05 Δεκεμβρίου 2017

Τα ντόπερμαν της πολιτικής

Του Σάκη Μουμτζή

Όποιος παρακολούθησε αυτό που έγινε στον Αντ1 χθες το πρωί, θα αντιλήφθηκε πως εκκολάπτεται μια νέα κατηγορία πολιτικών. Τα ντόπερμαν της πολιτικής.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι ένας πολιτικός με οξύ λόγο, αεικίνητος και πολυπράγμων, με την καλή έννοια. Ασχολείται με πολλά.


Ποτέ όμως στον πολιτικό του λόγο δεν προσέβαλε προσωπικά τον αντίπαλο του, πολύ δε περισσότερο τις συζύγους τους. Είναι θανατηφόρα αιχμηρός μόνον στην πολιτική αντιπαράθεση. Και αυτό πονά.

Γι΄ αυτό  και  το μόνο που του προσάπτουν είναι ότι τσιρίζει. Σιγά τα ωά!

Έτσι, προσπαθούν να τον προκαλέσουν για να τον εξωθήσουν να αλλάξει το πεδίο της αντιπαράθεσης. Να τον παρασύρουν δηλαδή να παραφερθεί και αυτός, ακυρώνοντας έτσι την μέχρι τώρα  παρουσία του.

Γιατί γνωρίζουν και αναγνωρίζουν πως είναι ο βασικός πυλώνας εκφοράς του αντιπολιτευτικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας και ο άνθρωπος που βάζει πλάτη στον αρχηγό του να κάνει, χωρίς απώλειες προς τα δεξιά, τα ανοίγματα του στο κέντρο.

Για να το πετύχουν αυτόν τον σκοπό, χρησιμοποιούν εν ψυχρώ προβοκάτορες. Κυριολεκτικά.

Ντόπερμαν της πολιτικής, ανθρώπους που γαυγίζουν και δεν μιλάνε, και επιδιώκουν να κάνουν ζημία στον πολιτικό τους αντίπαλο, έτσι ή αλλιώς. Να τον δαγκώσουν. Να τον ματώσουν.

Αν μεν παρασυρθεί και ξεπέσει στο επίπεδο τους, αυτό θα είναι θρίαμβος, αν παραμείνει κύριος θα έχει χάσει τις εντυπώσεις σε ένα μεγάλο μέρος του κοινού.

Τα ντόπερμαν έχουν το δικό τους ακροατήριο. Τους γουστάρουν γιατί είναι ντόπερμαν. Γιατί κραυγάζουν, γιατί χειρονομούν, γιατί ασχημονούν. Άλλωστε κάποιοι τους ψήφισαν.

Και οι τηλεπαρουσιαστές τους θωπεύουν, γιατί η εμετική παρουσία τους ανεβάζει τα νούμερα της θεαματικότητας. Υπάρχει ένα κοινό, που πρωί-πρωί του αρέσει το αίμα. Τα συμφέροντα των τηλεπαρουσιαστών και των χυδαίων υβριστών, συμπίπτουν.
Μάλιστα, οι τηλεπαρουσιαστές, όταν ανακαλύπτουν κανένα καινούργιο «ταλέντο», τρίβουν τα χέρια τους. Μεγαλώνει ο αριθμός των «συνεργατών» τους.

Ο Άδωνις, παλιά και ξύπνια καραβάνα, δεν παρασύρθηκε. Άφησε τον «συνάδελφο» του να βγάζει άναρθρες κραυγές, την στιγμή που ο οικοδεσπότης έκανε το παν για να μην χαλάσει το show.

Kαι όταν ο Άδωνις έφυγε από το στούντιο, έληξε το θέμα με ένα tweet και αμέσως μετά ασχολήθηκε με τα συνηθισμένα αντιπολιτευτικά καθήκοντα του. Δεν έδωσε συνέχεια.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες του πλήρους εκχυδαϊσμού της πολιτικής μας ζωής. Του εκτσογλανισμού της, όπως έχει συνηθίσει να λέγεται.

Ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Στην αρχή με προπηλακισμούς και λοιδορίες. Στην συνέχεια με κτυπήματα κάτω από την ζώνη, στα οποία εκπαίδευσαν συγκεκριμένους βουλευτές. Έγινε κανονική κατανομή ρόλων.

Αυτά που γίνονται και που λέγονται από τα ντόπερμαν της πολιτικής, δεν γίνονται και δεν λέγονται εν βρασμώ ψυχής. Γίνονται και λέγονται προγραμματισμένα.

Ο άλλος πήγε στο τηλεοπτικό στούντιο έχοντας την φωτογραφία της κυρίας Μανωλίδου στην τσέπη του. Πήγε για να προκαλέσει. Είχε συμπεριφορά που δεν προέκυψε από την εξέλιξη της συζήτησης.

Βέβαια, υπάρχει ο ηθικός αυτουργός για όλα αυτά. Ο Α.Τσίπρας, που με το ψευτο-κουτσαβάκικο ύφος του των αμφιθεάτρων και των καταλήψεων, εκπαιδεύει τα ντόπερμαν του.

Είναι τυχερός που απέναντι του έχει μιαν δημοκρατική αντιπολίτευση που δεν τον μιμείται. Και καλώς κάνει. Θα ήταν πολιτικό λάθος να ασχολείτο με τα πεπραγμένα της συζύγου του πρωθυπουργού.

http://www.liberal.gr/arthro/179897/apopsi/s-moumtzis/ta-ntoperman-tis-politikis.html