06 Δεκεμβρίου 2017

Α. Τσίπρας: O αδύναμος κρίκος της συγκυβέρνησης

Του Σάκη Μουμτζή

Δεν υπάρχει προηγούμενο στα δημοσκοπικά χρονικά της Ελλάδος, πρωθυπουργός μέσα σε δυόμισι χρόνια να χάνει 60 μονάδες της δημοτικότητας του. (Από το 80% του Μαρτίου 2015 έπεσε στο 20% σήμερα.)


Αποτελεί εξίσου σπάνια περίπτωση, εν ενεργεία πρωθυπουργός να υστερεί έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως στις μετρήσεις δημοτικότητας.

Τόσο ο Κ.Σημίτης, όσο και ο Κ.Καραμανλής υπερτερούσαν των πολιτικών τους αντιπάλων, ανεξαρτήτως της πορείας του κόμματος τους.

Δεν υπάρχει προηγούμενο, αρχηγός κόμματος του 36% να άγεται και να φέρεται από αρχηγό κόμματος του 3%. Να εξαναγκάζεται να τον υπερασπισθεί δημοσίως για πράξεις και παραλείψεις του, που τυγχάνουν δικαστικής διερεύνησης, προκαλώντας την οργή σημαντικών στελεχών του.

Έγινε φανερό πλέον πως ο Α.Τσίπρας είναι το βαρίδι για τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι το αντίστροφο, όπως διατείνονται οι αγιογράφοι του. Η ανεπάρκεια του να χειρισθεί με επιτυχία θέματα υψηλής και χαμηλής πολιτικής, έχουν παρασύρει το κόμμα του στον κατήφορο.

Και αυτή η ζοφερή εικόνα συμπληρώνεται από τις εμφανίσεις του πρωθυπουργού στην Βουλή. Δεν παρουσιάζουν καμιά έκπληξη. Είναι απολύτως προβλέψιμα αυτά που θα πει και το πώς θα τα πει.

Η απόπειρα να μιμηθεί τον τόνο της φωνής του Α.Παπανδρέου και να κλέψει κάποιες ατάκες του, μόνον θυμηδία προκαλούν, καθώς ουδείς καταλαβαίνει γιατί ο Α.Τσίπρας βλέπει τον εαυτό σαν έναν νέο Αντρέα.

Αν πράγματι πιστεύει κάτι τέτοιο, αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για την χώρα, για το κόμμα του και για τον ίδιο.

Ο Α.Τσίπρας - την ώρα που ο κυρίως πολιτικός του αντίπαλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει δείγματα γραφής κατά του νεποτισμού και της πολιτικής των «κολλητών»- έχει δώσει το δικαίωμα στα στελέχη του να διορίζουν στο Δημόσιο, αδέρφια, ξαδέρφια, πατεράδες, εραστές και ερωμένες. Και το πάρτι συνεχίζεται.

Τι θα κάνει λοιπόν ο πρωθυπουργός; Η καθοδική πορεία της δημοτικότητας του είναι αναστρέψιμη; Μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι;

Είναι δεδομένο πως αυτή η δυσάρεστη, για τον Α.Τσίπρα κατάσταση, χτίστηκε σταδιακά και γι΄αυτό δύσκολα αναστρέφεται. Η αξιοπιστία του και η δημόσια εικόνα του δεν κλονίσθηκαν από ένα συγκεκριμένο γεγονός, αλλά από πλειάδα γεγονότων που σωρευόμενα έπληξαν το κύρος του.
Και να αναλογιστεί ο αναγνώστης πως πρόκειται για πολιτικό άντρα, που, ομολογουμένως, δεν έφερε αμαρτίες από το παρελθόν. Αλλά δημιούργησε πολλές στο παρόν.

Και ο πολίτης δεν ψηφίζει βλέποντας προς τα πίσω, αλλά με τα βιώματα του σήμερα και τις προοπτικές του αύριο.

Ο Α.Τσίπρας πληρώνει το δόγμα που έχει αναγάγει την επικοινωνία στο βασικό εργαλείο ενός κόμματος ή ενός πολιτικού, λησμονώντας πως αυτό που προέχει είναι η ύπαρξη μιας σταθερής πολιτικής γραμμής.

Επικοινωνία χωρίς πολιτική είναι ένα άδειο πουκάμισο. Και ο πρωθυπουργός έχει το επικοινωνιακό χάρισμα, αλλά δεν έχει πολιτική. Ή -για να ακριβολογήσω- άλλαξε μέσα σε μικρό διάστημα τόσες πολλές πολιτικές, που ουσιαστικά δεν έχει πλέον καμιά.

Μετά τις εκλογές και την διαφαινόμενη ήττα, ο πρωθυπουργός θα γνωρίσει ισχυρή εσωκομματική αμφισβήτηση.

Ήδη ακούγονται γκρίνιες για συγκεκριμένους χειρισμούς του, που θα επιταθούν είτε ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση με τα επώδυνα μέτρα είτε όχι, καθώς σε αυτήν την περίπτωση ακυρώνεται το success story του Αυγούστου.

Τούτων δοθέντων, ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται στην τελική ευθεία με κουτσό άλογο. Και όσο αντέξει και το «άλογο» και ο ΣΥΡΙΖΑ.

http://www.liberal.gr/arthro/180115/apopsi/s-moumtzis/atsipras-O-adunamos-krikos-tis-sugkubernisis-.html