06 Δεκεμβρίου 2017

Πασοκοποταμίσιο σανό

Του Θανάση Χειμωνά

Πολύς ντόρος γίνεται τα τελευταία χρόνια με τις δημοσκοπήσεις. Ιδιαιτέρως συχνή είναι η αμφισβήτησή τους από τα κόμματα που δεν πιάνουν σε αυτές τα ποσοστά που θα προσδοκούσαν. Πρωταθλητής σε τούτο  το φαινόμενο βέβαια είναι το μόρφωμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τα στελέχη του οποίου συχνά αναπτύσσουν συνωμοσιολογικές θεωρίες για ξένα και ντόπια «κέντρα» που αγωνίζονται εδώ και επτά χρόνια να αναχαιτίσουν την προέλαση του Αλέξη και του Πάνου.
Ως «απάντηση» το κυβερνητικό στρατόπεδο εμφανίζει συχνά-πυκνά δημοσκοπικές εταιρίες δικής του επινόησης τις οποίες κανείς δεν γνώριζε ούτε θα ξανακούσει ποτέ που απλώς «αποκαθιστούν την τάξη» the SYRIZA way.

Η αλήθεια βέβαια είναι πως οι δημοσκοπήσεις –στη χώρα μας αλλά και διεθνώς- έχουν πέσει αρκετές φορές έξω προκαλώντας συζητήσεις για το κατά πόσο απεικονίζουν πλέον το δημόσιο αίσθημα.

Εγώ θα σταθώ σε μια γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων που εδώ και λίγο καιρό έχει λανσάρει έναν δικό της τρόπο καταμέτρησης των κομματικών τάσεων στη χώρα. Μιλάω για την Prorata που ξαφνικά αποφάσισε να μην διερευνά την πρόθεση ψήφου, αντικαθιστώντας την με τη λεγόμενη «δυνητική εκλογική επιρροή». Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, οι δημοσκόποι της Prorata αντί να ρωτάνε τον κόσμο τι θα ψηφίσει τον βάζουν στο τριπάκι να τους πει τι ενδέχεται να ψηφίσει κατά 50%.

Εντάξει, δημοσκόπος δεν είμαι. Ομολογώ όμως πως αδυνατώ να καταλάβω πως κάποιος μπορεί να γνωρίζει πόσο τοις εκατό έχει πιθανότητα να επιλέξει το Α ή το Β κόμμα. Και τι θα πει 50%; Γιατί όχι 40, 60, ή 69%; Εγώ ας πούμε δίνω στον εαυτό μου 8,32% να ψηφίσω στις επόμενες εκλογές Μ.Λ. ΚΚΕ Μ.Λ. Σε ποια δημοσκόπηση απαντώ;

Επίσης, η ψήφος είναι μία. Όχι ½, 1/3 ή 2/5. Όταν ψηφίζεις επιλέγεις ένα κόμμα, πάει και τελείωσε. Είναι σαν να την πέσω εγώ σε μια κοπέλα και να της πω: «Θες να πας μαζί μου κατά 50%»;
Τέσπα, η «δημοσκόπηση» αυτή χαρίζει πάντα εξωφρενικά ποσοστά στο ΠΑΣΟΚ/ ΔΗΣΥ/ Κίνημα Αλλαγής. Από τα πεντάρια και τα εξάρια των «συμβατικών» δημοσκοπήσεων το εκτοξεύει σε διψήφια νούμερα. Έτσι, στην τελευταία εκδοχή της, το ΠΑΣΟΚ/ ΔΗΣΥ/ Κίνημα Αλλαγής χτυπάει 18% προκαλώντας ενθουσιασμό στους πασοκοποταμίσιους.  Στην ίδια δημοσκόπηση βέβαια βλέπουμε το ΚΚΕ στο 14,5 και την Ένωση Κεντρώων πάνω από την Χρυσή Αυγή. Εξάλλου, στην προηγούμενη δημοσκόπηση της εταιρείας το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωνε 14% και το Ποτάμι 10%. Σήμερα και τα δύο μαζί πιάνουν μετά βίας 18%. Κάτι χάθηκε στην πρόσθεση σύντροφοι.

Συμβουλή: Αν στο  ΠΑΣΟΚ/ ΔΗΣΥ/ Κίνημα Αλλαγής θέλουν πραγματικά να δουν την επιρροή τους να αυξάνεται στην κοινωνία καλό είναι να αλλάξουν γενική εικόνα και φιλοσοφία. Να βγάλουν μπροστά νέα πρόσωπα με νέες ιδέες. Να πάψουν να ζουν στο 1981 και να ετοιμαστούν για το 2021. Αν ελπίζουν πως θα καταφέρουν κάτι πουλώντας  σανό στους ψηφοφόρους χρησιμοποιώντας  αμφισβητούμενες (τουλάχιστον) δημοσκοπικές μεθόδους καλύτερα να το ξεχάσουν. Υπάρχουν άλλοι έμποροι σανού στη χώρα, πιο έμπειροι και πιο καπάτσοι.

http://www.liberal.gr/arthro/180102/apopsi/th-cheimonas/pasokopotamisio-sano.html