10 Μαΐου 2018

Εκνευρισμός στο Μαξίμου με υπουργούς -Ιδιωτικοποιήσεις, ενεργειακά και δημόσια διοίκηση έμειναν πίσω

Με ρυθμούς… χελώνας κινείται η υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, παραμονές της άφιξης των θεσμών στην Αθήνα.

Η ηγεσία του Μαξίμου εμφανίζεται  ενοχλημένη από τη στασιμότητα που καταγράφεται σε επίπεδο προετοιμασίας. «Τα πράγματα δεν προχωράνε όπως θα έπρεπε», αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος . Εξαιτίας των καθυστερήσεων ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος (που έχει επωμιστεί το βάρος του συντονισμού υλοποίηση των δράσεων του μνημονίου) χτυπάει νέο…καμπανάκι στους υπουργούς.

Κατά πληροφορίες του iefimerida απέστειλε χθες email, το περιεχόμενο της οποίας συνοψίζεται στην πρόταση: «Τρέξτε τα προαπαιτούμενα».! Αφού οι έως τώρα πληροφορίες θέλουν να έχουν ολοκληρωθεί μόλις 7 με 8 προαπαιτούμενες ενέργειες και το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση προσδοκά να κλείσει η τεχνική συμφωνία (SLA) στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, ώστε στις 21 Ιουνίου να μπει η σφραγίδα σε συνολική συμφωνία( αξιολόγηση, χρέος, μεταμνημονιακή εποπτεία).

Καθυστερήσεις σε ζητήματα- «αγκάθια»

Η έως τώρα «χαρτογράφηση» της κατάστασης, δείχνει ότι πολύ χαμηλές ταχύτητες καταγράφονται: στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων με αιχμή τις καθυστερήσεις σε ΔΕΠΑ, στο αεροδρόμιο (όπου και εκκρεμεί το πράσινο φως από την επιτροπή ανταγωνισμού) και στο θέμα της ΔΕΗ. Σοβαρές εκκρεμότητες υπάρχουν στα ενεργειακά ( δημοπρασίες ΝΟΜΕ κ.α) , ενώ μεγάλο θέμα υπάρχει στη Δημόσια διοίκηση, τόσο για την επιλογή των Γενικών Γραμματέων όσο  και την κινητικότητα. Και στον τομέα της υγείας, για την κάλυψη αναγκών πρωτοβάθμιας φροντίδας έχουν προκηρυχθεί 2000 θέσεις και οι αιτήσεις δεν ξεπερνούν τις 500.

Αρχίζουν οι συσκέψεις

Στην προσπάθεια να διευθετηθούν όλα τα παραπάνω, ξεκινούν από σήμερα ευρείες συσκέψεις με την ομάδα διαπραγμάτευσης αλλά και τετ α τετ, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα μέχρι την επόμενη Τρίτη που η διαπραγμάτευση μπαίνει στην τελική ευθεία. Υπενθυμίζεται ότι το  βάρος της επίβλεψης των υπουργείων για την υλοποίηση των δράσεων του μνημονίου, πέρα από τον κ. Λιάκο έχει αναλάβει και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης.

ΣΤΕΛΛΑ Α. ΓΚΑΝΤΩΝΑ
iefimerida.gr