19 Μαρτίου 2018

Η μυστηριώδης δολοφονία του εκδότη της «Βραδυνής» Τζώρτζη Αθανασιάδη -Γιατί παραμένει ακόμη άλυτη

Το ημερολόγιο έγραφε 19 Μαρτίου 1983. Ηταν βράδυ Σαββάτου, όταν ο εκδότης της ιστορικής «Βραδυνής» έπεφτε νεκρός μέσα στα γραφεία της εφημερίδας του, στην οδό Πειραιώς, στην Ομόνοια. Και μέχρι σήμερα παραμένει άλυτο το παζλ της δολοφονίας του.

Η αλλαγή των δρόμων, η αγαπημένη συνήθεια και οι... Απόκριες

Οι καλά γνωρίζοντες, σημείωναν πως ο Τζώρτζης Αθνασιάδης ήταν από εκείνους που δεν τρόμαζαν εύκολα και σπάνια θα επηρεαζόταν από όσα συνέβαιναν γύρω του, ωστόσο λίγες ημέρες πριν την άτακτη φυγή του αυτό έδειχνε να έχει αλλάζει.

Αυτό διότι, σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής έδειχνε ιδιαιτέρως ανήσυχος, ενώ συνεχώς άλλαζε κατεύθυνση στις διαδρομές που ακολουθούσε με το αυτοκίνητό του. Η ίδια η κόρη του, Άγγελα, αργότερα είχε αναφέρει πως ο πατέρας της είχε κόψει την αγαπημένη του συνήθεια, που τον ήθελε να απολαμβάνει το πρωινό του καφέ στο παράθυρο του σπιτιού τους.

Ακόμα, η συγκεκριμένη περίοδος ήταν της Αποκριάς και φαίνεται πως δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ντυμένοι μασκαράδες τον ακολουθούσαν προκειμένου να καταγράφουν πλήρως τις κινήσεις του. Και όταν εκείνος εμφανιζόταν μπροστά τους, ξαφνικά τρέπονταν σε φυγή.

Ωστόσο, ο ίδιος δεν φαινόταν -σε καμία περίπτωση, διατεθειμένος να κόψει την αγαπημένη του συνήθεια. Οπως και έκανε το βράδυ που «έφυγε». Επαιζε τάβλι, με τους φίλους του, στο γραφείο του.

Στην είσοδο της εφημερίδας μόνο ο θυρωρός, κανείς δημοσιογράφος.

Τότε ένας άνδρας εισβάλλει αιφνιδίως, ζητώντας απλό τον θυρωρό να δει τον εκδότη καθώς είχε ένα εξαιρετικό μήνυμα να του επιδώσει, κάτι που θα ήταν πολύ χρήσιμο για την εφημερίδα, χωρίς να θέλει να δώσει τα στοιχεία της ταυτότητάς του. Ο Τζώρτης Αθανασιάδης δέχθηκε να τον δει...

Λίγο αργότερα, το μόνο που ακούστηκε ήταν τα λόγια του Αθανασιάδη να φωνάζει: «Δεν είναι δυνατόν. Δεν γίνονται αυτά...»!

Ηταν λίγο πριν τις 20:00 μ.μ., όταν έπεφταν οι πυροβολισμοί...Ο εκτελεστής τον πυροβόλησε τρεις φορές.

Τότε, ο δράστης με αργό και σταθερό ρυθμό εξέρχεται του κτιρίου και χάνεται για πάντα...



Ο εκδότης της Βραδυνής πέφτει νεκρός από τις σφαίρες δολοφόνου

Οι... υποψίες, οι προκηρύξεις και... το τηλέφωνο μιας μυστηριώδους γυναίκας

Από την πρώτη στιγμή οι υποψίες κινήθηκαν γύρω από την 17Ν αφού καμία οργάνωση στο μεταξύ δεν είχε αναλάβει την ευθύνη.

Αργότερα η 17Ν θα ανακοινώσει με προκήρυξή της ότι δεν έχει σχέση με τη δολοφονία.

Μετά τη δολοφονία, μια γυναίκα τηλεφώνησε στη «Βραδυνή» και είπε ότι την ευθύνη για την «εκτέλεση» του Αθανασιάδη αναλαμβάνει η οργάνωση «Αντιστρατιωτική Πάλη», και υπέδειξε και το σημείο, στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Αιόλου, όπου υπήρχε προκήρυξη της οργάνωσης, η οποία και βρέθηκε. Η ευθύνη θα αποδοθεί στην οργάνωση «Αντιστρατιωτική Πάλη», αλλά με προκηρύξεις της την επόμενη ημέρα σε δύο εφημερίδες η «Αντιστρατιωτική Πάλη» θα καταγγέλλει ως «προβοκάτσια» την ανάληψη ευθύνης.



Ο... πράκτορας της ΚΥΠ

Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία Αθανασιάδη, τον Σεπτέμβριο του 1985, η Ασφάλεια Αττικής της ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε τον πράκτορα της ΚΥΠ Ντάνο Κρυστάλλη, τον οποίο χειριζόταν απευθείας ο τότε διευθυντής Ασφαλείας της ΚΥΠ, Συνταγματάρχης Ιωάννης Αλεξάκης.

Στο σπίτι του Κρυστάλλη βρέθηκαν αδημοσίευτες προκηρύξεις της «Αντιστρατιωτικής Πάλης».

Ο Ντάνος Κρυστάλλης δήλωσε ότι ως «πράκτορας διείσδυσης», είχε έρθει με εντολή της ΚΥΠ σε επαφή με την τρομοκρατική οργάνωση και έτσι έπεσαν στα χέρια του οι προκηρύξεις.

Το δικαστήριο κατέληξε ότι ο Κρυστάλλης δεν είχε πάρει μέρος στη δολοφονία του Αθανασιάδη.




Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στο γραφείο του Τζώρτζη Αθανασιάδη μετά τη δολοφονία

Το πολιτικό κλίμα

Το κλίμα πολώθηκε επικίνδυνα και η κηδεία του εκδότη, στις 23 Μαρτίου του 1983, μετατράπηκε σε μια μεγάλη διαδήλωση κατά του ΠΑΣΟΚ για το καθώς οι οπαδοί αλλά και κάποιοι παράγοντες της ΝΔ πίστευαν πως «κρύβεται» πίσω από την δράση της εγχώριας τρομοκρατίας!



Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Αχιλλέας Καραμανλής και ο Τζώρτζης Αθανασιάδης



Τυλιγμένο με την γαλανόλευκη το φέρετρο κατά την εξόδιο ακολυθία. Μέχρι το νεκροταφείο.





Οι κόρες και ο γαμπρός του.

Ποιος ήταν ο Τζώρτης Αθανασιάδης

Γεννήθηκε το 1912 στην Κωνσταντινούπολη. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. Αρχικά εργάστηκε ως λογιστής, ενώ το 1934 άρχισε να εκδίδει το «Ναυτικόν και Εμπορικόν Δελτίον Πειραιώς», που το 1936 μετεξελίχθηκε στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική».

Είχε φιλικές σχέσεις με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ήδη από τη δεκαετία του 1940. Όταν ο Καραμανλής έγινε πρωθυπουργός το 1955, ο Αθανασιάδης ως πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Αθλητισμού εισηγήθηκε, το 1958, τη δημιουργία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ), και το 1959 ίδρυσε τον Οργανισμό Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ), του οποίου έγινε και ο πρώτος πρόεδρος μέχρι το 1963 και την πτώση του Καραμανλή.

Tο 1962 ανέλαβε και τη διεύθυνση της εφημερίδας «Βραδυνή», η οποία έγινε το σημείο αναφοράς των καραμανλικών την περίοδο της «εξορίας» του Καραμανλή (1963 - 1974).

Η εργασία του «Μελέτη επί της συνεργασίας των ημερησίων οικονομικών εφημερίδων της Ευρώπης» αποτέλεσε τη βάση για την ίδρυση της KPEFE (Ευρωπαϊκή Ένωση Οικονομικού Τύπου).

Το 1977 ο Αθανασιάδης έγινε πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ήταν αντιπρόεδρος από το 1974) και την ίδια χρονιά ανέλαβε και την προεδρία της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ).



Πληροφορίες: sansimera, wikipedia