13 Μαΐου 2018

Και οι συντάξεις θα κοπούν κι ο ΕΝΦΙΑ δεν… πέφτει

Διορία λιγότερο από 40 ημέρες δίνουν οι δανειστές στην κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία της τέταρτης αξιολόγησης που ισοδυναμεί με το τέλος του προγράμματος διάσωσης, ενώ την ίδια στιγμή τα βασικότερα προαπαιτούμενα βρίσκονται στον «αέρα».

Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, που αναμένονται στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα, διαπιστώνουν μέσω των… e-mail που λαμβάνουν ότι δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα, ενώ την ίδια ώρα, σε άλλο επίπεδο, προχωρούν οι διαδικασίες για τον καθορισμό του μοντέλου ρύθμισης του ελληνικού χρέους καθώς και του ρόλου που θα έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τις 20 Αυγούστου.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», υπάρχει εντονότατη ενόχληση για τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης περί μη εφαρμογής του μέτρου μείωσης των συντάξεων ή μείωσης του ΕΝΦΙΑ για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους. Όπως έχουν διαμηνύσει αρμοδίως, τέτοιες περιπτώσεις είναι… αδιανόητες, καθώς θα θέσουν σε κίνδυνο την εφαρμογή του προγράμματος την επόμενη τετραετία της αυστηρής εποπτείας. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των δανειστών επισημαίνουν με νόημα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση για τη μη αναστροφή των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν ληφθεί, αλλά και αυτών που έχουν συμφωνηθεί.

Εξάλλου, μεθαύριο αναμένεται να συνεδριάσει το EuroWorking Group για το ελληνικό ζήτημα, ενώ την ίδια μέρα καταφθάνουν τα τεχνικά κλιμάκια με τις εντολές του συμβουλίου προκειμένου να πιάσουν… δουλειά. Μάλιστα την ίδια μέρα θα βρίσκεται στην Αθήνα και η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί, προκειμένου να συζητήσει με τον διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος και τα στελέχη των τραπεζών για τα επόμενα βήματα με φόντο τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής.

Κοινή πεποίθηση των εκπροσώπων των δανειστών αποτελεί το γεγονός ότι οι προθεσμίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν βγαίνουν. Ωστόσο, δεν αποκλείουν την… έκπληξη της τελευταίας στιγμής, δηλαδή την πλήρη αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των μέτρων που θα σταλούν με e-mail! Άλλωστε, υπάρχει προηγούμενη δήλωση του τέως επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, ο οποίος είχε αναφέρει ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε όλα, αλλά καθυστερεί προκειμένου να δείξει ότι διαπραγματεύεται».

Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα πρέπει να μπουν στην τελική ευθεία λίγο μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου. Στη συνέχεια, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να νομοθετήσει την «καταιγίδα» μέτρων που θα κλείσει την τέταρτη αξιολόγηση και θα βάλει τους τίτλους… τέλους στο πρόγραμμα διάσωσης. Σε κάθε περίπτωση, στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου πρέπει να υπάρχει το πλαίσιο των ψηφισμένων μέτρων και ταυτόχρονα να έχει περάσει από τη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2019-2022.

Το… μαρτύριο της σταγόνας

Δεκάδες μέτρα υψηλού πολιτικού και κοινωνικού κόστους καλείται να υιοθετήσει και να εφαρμόσει η κυβέρνηση μέσα στο προσεχές διάστημα. Έτσι, καλείται να επιβιώσει ανάμεσα στις Συμπληγάδες των δανειστών και στην πίεση για παροχές μετά το τέλος του μνημονίου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, περίπου 5 προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί, ενώ απομένουν ακόμη 83! Μέχρι στιγμής, οι σημαντικότερες εκκρεμότητες που παραμένουν ανοικτές είναι οι εξής:

  1. Η πλήρης και αναλυτική ενημέρωση των συνταξιούχων για το τελικό ύψος των κύριων και επικουρικών συντάξεων από την 1/1/2019. Για το 60% αναμένεται να υπάρξουν μειώσεις έως και 18%, το 28% εξ αυτών δεν θα έχει καμία μεταβολή, ενώ για το υπόλοιπο 12% αναμένεται μικρή αύξηση. Επίσης, πρέπει να γίνει εκκαθάριση του 30% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που κατατέθηκαν μεταξύ 13/5/2016 και 31/12/2016, καθώς και 12.800 επικουρικών συντάξεων που εκκρεμούν από το διάστημα 1/1/2015 έως 31/12/2016.
  2. Το θέμα του αφορολόγητου ποσού αναμένεται να κριθεί οριστικά μετά τις 4/6, οπότε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αξιολογήσει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου.
  3. Η ανακοίνωση των νέων τιμών ζώνης των ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαΐου. Οι τιμές αυτές θα είναι υψηλότερες στο 60% της επικράτειας, αγγίζοντας κυρίως τις «λαϊκές περιοχές» και συμπαρασύροντας τους 21 φόρους και τέλη προς τα πάνω.
  4. Οι παρεμβάσεις στα πάσης φύσεως κοινωνικά επιδόματα (ΑΜΕΑ, μεταφορικά, εκπαιδευτικά, στεγαστικά) και η κατάργηση του ΕΚΑΣ από την 1/1/2019.
  5. Η ένταξη όλων των οφειλετών στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.
  6. Η διαμόρφωση ενός συστήματος ελέγχου αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και η εφαρμογή των αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
  7. Η ενσωμάτωση του Ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ.
  8. Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.
  9. Η διαμόρφωση όρων για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δεδομένων του υπ. Εργασίας, του υπουργείου Οικονομικών, του ΣΕΠΕ, της ΑΑΔΕ, του ΟΑΕΔ, του ΕΦΚΑ και της Ελληνικής Αστυνομίας.
  10. Το νέο πλαίσιο λειτουργίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού, στο πλαίσιο της συμφωνημένης ανατροπής του νόμου περί προστασίας των δανειοληπτών.
  11. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επένδυση στο Ελληνικό και η επιτάχυνση των διαγωνισμών για την πώληση πολλών ΔΕΚΟ, κυρίως του ενεργειακού τομέα.
  12. Η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

του Λουκά Γεωργιάδη
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο