05 Δεκεμβρίου 2017

Eυρωπαϊκή πηγή στους ΚΑΡΠΑΖΟΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΕΣ: Ξεχάστε το χαμηλό ΦΠΑ στα νησιά-Συνεχίστε τους πλειστηριασμούς σε όλη την Ελλάδα

Το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου δημιουργεί πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα και αφήνει ανοικτό το παράθυρο για φοροδιαφυγή. Σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση αναζητούμε εναλλακτικούς τρόπους για να ενισχύσουμε την νησιωτική Ελλάδα όχι μέσω της διατήρησης των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ αλλά μέσω επενδύσεων στα νησιά που τις χρειάζονται περισσότερο.


Αυτό τόνισε ευρωπαϊκή πηγή με πολύ καλή γνώση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση. Αν και σημείωσε ότι οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα του ΦΠΑ συνεχίζονται, ουσιαστικά δεν άφησε πολλά περιθώρια διατήρησης του ειδικού καθεστώτος κάτι που σημαίνει ότι οδεύουμε σε αύξηση των συντελεστών σε 32 νησιά του Αιγαίου.

Τα προαπαιτούμενα 

Η ίδια πηγή, πρόσθεσε ότι τα προαπαιτούμενα που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου προκειμένου να κλείσει οριστικά η 3η αξιολόγηση, ανέρχονται στα 110 εκ των οποίων αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί πλήρως περίπου το ένα τρίτο. Ημερομηνία ορόσημο παραμένει η 22α Ιανουαρίου καθώς στην συνεδρίαση του Eurogroup θα πρέπει να εγκριθεί το πρόγραμμα συμμόρφωσης (compliance report) αλλά και το αναθεωρημένο μνημόνιο. Όσον αφορά στο ύψος της δόσης που θα εκταμιεύσει η Ελλάδα, ο ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η συζήτηση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη αλλά «αφετηρία» θα αποτελέσει ποσό της τάξεως των 5 δις. ευρώ. Αν ακολουθηθεί ο σχεδιασμός που υπάρχει μέχρι τώρα, θα εκταμιευτούν περίπου 18,4 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του προγράμματος ενώ θα απομείνουν περίπυο 27,4 δις. ευρώ ως υπόλοιπο από το «πακέτο» της 3ης δανειακής σύμβασης.

«Βουνό» προαπαιτούμενων θα πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα και στο πλαίσιο της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης καθώς ο σχετικός κατάλογος που θα ενσωματωθεί στο αναθεωρημένο μνημόνιο θα περιλαμβάνει περίπου 82 διαφορετικά προαπαιτούμενα.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, σχολίασε και την χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ. Σημείωσε ότι το ποσοστό ανάπτυξης του 1,3% για το 3ο τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, δεν αλλάζει κάτι στον σχεδιασμό που έχει ήδη γίνει και στην πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,6% μέσα στο 2017.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. «Για να θεωρήσουμε ότι εκπληρώθηκε το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο θέλουμε να συνεχιστούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μέχρι το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Να μείνουμε πιστοί στη συμφωνία

Απαντώντας στο υποθετικό ερώτημα μη εφαρμογής των ψηφισμένων μέτρων για τις συντάξεις, στο βαθμό όπου θα υπάρξει υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και το ΔΝΤ δεν επιβιβαστεί στο ελληνικό πρόγραμμα, η ευρωπαϊκή πηγή τόνισε: «Όλες οι πλευρές πρέπει να παραμείνουν πιστές στη συμφωνία, δεν είναι θέμα προτιμήσεων, είναι γραπτές δεσμεύσεις στο μνημόνιο και όχι μόνο με το ΔΝΤ».

Αν αρχίσουμε να ξηλώνουμε κομμάτια της συμφωνίας αυτό θα περιέπλεκε πάρα πολύ τις διαδικασίες, συμπλήρωσε η ίδια πηγή διευκρινίζοντας ότι δεν είναι θέμα προτιμήσεων αλλά συμφωνηθέντων. Τέλος, αναφορικά με την ενδεχόμενη ταχύτερη εφαρμογή της προβλεπόμενης μείωσης του αφορολογήτου το 2019, αντί για το 2020, η ίδια πηγή σημείωσε ότι αυτό θα συζητηθεί τον ερχόμενο Μάιο με το ΔΝΤ στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.

«Να δούμε μπουλντόζες στο Ελληνικό»

Στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων ειδική έμφαση έδωσαν οι πηγές στην υλοποίηση των έργων. Ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι δεν χρειάζεται να ολοκληρωθούν αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι ξεκίνησαν, πρέπει για παράδειγμα «να μπουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό». Όπως είπαν χαρακτηριστικά, «θέλουμε να δούμε μπουλντόζες να μπαίνουν στο Ελληνικό, να αρχίσουν να κατασκευάζουν πράγματα και να δημιουργούν θέσεις εργασίας».

Στην Αθήνα οι νησιώτες για προσφυγικό και αύξηση του ΦΠΑ

Εν τω μεταξύ, έξω από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στη 1 το μεσημέρι, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στην Αθήνα, έχουν δώσει, για σήμερα, ραντεβού πολίτες από τα νησιά του βορείου Αιγαίου με επικεφαλής τους δημάρχους της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου που έφτασαν σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά.

Μαζί τους και οι νησιώτες της Αττικής, οι τελευταίοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των δήμων των νησιών απ' όπου κατάγονται, αλλά και ομοσπονδιών τους στην Αττική. «Να μην επιτρέψουμε να μετατραπούν τα νησιά μας, από νησιά της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, σε νησιά φυλακές» είναι το κεντρικό σύνθημα της σημερινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για την ακολουθούμενη στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα πολιτική της κυβέρνησης.

Οι νησιώτες αντιδρούν και στην αύξηση του ΦΠΑ στην περιοχή τους, λόγω κατάργησης του ειδικού καθεστώτος. Την προηγούμενη εβδομάδα στη Λέσβο οι επιχειρήσεις προχώρησαν σε 24ωρη απεργία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση αιτήματα της συγκέντρωσης είναι:

- Η άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση από όλες τις δομές φιλοξενίας,

- Η μη δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής, συμπεριλαμβανομένης και της χρησιμοποίησης πλωτών μέσων,

- και η μη αποδοχή λήψης αποφάσεων χωρίς τους κατοίκους των νησιών, που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, την κοινωνική συνοχή και το μέλλον του τόπου.

«Η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το σαφές και ηχηρό μήνυμα που έστειλε ο Λεσβιακός Λαός με τη γενική απεργία του και τη συγκέντρωση του στα τέλη Νοεμβρίου, δεν έδειξαν διάθεση ανταπόκρισης, με αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει ίδια, χωρίς καμία ουσιαστική προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών» είπε μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.

Θεσμοί: Σας παρακολουθούμε -Συνεχίστε τους πλειστηριασμούς σε όλη την Ελλάδα

Υπό το αυστηρό βλέμμα των θεσμών θα συνεχιστούν οι πλειστηριασμοί, τόσο οι ηλεκτρονικοί όσο και οι φυσικοί.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, οι δανειστές, αν και μιλούν με θετικά λόγια για τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών, έχουν κάνει ξεκάθαρο στην ελληνική πλευρά πως έως τις 22 Ιανουαρίου (το τελευταίο χρονικό ορόσημο για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης) η διαδικασία είναι ουσιαστικά υπό επιτήρηση. «Εως τις 22 Ιανουαρίου θα παρακολουθούμε το θέμα για να είμαστε βέβαιοι», ανέφερε.

Οι θεσμοί ζητούν από την κυβέρνηση η διαδικασία να συνεχιστεί κανονικά και να μην είναι μια κίνηση on-off, δηλαδή να πραγματοποιηθούν για μερικές εβδομάδες και μετά να σταματήσει η διαδικασία.

