22 Μαρτίου 2018

Στους ηγέτες του ΕΛΚ για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς ο Μητσοτάκης -Με ποιους θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες

Την άμεση επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές θα θέσει μετ’ επιτάσεως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη διάρκεια της σημερινής Συνόδου.

Οι Ευρωτουρκικές σχέσεις βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της συνεδρίασης του ΕΛΚ και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναφερθεί στην προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, που λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις, αλλά και στην συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στην Αδριανούπολη.

Από την πρώτη στιγμή είχε τονίσει ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν πρωτοβουλίες σε κάθε διεθνές forum και αυτό ακριβώς σκοπεύει να κάνει αύριο ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών του Λαϊκού Κόμματος. Μάλιστα θα έχει και κατ ιδίαν επαφές στο περιθώριο της Συνόδου επιμένοντας στην ανάγκη άμεσης απελευθέρωσης των Ελλήνων στρατιωτικών, με την κράτηση τους να δυναμιτίζει όχι μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και αυτές της Ένωσης με την Τουρκία.

Μητσοτάκης: Ψυχραιμία και υπευθυνότητα στα ελληνοτουρκικά

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στη συνεδρίαση των τομεαρχών της ΝΔ, όπου συμφωνήθηκε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και μετριοπάθεια στο δημόσιο λόγο.

Εξέτασαν αναλυτικά όλες τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τον κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, να δίνει έμφαση και στη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Έχουμε αποδείξει διαχρονικά την υπευθυνότητα με την οποία διαχειριζόμαστε τα εθνικά θέματα και αυτό αναγνωρίζεται από την κοινωνία. Πρέπει να είμαστε μετρημένοι, σοβαροί και υπεύθυνοι καθώς ό,τι λέμε  ακούγεται και εκτός Ελλάδος», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Στις συχνές επαφές που έχει με ξένους ηγέτες, αλλά και με τον αμερικανικό παράγοντα, κατά το πρόσφατο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Μητσοτάκης έχει πλήρη εικόνα τόσο για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, όσο και στη σημασία που δίνουν στο εξωτερικό, στη στάση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς την αντιμετωπίζουν ως την επόμενη κυβέρνηση.

Ο Γιωργος Κουμουτσάκος είπε ότι ο τρόπος που συμπεριφέρεται η Τουρκία ειναι απρόβλεπτος και σημείωσε ότι απαιτείται επιχειρησιακή ετοιμότητα αλλά η οικοδόμηση περιφερειακών συμμαχιών.

Σύμφωνα με πηγές η Ντόρα Μπακογιάννη προσέθεσε ότι η κυβέρνηση υποτίμησε την εσωτερική μετάλλαξη της Τουρκίας. Συνέστησε «να μην παρασυρόμαστε σε κορώνες στο δημόσιο λόγο» και είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης δίνει τον νηφάλιο τόνο ώστε να μην παρασυρθούμε σε εύκολες ακρότητες».

Ο κ.  Κικίλιας αναφέρθηκε στην ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της, στην οποία προχωρά η Τουρκία και εκτίμησε ότι σύντομα θα έχει πρόβλημα ο ΣΥΡΙΖΑ με τους χειρισμούς που ακολουθεί στα εθνικά θέματα.

«Δεν έχουμε δεχθεί πιέσεις για τη στάση μας στο Σκοπιανό»

Ιδιαίτερη αναφορά, έγινε και για το ονοματολογικό των Σκοπίων, με  τον πρόεδρο της ΝΔ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να τονίζει, πως «Δεν μας έχουν ασκηθεί πιέσεις για τη στάση μας, ενώ, όπου εξηγούμε την επιχειρηματολογία μας, ειδικά για την ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, γίνεται απολύτως κατανοητή».

Πηγές απο τη ΝΔ σημειώνουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγκαιρα εξήγησε και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ότι ειναι προϋπόθεση η  αναθεώρηση Συντάγματος της ΠΓΔΜ για να προχωρήσει η συζήτηση για στη συμφωνία στο όνομα και δεν αλλάξανε θέση. Η εκτίμηση πάντως, που υπάρχει στην Πειραιώς, είναι πως βρισκόμαστε πιο κοντά σε αδιέξοδο στις συζητήσεις για επίλυση του σκοπιανού παρά σε μια συμφωνία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ
iefimerida.gr