06 Δεκεμβρίου 2017

Άπλυτοι σπάνε το κέντρο της Αθήνας-Άφαντη η ΕΛΑΣ - ΒΙΝΤΕΟ

Μολότοφ και πετροπόλεμος σε Σύνταγμα και Προπύλαια - Κουκουλοφόροι έσπασαν πεζοδρόμια και προκάλεσαν ζημιές σε τράπεζες, βιτρίνες, φανάρια και κάμερες - Νέα πορεία το απόγευμα


Επεισοδιακό ήταν το μαθητικό συλλαλητήριο στο κέντρο για την επέτειο εννέα ετών από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Από τις 12 το μεσημέρι και για περίπου δύο ώρες, κουκουλοφόροι προκαλούσαν επεισόδια, πετώντας μολότοφ και προκαλώντας φθορές σε βιτρίνες και τράπεζες. Ολο αυτό το διάστημα, η αστυνομία στεκόταν σε ρόλο παρατηρητή, αφήνοντας τους ταραξίες να καταστρέφουν ανενόχλητοι ό,τι βρουν μπροστά τους σε Προπύλαια, πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους!

Δείτε εικόνα από την πλατεία Συντάγματος



Νεαροί πέταξαν μολότοφ και πέτρες στο Σύνταγμα, ενώ πριν ξεκινήσει το συλλαλητήριο είχαν στηθεί οδοφράγματα γύρω από τα Προπύλαια. Συγκεκριμένα, τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε κλούβα της αστυνομίας στη Ρήγα Φεραίου. Γρήγορα επεκτάθηκαν και σε άλλα σημεία, χωρίς ωστόσο να πάρουν μεγάλες διαστάσεις. Οι κουκουλοφόροι πέταξαν πέτρες και φωτοβολίδες, επιτέθηκαν σε τράπεζα ενώ ξήλωσαν και πεζοδρόμια, ενώ τα ΜΑΤ απάντησαν με χρήση χημικών και κρότου λάμψης.

Στη συνέχεια οι κουκουλοφόροι μπήκαν στη μαθητική πορεία και προκάλεσαν επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος ενώ για φινάλε η ένταση μεταφέρθηκε ξανά στα Προπύλαια. Μετά τις δύο το μεσημέρι τα πνεύματα ηρέμησαν και οι δρόμοι δόθηκαν σταδιακά στην κυκλοφορία.
Βίντεο από τα επεισόδια νωρίτερα













Φωτογραφίες από τη στιγμή της έντασης



Ωστόσο και το απόγευμα αντιεξουσιαστές έχουν προγραμματίσει πορεία (6 το απόγευμα) από τα Προπύλαια προς το σημείο που δολοφονήθηκε πριν 9 χρόνια ο 15χρονος μαθητής.

Σε συνεχείς συσκέψεις των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ  αποφασίστηκε να «οχυρωθεί» το κέντρο της Αθήνας με βάση το πλάνο που χρησιμοποιήθηκε στο Πολυτεχνείο. Συνολικά έχουν διατεθεί  περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί, οι οποίοι ωστόσο ήταν άφαντοι στο μαθητικό συλλαλητήριο.