Παράλληλα, η ίδια ευρωπαϊκή πηγή είπε πως αίτημα των δανειστών είναι να πραγματοποιούνται πλειστηριασμοί σε όλοι την Ελλάδα και όχι μόνο στην Αθήνα. «Θέλουμε να δούμε ότι συνεχίζονται οι πλειστηριασμοί παντού και όχι μόνο στην Αθήνα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τον αριθμό των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται, είπε πως «το 1/3 των πλειστηριασμών που είχαν αναγγελθεί δεν έγινε γιατί οι ενδιαφερόμενοι πλήρωσαν τις οφειλές τους», κάτι που ερμηνεύεται, κατά την ίδια πηγή, ως αποτέλεσμα της πίεσης στους κακοπληρωτές, οι οποίοι εμφανίζονται και συμμορφώνονται.

Κλείνοντας το θέμα των πλειστηριασμών, σημείωσε ότι αποτελεί ένα από τα εκκρεμή προαπαιτούμενα να ξεκινήσουν πλειστηριασμοί και για χρέη προς το Δημόσιο. Η τελευταία αυτή παράμετρος αποτελεί προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης και θα πρέπει η σχετική διάταξη να ψηφιστεί το αργότερο εντός Ιανουαρίου.

Το κοινωνικό μέρισμα προήλθε από υποχρηματοδότηση κοινωνικών δαπανών 

Σε ό,τι αφορά το κοινωνικό μέρισμα και από πού προήλθαν τα 720 εκατ. ευρώ, η ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε «δεν τα βλέπουμε σαν καινούργια λεφτά, αλλά ως μέρος της υποχρηματοδότησης κοινωνικών δαπανών το 2017, όπου μεταξύ άλλων προβλεπόταν ότι θα χρηματοδοτηθούν μέσω ΚΕΑ 700.000 δικαιούχοι αλλά χρηματοδοτήθηκαν 500.000».

Δηλαδή, οι δανειστές υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται για «καινούργιο χρήμα», όπως αναφέρει η κυβέρνηση, αλλά ως κεφάλαια τα οποία προέκυψαν είτε από υποχρηματοδότηση κοινωνικών δαπανών, είτε από δικαστικές αποφάσεις, είτε από ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Κανονικά οι περικοπές στις συντάξεις 

Το να παραμείνουν όλες οι πλευρές πιστές στη συμφωνία που έχουν υπογράψει δεν είναι θέμα προτιμήσεων, είναι γραπτή δέσμευση στο Μνημόνιο, και όχι μόνο με το ΔΝΤ. Σε αυτή τη δήλωση προχώρησαν σήμερα ευρωπαϊκές πηγές σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να μην προχωρήσουν οι περικοπές στις συντάξεις. Μάλιστα, συμπλήρωσαν ότι «αν αρχίσουμε να ξηλώνουμε κομμάτια της συμφωνίας, αυτό θα περιέπλεκε πάρα πολύ τις διαδικασίες».

Για την πορεία της αξιολόγησης 

Αναφορικά με την πορεία της αξιολόγησης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι έως τώρα η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην υλοποίηση του 1/3 των 110 προαπαιτουμένων. Πρόσθεσε, δε, πως περίπου το 1/3 των μέτρων της τρίτης αξιολόγησης απαιτεί νομοθετική ρύθμιση πριν από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Ακόμη μια εκκρεμότητα στις συζητήσεις είναι το αίτημα της ελληνικής πλευράς για αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. Εδώ οι ίδιες πηγές εκτίμησαν ότι το ενδεχόμενο αναβολής της προβλεπόμενης αύξησης 30% των συντελεστών από την 1η/1/2018 περιορίζεται, ωστόσο υπάρχει σαφής ευρωπαϊκή πρόθεση να ενισχυθούν τα νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό.