουρκικές εταιρείες στο παιχνίδι πώλησης ρεύματος σε νησιά όπως η Χίος, η Σάμος, η Κως ή το Καστελόριζο. Στην περίπτωση που ο φάκελος-αίτηση της τουρκικής εταιρίας πληρεί τις προϋποθέσεις η ΡΑΕ δεν θα έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί.

Θα υπάρξει άραγε πρόβλεψη ανάλογη με αυτή που ισχύει στην περίπτωση της τηλεφωνίας για κολλήματα και απαγορεύσεις που μπορεί να βάλει για θέματα εθνικής ασφάλειας το υπουργείο Άμυνας ή ο Στρατός θα περιοριστεί στα... ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη;

Ειλικρινά καμαρώνουμε για αυτή την Ελλάδα που μας χαρίζετε...!!!

samiakignomi.gr

Ο "ΑΛΛΕΝ ΝΤΕΛΛΟΝ" ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ Α@ΝΑΝ.

[Η παράφραση αποτελεί "πνευματική ιδιοκτησία" της Κύπριας δημοσιογράφου κας Θ. Κοντζόγλου και αναφέρεται σε άλλον υπουργό του ΠΑΣΟΚ.]

ΑΛΙΜΟΝΟ ΜΑΣ, ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ [ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΒΕΒΑΙΑ ΤΗΣ Ν.Δ], ΓΙΑ ΤΟ "ΒΡΩΜΙΚΟ" ΚΟΜΜΆΤΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΝΕ ΣΑΝ ΧΑΝΟΙ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΡΕ ΜΑΓΚΕΣ ΝΕΟΛΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ....
ΕΧΕΤΕ ΕΥΘΥΝΗ ΑΠΈΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ:



ΓΔ

Τουρκία: Οι θέσεις ενός καθηγητή ιερατικής σχολής για το ζήτημα των βιασμών προκαλούν αντιδράσεις

http://www.rawa.org/temp/runews/data/upimages/woman_stoned_to_death.jpgΈνοχη σε ποσοστό 50% είναι η γυναίκα στις περιπτώσεις βιασμού, στο βαθμό που προκαλεί με το ντύσιμό της, δήλωσε καθηγητής της Ιερατικής Σχολής του Πανεπιστημίου Σελτσούκ στο Ικόνιο της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει έντονη συζήτηση στην Τουρκία.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Χαμπέρτουρκ, ο καθηγητής Ορχάν Τσεκέρ αναφέρθηκε στις περιπτώσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων και βιασμών και είπε πως όπως σε κάθε χώρα, υπάρχουν και στην Τουρκία αυτοί που παρενοχλούν σεξουαλικά, αλλά τόνισε πως πρέπει να δει κανείς την ουσία του προβλήματος.

"Ποιος υπάρχει στο επίκεντρο του προβλήματος; Η γυναίκα. Εάν εσύ φορέσεις ντεκολτέ, τότε δεν θα είναι έκπληξη αν αντιμετωπίσεις τέτοιες εκπλήξεις. Δεν είναι λογικό να παραπονιέσαι για το αποτέλεσμα αφού προηγουμένως προκάλεσες. Μη θεωρηθεί ότι υπερασπίζομαι τους εγκληματίες. Αναμφισβήτητα είναι χυδαία πράξη. Ωστόσο είναι μεγάλος ο ρόλος του ντεκολτέ και των γυναικών που ντύνονται προκλητικά στο έγκλημα αυτό. Σίγουρα στην περίπτωση αυτή ένοχος είναι ο άντρας, αλλά αν παραβλεφθεί η ενοχή και της γυναίκας, η λύση που θα βρεθεί θα είναι λανθασμένη. Στην προκειμένη περίπτωση ένοχοι είναι και οι δύο." Αυτή είναι η δήλωση του καθηγητή.

Ο Τσεκέρ μίλησε στη συνέχεια στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk και είπε πως "η ενοχή είναι κοινή" και ότι "αν δεν προκαλέσει η γυναίκα, ένοχος είναι 100% ο άντρας"

Αντιδήμαρχος διόρισε τη γυναίκα του στο Δήμο Άργους;

ΜΕ ΕΚΠΛΗΞΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΗΚΑΜΕ ΟΤΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΗΤΑΝ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ.

ΒΕΒΑΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΕΙ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΛΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ. ΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΕΤΣΙ ΘΑ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ.

ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ...

ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΜΨΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΛΟΓΩ ΦΟΡΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΑΝΤΕΠΕΞΕΛΘΕΙ. ΑΛΛΩΣ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΥ ΑΡΓΟΥΣ.

lixiarhos.blogspot.com
cobra-argos.blogspot.com

Καρασμάνης (ΝΔ): Στον αέρα τα έργα του Ν. Πέλλας που έχουν χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Θησέας

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRJ5X2ZqIETaEg-876KitV6x_40aWXGaTGDhlaHI9NK3r-fflaSΜε το Ν. 3274/2004 θεσμοθετήθηκε το Πρόγραμμα Θησέας, το οποίο ως γνωστόν είναι ένα Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δημιουργήθηκε για την υποστήριξη των ΟΤΑ πρώτου βαθμού ως προς την πραγματοποίηση επενδύσεων τοπικής ανάπτυξης, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας των υφιστάμενων υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών με γνώμονα την αρμονική, ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και την ορθολογική αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων που κατευθύνονται στους ΟΤΑ.

Η διάρκεια του Προγράμματος ήταν πενταετής ( 2004-2009 ), προκειμένου όμως να δοθεί η δυνατότητα υλοποίησης σε όλα τα ενταγμένα έργα, ορθά το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε με την υπ’ αριθ. 27/22-12-2009 απόφασή του σε διετή παράταση της διάρκειας του Θησέα μέχρι τις 31/12/2011 ( κάνοντας χρήση του αρθ. 6 του Ν. 3274/2004 ).

Επειδή όμως παρά την εξέλιξη αυτή, στην υπ’ αριθ. 6492/22-11-2010 ερώτηση που σας υπέβαλα, σχετικά με την πορεία ενός συγκεκριμένου έργου ενταγμένου στο εν λόγω Πρόγραμμα, αυτό της κατασκευής γέφυρας στη θέση « Τούμπα » του ΔΔ Προμάχων του πρώην Δήμου Αριδαίας προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, δόθηκε από τον Υφυπουργό Εσωτερικών κύριο Ντόλιο απάντηση που αναφέρει επί λέξει : « Με την αρ. πρωτ. 1247/22-06-2010 απόφαση της επιτροπής του άρθρου 9 παρ. 1 του Ν. 3274/2004 ορίστηκε ότι τα ενταγμένα έργα, μελέτες, ενέργειες μέχρι και την 31-12-2009 συνεχίζονται κανονικά με την προϋπόθεση η ημερομηνία ανακοίνωσης κατακύρωσης του αποτελέσματος της δημοπρασίας να είναι προγενέστερη της 25ης Ιουνίου 2010. Ο Δήμος Αριδαίας δεν είχε ακόμα δημοπρατήσει το έργο καθώς έπρεπε να προηγηθούν διαδικασίες όπως μελέτες οριοθέτησης του ρέματος, εγκρίσεις από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας, μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και εγκρίσεις αυτών, με αποτέλεσμα τη μη συνέχιση του έργου λόγω παύσης του προγράμματος « ΘΗΣΕΑΣ » για τα έργα που δεν είχαν ανακοινώσεις κατακύρωσης του αποτελέσματος της δημοπρασίας μέχρι την 25η Ιουνίου 2010 ».

Επειδή όμως με την ακύρωση του έργου αυτού και την παραπομπή της κατασκευής της γέφυρας στις καλένδες, αδιαμφισβήτητα διαπράττεται Κυβερνητική αδικία εις βάρος των κατοίκων των Προμάχων και ιδιαίτερα των αγροτών και κτηνοτρόφων, η διέλευση των οποίων γίνεται μέσα από χείμαρρο προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις κτηνοτροφικές μονάδες και τ’ αγροκτήματά τους, με προφανή τον κίνδυνο για τη ζωή τους ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.

Επειδή τέλος μέχρι σήμερα, δεν χρηματοδοτούνται ούτε τα έργα του Θησέα που υποτίθεται πως έχουν κατοχυρωθεί μέχρι την 25η Ιουνίου 2010, αλλά ούτε καν αυτά που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ( όπως για παράδειγμα η διαμόρφωση των πλατειών των ΔΔ Κωνσταντίας και Θεοδωρακείου του πρώην Δήμου Εξαπλατάνου προϋπολογισμών 370.000 και 160.000 ευρώ αντίστοιχα, έργα τα οποία έχουν τελειώσει εδώ και μήνες και παραμένουν απλήρωτα ), γεγονός που προκαλεί περαιτέρω οικονομικά προβλήματα στους Δήμους, οι οποίοι εμφανίζονται να χρωστούν ξαφνικά χρήματα σε εργολάβους για έργα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

ΕΡΩΤΑΣΘΕ κύριε Υπουργέ,

1. Πόσα και ποια έργα υλοποιούνται στους Δήμους του Ν. Πέλλας από το Πρόγραμμα Θησέας;
2. Πότε θα γίνει η εξόφληση των έργων αυτών;
3. Προτίθεστε να προβείτε στις ενέργειες εκείνες, ώστε να δοθεί η δυνατότητα υλοποίησης ακόμη και στα έργα εκείνα, τα οποία ήταν ενταγμένα στο Θησέα και δεν πρόλαβαν να δημοπρατηθούν ως την 25η Ιουνίου 2010, όπως αυτό της κατασκευής γέφυρας στη θέση « Τούμπα » του Δ.Δ. Προμάχων;

Ο Ερωτών

Γιώργος Καρασμάνης

Κοσμήτορας της Βουλής

Βουλευτής Πέλλας

Ανησυχία ομογενειακών φορέων από την πρώην ΕΣΣΔ για τον ενδεχόμενο να κλείσει το Κέντρο Μαύρης Θάλασσας στη Θεσσαλονίκη

http://www.mavrithalassa.gr/images/MAP1.jpgΤην ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να κλείσει το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας, που λειτουργεί εδώ και δεκαπέντε χρόνια, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, εκφράζουν με επιστολές τους προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, μεγάλοι φορείς της ελληνικής διασποράς σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Σε επιστολές τους προς τον Πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, οι Ομοσπονδίες Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας, της Γεωργίας, της Αρμενίας, του Συλλόγου Φοιτητών του κρατικού Πανεπιστημίου της Μαριούπολης, αλλά και μεμονωμένοι ομογενείς από όλες τις χώρες της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, ζητούν να παρέμβει, ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Κέντρου.

Μεταξύ άλλων, οι πρόεδροι των ομογενειακών φορέων χαρακτηρίζουν ως «πλήγμα για τον Ελληνισμό της πρώην Σοβιετικής Ένωσης» το ενδεχόμενο να κλείσει το Κέντρο, και αναφέρονται στις ευεργετικές δράσεις του, παρέχοντας μεγάλη βοήθεια στην επεξεργασία και υλοποίηση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων, όπως και φιλοξενίας ομογενών (πάνω από 20.000, όλων των ηλικιών, από το 1997).

Το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 1996, με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη των Υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών. Από το 1999 την προγραμματική σύμβαση του Κέντρου προσυπέγραψαν και τα υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού και Μακεδονίας-Θράκης.

Τα τελευταία δύο έτη το Κέντρο συντηρείται μόνο από την επιχορήγηση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Σήμερα, όμως, με τη διοικητική μεταρρύθμιση, στερείται παντελώς χρηματοδότησης. Σύμφωνα με στελέχη του Κέντρου, η λειτουργία του επιχορηγείται -κατά μέσο όρο- με το ποσό των 400.000 ευρώ, ετησίως, ποσό δυσανάλογα μικρό με το έργο που έχει επιτελέσει και δεν αμφισβητεί κανείς, όπως τονίζουν. Επισημαίνεται, ακόμη, ότι στην έδρα του Κέντρου στη Θεσσαλονίκη έχει δημιουργηθεί το μοναδικό στην Ελλάδα Αρχείο και η Βιβλιοθήκη του Ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας. H Συλλογή του Αρχείου, αποτελείται από μονογραφίες, περιοδικές εκδόσεις, φωτογραφικό υλικό, χειρόγραφα, χάρτες και οπτικοακουστικό υλικό.

