01 Δεκεμβρίου 2017

Κοτζιάς-Κατρούγκαλος δεν έδειξαν όλα τα έγγραφα σε Κουμουτσάκο-Λοβέρδο

To υπουργείο Εξωτερικών επισκέφθηκαν αργά το απόγευμα ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Ανδρέας Λοβέρδος και άλλοι έξι βουλευτές, προκειμένου να δουν τα απόρρητα έγγραφα της υπόθεσης της Σαουδικής Αραβίας.


Τόσο ο Γιώργος Κουμουτσάκος όσο και ο Ανδρέας Λοβέρδος μετά την επίσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλαν ότι δεν τους έδειξαν όλα τα έγγραφα.

Plus500
Οι Βουλευτές «αναγκάστηκαν» να υπογράψουν πρωτόκολλο ανάγνωσης πριν ξεκινήσουν να διαβάζουν, παρουσία διπλωματικού υπαλλήλου και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, τα απόρρητα έγγραφα για τη Σαουδική Αραβία.

Εξερχόμενος του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε:

«Ζήτησα να πληροφορηθώ τον αριθμό των σχετικών με την υπόθεση αυτή, εισερχομένων και εξερχομένων εγγράφων, όπως προκύπτει από το πρωτόκολλο. Δεν πήρα απάντηση.

Ο αμήχανος κύριος Κατρούγκαλος μου είπε απλώς ότι είναι πολλά. Μου δόθηκε πρόσβαση μόνον σε δύο τηλεγραφήματα τα οποία διάβασα και αυτό που μπορώ να πω είναι ότι τα ερωτήματα αυτής της σκοτεινής υπόθεσης όχι μόνον παραμένουν αλλά αυξάνονται και ενισχύονται. Θα ενημερώσω αναλυτικά τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο έλεγχος θα συνεχισθεί. Δεν σταματάμε εδώ».

Μετά από αυτήν την πρωτόγνωρη διαδικασία ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε εξερχόμενος του υπουργείου Εξωτερικών ότι οι διαδικασίες δείχνουν ένα καθεστώς που βρίσκεται σε φόβο και πανικό γιατί έχει αποκαλυφθεί ένα σκάνδαλο που το αφορά.  

Ακόμα, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ είπε ότι τα έγγραφα είναι σημαντικά αλλά δεν είναι όλα. Λείπει αυτό για το οποίο μίλησε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Επίσης, σημείωσε ότι ο πρέσβης της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία  είναι πάρα πολύ σοβαρός και ενημέρωνε το υπουργείο Εξωτερικών από το 2016 με απόλυτη μυστικότητα. Τίποτα δεν έκανε χωρίς να ενημερώνει το υπουργείο.

«Υπάρχει πληθώρα εγγράφων που δεν μας τα δείχνουν πρόσθεσε άλλο σημείο των δηλώσεων του στον ΣΚΑΪ ο Ανδρέας Λοβέρδος και σημείωσε ότι «από όσα είπε ο Πρωθυπουργός δεν υπάρχει ψέμα αλλά διαστροφή της ερμηνείας που έκανε πάνω σε γεγονότα.

Δηλαδή, για να θολώσει τα νερά και να κρύψει ότι η κυβέρνηση του ελέγχεται για σκάνδαλο που αφορά απόφαση του ΚΥΣΕΑ και τον ίδιο δηλαδή και τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Άμυνας και άλλους υπουργούς, είπε γεγονότα που είναι αληθή αλλά τα ερμήνευσε με έναν τρόπο που ο πολίτης δεν καταλάβαινε. Η ουσία είναι μία: οι Άραβες ήθελαν διακρατική συμφωνία και εμείς τους δίναμε τον κ. Παπαδόπουλο.

Οι Άραβες ήθελαν απ’ ευθείας συνεργασία και εμείς τους δίναμε μεσάζοντες. οι Άραβες ήθελαν γι’ αυτούς τα όπλα αλλά κανείς δεν ξέρει για που ήθελαν να τα πάνε οι μεσάζοντες. Αυτό μέρα με την ημέρα οριστικοποιείται».

Τέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για εξευτελιστική διαδικασία, ότι τα στελέχη της κυβέρνησης συμπεριφέρονται σαν να τους ανήκουν τα υπουργεία και προειδοποίησε ότι οι πιέσεις σε βάρος διπλωματών δεν θα έχουν απολύτως κανένα αποτέλεσμα. «Από το δεύτερο έγγραφο του πρέσβη είναι σαφές ότι τον άνθρωπο τον κυνηγάνε», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος.