02 Δεκεμβρίου 2017

Τσακαλώτος: Έκλεισε η συμφωνία με την τρόικα

[Φυσικά λένε μόνο όσα τους βολεύουν... όσα δεν τους βολεύουν όπως οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο που θα εξοργίσουν τα πελατάκια τους, τα κρύβουν κάτω απ'΄το χαλί]

Την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς σε τεχνικό επίπεδο στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση, έκλεισε το staff level agreement σε όλη τη θεματολογία» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών στους δημοσιογράφους, με τους εταίρους να ανακοινώνουν λίγο αργότερα τη συμφωνία με σχετική ανακοίνωση.


Η ανακοίνωση των εταίρων: «Οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί έφθασαν σε Staff Level Agreement με τις ελληνικές αρχές σχετικά με το πακέτο πολιτικής που υποστηρίζει το πρόγραμμα του ESM. Αυτό θα παρουσιαστεί στo Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017. Οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τις προπαιτούμενες ενέργειες που είναι απαραίτητες για να ολοκληρώσουν την 3η αναθεώρηση το συντομότερο δυνατό».

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και ότι η πολιτική επικύρωσή της θα έρθει στο Eurogroup της Δευτέρας. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα κατατεθούν στη Βουλή σειρά νομοσχεδίων (το ένα μέρος εξ αυτών πριν τα Χριστούγεννα και ένα άλλο μέρος στην αρχή του νέου έτους) με στόχο να ολοκληρωθεί και τυπικά η συμφωνία με την εκταμίευση των δόσεων στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνισε ότι παραμένει η εκκρεμότητα αναφορικά με το αίτημα της κυβέρνησης για διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου. Ο υπουργός εξήγησε ότι θα γίνουν αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ώστε να παρασχεθεί παραπέρα στήριξη σε αυτά τα νησιά, ενώ θα επιχειρηθεί να βρεθεί λύση στο θέμα του ΦΠΑ έως το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Σε ό,τι αφορά την προτεραιότητα του εργαζόμενου ως πιστωτή μιας εταιρείας που πτώχευσε, η απόφαση ορίζει ότι ο εργαζόμενος θα μπορεί να εισπράττει κατά προτεραιότητα από εκποίηση περιουσιακών στοιχείων πτωχευμένης επιχείρησης σε ποσοστό της τάξης του 2,75% επί του κατώτατου μισθού και επί 6 μήνες.

Στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έκλεισε επίσης το ζήτημα των οικογενειακών επιδομάτων.

Από τη συμφωνία πλήττονται περισσότερο οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 34 έως 45 χιλιάδες ευρώ, καθώς χάνουν τα 500 ευρώ που έπαιρναν το χρόνο για κάθε παιδί.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στα οικογενειακά επιδόματα αυτών που έχουν δυο παιδιά, ανάλογα πάντα με τα εισοδήματά τους. Μικρές αυξήσεις καταγράφονται για τις οικογένειες με ένα παιδί.

Σύμφωνα πάντως με την κυβέρνηση, η συμφωνία κυβέρνησης δανειστών προβλέπει:

- 70 ευρώ το μήνα για οικογένεια με ένα παιδί, από 40 ευρώ που είναι σήμερα.
- 140 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά, από 80 ευρώ που είναι σήμερα
- 280 ευρώ για οικογένεια με 3 παιδιά, από 242 που είναι σήμερα. Για κάθε επιπλέον παιδί μετά το 3ο θα προστίθενται 140 ευρώ. Για τα τρία παιδιά το επίδομα ανέρχεται στα 280 ευρώ από 242 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Παράλληλα επιπλέον 40 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για σχολικά γεύματα και 15 εκατ. ευρώ για βρεφονηπιακούς σταθμούς. Αναλυτικότερα:

Σχολικά γεύματα

- 40 εκατομμύρια θα δοθούν σε ημερήσια ζεστά σχολικά γεύματα για 130.000 μαθητές δημοτικών σχολείων το 2018. Έτσι δημιουργείται μια γέφυρα για το 2019 όπου με τα αντίμετρα έχουν προβλεφθεί 500.000 γεύματα σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, καθημερινά.

Βρεφονηπιακοί σταθμοί

- 15 εκατομμύρια θα δοθούν για τη δημιουργία 400 νέων βρεφονηπιακών σταθμών μέσα στο 2018,προκειμένου να δημιουργηθούν άλλες 10.000 θέσεις για παιδιά, πέραν των σημερινών 109.000. Όπως είναι γνωστό, το 2019 με τα αντίμετρα που έχει ήδη ψηφίσει η βουλή θα προστεθούν και άλλες 1.800 δομές ώστε οι σημερινές 2.800 να φθάσουν τις 5.000 καλύπτοντας συνολικά 164.000 παιδιά.


Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/361515/tsakalotos-sumfonia-gia-oikogeneiaka-epidomata-hamenoi-triteknoi-kai-poluteknoi/