Τη νύχτα μέρα προσπάθησε να κάνει ο Παπακωνσταντίνου στη Βουλή... αλλα πήρε απάντηση από τον Κεφαλογιάννη

http://olympiada.files.wordpress.com/2010/05/papakonstantinou-arumba.jpgΑκόμα και ίδιες να είναι οι δύο προτάσεις, της ΝΔ περί αξιοποίησης και του ΠΑΣΟΚ περί πώλησης που μετά το θόρυβο έγινε αξιοποίηση, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ένα σημαντικό γεγονός:

Ότι όταν έγινε η πρόταση Σαμαρά αποσκοπούσε στην ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ μας από το Μνημόνιο, ενώ η τωρινή και καθυστερημένη απόφαση που υπέγραψε ο Παπακωνσταντίνου και το ΠΑΣΟΚ αποσκοπεί στην ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ του μνημονίου.

Γι αυτό εξάλλου η τότε πρόταση του Σαμαρά ήταν: Σχέδιο εξόδου από την ΚΡΙΣΗ και όχι Σχέδιο εξόδου απ' το Μνημόνιο...

Πριν από λίγο στη Βουλή ο Παπακωνσταντίνου προσπάθησε να αντιστρέψει αυτή την πραγματικότητα και να κάνει το άσπρο μαύρο, υποστηρίζοντας πως στις 7 Ιουλίου του 2010, ο Α. Σαμαράς «έλεγε να κάνουμε τα έσοδα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, μνημονιακή υποχρέωση» και προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μανόλη Κεφαλογιάννη.

«Πουθενά δεν έθεσε ο κ. Σαμαράς ζήτημα Μνημονίου. Είπε πως τα 50 δισ. ευρώ μπορούν να βρεθούν από εμπορική αξιοποίηση μικρού μέρους ακίνητης περιουσίας, σύγχρονες μορφές προχρηματοδότησης, το λεγόμενο bridge financing, και πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν άμεσα τη μείωση του χρέους. Αυτό δεν συνιστά ξεπούλημα, σε αντίθεση με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη Νέα Υόρκη. Ο υπουργός ψεύδεται εντός του Κοινοβουλίου - και δεν είναι η πρώτη φορά", είπε ο κ. Κεφαλογιάννης.

«Εμείς δεν ξεκινάμε κακόπιστα, δεν λέμε πως θέλατε να τα ξεπουλήσετε (ΣΣ. Έλα ρε μεγάλε μη μας κάνεις τόσο μεγάλη χάρη!!!). Λέμε, όμως, πως κάποιος που λέει πως θα φέρει 50 δισ. από την ακίνητη περιουσία χωρίς να λαμβάνει άλλα μέτρα, καθιστά το μέτρο αυτό, μνημονιακή υποχρέωση», ήταν το μόνο που βρήκε να απαντήσει ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Από την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσει η διαδικασία της απόσυρσης των αυτοκινήτων

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhNxfkPgFbyr7WUrrshqydERyqrA9GI4jEaTUBjY8qxlR47TBcSsUrGdXJBkYGUog6teRTzXLaRCzktBwH6SFQeoLoqi_elgigPW3BYhodxb8DwHWHLk-Izxl3HHruwVZ24KLGzTNybVWo/s1600/aposyrsh.jpgΑπό την ερχόμενη Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου, αρχίζει η διαδικασία της απόσυρσης των αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας, καθώς η Κοινή Υπουργική Απόφαση (υπουργεία Οικονομικών, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής) έλαβε ΦΕΚ από τις 11 Φεβρουαρίου (ΦΕΚ Β' 246/11.2.2011).

Με βάση την ΚΥΑ, η απόσυρση, που θα διαρκέσει έως τις 20 Δεκεμβρίου εφέτος, θα άρχιζε 10 ημέρες μετά από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ. Με την απόσυρση, δίνεται η δυνατότητα παραλαβής καινούργιου επιβατικού αυτοκινήτου, έως και 2000 κ.ε. με μερική ή ολική απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης, σε αντικατάσταση παλαιού επιβατικού αυτοκινήτου (για το οποίο έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα έως και 31/12/1998). Παράγοντες της αγοράς αυτοκινήτου, εκτιμούν ότι η απόσυρση αφορά περίπου 2,5 εκατ. οχήματα παλαιάς τεχνολογίας.

Διαψεύδει η «Τρανσνιέφτ» ότι θα αποχώρησει απο τον αγωγό "Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη"... απλά θα μειώσουν τα έξοδα

Η Ρωσία δεν αποχωρεί από το σχέδιο Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, αλλά θα «ελαχιστοποιήσει» τα έξοδα γι’ αυτόν, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Ίγκορ Ντεμίν στο πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.

«Δεν σκοπεύουμε να διαλύσουμε την εταιρεία του σχεδίου, αλλά να ασχοληθούμε με την ελαχιστοποίηση των εξόδων», είπε ο Ντεμίν, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η Βουλγαρία έχει έως σήμερα το μεγαλύτερο χρέος στη διακρατική εταιρεία του αγωγού και «μετά από αυτήν σταμάτησε τη χρηματοδότηση και ο άλλος εταίρος, η Ελλάδα», με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση της Trans-Balkan Pipeline B.V. να γίνεται σήμερα μόνο από τη ρωσική πλευρά.

Σύμφωνα με τη ρωσική «Τρανσνιέφτ» το συσσωρευμένο χρέος της εταιρείας σε τρέχοντα έξοδα είναι 7,3 εκατομμύρια ευρώ και της Ελλάδας ανέρχεται σε 1,269 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Ντεμίν διέψευσε και σε άλλα ρωσικά ΜΜΕ δημοσιεύματα περί οριστικής αποχώρησης της Ρωσίας από το σχέδιο του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, επιμένοντας ότι αύριο στη Ρώμη από ρωσικής πλευράς θα τεθεί στη συνεδρίαση των μετόχων του έργου σχέδιο μείωσης στο ελάχιστο του προσωπικού της εταιρείας και των αμοιβών των στελεχών της, καθώς και μείωσης όλων των διαχειριστικών-λειτουργικών εξόδων, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί.

Μιλώντας στο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ ο κ. Ντεμίν είπε ότι κανείς δεν συζητά «κλείσιμο της εταιρείας και του σχεδίου, ούτε πολύ περισσότερο προγραμματίζει διοχέτευση φορτίων πετρελαίου σε γειτονικούς αγωγούς», αλλά οπωσδήποτε το θέμα των χρεών θα τεθεί και θα συζητηθεί η μετατροπή των συμβολαίων με τους υπεργολάβους του έργου, έτσι ώστε να μην απαιτούνται τακτικές πληρωμές.

Μιχελάκης για τη μείωση αποδοχών των εργαζομένων, τη δημόσια περιουσία, τα "κλειστά" επαγγέλματα

Επίθεση στην κυβέρνηση για τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων τη διετία 2010-1011, όπως παρουσιάζεται στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλαδας, εξαπέλυσε η ΝΔ.

" Η ΝΔ ζητά υπεύθυνη πληροφόρηση για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Αντί γι' αυτό όμως ο κ. Πεταλωτής κάνει πως δεν καταλαβαίνει και επιτίθεται στη ΝΔ . Για μια ακόμα φορά πετά τη μπάλα στην εξέδρα. Προφανώς τον έχει ζαλίσει το επικοινωνιακό αλαλούμ της κυβέρνησης", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, κ. Γ. Μιχελάκης, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί για το αν αμφισβητεί τα στοιχεία της Εκθεσης της Τράπεζας, ποιος από τους υπουργούς της λέει την αλήθεια, σε ποιούς κλάδους εννοεί η κ. Κατσέλη ότι πρέπει να μειωθούν οι μισθοί και πόσο ζητά να μειωθούν οι μισθοί.

" Φαίνεται ότι μετά τις μεταμεσονύχτιες θεατρικές του παραστάσεις ο κ. Πεταλωτής εμφανίστηκε χθες και γνώστης σεναρίων επιστημονικής φαντασίας. Δυστυχώς, όμως, για τον ελληνικό λαό η ταινία που παίζεται με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ λέγεται " μνημόνιο" , είναι θρίλερ και δεν έχει happy end", τόνισε ο κ. Μιχελάκης.

Για την πώληση της δημόσιας περιουσίας.

Για τη νομοθετικη πρωτοβουλία για το θέμα της πώλησης δημόσιας περιουσίας, ο κ. Μιχελάκης, έκανε λόγο για "άλλη μια απόπειρα εμπαιγμού, καθώς στη δανειακή σύμβαση που έχει υπογράψει η κυβέρνηση δίνεται το δικαίωμα στους δανειστές μας να προχωρήσουν μόνοι τους σε εκποίηση περιουσίας του δημοσίου", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, μάλιστα, παρουσίασε και την απόφαση της 20ης Δεκεμβρίου του 2010 της Συνόδου Κορυφής, όπου προβλέπεται ρητά πως " έσοδα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων (ακίνητης περιουσίας και χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων) θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση του χρέους. "

"Αυτό είναι ένα πρόσθετο στοιχείο που έρχεται να ενισχύσει αυτά που λέμε. Μήπως υπάρχει ένας εμπαιγμός του ελληνικού λαού ;" διερωτήθηκε ο κ. Μιχελάκης

Για Χρύσανθο Λαζαρίδη

"Το γεγονός ότι φτάσαμε στον Χρύσανθο Λαζαρίδη, σημαίνει ότι αφού ξεσκόνισαν ότι ομιλίες έχουν γίνει έφτασαν στους συμβούλους. Καταλαβαίνουμε το άγχος τους. Ολη αυτή η προσπάθεια έγινε για να καλυφθεί η αποκάλυψη ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, στην Αμερική, είχε κάνει λόγο για απευθείας πώληση δημόσιας περιουσίας", δήλωσε ο κ. Μιχελάκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με άρθρο του συμβούλου του Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθου Λαζαρίδη, για την πώληση περιουσίας του δημοσίου. Ο κ. Μιχελάκης επεσήμανε πως διαστρεβλώθηκαν τα λόγια του κ. Λαζαρίδη ο οποίος έκανε λόγο για αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας έτσι ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί.

"Αλλά και στην περίπτωση που ένας σύμβουλος, ένας στενός συνεργάτης έκανε λόγο για πώληση, εν τέλει αυτό το οποίο δεσμεύει κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι δύο άνθρωποι. Ειναι ο Γιώργος Παπανδρέου που στη Νέα Υόρκη έκανε λόγο για πωλήσεις και είναι και ο Αντώνης Σαμαράς που εδώ και καιρό είπε πως η κυριότητα πρέπει να παραμείνει στο δημόσιο. Η ΝΔ έχει τοποθετηθεί και έχει πει ότι εμείς δεν παραχωρούμε δημόσια περιουσία", τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Για επεισόδια εις βάρος του κΜπεγλίτη

"Αυτά τα πράγματα είναι καταδικαστέα", τονισε ο κ. Μιχελάκης κληθείς να σχολιάσει τα επεισόδια εις βάρος του κ. Πάνου Μπεγλίτη που έγιναν χθες.

Για τουρκικό ρεύμα σε ακριτικά νησιά

Σχετικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Ε.Τ., όπου με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο τουρκικές εταιρίες να παρέχουν ρεύμα στα ακριτικά νησιά μας, ο κ. Μιχελάκης επεσήμανε πως "το θέμα χρειάζεται διερεύνηση και ήδη βουλευτές της ΝΔ θα καταθέσουν σχετική ερώτηση στη Βουλή".

Για δημοσιεύματα που θέλουν τη Ρωσία να αποχωρεί από την κοινοπραξία του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ο κ. Μιχελάκης χαρακτήρισε το θέμα πολύ σοβαρό και ζήτησε να υπάρξει επίσημη ενημέρωση αν τελικά τα σχετικά δημοσιεύματα έχουν βάση.

Γνωμοδότηση ΟΚΕ για κλειστά επαγγέλματα

"Εχουμε ένα κόλαφο για τον κ. Παπακωσταντίνου", τόνισε ο κ. Μιχελάκης σχολιάζοντας την έκθεση της ΟΚΕ για τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τα κλειστά επαγγέλματα . "Η ΟΚΕ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο ασαφές και κάνει λόγο για επανάληψη γενικών αρχών. Η ΟΚΕ επιβεβαιώνει τις θέσεις της ΝΔ για το νομοσχέδιο. Ο κ. Παπακωσταντίνου και το ΠΑΣΟΚ, πρέπει επιτέλους να σταματήσουν το κρυφτούλι και τις επικοινωνιακές πιρουέτες. Ηρθε η ώρα να πουν την αλήθεια. Η κυβέρνηση παραχωρεί σε μια πρωτοφανή έκταση νομοθετικές αρμοδιότητες σε γραφειοκράτες, αντικαθιστώντας τη Βουλή. Θέλουν εν λευκώ πληρεξούσιο, από τη Βουλή, σε γραφειοκράτες για να αποφασίζουν κατά το δοκούν και να μετατρέπουν το νόμο σε ακορντεόν", δήλωσε ο κ. Μιχελάκης ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν επιθυμεί να γίνει διάλογος και οδηγεί τη μία κοινωνική ομάδα να συγκρούεται με την άλλη.

Την πάπια κάνει η Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ για την επικείμενη αποχώρηση της Ρωσίας από τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης

Στάση αναμονής τηρούν, προς το παρόν, πολιτικοί και επιχειρηματικοί φορείς αναφορικά με τα δημοσιεύματα που φέρουν τις ρωσικές εταιρίες που μετέχουν στην Κοινοπραξία κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη αποφασισμένες να αποχωρήσουν από το έργο.

Πηγές προσκείμενες στις ελληνικές εταιρίες που μετέχουν στην Κοινοπραξία ανέφεραν ότι αναμένουν η κατάσταση να ξεκαθαρίσει σε συνάντηση των μετόχων της εταιρίας που έχει συσταθεί για την κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού, η οποία έχει προγραμματισθεί μέσα στην εβδομάδα. Οι ίδιες πηγές δεν δήλωναν πάντως αισιόδοξες για τις εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται ότι το 51% των μετοχών της Transbalkan Pipeline, ελέγχεται από ρωσικές εταιρίες (Gazprom Neft, Rosneft και Transneft), το 24,5% από τη Βουλγαρική JSC που ανήκει στο Βουλγαρικό Δημόσιο και το υπόλοιπο 24,5 % στην Κοινοπραξία ΕΛΠΕ-Θράκη (Ελληνικά Πετρέλαια, όμιλοι Λάτση και Κοπελούζου με 23,5 %) και το Ελληνικό Δημόσιο (1 %).

Προβλήματα σχετικά με την προοπτική του έργου εμφανίστηκαν από το 2009, όταν η Βουλγαρική πλευρά έθεσε ζητήματα περιβαλλοντικής προστασίας στο Μπουργκάς. Από ελληνικής πλευράς έχει εγκριθεί η προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και έχει εκπονηθεί το νομοσχέδιο που ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με απαλλοτριώσεις, αποζημιώσεις κλπ.

Καμία αντίδραση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Πρώτο θέμα στη Ρωσία η αποχώρηση από το Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη... εκτός από τη Βουλγαρία ούτε η Ελλάδα πληρώνει ...

http://voices.gr/wp-content/uploads/%CE%A7%CE%91%CE%A1%CE%A4%CE%97%CE%A3.jpgΕυρεία δημοσιότητα δίνεται στα ρωσικά ΜΜΕ στις πληροφορίες, που δημοσίευσε αρχικώς η ημερήσια οικονομική εφημερίδα της Μόσχας «Βένταμαστι» (κοινή έκδοση των Financial Times World Street Journal), σχετικά με επικείμενη ανακοίνωση της ρωσικής πλευράς ότι σταματά τη χρηματοδότηση και αποχωρεί από το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

«Οι ρωσικές εταιρείες είναι αναγκασμένες να επαναπροσανατολιστούν προς το πιο ακριβό σχέδιο Σαμψούντα - Τζεϊχάν ή να συμβιβαστούν με την αδυναμία να αυξηθεί η εξαγωγή πετρελαίου μέσω της Μαύρης Θάλασσας» εκτιμά στο σχόλιό της η εφημερίδα, η οποία επικαλείται για τις πληροφορίες της τρεις ανώνυμες πηγές κοντά στην ηγεσία της διακρατικής διαχειρίστριας εταιρείας Trans-Balkan Pipeline B.V. και τους μετόχους της, δηλαδή από ρωσικής πλευράς των εταιρειών «Τρανσνιέφτ», «Ροσνιέφτ» και «Γκαζπρόμ Νιέφτ».

Κατά την εφημερίδα η ανακοίνωση των ρωσικών αποφάσεων θα γίνει αύριο στη Ρώμη κατά τη συνεδρίαση του εποπτικού συμβουλίου και της συνέλευσης των μετόχων και «ουσιαστικά το έργο θα διακοπεί».

«Οι Αρχές της Βουλγαρίας, από το έδαφος της οποίας θα περνούσε ο αγωγός, έως και σήμερα δεν έχουν συμφωνήσει για το έργο και είναι άγνωστο πότε θα το κάνουν. Επίσης οι πετρελαϊκές εταιρείες δεν παρείχαν εγγυήσεις τροφοδοσίας με πρώτη ύλη», ανέφεραν οι συνομιλητές της εφημερίδας, το δημοσίευμα της οποίας αναμεταδίδεται και σχολιάζεται πλέον από όλα τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

«Ο αγωγός σχεδιαζόταν να τεθεί σε λειτουργία ήδη το 2011, όμως η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών και όλο το σχέδιο αναβαλλόταν», σημειώνει το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, αναφέροντας την αντίθεση της από το 2009 βουλγαρικής κυβέρνησης υπό τον Μπόικο Μπορίσοφ στο σχέδιο (ΣΣ. Τον πρόλαβε το άλλο αμερικανάκι τον Γιωργάκη).

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της «Τρανσνιέφτ» Μιχαήλ Μπάρκοφ στη Ρώμη αύριο επρόκειτο να συζητηθεί «η κατάσταση σχετικά με τη βουλγαρική πλευρά, η οικονομική θέση της εταιρείας του σχεδίου και η δυνατότητα της περαιτέρω ύπαρξής της υπό τις οικονομικές συνθήκες, που έχουν διαμορφωθεί», που αφορούν κυρίως στην αθέτηση της βουλγαρικής δέσμευσης να καταβάλει το μερίδιο για τη λειτουργία της.

Όπως αναφέρει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Βέστι, ο Μπάρκοφ σημείωσε ότι η Ρωσία «δεν είναι υποστηρικτής της διακοπής του σχεδίου, θεωρώντας απαραίτητο να συνεχιστεί η εργασία γι’ αυτό, ωστόσο η ρωσική πλευρά είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική, που συνεχίζει τη χρηματοδότηση του σχεδίου, καθώς η Ελλάδα επίσης διέκοψε τις πληρωμές έπειτα από την άρνηση της Βουλγαρίας να καλύψει στο τέλος του 2000 το χρέος της για τις τρέχουσες πληρωμές ύψους 6 εκατ. ευρώ».

Θεσσαλονίκη: 25 χρόνια μετά το μεγαλύτερο βιομηχανικό ατύχημα στην ιστορία της Ελλάδας, την πυρκαγιά στην Jet Oil

http://users.otenet.gr/~dimosenv/Images/jetoil.jpg-Με ακούς; Πάρτε τα παιδιά και φύγετε (βήχει δυνατά)! Δεν ξέρω τί θα γίνει στη διάρκεια της νύχτας! Έγινε μεγάλη έκρηξη πριν λίγο! Αν η φωτιά φτάσει στη δεξαμενή της αμμωνίας...

Το τηλέφωνο είχε χτυπήσει λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Τα δύο πιτσιρίκια άκουγαν έντρομα τη συνομιλία. Η μάνα τους είχε χλομιάσει. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν η αδερφή της. Εργαζόμενη στο σταθμό φόρτωσης των Ελληνικών Διυλιστηρίων Ασπροπύργου (ΕΛΔΑ ΑΕ), στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, ακριβώς δίπλα στην "Jet Oil", της οποίας οι πετρελαιοδεξαμενές είχαν πιάσει φωτιά.

-Κι εσύ; Τί θα κάνεις;

Θα έμενε εκεί, να βοηθήσει όπως μπορούσε. Ήταν το έτος 1986, Φεβρουάριος, 25 χρόνια πριν. Η φωτιά ξεκίνησε στις 24/2, διήρκεσε επτά ημέρες και ο ουρανός παρέμεινε επί πολλά 24ωρα σκεπασμένος με τεράστια σύννεφα καπνού.

Η Θεσσαλονίκη ζούσε το μεγαλύτερο βιομηχανικό ατύχημα στην ιστορία της Ελλάδας. Εάν, δε, η φωτιά είχε φτάσει στην κοντινή δεξαμενή αμμωνίας της Sing (Σινγκ), η ιστορία δεν θα είχε καταγράψει μόνο ένα βιομηχανικό ατύχημα, αλλά ενδεχομένως την καταστροφή μέρους της ίδιας της Θεσσαλονίκης.

Στη διάρκεια της πυρκαγιάς, τραυματίστηκαν 11 πυροσβέστες, ενώ η ατμόσφαιρα δεχόταν επί μέρες χημικούς ρύπους από την καύση των καυσίμων. Όπως υποστηρίζουν πολλές πλευρές, η φωτιά δεν θα είχε ποτέ ξεσπάσει ή θα είχε ελεγχθεί άμεσα, αν υπήρχαν επαρκή μέτρα πυρασφάλειας στις εγκαταστάσεις.

«Πηδούσαν στα φρεάτια για να προστατευτούν»

«Εκείνο το βράδυ φοβήθηκα ότι θα πεθάνω. Ότι θα καώ ζωντανή. Παντού υπήρχε φωτιά, στον ουρανό, στη γη, ακόμη και στο νερό. Δεν θα ξεχάσω τον ήχο που έκαναν οι σειρήνες πυρασφάλειας. Σε κάποια στιγμή, οι συνάδελφοι που δούλευαν στο "κανονάκι" πυρόσβεσης, στα σύνορα με τη Jet Oil, άρχισαν να τρέχουν προς τη θάλασσα. Ένιωσαν ότι είχαν πάρει φωτιά, έτσι είπαν αργότερα. Είδα ανθρώπους να πηδούν μέσα στα φρεάτια για να προστατευτούν», θυμάται η Νίκη Φωτιάδου, 60 ετών σήμερα, η γυναίκα που τότε, το 1986, είχε τηλεφωνήσει στην αδερφή της, να την ενημερώσει για τις εξελίξεις.

«Φοβήθηκα ότι το πρόσωπό μου κάηκε από το ωστικό κύμα»

Η ίδια είχε μείνει στο γραφείο της να σηκώνει τα τηλέφωνα, να επικοινωνεί με τον έξω κόσμο, να ειδοποιεί τους αρμοδίους, όταν χρειαζόταν, μέχρι που ο τότε Διευθυντής Παραγωγής και Εκμετάλλευσης των ΕΛΔΑ, Ανδρέας Τζούρος, την έβγαλε έξω.

«Όταν έγινε η μεγάλη έκρηξη, στη δεξαμενή D8, η οποία σημειωτέον είχε μέσα 50 τόνους αργού πετρελαίου, τα τζάμια του κτιρίου θρυμματίστηκαν από το ωστικό κύμα. Όλα μου τα πράγματα τινάχτηκαν πάνω και σκορπίστηκαν. Φοβήθηκα ότι το πρόσωπό μου έχει καεί», θυμάται.

Σύμφωνα με την ίδια, πολλά είχαν ειπωθεί τότε για τις ελλείψεις στα μέτρα πυρασφάλειας στις εγκαταστάσεις της Jet Oil, αλλά και για το γεγονός ότι για την κατάσβεση χρησιμοποιήθηκε αρχικά νερό, «ενώ είναι γνωστό ότι τα καύσιμα σβήνουν με αφρό».

Εντός των εγκαταστάσεων της ΕΛΔΑ, όμως, τα αυτόματα συστήματα πυρόσβεσης έριχναν συνέχεια αφρό, οπότε η φωτιά δεν εξαπλώθηκε στις εγκαταστάσεις του σταθμού.

http://www.firefighters.gr/plugins/gallery/includes/image.php?pic=L2hvbWUvZmlyZS9wdWJsaWNfaHRtbC9nYWxsZXJ5L2hpc3RvcnkvamV0IG9pbC5qcGc=&h=365&w=500«Ακόμη κι αν πλήρωνα όσο-όσο δεν θα ζούσα τόσο ακραία εμπειρία»

Όπως όλες οι κρίσεις, έτσι και εκείνη "γέννησε" τους ήρωες της, ανάμεσα στους εκατοντάδες πυροσβέστες (750, με 60 οχήματα), στρατιώτες, στελέχη της πολεμικής αεροπορίας, της νομαρχίας, του δήμου και του ΟΛΘ και εργαζομένους στις εγκαταστάσεις, που πάλεψαν με τη φωτιά.

Ανάμεσα σ' αυτούς, που η κα Φωτιάδου χαρακτηρίζει ήρωες, και ο τότε γενικός διευθυντής της ΕΛΔΑ, Αθανάσιος Καραχάλιος, ο οποίος κατέφθασε από την Αθήνα την πρώτη μέρα της πυρκαγιάς και στις 27/2, βλέποντας ότι η φωτιά πλησίαζε επικίνδυνα στη δεξαμενή αμμωνίας, πήγε επιτόπου και κάλεσε όσους συναδέλφους το επιθυμούσαν να τον ακολουθήσουν.

«Μαζί τους πήγε και κάποιος Νίκος Παπαδόπουλος, αν θυμάμαι καλά το όνομα, της αεροπορίας και, με το μόνο όχημα πυρόσβεσης της αεροπορίας, η ομάδα μπήκε κυριολεκτικά μέσα στις φλόγες και κατέβαλε κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια για να κόψει το δρόμο της φωτιάς προς τη δεξαμενή της αμμωνίας. Ήταν απίστευτη η τόλμη αυτών των ανθρώπων», θυμάται η κα Φωτιάδου.

Πώς νιώθει για όλο αυτό που έζησε 25 χρόνια πριν; Η απάντηση αφοπλιστική: «Αυτό που έζησα, δεν θα δεχόμουν να το ζήσω ακόμη κι αν με πλήρωναν. Κι από την άλλη, ακόμη κι αν πλήρωνα όσο-όσο, δεν θα μπορούσα να έχω ζήσει άλλη εμπειρία τόσο έντονη, τόσο ακραία, όπως αυτή, στη ζωή μου»...

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgp3-Kmcc8bM0Av36dHyDEJMvZhZ0wZryPgsCKcTvkTB1WFzGJvB63zINOqH7dvusgjvIK5NHe2WvoZOFPEgmK9NdjnfkclgzlodxqlqT-KfQ-0kP3glGyVeFiXFfTYWDGsWZOb7JTd2ks/s290/%CE%A6%CE%A9%CE%A4%CE%99%CE%95%CE%A3+%CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%9D+JET+OIL+2.jpgΞενυχτούσαν στα πάρκα ή εγκατέλειπαν τη Θεσσαλονίκη

Όσοι έζησαν την εμπειρία, τη θυμούνται «σαν να ήταν χθες». Εκατοντάδες άνθρωποι ξενυχτούσαν τρομοκρατημένοι στα πάρκα, ενώ τη νύχτα της μεγάλης έκρηξης της δεξαμενής, ουρές αυτοκινήτων σχηματίστηκαν στις εξόδους της πόλης.

Έφευγαν γιατί φοβόντουσαν αυτό που θα γινόταν αν η φωτιά έφτανε στην αμμωνία.

«Οι άνθρωποι ήταν τρομοκρατημένοι για ακόμη ένα λόγο. Ακουγόταν στα πηγαδάκια, δεν ξέρω αν ήταν αλήθεια, ότι οι αγωγοί των διυλιστηρίων ενώνονταν υπογείως με πρατήρια βενζίνης και μονάδες υγραερίου. Φαντάζεσαι να πήγαινε η φωτιά σε τόσα σημεία της πόλης και ιδίως στο υγραέριο; Εκείνο το ατύχημα δεν το νιώθαμε σαν κάτι που περιορίζεται μέσα στα όρια μιας βιομηχανίας. Το νιώθαμε να μας απειλεί ευθέως, εγώ τουλάχιστον έτσι το ένιωθα», θυμάται η 68χρονη σήμερα Ε.Γ., που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Σοβαρές καταγγελίες του ευρωβουλευτή Μ. Τρεμόπουλου

Σοβαρές καταγγελίες, για έλλειψη μέτρων ασφαλείας στις εγκαταστάσεις της Jet Oil, την περίοδο του ατυχήματος, διατύπωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, εκ μέρους της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας ότι «μόνο από τύχη η φωτιά δεν επεκτάθηκε στις γειτονικές δεξαμενές πετρελαιοειδών και υγραερίου ή στην αμμωνία».

Ο κ. Τρεμόπουλος ισχυρίστηκε ακόμη ότι, πολύ σύντομα μετά την καταστροφή των δεξαμενών, «η εταιρεία εξασφάλισε άδειες λειτουργίας καινούργιων εγκαταστάσεων, στον ίδιο χώρο, και ξανάφτιαξε μεγαλύτερες δεξαμενές, σε πιο κοντινές αποστάσεις [...] παρά τη διαφωνία της Πυροσβεστικής».

Πρόσθεσε ότι «η εταιρεία έθαψε τα καμένα και στερεοποιημένα υπολείμματα της φωτιάς, δηλαδή εκατοντάδες τόνους τοξικά και επικίνδυνα απόβλητα, σε κοντινές περιοχές, κυρίως του Καλοχωρίου» και πως «πήρε όλα τα λεφτά της ασφάλειας και προωθήθηκε -με τις ευλογίες των κυβερνήσεων- στα Βαλκάνια».

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής επισήμανε ακόμη ότι «ο κίνδυνος ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος παραμένει». Σύμφωνα με τα κριτήρια της οδηγίας Seveso II (1996), σημείωσε, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις υψηλού κινδύνου στη Θεσσαλονίκη είναι περισσότερες από 30, αλλά το Σχέδιο Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης (ΣΑΤΑΜΕ) περιλαμβάνει μόλις 18

Ν. Πέντζος: Να πάψουμε να εξυπηρετούμε μικροσυμφέροντα

Σημαντικές βελτιώσεις στα μέτρα και κανόνες ασφάλειας εισήχθησαν στην ελληνική νομοθεσία μετά το ατύχημα της Jet Οil, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Νίκο Πέντζο.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά το ατύχημα οι κοινοτικές οδηγίες Seveso συμπεριλήφθηκαν στην εθνική νομοθεσία και η ενσωμάτωσή τους επέβαλε πιο αυστηρούς όρους για την ασφαλή λειτουργία των βιομηχανιών στην Ελλάδα. Επίσης, επιβλήθηκαν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης και αυξήθηκαν οι ασκήσεις ετοιμότητας.

«Εκείνο που θα πρέπει να αλλάξει, για να μην έχουμε επανάληψη του προ 25ετίας ατυχήματος στη Jet Oil, είναι η νοοτροπία μας. Πρέπει να πάψουμε, ως κοινωνία και ως κράτος, να εξυπηρετούμε τοπικά μικροσυμφέροντα, που εκφράζονται, κυρίως, με την πολεοδόμηση εκτάσεων πλησίον επιχειρήσεων που εμπίπτουν στην οδηγία περί βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης», κατέληξε.

Μικρό ιστορικό

Η φωτιά ξεκίνησε στη μία το μεσημέρι της 24ης Φεβρουαρίου 1986, από εργασίες οξυγονοκόλλησης. Στις 2, η πρώτη δεξαμενή, που ήδη καιγόταν, εξερράγη, με αποτέλεσμα η φωτιά να εξαπλωθεί και σε παρακείμενη. Το βράδυ της 27ης προς 28η Φεβρουαρίου, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, γίνεται η μεγάλη έκρηξη στη δεξαμενή 8, με αποτέλεσμα λίγο αργότερα να φλέγονται όλες.

Οι μέρες που ακολουθούν χαρακτηρίζονται από νέες εκρήξεις, μικρότερες ή μεγαλύτερες, μέχρι τις 3 Μαρτίου, που η φωτιά επιτέλους τελειώνει.

Παρόντες στο Καλοχώρι ήταν ξένοι εμπειρογνώμονες από διάφορες χώρες, καθώς και Γιουγκοσλάβοι πυροσβέστες.

Άσκηση πυροπροστασίας

Στο μεταξύ, άσκηση πυροπροστασίας διοργανώνει στις 22 Φεβρουαρίου, στις 9.30 το πρωί, στις εγκαταστάσεις της, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, η Mamidoil Jet Oil, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, με στόχο να αναδείξει την αποτελεσματικότητα του συντονισμού μεταξύ εταιρείας και Πυροσβεστικής και να αυξήσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα, αλλά και την επαγγελματική κατάρτιση του προσωπικού της, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων πυρκαγιάς στα πετρελαιοειδή.

Αλεξάνδρα Γούτα

ΤτΕ: Αυξάνονται τα δάνεια σε "κόκκινο"

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbagS_EcpNoGKcqjpKCVKIaGS44zyvS6B6QRXnqT1B7krpDzgTOy7u6opXLB9rQ44IY3F8LsnZetN18CKtUP-qdtc5YV6MQttbE2En3IkI6Zl9ORN1B0xXlvRuOvcUTUV6ezsHtIIN-C4/s320/%CE%B4%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1+tiresias.jpgΣε συνεχή άνοδο βρίσκονται τα δάνεια σε καθυστέρηση τόσο στην καταναλωτική και στεγαστική πίστη όσο και στην επιχειρηματική, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) που δημοσιεύονται στην έκθεση της για την Νομισματική Πολιτική, επιβεβαιώνοντας εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών και οικονομικών αναλυτών που διατυπώνονται τους τελευταίους μήνες.

Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνονται και οι εκτιμήσεις για μηδενικούς ή και αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης του δανεισμού προς τα νοικοκυριά, λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης τόσο σε ιδιώτες, με αποτέλεσμα την μειωμένη ζήτηση, όσο και σε τράπεζες, που περιορίζει την ρευστότητα τους για χρηματοδότηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ αύξηση παρατηρήθηκε στο λόγο των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό σε σύγκριση με το τέλος του πρώτου εξαμήνου 2010. Το Σεπτέμβριο του 2010 τα δάνεια σε καθυστέρηση ανήλθαν στο 10% του συνόλου, από 7,7% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2009.

Στον τομέα της καταναλωτικής πίστης παρατηρείται η μεγαλύτερη επιδείνωση. Ειδικότερα, στον τομέα αυτό, στο σύνολο της αγοράς, τα δάνεια σε καθυστέρηση έφθασαν το 18,4% τον Σεπτέμβριο του 2010, από 13,4% τον Δεκέμβριο του 2009. Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη σε μερικές τράπεζες το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 20%.

Στην στεγαστική πίστη τα δάνεια σε καθυστέρηση προσεγγίζουν πλέον το 10%, ανήλθαν στο 9,7% τον Σεπτέμβριο του 2010, έναντι 7,4% τον Δεκέμβριο του 2009.

Στην επιχειρηματική πίστη τα δάνεια σε καθυστέρηση φθάνουν πλέον το 8,5% τον Σεπτέμβριο του 2010, από 6,7% τον Δεκέμβριο του 2009.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΤτΕ, η σημαντική επιδείνωση- λόγω του αντίξοου μακροοικονομικού περιβάλλοντος― της χρηματοοικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών αναπόφευκτα επηρέασε δυσμενώς την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.

Θετική εξέλιξη αποτελεί η αύξηση (αν και μικρή) του ποσοστού κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από προβλέψεις (Σεπτέμβριος 2010: 43,2%, Δεκέμβριος 2009: 41,5%), απόρροια της σημαντικής ενίσχυσης του αποθέματος των προβλέψεων έναντι του πιστωτικού κινδύνου κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2010.

Το ποσοστό κάλυψης, όπως επισημαίνει η ΤτΕ, ωστόσο χρειάζεται να αυξηθεί περαιτέρω, αν ληφθεί υπόψη η σημαντική άνοδος (δηλαδή η επιδείνωση) του λόγου των "καθαρών" καθυστερήσεων (δηλαδή της διαφοράς μεταξύ των δανείων σε καθυστέρηση και των συσσωρεμένων προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο) προς το σύνολο των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων, καθώς και το ενδεχόμενο περαιτέρω επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος και της χρηματοοικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Για τους ανωτέρω λόγους επιβάλλεται οι τράπεζες να προχωρήσουν σε περαιτέρω ενίσχυση του αποθέματος των προβλέψεών αυτών.

Ανάγκη εξεύρεσης από τις τράπεζες εναλλακτικών πηγών άντλησης κεφαλαίων.

Ιδιαίτερες πιέσεις δέχθηκε η ρευστότητα, καθώς κατά την υπό εξέταση περίοδο οι ελληνικές τράπεζες ήταν αποκλεισμένες από τις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων. Η εξέλιξη αυτή ήταν συνέπεια των συνεχών υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος, που αναπόφευκτα συμπαρέσυραν και τις αξιολογήσεις των τραπεζών. Την ίδια περίοδο, επιπρόσθετες πιέσεις στη ρευστότητα άσκησε η σταδιακή εκροή καταθέσεων, η οποία μάλιστα συνεχίστηκε μέχρι και τα τέλη του 2010.

