03 Δεκεμβρίου 2017

Όταν η κυβερνώσα Αριστερά κάνει αυτά που κάποτε κατήγγειλε... και βασανίζει κρατούμενους

Αποδομείται το αφήγημα ότι μπορεί να γίνονται επώδυνοι συμβιβασμοί

Ορισμένα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά. Όπως, για παράδειγμα, όταν οι ίδιες οι συνήγοροι υπεράσπισης των 9 συλληφθέντων Κούρδων και Τούρκων βγαίνουν και μιλούν «για άγρια κακοποίηση» των πελατών τους κατά τη σύλληψη και κράτησή τους από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Διότι ο τραυματισμός κρατουμένου όχι επειδή αντιστάθηκε κατά τη διάρκεια της σύλληψής του αλλά στη διάρκεια της κράτησής του, είναι ο τυπικός ορισμός του βασανιστηρίου.

Ειδικότερα, με κοινή τους δήλωση, οι δύο συνήγοροι, η Αλέκα Ζορμπαλά και η Ιωάννα Κούρτοβικ κατήγγειλαν τα ακόλουθα για τις συνθήκες σύλληψης των πελατών τους: «Οι 9 οδηγήθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα 30 ώρες μετά τη σύλληψή τους παρουσιάζοντας σημάδια άγριας κακοποίησης, φέροντας εμφανή τραύματα στο κεφάλι, στο πρόσωπο και στην περιοχή των ματιών (επικίνδυνες σωματικές βλάβες) άλλοι στα πόδια και στο σώμα, ενώ ο γηραιότερος μεταξύ αυτών (65 ετών) έφερε επιπλέον ράμματα στο κεφάλι.

Για την εμφανή αυτή κακοποίηση, η οποία έγινε χωρίς να επικαλείται η αστυνομική δύναμη αντίσταση κατά την σύλληψη, όπως συνηθίζει να πράττει, όταν είναι υπόλογη για τον τραυματισμό συλληφθέντων (βασανισμός κατά τον ποινικό κώδικα), προκύπτει από την δικογραφία ότι οδηγήθηκαν με το ΕΚΑΒ , οι 3 εξ αυτών τουλάχιστον, σε νοσοκομεία (στο Γ. Κ. Νίκαιας, το Γ.Κ. Γ. Γεννηματά και στο Σισμανόγλειο) για την παροχή πρώτων βοηθειών και συρραφή τραυμάτων, ενώ δόθηκε εντολή για ιατροδικαστική εξέταση για την οποία όμως δεν προκύπτει να οδηγήθηκαν σε ιατροδικαστή, όπως επεβάλλετο».

Οι δύο συνήγοροι υπογραμμίζουν ότι «την εμφανή κακοποίηση αγνόησαν τόσο η εισαγγελική όσο και η ανακριτική αρχή ενώπιον των οποίων εμφανίστηκαν, πάρα την επισήμανση των συνηγόρων, θεωρώντας ότι δεν τους αφορά, ενώ η ηγεσία του υπεύθυνου Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, δια στόματος κ. Τόσκα, υιοθέτησε με ευκολία την εκδοχή των αστυνομικών αρχών, ότι οι συλληφθέντες αυτοτραυματίστηκαν (συνήθης ομοίως αιτιολογία την τελευταία περίοδο), αντί να διατάξει την νόμιμη ΕΔΕ».

Επιπλέον, σύμφωνα με την καταγγελία των δύο συνηγόρων, οι συλληφθέντες στερήθηκαν επί μακρόν τη δυνατότητα επικοινωνίας με συνήγορο, παρότι αυτό αποτελούσε δικαίωμά τους: «επί 26 ώρες δεν τους επετράπη η επικοινωνία με συνήγορο, ούτε και επιτράπηκε στους συνηγόρους η οποιαδήποτε επικοινωνία είτε ενημέρωση για όλο αυτό το διάστημα».
Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/otan-kivernosa-aristera-kani-afta-pou-kapote-katingile?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter