10 Μαΐου 2018

Το «τσεκούρι» στις συντάξεις αποτελειώνει τον ΣΥΡΙΖΑ: Ρεσιτάλ παροχολογίας, μοιράζουν υποσχέσεις στους πάντες

Δημιουργώντας νέες αυταπάτες για την επόμενη ημέρα της λεγόμενης «μεταμνημονιακής περιόδου», παρά τις σκληρές δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές και τη διατήρηση της αυστηρής εποπτείας, ρεσιτάλ παροχολογίας στον δρόμο προς τις κάλπες στήνει η κυβέρνηση και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Βλέποντας ξεκάθαρα πλέον, αφού οι αντιδράσεις έχουν ήδη ξεκίνησει, ότι το «τσεκούρι» στις συντάξεις θα εξελιχθεί σε εκλογικό Βατερλό, υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιδίδονται σ’ ένα πραγματικό κρεσέντο υποσχεσιολογίας, αν και γνωρίζουν ότι η λήξη του Μνημονίου θα συνοδευτεί με ένα στενό κορσέ εποπτείας και δεσμεύσεων από τους δανειστές οι οποίοι μάλιστα απαιτούν να περιληφθεί στο νέο πλαίσιο επιτήρησης ρήτρα μη αναστρεψιμότητας των μνημονιακών μέτρων.

Ετσι, κλείνουν το μάτι στους συνταξιούχους λέγοντας ότι μπορεί να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων από την Πρωτοχρονιά του 2019 ενώ φθάνουν στο σημείο να μιλάνε ακόμη και για επαναφορά της 13ης σύνταξης.

Τάζουν καλύτερες μέρες στους χαμηλόμισθους με αύξηση του κατώτατου μισθού, υπόσχονται μικρότερες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, μαγειρεύουν τις νέες αντικειμενικές γιατί φοβούνται τις επιβαρύνσεις του ΕΝΦΙΑ, επαναφέρουν για άλλη μια φορά στο προσκήνιο το θέμα της αλλαγής των τελών κυκλοφορίας και διαβεβαιώνουν ότι το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί το 2019.

Από τη μια πλευρά εμφανίζονται οι «φιλολαϊκοί», Φίλης, Κούλογλου κλπ., οι οποίοι ζητούν να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση τα υπερπλεονάσματα και τάσσονται είτε υπέρ της υπαναχώρησης από τη δέσμευση είτε ζητούν να ξεκινήσει η κυβέρνηση επαναδιαπραγμάτευση για το «πάγωμά» της. Κύριο επιχείρημά τους είναι το πολιτικό κόστος από μια νέα περικοπή συντάξεων και ζητούν να ανοίξει τώρα η συζήτηση, αλλιώς «θολώνει» κατά την εκτίμησή τους, το αφήγημα της «καθαρής» εξόδου από τα μνημόνια.

Από την άλλη ωστόσο, οι «θεσμικοί» (Τσακαλώτος, Βούτσης, Χουλιαράκης κλπ) σπεύδουν να «κόψουν» την σχετική συζήτηση. Ιδίως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βλέπει ότι αυτή η απαίτηση κάνει… δύσκολη τη ζωή του όταν έρχεται αντιμέτωπος με τους Θεσμούς.

Από φόβο μήπως και του «τινάξουν» την αξιολόγηση και άρα την έξοδο από τα μνημόνια τον αέρα, ο υπουργός οικονομικών έσπευσε να σημειώσει ότι τώρα δεν είναι η ώρα για να ανοίξει αυτό το ζήτημα, αλλά πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.

Κοντά σε αυτά που είπε ο Τσακαλώτος τοποθετήθηκε ο Νίκος Βούτσης, ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας αφήνει να εννοηθεί ότι τα νέα μέτρα δεν θα πρέπει να ισχύσουν, στο βαθμό που η κυβέρνηση πιάνει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σημερινό παράδειγμα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης ο οποίος δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ότι είναι «μεγάλο ψέμα» οι ισχυρισμοί περί μείωσης των συντάξεων.

Τόνισε ότι θα πρέπει να μιλάμε για περικοπή στην προσωπική διαφορά ενώ ανέφερε ως παράδειγμα ότι σε σύνταξη 1.000 ευρώ η περικοπή θα είναι 30 ευρώ, χωρίς βέβαια να αναφερθεί στα περί 18% πλαφόν στις περικοπές…

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση για 20 χρόνια δουλειάς η εθνική και η ανταποδοτική σύνταξη να είναι κάτω από 600 ευρώ.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο επανυπολογισμός των συντάξεων δεν ταυτίζεται με μειώσεις.
Αναφερόμενος στα στοιχεία της Εργάνης για τις προσλήψεις, είπε ότι για πρώτη φορά παρατηρείται υψηλή ροή εργασίας πλήρους απασχόλησης.