16 Μαΐου 2018

Σκοπιανό: Σε δύο φάσεις η λύση, με τα ζητήματα «αγκάθια» να παραμένουν

Τι προβλέπει για την ΠΓΔΜ το κάθε στάδιο της διαδικασίας - Χαμηλώνουν τις προσδοκίες για άμεση επίλυση κυβέρνηση και Ζάεφ

Το πάθημα έγινε μάθημα για την κυβέρνηση, η οποία δια στόματος του κυβερνητικού εκπρόσωπου Δημήτρη Τζανακόπουλου φρόντισε να χαμηλώσει τις προσδοκίες για πιθανή επίλυση του Σκοπιανού. «Παρά τα σημαντικά βήματα, Ελλάδα και ΠΓΔΜ απέχουν ακόμη αρκετά πριν από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων και την σύναψη συμφωνίας», εκτίμησε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Εξάλλου, το ίδιο έπραξε και ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος τα τελευταία εικοσιτετράωρα κρατά εσκεμμένα χαμηλά τους τόνους. «Κυκλοφορούν ορισμένες πληροφορίες που αναφέρουν ότι είναι έτοιμα τα πράγματα και θα έχουν λυθεί μέχρι τις 17 του μήνα. Κάτι τέτοιο δε ισχύει», δήλωσε.

Τους προηγούμενους μήνες, ο ίδιος ο Νίκος Κοτζιάς είχε τοποθετήσει υπερβολικά ψηλά τον πήχη των προσδοκιών, με αποτέλεσμα η όποια διάψευση και το όποιο πισωγύρισμα να συνεπάγεται πολιτικό κόστος.

Ενόψει της συνάντησης Τσίπρα-Ζάεφ, πραγματοποιήθηκε ευρεία συνάντηση του πρωθυπουργού, του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για το συγκεκριμένο ζήτημα. Όπως είναι προφανές, οι τρεις συζήτησαν και τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης Κοτζιά-Ντιμιτρόφ-Νίμιτς το περασμένο Σάββατο στο Σούνιο, αλλά και τον οδικό χάρτη για την ερχόμενη Πέμπτη.

Επιπλέον, την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε τις παραπάνω δηλώσεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ντόναλντ Τουσκ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την κρίσιμη Σύνοδο. «Θετικά είναι τα μηνύματα που λαμβάνουμε από την Αθήνα και τα Σκόπια σε σχέση με το ζήτημα της ονομασίας», δήλωσε από τις Βρυξέλλες κοινοτικός αξιωματούχος. «Οι δύο πρωθυπουργοί -Τσίπρας και Ζάεφ- θα συναντηθούν διμερώς στο περιθώριο της Συνόδου των Δυτικών Βαλκανίων. Ελπίζουμε ότι θα μας ενημερώσουν για θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεν θα ολοκληρωθεί η συμφωνία στη Σόφια, προφανώς, αλλά μέχρι τον Ιούνιο που είναι ο μήνας-κλειδί για αποφάσεις της ΕΕ σε σχέση με έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, ευελπιστούμε να υπάρχει καλή έκβαση», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Το πιθανότερο πάντως είναι να υπάρξει και δεύτερο ραντεβού μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ στη Σόφια, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν όσο περισσότερο οι εξελίξεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής, το erga omnes παραμένει το μεγάλο αγκάθι, καθώς η ΠΓΔΜ βάζει όρους, που δεν προσφέρουν εγγύηση στην Ελλάδα ότι η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας θα πραγματοποιηθεί.

Το επικρατέστερο σενάριο, όμως, παραμένει η σύναψη μιας διεθνούς συνθήκης, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τα Κοινοβούλια και των δύο χωρών. Σε αυτό το σενάριο, προβλέπεται μάλιστα η εξέλιξη της διαδικασίας σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα προβλέπει την κύρωση της σχετικής συμφωνίας από τα δύο Κοινοβούλια και από διεθνείς οργανισμούς. Σε μια δεύτερη φάση, εάν όταν κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας η ΠΓΔΜ προχωρήσει στις συμφωνημένες συνταγματικές αλλαγές, θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και θα προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της στην ΕΕ.

Κυβερνητικές πηγές ισχυρίζονται ότι επουδενί δεν πρόκειται για «σαλαμοποίηση», αλλά για ένα είδος διαχωρισμού της διαδικασίας σε δύο φάσεις. Η πρώτη αφορά την προενταξιακή διαδικασία σε σχέση με την ΕΕ. Θα ανάψει το πράσινο φως για να ανοίξουν τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου. Επίσης, θα εισέλθει στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα γίνει πλήρες μέλος. Για να περάσει η ΠΓΔΜ στη δεύτερη φάση πρέπει να εφαρμόσει πλήρως το διεθνές σύμφωνο και να αλλάξει το Σύνταγμά της.
Το «Άνω Μακεδονία» παραμένει μέχρι τώρα το φαβορί, χωρίς να έχει φύγει από το τραπέζι και το Νέα Μακεδονία. Αρχικά, η Αθήνα ζητούσε το όνομα να είναι μόνο στα σλαβικά, ενιαίο και αμετάφραστο, ενώ τα Σκόπια ήθελαν να είναι δύο λέξεις και να μεταφράζεται. Στο ζήτημα αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Αθήνα έχει ήδη υποχωρήσει.

Νεφέλη Λυγερού
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