11 Μαΐου 2018

Βρούτσης: Τα 3,5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 21 περικοπές στις συντάξεις

"Αν δεν ήταν τραγικό θα μπορούσε να είναι ένα πολύ καλό ανέκδοτο να λέει στη Βουλή ο κ. Πετρόπουλος -ασύλληπτο για υπουργό- ότι δεν έχουν μειωθεί οι συντάξεις επί ΣΥΡΙΖΑ, τα 3,5 αυτά χρόνια", δήλωσε ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ, βουλευτής Κυκλάδων Ιωάννης Βρούτσης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, "Πρακτορείο 104,9 FM".

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Νίκου Δένδια σχετικά με τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Βρούτσης ανέφερε: "Οι 21 περικοπές των συντάξεων επί ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κείμενο το οποίο εξέδωσα εγώ δια μέσω δελτίου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και πολύ σωστά και ορθά ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε σε αυτό. Μέσα εκεί υπάρχουν και μειώσεις στις κύριες συντάξεις, βεβαίως, αναφέρονται οι 21 περικοπές, ύψους 10 δισ. ευρώ".

"Οι μεγαλύτερες περικοπές στο συνταξιοδοτικό σύστημα από την ώρα που μπήκαμε στο μνημόνιο έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ", επισήμανε ο κ. Βρούτσης, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για "δέκα δισ. ευρώ στο τρίτο - τέταρτο μνημόνιο επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν στο 1ο μνημόνιο οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό ήταν 3,5 δισ. και στο δεύτερο 4,7 δισ., δηλαδή επί ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλύτερες οι περικοπές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και από το άθροισμα των δύο πρώτων μνημονίων".

Ο τομεάρχης της ΝΔ χαρακτήρισε "ορισμό της πολιτικής απάτης και αθλιότητας", τις ερμηνείες που το υπουργείο Εργασίας δίδει στο θέμα των περικοπών στις συντάξεις. Ερωτηθείς πώς προκύπτουν μειώσεις 40% στις συντάξεις διευκρίνισε: "Με βάση τις 21 περικοπές και τις επικείμενες μειώσεις που θα γίνουν τον Δεκέμβριο. Αυτές οι μειώσεις φέρνουν 35% μείωση στις κύριες συντάξεις μεσοσταθμικά και 44% μείωση μεσοσταθμικά στις επικουρικές συντάξεις, συγκριτικά με το 2014 [...] δηλαδή, ένας συνταξιούχος σε σχέση με το 2014 και σήμερα, με την ωρίμανση του συνταξιοδοτικού του Κατρούγκαλου, που θα γίνει 31 Δεκεμβρίου 2018, θα έχει 35% μείωση στη σύνταξή του. Είναι η 1 έως 3 συντάξεις που λέω ότι θα κοπούν σε όλους, συνδυαστικά με τα αφορολόγητα. Είναι μία σκληρή πραγματικότητα, που θα μπορούσαμε να την είχαμε αποφύγει".