13 Ιανουαρίου 2018

La Stampa: Ο βασιλιάς Χουσεΐν της Ιορδανίας είχε εξώγαμο με την ηθοποιό ερωμένη του

Αποκαλύψεις για την άγνωστη προσωπική ζωή του βασιλιά Χουσεΐν της Ιορδανίας αλλά και για το ρόλο που είχαν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ κατά το ταξίδι του το 1959 αποκαλύπτει έγγραφο της CIA στο οποίο αναφέρεται η ιταλική La Stampa, 60 χρόνια μετά.


Σύμφωνα με το έγγραφο, ο βασιλιάς της Ιορδανίας είχε ένα παιδί εκτός γάμου. Μητέρα του παιδιού ήταν μια ηθοποιός αμερικανικής – εβραϊκής καταγωγής, με την οποία διατηρούσαν σχέση για επτά χρόνια.

Η γνωριμία τους έγινε στο ταξίδι του τότε 24χρονου βασιλιά στις ΗΠΑ. Ο ίδιος είχε δείξει «πολύ πρόθυμος για μια γυναικεία συντροφιά» στο Λος Άντζελες. Η CIA που ανέλαβε να κανονίσει μία συνάντηση, επέλεξε την Χάριετ Σαπίρο, όπως ήταν το πραγματικό όνομα της Σουζάν Κάμποτ. Η ίδια είχε εμφανιστεί σε κάποιες ταινίες ωστόσο μάλλον ήταν αποτυχημένη ως ηθοποιός. Η συνάντηση πήγε τόσο καλά ώστε η CIA οργάνωσε μια άλλη στη Νέα Υόρκη. Οι οδηγίες προς την ηθοποιό από τον υπεύθυνο της υπόθεσης ήταν σαφείς: «Θέλουμε να πάτε για ύπνο».
Η σχέση τους θα διαρκέσει επτά χρόνια. Δύο χρόνια μετά την γνωριμία τους, το 1961, γεννήθηκε ο γιος τους Tίμοθι, που υιοθετήθηκε αργότερα από τον δεύτερο σύζυγο της Σούζαν, Μάικλ Ρόμαν. Ο Τιμόθι εμφανίζει μια μορφή νανισμού, αλλά μια ορμονική θεραπεία του επιτρέπει να φτάσει σε κανονικό ύψος. Όμως δεν είχε καλές σχέσεις με τους γονείς του. Σε αυτό δεν βοηθούσε και το πρόβλημα της Σούζαν, που έπασχε από κατάθλιψη.

Την ίδια ώρα, ο βασιλιάς Χουσεΐν φαίνεται ότι παρείχε οικονομική βοήθεια. Κάθε μήνα, η Σούζαν είχε λαμβάνειν 1.500 δολάρια το μήνα από τον προσωπικό ταμία του βασιλιά Χουσεΐν, για την υποστήριξη του παιδιού.

Το 1986 ο Τίμοθι ενεπλάκη σε φιλονικία μέσα σε ένα μπαρ και σκότωσε κάποιον θαμώνα, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε πεντέμισι χρόνια στη φυλακή. Πέθανε το 2003, και οι στάχτες του διασκορπίστηκαν στη θάλασσα.

Ο βασιλιάς Χουσεΐν ξαναπαντρεύτηκε τρεις φορές και βασίλεψε στην Ιορδανία μέχρι το 1999, ως ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Στην επίσημη βιογραφία του δεν υπάρχει καμία αναφορά στην Σούζαν ή στο γιo του Τίμοθι.