Ως αντιστάθμισμα στις ανωτέρω πιέσεις λειτούργησαν τα μέτρα ενίσχυσης για τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας και η παροχή ρευστότητας από το Ευρωσύστημα.

Όπως όμως επισημαίνει η ΤτΕ, πρέπει να επισημανθεί ωστόσο ότι και οι δύο αυτές πηγές κεφαλαίων αποτελούν προσωρινή μόνο λύση των προβλημάτων ρευστότητας των τραπεζών. Για το λόγο αυτό κρίνεται απολύτως αναγκαία η εξεύρεση από τις τράπεζες εναλλακτικών πηγών άντλησης κεφαλαίων. Μικρές θετικές ενδείξεις στην κατεύθυνση αυτή παρείχε η άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές από δύο τράπεζες μετά το Σεπτέμβριο του 2010, ενώ υπάρχει πρόθεση και άλλων τραπεζών να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις τους πρώτους μήνες του 2011.

Ικανοποιητική παραμένει η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών και των ομίλων τους, η οποία εμφάνισε μάλιστα μικρή βελτίωση έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2010 και οριακή μόνο μείωση σε σύγκριση με το τέλος του 2009. Στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2010, ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (ΔΚΕ) και ο Δείκτης Βασικών Κεφαλαίων (ΔΒΚ) διαμορφώθηκαν για τις τράπεζες σε 12,8% και 11,2% αντίστοιχα, ενώ για τους τραπεζικούς ομίλους σε 11,4% και 10,1% αντίστοιχα. Ωστόσο, παρά τα ικανοποιητικά αυτά μεγέθη, στην παρούσα συγκυρία επιβάλλεται οι τράπεζες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στη διαμόρφωση της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής τους όσον αφορά το επιθυμητό επίπεδο της κεφαλαιακής τους βάσης και τον τρόπο χρήσης των κεφαλαίων τους και να συνεκτιμούν το αντίξοο μακροοικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, καθώς επίσης και τις επερχόμενες αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο διεθνώς.

Οι παράγοντες που επηρέασαν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τους πρώτους εννέα μήνες του 2010 εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να το επηρεάζουν προς την ίδια κατεύθυνση τουλάχιστον και τους πρώτους μήνες του 2011. Συνεπώς, οι προοπτικές για την κερδοφορία, την ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων και τη ρευστότητα των τραπεζών και των ομίλων τους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα εξακολουθούν να περιβάλλονται από υψηλή αβεβαιότητα, τονίζει η ΤτΕ. Για το λόγο αυτό επιβάλλεται οι τράπεζες να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση, να αναπροσαρμόσουν γρήγορα την επιχειρησιακή τους στρατηγική, να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα και να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές άντλησης κεφαλαίων, πέραν εκείνων που προσωρινά παρέχουν το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωσύστημα. Στο περιβάλλον αυτό, η αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος κρίνεται επιβεβλημένη και αναπόφευκτη

Με αρνητικούς ρυθμούς η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα

Η χρηματοδότηση προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα αναμένεται να σημειώσει μηδενικούς ή και αρνητικούς ρυθμούς μεταβολής κατά το 2011, αναφέρεται στην έκθεση της ΤτΕ, επιβεβαιώνοντας εκτιμήσεις τραπεζιτών και οικονομικών αναλυτών. Περιοριστική επίδραση στη δυνατότητα πρόσβασης σε δανεισμό αλλά και τη διάθεση για ανάληψη χρέους από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά συνεχίζει να ασκεί η εξασθένηση της χρηματοοικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, η οποία οφείλεται στην άνοδο της ανεργίας, τη μείωση των μέσων αποδοχών και την πτώση των επιχειρηματικών κερδών.

Αυξητικά αναμένεται να επηρεάσει τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα η πρόσφατη παράταση του προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2011 με την παροχή πρόσθετων κρατικών εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ. Επίσης θετική, αν και μικρή, επίδραση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων θα έχει η αναμενόμενη περαιτέρω βελτίωση της απορρόφησης κοινοτικών πόρων μέσω των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Τέλος, το αν θα ανακάμψει ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης το τρέχον έτος θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στις αγορές χρήματος και κεφαλαίων και από τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των αποταμιευτών

Τράπεζες: Δάνεια σε συνεπείς πελάτες

Από την πλευρά τους επιτελικά στελέχη τραπεζών σε κάθε ευκαιρία υπογραμμίζουν ότι οι τραπεζικοί κρουνοί δανεισμού είναι ανοικτοί για τους συνεπείς ιδιώτες πελάτες και επιχειρηματίες.

Ιδιώτες που προσφεύγουν στις τράπεζες για στεγαστικά αλλά και καταναλωτικά δάνεια, και διαθέτουν πιστοληπτική ικανότητα που να δικαιολογεί τα ποσά των δανείων που αιτούνται δεν έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα να εγκριθεί και να εκταμιευθεί το δάνειο τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος επιχειρηματίες με καινοτόμες ιδέες, με διάθεση για συμμετοχή με ίδια κεφάλαια στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού δανείου επίσης θα πρέπει να είναι βέβαιοι ότι οι τράπεζες έχουν ανοικτές τις πόρτες για αυτούς, προσθέτουν.

Τονίζουν επίσης πρωτοβουλίες που έχουν λάβει οι τράπεζες στη διάρκεια των τελευταίων μηνών και εστιάζονται στη συνεργασία με σημαντικό αριθμό υφιστάμενων πελατών τους-νοικοκυριά και επιχειρήσεις-προκειμένου να βρεθεί λύση στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ή ενδέχεται να αντιμετωπίσουν στην αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων, προχωρώντας σε λύσεις αναδιάρθρωσης και αναχρηματοδότησης του δανεισμού τους.

Ανάπτυξη -6,6% = spread 860 μ.β.

http://www.betarades.gr/images/uploads/Spread_Betting.pngΤο spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά κυμαίνεται σήμερα περί τις 860 μονάδες βάσης (8,6 εκατοστιαίες μονάδες), ενώ πριν από δύο εβδομάδες είχε υποχωρήσει στις 760 μονάδες βάσης.

Στην άνοδο αυτή συνέβαλαν σημαντικά και τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2010, τα οποία ήταν δυσμενέστερα των αναμενόμενων, καθώς σημειώθηκε ύφεση 6,6% σε ετήσια βάση το τελευταίο τρίμηνο του 2010 και 4,5% για το σύνολο του έτους.

Στην Πορτογαλία, το spread των 10ετών κρατικών ομολόγων έφτασε τις 422 μονάδες βάσης και στην Ισπανία τις 220 μονάδες βάσης, ενώ πριν από δύο εβδομάδες είχαν υποχωρήσει κάτω από τις 400 και τις 200 μονάδες βάσης, αντίστοιχα.

Κύπρος:H Noble Energy ενημέρωσε τον Χριστόφια για το θέμα του φυσικού αερίου.

http://nationalpride2.files.wordpress.com/2010/10/oil_cy.jpg?w=500&h=329Υπάρχουν θετικές ενδείξεις για κοιτάσματα φυσικού αερίου στο "οικόπεδο 12" στην ΑΟΖ της Κύπρου, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Noble Energy, Τέρι Γκέρχαρντ, ο οποίος μαζί με εμπειρογνώμονες της αμερικανικής εταιρείας, ενημέρωσε τον πρόεδρο Χριστόφια για τους σχεδιασμούς της αναφορικά με τις εργασίες εξόρυξης.

" Η πρόθεσή μας είναι να επιταχύνουμε την εξόρυξη των κοιτασμάτων στο οικόπεδο 12 στην Κύπρο και ελπίζουμε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε το τέταρτο τετράμηνο του 2011 ή πιθανώς αρχές του 2012, λόγω των διαδικασιών”, ανέφερε ο κ. Γκέρχαρντ και εξήγησε ότι οι διαδικασίες αφορούν σε θέματα, όπως η προκήρυξη προσφορών για εξοπλισμό.

Σε ερώτηση για την ποσότητα των κοιτασμάτων ο κ. Γκέρχαρτ είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ακριβείς υπολογισμοί. Ωστόσο, σημείωσε ότι υπήρξε επιτυχία σε ό,τι αφορά στα κοιτάσματα στην περιοχή του Ισραήλ. Από σεισμικά δεδομένα "είναι πολύ ευνοϊκό το να υπάρχουν μεγάλες ποσότητες", είπε.

http://www.greenprophet.com/wp-content/uploads/2010/02/israel-natural-gas-map.jpgΠρόκειται, ανέφερε , για κοιτάσματα, τα οποία βρίσκονται σε βαθειά νερά, χιλιάδες μέτρα από την επιφάνεια.

Ο κύριος Γκέρχανρντ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κατασκευής αγωγού για μεταφορά του φυσικού αερίου στην Κύπρο, ούτε και το ενδεχόμενο συνεργασίας με την ισραηλινή εταιρεία " Delek ", με την οποία η "Noble Energy" συνεργάζεται στο Ισραήλ.

Σε ερώτηση , κατά πόσον η Noble θα συμμετάσχει στη διαδικασία αδειοδότησης και για άλλα θαλάσσια οικόπεδα της ΑΟΖ Κύπρου, ο κ. Γκέρχαρτ είπε ότι αυτό δεν συζητήθηκε με τον πρόεδρο Χριστόφια, αλλά , πρόσθεσε, " είναι προφανές ότι θα ήταν κάτι που θα μάς ενδιέφερε".

Χάος με τη δημόσια ακίνητη περιουσία

Τέσσερα στα δέκα ακίνητα είναι καταπατημένα, δύο στα δέκα είναι άγνωστο πού βρίσκονται.
Ισχυρές επιφυλάξεις διατυπώνουν παράγοντες της αγοράς για τα δυνητικά έσοδα από την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου. Οι επιφυλάξεις εδράζονται στο εάν υπό τις παρούσες συνθήκες θα εκδηλωθεί το απαιτούμενο ενδιαφέρον από επενδυτές και στη χαώδη κατάσταση που χαρακτηρίζει την ιδιοκτησιακή κατάσταση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΣΤΑΜΕ, από τα εκτιμώμενα σε 71.000 δημόσια ακίνητα, το 22,75% είναι άγνωστα στο κράτος και το 40% είναι καταπατημένα. Μόλις 13,47% αυτών είναι πραγματικά ελεύθερα προς αξιοποίηση, χωρίς να σημαίνει ότι διαθέτουν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα τα καθιστούσαν εμπορικά εκμεταλλεύσιμα. Η επιλογή ακόμη και 100 αξιοποιήσιμων ακινήτων, τονίζεται στη μελέτη, αποτελεί φιλόδοξο στόχο. Είναι ενδεικτικό ότι από τα 30.000 ακίνητα που διαχειρίζεται η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), μόλις τα 720 μισθώνονται σε τρίτους και αποφέρουν έσοδα. Η ΚΕΔ εκτιμά την αξία της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε 272 δισ. ευρώ, αλλά σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΣΤΑΜΕ η εκτίμηση αυτή απέχει σημαντικά από την πραγματικότητα.

Χωρίς κεντρικό έλεγχοΣτη χαώδη αυτή κατάσταση συνέβαλε καθοριστικά και η απουσία κεντρικού ελέγχου των δημοσίων ακινήτων, η ιδιοκτησία και διαχείριση των οποίων είναι διασπαρμένη σε πολλούς δημόσιους φορείς.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_15/02/2011_432601
http://heraklion1.blogspot.com/2011/02/blog-post_3145.html

Πως μπορείς να πουλήσεις κάτι, όταν είναι υποθηκευμένο;;;

Δεν πουλάμε γη..Τις ΔΕΚΟ,τις υποδομές, τον ορυκτό πλούτο και τα κοιτάσματα τα πουλάμε κ. Πρωθυπουργέ;;
Όπως θα δείτε στο video στο τέλος του άρθρου, την πρόθεσή του να φέρει νόμο στην Βουλή, για την μη πώληση δημόσιας γης, ανακοίνωση χθες ο κ. Πρωθυπουργός.
Όμως η "προίκα", τα "ασημικά", τα περιουσιακά μας στοιχεία εν γένει (που είναι υποθηκευμένα στους δανειστές μέσω μνημονίου)..

Δεν είναι μόνο η δημόσια γη, είναι και οι υποδομές και οι ΔΕΚΟ, και ο ορυκτός πλούτος και τα κοιτάσματα...
Ξέχασε όμως ο κ. Πρωθυπουργός αυτό που έχει ήδη υπογράψει η Ελληνική Κυβέρνηση.
Ότι τα έχουμε υποθηκεύσει όλα...
"Με την παρούσα ο Δανειολήπτης αμετάκλητα και άνευ όρων παραιτείται από κάθε ασυλία που έχει ή πρόκειται να αποκτήσει, όσον αφορά τον ίδιο ή τα περιουσιακά του στοιχεία, από νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παρούσα Σύμβαση, περιλαμβανομένων, χωρίς περιορισμούς, της ασυλίας όσον αφορά την άσκηση αγωγής, δικαστική απόφαση ή άλλη διαταγή, κατάσχεση, αναστολή εκτέλεσης δικαστικής απόφασης ή προσωρινή διαταγή, και όσον αφορά την εκτέλεση και επιβολή κατά των περιουσιακών στοιχείων του στο βαθμό που δεν το απαγορεύει αναγκαστικός νόμος"
 
Για αυτά δεν μας είπε τίποτα ο κ. Πρωθυπουργός ...
ΜΟΥΓΚΑ



http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2011/02/blog-post_8504.html

Οικονομικό έλεγχο από το 1997 έως σήμερα, σε περίπου 600 ΜΚΟ ζητά ο εισαγγελέας,

Έλεγχο σε όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν συσταθεί από το 1997 έως σήμερα ζητά ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Γιάννης Σακελλαρίου.

Ο εισαγγελέας, με παραγγελία του προς το Οικονομικό Τμήμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, ζητά να ελεγχθούν οι περίπου 600 μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν συσταθεί την τελευταία 15ετία.

Στην παραγγελία του ο κ. Σακελλάκος ζητά από το Οικονομικό Τμήμα να εντοπίσει όλα τα χρηματικά ποσά με τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί οι ΜΚΟ, είτε από το Δημόσιο είτε από την ΕΕ, καθώς και να ελέγξει εάν τα χρήματα που τους χορηγήθηκαν διατέθηκαν για τους σκοπούς που προορίζονταν. Ζητά επίσης να ελεγχθούν γενικότερα όλες οι δραστηριότητες των ΜΚΟ.

Αφορμή για την παρέμβαση του εισαγγελέα στάθηκαν δημοσιεύματα στον Τύπο, καθώς και αναφορά ιδιώτη με καταγγελίες για χρηματοδοτήσεις που δεν ελέγχονται.

Να πως ο κ. Ραγκούσης τρέχει στην κούρσα διαδοχής!

Είδαμε πως ο δελφίνος για την αρχηγία ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε επίσημα την κούρσα διαδοχής…
Δεν είδαμε, και το αποκαλύπτουμε σήμερα, πως χρησιμοποιεί τον κρατικό μηχανισμό μέσα από τον ορισμό του -από τον ΓΑΠ- ως αντ’ Αυτού…

Χθες το βράδυ σε τηλεοπτικό σταθμό παρουσίασαν μια απόφαση του αυριανού πρωθυπουργού της Ελλάδας (έτσι ονειρεύεται) και μίλησαν για ένα απλό ρουσφετάκι…

Αμ δε! Δείτε πως «εργάζεται» ο μηχανισμός Ραγούση: stoxasmos-politikh.blogspot.com

Κοινή δήλωση των Βουλευτών του Αιγαίου της Ν.Δ. για την περιβόητη έκθεση, αξιοποίησης 598 νησιών, του ΙΣΤΑΜΕ

Με αφορμή την Έκθεση του ΙΣΤΑΜΕ «Ανδρέας Παπανδρέου» για την αξιοποίηση 598 νησιών της χώρας, οι βουλευτές Αιγαίου της Ν.Δ. Ιωάννης Βρούτσης (Ν. Κυκλάδων), Σπυρίδων Γαληνός (Ν. Λέσβου), Μίκα Ιατρίδη (Ν. Δωδεκανήσου) και Κωστής Μουσουρούλης (Ν. Χίου) προέβησαν στην ακόλουθη κοινή δήλωση:

«Η πρόσφατη Έκθεση του ΙΣΤΑΜΕ, μέσα από την οποία καλλιεργείται κλίμα και δημιουργούνται συνθήκες για την εκποίηση 598 νησιών της χώρας, αναδεικνύει τη μεθοδική και συστηματική επιδίωξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να εκποιήσει δημόσια περιουσία.

Σε αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η ρητορική της κυβέρνησης για αξιοποίηση 598 νησιών πλήρους κυριότητας του Ελληνικού δημοσίου, δημιουργεί εύλογα την εντύπωση ενός προσχεδιαζόμενου και εθνικά επονείδιστου εγχειρήματος.

Πέραν της φημολογίας που αναπτύχθηκε, από την περασμένη Παρασκευή, λόγω των ανακοινώσεων της τρόικας για έσοδα ύψους 50 δισεκατομμυρίων Ευρώ από την εκμετάλλευση δημόσιας περιουσίας, φαίνεται πως το «Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) - Ανδρέας Παπανδρέου» προετοίμαζε το θέμα των 598 νησιών ήδη από το Νοέμβριο του 2010.

Το ζήτημα βέβαια δεν είναι μόνο η μελέτη, αλλά το ότι αυτή αποδεικνύει: αφενός την πλήρη μετάλλαξη και ασυνέπεια των σοσιαλιστικών αντανακλαστικών του ΠΑΣΟΚ με προτάσεις που διαφέρουν από τις θέσεις που κατά τα λοιπά χρησιμοποιεί για λαϊκή κατανάλωση και αφετέρου ότι γνώριζε, και μάλιστα πολύ καλά, τις πρωτοβουλίες ή σχέδια, που σήμερα γίνονται γνωστά στην κοινή γνώμη.

Ο ακριτικός και νησιωτικός Ελληνισμός του Αιγαίου νιώθει να θίγεται άμεσα από αυτές τις μεθοδεύσεις και απαιτεί από την Κυβέρνηση μία έντιμη και ξεκάθαρη διαβεβαίωση.

Ως βουλευτές των νησιών του Αιγαίου Πελάγους, πιστεύουμε στη συστηματική και ορθολογική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με κύρια προϋπόθεση να είναι εθνικά επωφελής και να μην απεμπολεί κυριαρχικά δικαιώματα.

Η πώληση νησιών, νησίδων ή βραχονησίδων, δεν εμπίπτει στην έννοια αυτής της αξιοποίησης, αντίθετα οδηγεί σε άλλους επικίνδυνους δρόμους.

Απαιτούμε, λοιπόν, από την κυβέρνηση να διαφυλάξει το πιο ευαίσθητοι κομμάτι της Ελλάδας, αυτό του Αρχιπελάγους και την καλούμε να εγκαταλείψει αμέσως οποιαδήποτε άλλη σκέψη. Για το λόγο αυτό, καταθέσαμε σήμερα ερώτηση στη Βουλή, προκειμένου η κυβέρνηση να αποκαλύψει επιτέλους τις προθέσεις της για το κρίσιμο αυτό εθνικό ζήτημα»

http://naxios.blogspot.com/2011/02/598_15.html

Ο σταλινισμός είναι ψυχανωμαλία και όχι Αριστερά

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiDW2JtoGl64V-2mrP7RSsvKQadxwdapr7dzaOnye8BF7WOC4ODi2ZSqEG0RZBrj9443gX0Wm8d4LKlgfIVgQjHzAov8TjCGUGG0D9PEcb1LucerJuZmEE-ihRYPsiQFTpk0JBYx7oUAnQ/s320/%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%B7+%CE%BB%CE%B9.jpgΤου ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΑ

Η Ελλάδα είναι λογικά αδύνατο να συντονιστεί στο ντόμινο των εξεγέρσεων της Τυνησίας, της Αιγύπτου, της Υεμένης της Ιορδανίας. Γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχουν (ακόμα) πεινασμένοι, την όποια (ελάχιστη) κοινωνική αναταραχή την προκαλεί η απληστία, όχι η πείνα.

Οσοι επώδυνα στερούνται, δεν έχουν «ακόμα» εκδηλωθεί – πώς να τολμήσουν απεργία, επομένως και διαδήλωση, οι εξαθλιωτικά χαμηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα; Απεργούν και διαδηλώνουν οι προνομιούχοι κανακεμένοι του δημοσίου, οι ευνοημένοι των πελατειακών σχέσεων της κομματοκρατίας. «Εξεγείρονται» όσοι μπορούν γκανγκστερικά να εκβιάσουν. Οχι τους εξουσιαστές της χώρας, αλλά την άφωνη φωτοχολογιά. Απεργούν οι πρωταθλητές της κερδεμπορίας φαρμακοποιοί, οι μηχανοδηγοί του ΟΣΕ με 120.000 ευρώ ετησίως, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία, στο μετρό, στα ΗΛΠΑΠ με μισθούς διπλάσιους (τουλάχιστον) της σύνταξης καθηγητών πανεπιστημίου.

Στην Ελλάδα αποκλείεται κοινωνική εξέγερση, γιατί τίποτα πια δεν κοινωνείται. Ούτε καν η απόγνωση. Δεν υπάρχει ούτε ο ελάχιστος ιστός κοινωνικής συνοχής, το μόνο που συντονίζει απρόσωπες μονάδες πολτώδους μάζας είναι οι συγκλίνουσες απληστίες. Ο Ελλαδίτης μοιάζει να έχει εκπέσει στην έσχατη υποστάθμη βαρβαρικής εξατομίκευσης: Κάθε «εγώ» απαιτεί ανεξέλεγκτη αυθαιρεσία και πανκυριότητα – ολοφάνερη στον τρόπο που οδηγούμε, που παρκάρουμε, που «διαλεγόμαστε», που εκλέγουμε συνδικαλιστικούς ηγέτες, που υπερψηφίζουμε τυράννους αδιάντροπης φαυλότητας ή εξόφθαλμης νοητικής ανεπάρκειας. Μοναδικό μέτρο αλήθειας των «αρχών» και «πεποιθήσεών» μας είναι το εγωτικό συμφέρον, η απληστία, η αυτοκολακεία με παραισθησιογόνες αυθυποβολές.

Το αναπότρεπτο και ακάθεκτα επερχόμενο ιστορικό τέλος της ελλαδικής κρατικής υπόστασης (μοιραία κατάληψη της οικονομικής καταστροφής που ήδη βιώνουμε και της απώλειας εθνικής κυριαρχίας που ο ολίγιστος πρωθυπουργός μας ομολόγησε) το εγγυώνται η έκλειψη αριστερού πολιτικού λόγου και η ανυπαρξία εκκλησιαστικού άξονα κοινωνικής συνοχής. Θα μπορούσαν να είναι δυο αναχώματα στη ζούγκλα της εγωκεντρικής αποθηρίωσης, δύο αντιστυλώματα των σχέσεων κοινωνίας. Γιατί μόνο η πολιτική Αριστερά κα η μη θρησκειοποιημένη Εκκλησία μπορούν να σαρκώσουν σε λαϊκή πράξη μια κοινωνιοκεντρική ανάκαμψη.

Υπάρχουν θεσμοί προορισμένοι να λειτουργούν σαν φορείς ηγετικής ευθύνης: Είναι η Ακαδημία Αθηνών, η Σύνοδος των Πανεπιστημιακών Πρυτάνεων, η ηγεσία του Δικαστικού Σώματος, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Ομως ούτε που διανοούνται να ψελλίσουν κριτική αντίρρηση στον ολοκληρωτισμό και στην αυθαιρεσία της Κομματοκρατίας. Εξ άλλου, το μέγιστο που θα μπορούσε να ζητήσει κανείς από τους τιμημένους αυτούς με κορυφαία κοινωνική ευθύνη, θα ήταν να δώσουν μάχη για να πάψει η επίσημη δολιοφθορά της γλώσσας των Ελλήνων, να στιγματίσουν και απομονώσουν όσους διαστρέφουν μεθοδικά την ιστορική συνείδηση, του Ελληνισμού, να τολμήσουν καταγγελία επώνυμη των πολιτικών που παζαρεύουν παραχωρήσεις εθνικής κυριαρχίας για να κερδίσουν την αλλοδαπή εύνοια. Τόσο μόνο.

Τα περισσότερα και θεμελιακά, την ευθύνη για την αλλαγή της κοινωνικής νοο-τροπίας, για το πέρασμα από την κτηνώδη, τυφλή απληστία στην ανθρώπινη χαρά των σχέσεων κοινωνίας, δεν μπορεί να τα περιμένει κανείς από διαχειριστές αξιωμάτων. Αυτά θα τα εμπνεύσει στους πολλούς ένας αριστερός πολιτικός λόγος, πολιτικό πρόγραμμα τίμια κοινωνιοκεντρικό. Οταν, παράλληλα, η «μικρά ζύμη» της ενοριακής κοινότητας θα μεταγγίζει οργανικά στο λαϊκό σώμα όχι ηθικολογίες, κηρύγματα και ακτιβισμό κοινής ωφέλειας, αλλά θα εγκεντρίζει σάρκα πολιτισμού (ποίηση, μέλος, ζωγραφιά, δραματουργία), δηλαδή «νόημα» ζωής μέσα από πράξη λατρείας.

Οσο το βλέμμα μας σταματάει στους ανάπηρους «από ιδιοτέλεια ή μικρόνοια» πολιτικούς και στα συμπτώματα εκθηρίωσης και ζούγκλας στον συλλογικό βίο, φυσικό είναι να γαντζωνόμαστε σε ψευδαισθήσεις: Πως, αν τάχα συσπειρωθούν κάποιες «υγιείς» κοινωνικές δυνάμεις, θα μπορούσαν να ξαναδώσουν αξιοπρέπεια στον Ελληνα και στην πατρίδα. Αλλά όσοι βλέπουν πέρα από τα συμπτώματα και εντοπίζουν τις αιτίες των συμπτωμάτων, συνειδητοποιούν (όχι χωρίς τρόμο) ότι είναι καθολικά το γένος των Ελλήνων που έχει εκπέσει σε δραματική παρακμή, μάλλον ανήκεστη. Παρακμή σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές διάχυτες καλές προθέσεις, σώζεται ακόμα (στη γενέτειρα και στη διασπορά) ανθρώπινο δυναμικό ποιότητας, με ανιδιοτέλεια και λαμπρές ικανότητες, αλλά το δυναμικό αυτό είναι φανερά παροπλισμένο.

«Εχουν χαθεί τα κοινά κριτήρια αξιολόγησης ποιοτήτων, γι’ αυτό και η κοινωνία είναι αδιέξοδα υποταγμένη στη δικτατορία της μετριότητας, στον φασισμό της ασημαντότητας. Αυτός ο λαός που κάποτε καθολικά εγκολπωνόταν την ποιότητα της μουσικής και ποιητικής ανθοφορίας του ’60, σήμερα, από άκρη σε άκρη της Ελλάδας, τραγουδάει αποκλειστικά και μόνο υποπροϊόντα μουσικού και ποιητικού πρωτογονισμού. Στις εκθέσεις ζωγραφικής δεν στριμώχνονται οι επώδυνα φιλότεχνοι, σουλατσάρουν νεόπλουτα κομματικά στελέχη, συνδικαλιστές και «προμηθευτές» του δημοσίου που οι «καλλιτέχνες» τούς μπουκώνουν με «εφφέ». Στα σχολειά τα παραδομένα στον σκοταδισμό των «προοδευτικών» παρωπίδων, στα πανεπιστήμια τα συλημένα από την παράνοια του «ασύλου» μορφώνεται-μορφοποιείται ο ανθρωπολογικός τύπος της παρακμής. Φορέας μόνο δικαιωμάτων, ακτιβιστής ακοινώνητος, ηδονιστής ανέραστος, συντηρεί την εμπορευματοποιημένη light δημοσιογραφία, τον κρετινισμό της τηλεοπτικής ευτέλειας.

Ανάκαμψη από αυτή την εξευτελιστική παρακμή δεν είναι δυνατό να υπάρξει όσο απουσιάζει λόγος κοινωνιοκεντρικής πολιτικής και όσο απο τους επισκοπικούς «θρόνους» παρελαύνουν άνθρωποι ανυποψίαστοι για το εκκλησιαστικό γεγονός. Οι ετικέτες διαιωνίζουν ως «Αριστερά» την ψυχανωμαλία του Σταλινισμού ή τον καριερισμό του αριστεροκάπηλου μηδενισμού ή ακόμα και τον πασοκικό «σοσιαλισμό», τον πιο πειθήνιο παραγιό του αχαλίνωτου καπιταλισμού. Και το κατεξοχήν πεδίο όπου η εκκλησιαστική ποιότητα βρίσκεται σε απηνή διωγμό, είναι τα γραφειοκρατικά κέντρα εξουσίας της «εν Ελλάδι επικρατούσης θρησκείας».

«Οταν ο κλάδος της συκής γένηται απαλός και τα φύλλα εκφυή, γινώσκετε ότι εγγύς ο θέρος». Και αν δούμε πολιτικό λόγο, πολιτικό πρόγραμμα, τίμια κοινωνιοκεντρικό, όπως και αν δούμε ενορία που να σαρκώνει «νόημα» σχέσεων κοινωνίας, δυναμικής συνοχής, να ξέρουμε, μόνο τότε, ότι εγγίζει ανάκαμψη.

(http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_13/02/2011_432480)

blackblogofcommunism.com

Πράσινο φως για τα δικαιώματα των επιβατών λεωφορείων και πούλμαν

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία το κοινό σχέδιο κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά στα δικαιώματα των επιβατών λεωφορείων και πούλμαν, αποτέλεσμα μακρών και επίπονων διαπραγματεύσεων μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της αντιπροσωπείας του οποίου ηγείτο η Ελληνίδα Αντιπρόεδρος κα Ρόδη Κράτσα.

Η συμφωνία αποτελεί ένα θετικό βήμα για την καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών. Καλύπτονται πλέον όλες οι γραμμές απόστασης μεγαλύτερης των 250 χλμ., χωρίς να γίνεται διάκριση μεταξύ περιφερειακών, εθνικών η διαμεθοριακών μεταφορών. Αλλά και για αποστάσεις μικρότερες των 250 χλμ., κυριότερα για αστικές και προαστιακές μεταφορές, οι επιβάτες θα έχουν μία σειρά βασικών δικαιωμάτων, με έμφαση κυρίως στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία ή μειωμένης κινητικότητας.

Με επιμονή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι εταιρίες οδηγών μεταφορών είναι υποχρεωμένες σε κάθε περίπτωση να παρέχουν βοήθεια και πληροφορίες στους επιβάτες καθώς και αποζημίωση σε περίπτωση θανάτου ή σωματικής βλάβης.

Ειδικότερα, αξίζει να υπογραμμιστούν τα εξής σημεία:

Παροχή βοήθειας σε περίπτωση καθυστέρησης

Οι επιβάτες λεωφορείων πρέπει να ενημερώνονται για τυχόν αλλαγές δρομολογίων. Αν οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες, θα έχουν δικαίωμα για γεύμα και ροφήματα. Αν η διανυκτέρευση είναι απαραίτητη, διότι η υπηρεσία έχει ανασταλεί, ο φορέας εκμετάλλευσης πρέπει να πληρώσει μέχρι και δύο νύχτες (€ 80 κατά άτομο είναι το ανώτατο όριο ανά διανυκτέρευση).

Επιστροφές ποσών και αποζημιώσεις

Αν οι επιβάτες δεν επιτρέπεται να επιβιβαστούν σε ένα λεωφορείο ή εάν η αναχώρηση καθυστερεί άνω των 120 λεπτών, τότε αυτοί μπορούν να απαιτήσουν το πλήρες αντίτιμο του εισιτηρίου τους ή τρόπο εναλλακτικής μεταφοράς στον τόπο προορισμού τους. Αν ο φορέας εκμετάλλευσης είναι σε θέση να παράσχει εναλλακτική μεταφορά, ο ταξιδιώτης έχει το δικαίωμα για πρόσθετη αποζημίωση ύψους 50% της τιμής του εισιτηρίου. Εξαιρέσεις επιτρέπονται μόνο σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή ακραίων καιρικών συνθηκών.

Παροχή βοήθειας στους επιβάτες με μειωμένη κινητικότητα

Οι βουλευτές υπερασπίστηκαν την απαίτηση παροχής βοήθειας από λεωφορεία και πούλμαν σε άτομα που είναι ανάπηρα ή έχουν μειωμένη κινητικότητα, αρκεί αυτοί να ενημερώνουν την εν λόγω εταιρεία για τις ανάγκες τους 36 ώρες πριν την αναχώρηση. Αν ο φορέας εκμετάλλευσης είναι σε θέση να παράσχει την απαιτούμενη βοήθεια, ο επιβάτης με μειωμένη κινητικότητα μπορεί να συνοδεύεται άνευ επιπρόσθετου κόστους από ένα άτομο της επιλογής του. Οποιαδήποτε απώλεια ή ζημία σε αναπηρικό αμαξίδιο ή άλλο εξοπλισμό θα πρέπει να αποζημιωθεί από την εταιρεία ή τον οργανισμό διαχείρισης του σταθμού.

Αποζημίωση για απώλεια ή ζημιά σε αποσκευές μέχρι € 1200.

Κανόνες για αποζημίωση σε περίπτωση υπηρεσιών άνω των 250 χιλιομέτρων

Καθορίστηκαν κανόνες για αποζημίωση οι οποίοι θα πρέπει να ισχύουν μόνο για υπηρεσίες μεγάλων αποστάσεων άνω των 250 χιλιομέτρων σε αντίθεση με το όριο των 500 χιλιομέτρων που αρχικά ζήτησε το Συμβούλιο.

Η Αντιπρόεδρος Ρόδη Κράτσα τόνισε ότι με τον κανονισμό αυτό ολοκληρώνεται ο κύκλος της νομοθεσίας για τα δικαιώματα των επιβατών στις μεταφορές μετά τους αντίστοιχους κανονισμούς για τους επιβάτες αεροπλάνων, σιδηροδρόμων και πλοίων.

Ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ δύο χρόνια μετά την δημοσίευσή της στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τεράστια νίκη ΓΑΠ-ΠΑΣΟΚ: Η Ρωσία ανακοινώνει αύριο ότι εγκαταλείπει το σχέδιο συμμετοχής της στον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiK0qJ6OeR6sP9stLoV6Crc2XvvkOQ7ZBHmFB3vgJRah_pBefhpFSoS7i_d6xts-rO6ySV_fDelLNI-P5C_Rtn-zSasrEpKRiEAy4XjK41VEZE4A_ZkmnqzW_mfXCd2BSSXKrSj5vx0s45B/s320/%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%BF%CF%82+%CE%9C%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%82_%CE%91%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%82.jpgΗ Ρωσία εγκαταλείπει το σχέδιο συμμετοχής της στον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας "Vedomosti", που επικαλείται η οικονομική υπηρεσία "Bloomberg".

Οι Ρώσοι εταίροι στην κοινοπραξία "Trans Balkan Pipeline B.V"., "OAO Transneft", "OAO Rosneft" και "OAO Gazprom Neft", θα τερματίσουν επισήμως τη χρηματοδότησή τους στο σχέδιο αυτό στη διάρκεια γενικής συνέλευσης των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Ρώμη, αναφέρει η Vedomosti επικαλούμενη πηγές της κοινοπραξίας που δεν κατονομάζει. Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά "θάβει" το σχέδιο κατασκευής του αγωγού, σύμφωνα με τη Ρωσική εφημερίδα.

Η Ρωσία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα συμφώνησαν το 2007 στην κατασκευή πετρελαιαγωγού μήκους 285 χλμ. από το Βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς έως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στο Αιγαίο. Ο αγωγός, συνολικής αξίας ενός δισ.ευρώ και δυναμικότητας 35 εκ.μετρικών τόνων ετησίως, θα παράκαμπτε το Βόσπορο και τα Στενά των Δαρδανελίων, μειώνοντας το κόστος μεταφοράς.

Ο αγωγός ήταν "ανταγωνιστικός" ως προς αντίστοιχο που σχεδιάζουν να κατασκευάσουν η Ρωσία, η Ιταλία και η Τουρκία από το λιμάνι της Σαμσούντας στη Μαύρη Θάλασσα έως το λιμάνι του Τσεϊχάν.

Tα Eurovision -όργανα άρχισαν! Ακούστε ολόκληρα τα τραγούδια!

Είναι γεγονός... Τα έξι υποψήφια τραγούδια που θα μας εκπροσωπήσουν στη φετινή Eurovision στο Ντίσελντορφ παρουσιάστηκαν και επίσημα, μέσα από μαγνητοσκοπημένη εκπομπή της NET με οικοδέσποινα τη Λένα Αρώνη.

Πρώτα παρουσιάστηκαν τα Κόκκινα Χαλιά με το "Come With Me". "Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος και η παγίδα να κριθείς πολύ αυστηρά και έντονα", είπαν τα μέλη του γκρουπ στη συνέντευξη που ακολούθησε με την παρουσίαστρια, προσθέτοντας πως αν δεν πάνε στο Ντίσελντορφ... "life goes on".



Στη συνέχεια, είδαμε την περσινή νικήτρια του "Greek Idol", Βαλάντω Τρύφωνος, με την μπαλάντα: "The Time Is Now". "Το θεωρώ μεγάλη τιμή να προταθώ για να εκπροσωπήσω την Ελλάδα στον διαγωνισμό", είπε η νεαρή τραγουδίστρια και ευχήθηκε σε δέκα χρόνια από τώρα να έχει κάνει τραγούδια που θα αγαπήσει ο κόσμος.



Στη συνέχεια ακούσαμε το συγκρότημα "Τριμητόνιο" με το τραγούδι: "Χαμογέλα". Είναι μεγάλη μας χαρά που συνεργαζόμαστε με έμπειρους ανθρώπους στην Eurovision και έχουμε ήδη ένα αβαντάζ... Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στην Ευρώπη αν πάμε στην Eurovision είναι ότι πρέπει να χαμογελάμε γιατί έχουμε περάσει πολλά", δήλωσε το γκρουπ.



Η βραδιά συνεχίστηκε με το "It’s All Greek To Me" της Αντιγόνης Ψυχράμη. Στη συνέντευξή της, η Αντιγόνη αναφέρθηκε στην συνεργασία της με το Γιώργο Νταλάρα και τον Goran Bregovic όταν ήταν μόλις δέκα ετών και υπογράμμισε: "Θέλω να περάσω κάτι πάρα πολύ καλό και πιστεύω ότι θα τα καταφέρω... Δεν αναλώνομαι με τα σχόλια γιατί με βγάζουν εκτός από αυτό που έχω έρθει να κάνω".



Ο Κύπριος Λούκας Γιώρκας με το "Watch My Dance" πήραν στη συνέχεια τη σκυτάλη... "Το τραγούδι συνδυάζει την ραπ κουλτούρα και τα 9/8 που εκπροσωπούν το μουσικό DNA του Έλληνα. Αυτό μπορεί να κάνει την διαφορά έξω", είπαν οι συντελεστές του τραγουδιού.



Η βραδιά έκλεισε με τη Νίκη Πόντε και το το "I Don’t Wanna Dance". Η νεαρή τραγουδίσρια, ανέφερε: "Πάντα ήθελα να πάρω μέρος σε talent show... Η Eurovision ήταν σαν ένα όνειρο και δεν σκεφτόμουν ότι μπορώ να είμαι στον ελληνικό τελικό ή στον διαγωνισμό".



Αφού λοιπόν τα είδαμε και τα ακούσαμε, το μόνο που απομένει είναι να αναμένουμε την επιλογή του κομματιού που θα μας εκροσωπήσει στο διαγωνισμό.Υπομονή μέχρι τις 2 Μαρτίου...

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Η ζωή μιας Ελληνίδας με τους Μπιτλς

http://au.greekreporter.gr/files/2011/02/kontouri-santal-200x200.jpg"Κοντόχοντρη" βάπτισε ο Τζον Λένον μια Ελληνίδα ηθοποιό της Αυστραλίας που αργότερα εξελίχθηκε σε "σύμβολο του σεξ" και εκείνης όχι μόνο δεν της κακοφάνηκε αλλά το είχε και …τιμή της!

Χαρακτηρίστηκε ως "η φανατικότερη θαυμάστρια των Μπιτλς" στην Αυστραλία και είχε την τύχη να εργαστεί κοντά στον Λένον και τους συνεργάτες του. Σήμερα μόνο καλά λόγια έχει να πει γι' αυτόν που "ήταν ευγενικός, ζεστός" και την πρόσεχε ιδιαίτερα.

Πρόκειται για την ομογενή ηθοποιό της Αυστραλίας Σαντάλ Κοντούρη (γεννημένη στη Μάνη) που έχει μια πολύχρονη και ιδιαίτερα πετυχημένη καριέρα στον αυστραλιανό κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο.

Τελευταία όμως η Σαντάλ απασχόλησε και πάλι τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης λόγω της γνωριμίας της με τους Μπιτλς, το θρυλικό ροκ συγκρότημα από το Λίβερπουλ.

Τα ''Σκαθάρια'', που μεσουράνησαν τη δεκαετία του ΄60 και παραμένουν το πιο δημοφιλές και επαναστατικό συγκρότημα στην ιστορία της μουσικής, πραγματοποίησαν το 1964 περιοδεία στην Αυστραλία.

Μεταξύ των πόλεων που επισκέφθηκαν ήταν και η Αδελαΐδα με αποτέλεσμα η Σαντάλ Κοντούρη να ανακηρυχθεί η πιο φανατική θαυμάστρια των Μπιτλς στην Αυστραλία, να καταλήξει στο …νοσοκομείο αλλά και να βρει μια δουλειά δίπλα στον Τζον Λένον!

Οι άγνωστες στιγμές της Σαντάλ Κοντούρη δίπλα στους Μπιτλς περιγράφονται στο βιβλίο One Dream Ago: The Beatle's South Australian Connections" που έγραψαν ο ομογενής Michael Savvas και η Olivia Savvas-Koopmans.

Με αφορμή, λοιπόν, αυτό το βιβλίο η Σαντάλ Κοντούρη θυμήθηκε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδους της ζωής της:

"Η γνωριμία μου με τους Μπιτλς", μας λέει, "ξεκίνησε με ανορθόδοξο τρόπο στην Αδελαΐδα το 1964. Θα σας μιλήσω για αυτό αργότερα. Στα 19 μου, το 1969, αποφασίζω να πάω στο Λονδίνο. Έφτασα την ημέρα των γενεθλίων μου. Με φιλοξένησαν, ο Μπρους Γουέλς, και η φίλη του -και μετέπειτα γνωστή ηθοποιός- Ολίβια Νιούτον Τζον.

Μια μέρα ο Μπρους και εγώ πέσαμε τυχαία πάνω στον Τζον Λένον και τη Γιόκο Όνο. Ο Μπρους, που γνώριζε τον Τζον από παλιά, με σύστησε και εγώ …έλιωσα. Ο Λένον ήταν πολύ ευγενικός. Όχι μόνο δεν με αγνόησε αλλά μου έκανε και διάφορες ερωτήσεις. Θυμάμαι είχε μια λευκή Rolls Royce με τηλεόραση και κεραία. Μιλάμε τώρα για το 1969! Πολύ εντυπωσιάστηκα".

Και με ευκαιρία αυτής της γνωριμίας η Σαντάλ Κοντούρη έπιασε δουλειά ως σερβιτόρα στο Revolution Club του Λονδίνου. Ήταν ένα κλαμπ που άνηκε στους Μπιτλς και πήρε το όνομά του από το τραγούδι τους Revolution που σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

"Ήταν ένα καταπληκτικό κλαμπ, μόνο για μέλη και εγώ ζούσα ένα παραμύθι. Καθημερινά περνούσαν από εκεί τα ιερά τέρατα της μουσικής. Είχα την ευκαιρία να συναναστρέφομαι με τον Τζον Λένον και τη Γιόκο. Και οι δυο τους ήταν πάντα ζεστοί και ευγενικοί μαζί μου και έδειχναν πραγματικά να ενδιαφέρονται για μένα. Άλλα μέλη του συγκροτήματος δεν ερχόταν κάθε βράδυ. Νομίζω ο Πολ Μακάρτνεϊ δεν ήρθε ποτέ.

"Εκεί", συνεχίζει η ομογενής ηθοποιός, "γνώρισα τους Rolling Stones, τον Elton John, τον Tom Jones και τόσους άλλους".

Η Σαντάλ Κοντούρη όχι μόνο έκανε πραγματικότητα το όνειρό της αλλά έδινε την ευκαιρία και σε άλλους Αυστραλούς να μπουν στο κλαμπ και να γνωρίσουν τα είδωλά τους. Ένας απ' αυτούς ήταν ο άγνωστος τότε Μόλι Μέλντραμ (θεωρείται κορυφαία προσωπικότητα σήμερα στο χώρο της ψυχαγωγίας στην Αυστραλία).

"Τον βοήθησα να μπει στην αίθουσα και να γνωριστεί με τον Λένον. Την ώρα όμως που ο Μόλι πήγε να τον χαιρετήσει δεν πρόσεξε, και, ίσως και από τρακ, έλουσε τον Λένον με το ποτό του! Πάγωσα εγώ. Ο Λένον ξέσπασε στα γέλια, οι δυο τους τα βρήκαν αμέσως, έγιναν φίλοι και μέχρι τον θάνατο του διάσημου ερμηνευτή βρίσκονταν πολύ κοντά".

Μάλιστα η Σαντάλ μας αποκαλύπτει πως στο κλαμπ όλοι την ήξεραν ως "Τσάνκι" (κοντόχοντρη) ένα παρατσούκλι που της το έδωσε ο ίδιος ο …Λένον!

"Ήταν πάντα τόσο γλυκός και ευγενικός. Μου έλεγε πάντα ευχαριστώ και δεν είχε υφάκι" μας λέει η Σαντάλ.

Η ίδια προσθέτει πως το κλαμπ ήταν πάντα γεμάτο με διασημότητες (πήγαιναν τακτικά ο Τζορτζ Χάρισον, ο Ρίγκο, ο Φελισιάνο, ο Στιούαρτ και τόσοι άλλοι) που μετά από κάποιο διάστημα δεν της έκανε καμιά εντύπωση.

"Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν με συγκίνησε η δημοσιότητα" λέει, αν και η ίδια έγινε διάσημη, τουλάχιστον στην Αυστραλία.

Όπως αναφέραμε η γνωριμία της με τους Μπίτλς ξεκίνησε το 1964 στην Αδελαΐδα όταν έκανε "κοπάνα" από το σχολείο για να πάει στην υποδοχή τους…

Μόνο που έγινε "τσακωτή" αφού, πάνω στην αφέλειά της, μίλησε και στα μέσα ενημέρωσης και είπε πως "το σχολείο είναι φυλακή" και "οι Μπίτλς απελευθέρωση".

Όχι μόνο την απέβαλαν από το σχολείο για μια εβδομάδα αλλά την τιμώρησαν και οι γονείς κι εκείνη για να τους "εκδικηθεί" σκηνοθέτησε απόπειρα αυτοκτονίας.

"Μου έφεραν τον Έλληνα παπά, μου έφεραν ψυχολόγο αλλά εγώ ανένδοτη" θυμάται σήμερα, όπως και τα λόγια του πατέρα της να της λέει στα ελληνικά: "Και όλα αυτά τα κάνεις για αυτά τα έντομα… Τις κατσαρίδες;".

Σήμερα η Σαντάλ Κοντούρη διευθύνει το οικογενειακό εστιατόριό της, Barbecue Inn, στην Αδελαΐδα χωρίς να ξεχνά και την υποκριτική.

"Τα έκανα όλα. Πήρα διακρίσεις, γνώρισα επιτυχία. Τώρα ποια επιλέγω εγώ τις δουλειές που θα κάνω" μας λέει και προσθέτει γελώντας: "Εξάλλου πάνε πολλά χρόνια από τότε που ήμουν και σύμβολο του ...σεξ".

Και όντως υπήρξε για δεκαετίες σύμβολο του σεξ χωρίς να χάνει και σήμερα την γοητεία της.

Πρωταγωνίστησε στις κινηματογραφικές ταινίες Alvin Purple Rides Again, Thirst, Snapshot και The wannabes (με το Νίκο Γιαννόπουλο) και σε πολλά πετυχημένα σίριαλ όπως The Sullivans, Number 96 κ.α. ενώ διακρίθηκε και στο θέατρο.

Έζησε επτά χρόνια στο Χόλιγουντ, όπου εκτός των άλλων έλαβε μέρος στην αμερικανική σαπουνόπερα General Hospital ενώ η τελευταία κινηματογραφική εμφάνισή της ήταν στην ταινία Birthday της ομογενούς Νάταλι Ελευθεριάδη, που πέρσι προβλήθηκε και στις Κάννες.

Η Σαντάλ λέει πως τα κατάφερε με τον "δικό" τρόπο της κόντρα σε όλους και σε όλα.

"Ήμουν μελαχρινή, όταν οι Αυστραλοί είναι ξανθοί, είχα ξένο όνομα, ενώ οι περισσότεροι Έλληνες (όπως και οι δικοί μου) πίστευαν τότε πως η υποκριτική ήταν κάτι σαν την πορνεία… Τελικά τα κατάφερα. Ξέρεις είμαι Μανιάτισσα και εμείς δεν το βάζουμε εύκολα κάτω" καταλήγει.