06 Δεκεμβρίου 2017

ΝΔ: Πλειστηριασμοί και απεργίες «καίνε» την κυβέρνηση Τσίπρα

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για τη μη προστασία της μεσαίας και λαϊκής κατοικίας.

Καίριο πλήγμα στο αριστερό πρόσημο του ΣΥΡΙΖΑ επιφέρουν οι πλειστηριασμοί και οι απεργίες, σύμφωνα με την Πειραιώς. Η πολιτική κυβίστηση -κοινώς κωλοτούμπα- από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, στην αμφισβητούμενη προστασία της μεσαίας και λαϊκής κατοικίας και στην απόφαση για απεργία με πλειοψηφία 50 συν μία ψήφο, αποτελεί αντικείμενο δριμείας κριτικής. Τα πυρά δεν είναι μόνο αντιπολιτευτικά αλλά και εσωκομματικά.

Η κυβέρνηση βρίσκεται στο στόχαστρο διότι κατηγορείται ότι δεν προστατεύει με νέα ρύθμιση τη λαϊκή κατοικία ή γιατί παραχώρησε αμαχητί στην τρόικα το δικαίωμα της απεργίας προκειμένου να κλείσει την τρίτη αξιολόγηση.

Το «κεραμίδι πάνω από το κεφάλι» αποτελεί το υπογάστριο της ελληνικής κοινωνίας, όπως επισημαίνουν κομματικές πηγές. Οι σκηνές που διαδραματίζονται στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και η αγωνία των ιδιοκτητών των μεσαίων και λαϊκών κατοικιών προκαλούν πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η εκτίμηση είναι ότι αυτά τα δυο θέματα θα της στοιχίσουν περισσότερο από όλες τις άλλες δύσκολες και αντιλαϊκές αποφάσεις που πήρε στα τρία χρόνια της μνημονιακής διακυβέρνησής της.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η τρίτη αξιολόγηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη στη συνείδηση των πολιτών με την υπόθεση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, εννοώντας ότι η κυβέρνηση δεν διεκδίκησε το πράσινο φως για μια νέα ρύθμιση γιατί αυτό που προέταξε ήταν να κλείσει άρον-άρον την αξιολόγηση. Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι πρωταρχικό μέλημα της πολιτείας πρέπει να είναι η αποκάλυψη και η τιμωρία των «στρατηγικών κακοπληρωτών».

Των πονηρών που εκμεταλλεύονται το πλαίσιο προστασίας του κράτους για τους αδύναμους. Γι' αυτό καλεί την κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν «από τις βίλες στη Μύκονο και τα εξοχικά των πολλών εκατομμυρίων», όπως είπε και ο πρόεδρος της ΝΔ. Όχι από τις μικροϊδιοκτησίες των αδυνάμων. Και αν στον νόμο Κατσέλη έχουν παρεισφρήσει «στρατηγικοί κακοπληρωτές» αυτοί να εντοπιστούν.

Η «κωλοτούμπα»
Ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τότε, δήλωνε ότι «καμία εκτελεστική ή δικαστική εξουσία δεν μπορεί να καταστρατηγήσει το ιερό δικαίωμα στην απεργία» ή ότι «θα πρέπει να συμφωνήσουμε πως το δικαίωμα στην απεργία κατακτήθηκε μέσα από σκληρούς αγώνες και θυσίες. Και ας το γνωρίζουν καλά: Δεν πρόκειται να το αφαιρέσουν με μια απόφαση δικαστηρίου ή με μια πολιτική επιλογή». Σήμερα, ως πρωθυπουργός, πράττει τα αντίθετα.

Η ΝΔ όμως τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ. «Η ατολμία της κυβέρνησης να ψηφίσει ακόμη και αυτονόητες μεταρρυθμίσεις επιβεβαιώνεται από τα πήγαινε-έλα της τροπολογίας για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου» δήλωσε ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης. «Η ΝΔ όχι μόνο πιστεύει στην ανάγκη να συμμετέχει τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων στην απόφαση για να προκηρυχθεί απεργία, αλλά η εν λόγω τροπολογία είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να καταδειχτεί ποιοι πιστεύουν πραγματικά στις μεταρρυθμίσεις και ποιοι εξυπηρετούν τα πιο αναχρονιστικά συντεχνιακά συμφέροντα» τόνισε.

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα της βουλής χθες Τρίτη. «Αν έλεγα, πριν από τρία χρόνια, στον κ. Νίκο Παππά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα στέλνει τα ΜΑΤ στα Ειρηνοδικεία να δέρνουν τους πρώην συντρόφους του και να τους ψεκάζουν με χημικά για να μπορούν να γίνονται οι πλειστηριασμοί για τις τράπεζες, θα με πίστευε κανείς;» αναρωτήθηκε. Πέταξε και άλλο καρφί.

«Έκανα λάθος που όταν πήγα στο πανεπιστήμιο γράφτηκα στη ΔΑΠ ΝΔΦΚ» είπε. «Αν ήθελα να καταργηθούν οι απεργίες στην Ελλάδα, θα έπρεπε να γραφτώ στον ΣΥΡΙΖΑ. Το τι παραμύθι έχετε πουλήσει στον ελληνικό λαό, δεν λέγεται» κατέληξε.
Χριστίνα Κοραή
Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/nd-plistiriasmi-ke-apergies-kene-tin-kivernisi-tsipra