14 Μαΐου 2018

Νέα κόντρα Βερολίνου-Μόσχας: Επειδή η Ρωσία απέκλεισε Γερμανό δημοσιογράφο από το Μουντιάλ

Λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, προέκυψε νέα κόντρα ανάμεσα στο Βερολίνο και τη Μόσχα.

Στο επίκεντρο είναι Γερμανός δημοσιογράφος, που είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο ντόπινγκ της Ρωσίας, τον οποίο η Μόσχα απέκλεισε από το Μουντιάλ. Μια απόφαση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Βερολίνου.

Τα ντοκιμαντέρ του Χάγιο Σέπελτ, για την εκτεταμένη χρήση απαγορευμένων ουσιών από Ρώσους αθλητές με κρατική στήριξη είχαν προκαλέσει θύελλα και κυρώσεις σε βάρος της χώρας. Την Παρασκευή, ο ίδιος αποκάλυψε ότι η Ρωσία απέρριψε την αίτησή του για βίζα, γιατί είναι στη λίστα με τα ανεπιθύμητα πρόσωπα. Η Μόσχα δεν έδωσε εξηγήσεις για αυτό, αλλά ο Σέπελτ το απέδωσε στις αποκαλύψεις που έκανε.

«Είναι λάθος αυτό το μέτρο των ρωσικών αρχών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ. «Καλούμε τη ρωσική ηγεσία να επιτρέψει σε αυτόν τον Γερμανό δημοσιογράφο να μπει στη χώρα για να καλύψει το Μουντιάλ», συμπλήρωσε. Οταν ρωτήθηκε αν η Μέρκελ θα μιλήσει για αυτό το ζήτημα στη συνάντηση με τον Πούτιν, την Παρασκευή, ο Ζάιμπερτ απάντησε: «Ας δούμε τι θα γίνει αυτή την εβδομάδα».

Από την πλευρά της, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η FIFA ανέφερε ότι έχει ήδη εγκρίνει την αίτηση του Σέπελτ για διαπίστευση, ενώ σημείωνε ότι έχει ζητήσει πληροφορίες από τις ρωσικές αρχές για αυτή την υπόθεση.

«Γενικά, η ελευθερία του Τύπου έχει ύψιστη σημασία για τη FIFA και στόχος μας είναι πάντα να παρέχουμε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την κάλυψη όλων των διοργανώσεών μας», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση.