06 Δεκεμβρίου 2017

«Μας απειλούν ότι θα φύγουμε από το Σένγκεν, μικρό το κακό λέω εγώ»

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Η αλαζονεία, όταν συμπορεύεται με τον απομονωτισμό, δημιουργούν ένα κατασταλτικό μείγμα για την αντίληψη του ανθρώπου. Και όταν ο άνθρωπος αυτός είναι ηγέτης μια χώρας, δεν μιλάμε μόνο για προσωπικά αυτοκαταστροφικά ένστικτα αλλά και για εθνικά επικίνδυνες καταστάσεις.


Το απίστευτο στην περίπτωσή μας είναι ότι προεκλογικά, ο Αλέξης Τσίπρας μπορούσε ως θριαμβευτής κενών πεδίων  και γητευτής άδολων ψυχών να μιλάει με άνεση για έξοδο της Ελλάδα από τη συνθήκη Σένγκεν. Η ρητορική του ήταν ντυμένη μάλιστα, με τόση αυτοπεποίθηση που δεν ήταν δυνατόν για τον μέσο Έλληνα να μην τον πιστέψει. Σου λέει, για να τα λέει αυτά ο υποψήφιος πρωθυπουργός της χώρας, κάτι θα ξέρει…

Βέβαια, αυτός ο περίφημος «μέσος Έλληνας» - που τώρα ψάχνεται να επιβιώσει- δεν μπήκε στον κόπο ποτέ να σκεφτεί τι σημαίνει έξοδος από τη Σένγκεν. Ούτε και τι σημαίνουν περιορισμοί στις μετακινήσεις, έλεγχοι, καθυστερήσεις, υποψίες και έλλειμμα εμπιστοσύνης. Γιατί ο ίδιος σπάνια ταξιδεύει, σπάνια κάνει εξαγωγές και σπάνια επωφελείται από την ελεύθερη επικοινωνία των ευρωπαϊκών χωρών. Κι ακόμα χειρότερα, σπάνια κατανοεί τα πολιτισμικά και πολιτικά οφέλη από την εξωστρέφεια των λαών.

Μπορεί ο Αλέξης να πέρασε πλέον στην περίοδο της ωριμότητας αλλά ήρθε ο καιρός που η περίφημη ηρωική ρήση του έχει αρχίσει να επιβεβαιώνεται σταδιακά. Ολοένα και περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακολουθούν το γερμανικό παράδειγμα επιβολής εξονυχιστικών ελέγχων στους επιβάτες των πτήσεων από την Ελλάδα. Μετά την Γερμανία,  και την  Ιταλία που επιβάλει δειγματοληπτικούς ελέγχους στους επιβάτες των πτήσεων από την Ελλάδα, τη σειρά παίρνει το Βέλγιο.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Γιατί ξεκίνησαν ήδη οι διαμαρτυρίες Ελλήνων επιβατών οι οποίοι υφίστανται καθυστερήσεις και ταλαιπωρούνται σε αεροδρόμια που μέχρι πρότινος, χρησιμοποιούσαν ελεύθερα.

Γιατί γίνονται όλα αυτά; Γιατί αλωνίζουν την ελληνική επικράτεια κυκλώματα πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων. Γιατί η εγκληματικότητα που προμηθεύει πλαστά έγγραφα σε παράνομους μετανάστες έχει γίνει γνωστή στους Ευρωπαίους και από χρόνια έχουν επισημανθεί τα προβλήματα. Για τα οποία βέβαια η ελληνική πολιτεία δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να τα σταματήσει. Ούτε σε επίπεδο αστυνόμευσης αλλά ούτε σε επίπεδο δικαιοσύνης.
Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, οι Γερμανοί εντόπισαν περίπου χίλιους ανθρώπους που δεν έπρεπε να βρίσκονται εκεί, πρόσφυγες ή μετανάστες που προσπάθησαν να μπουν παράνομα στη χώρα. Μόνο τις τελευταίες δέκα ημέρες, 33 άνθρωποι επιχείρησαν να εισέλθουν παρανόμως στη Γερμανία, φτάνοντας εκεί με πτήσεις από την Ελλάδα.

Θα μου πεις τώρα, τι τον νοιάζει τον Αλέξη, τι τον νοιάζει τον Κοτζιά, τον Τόσκα, τον Καμμένο  και όλο το ασκέρι των πρώην «αυτονομιστών», που γίνονται έλεγχοι και ο κόσμος ταλαιπωρείται. Ούτε οι ίδιοι θα πάθουν τίποτα που είναι εξουσία και δεν ελέγχονται ούτε οι ψηφοφόροι τους που δεν ταξιδεύουν.

Οπότε η κατάσταση φαίνεται να ξεφεύγει πια από τα όρια της ανησυχίας και να γίνεται μία δύσκολη πραγματικότητα. Μια τακτική που μπορεί να γίνει αδιέξοδη, αν συνεχίσουν να αυξάνονται οι χώρες που θα θελήσουν να μιμηθούν τους εταίρους τους και ταυτόχρονα να αποδείξουν στους πολίτες τους ότι νοιάζονται για την ασφάλειά τους.

Για άλλη μία φορά, φαίνεται πόσο μακριά από την πραγματικότητα ήταν και είναι η αντίληψη του πρωθυπουργού μας. Και πόσο μεγάλο έλλειμμα κατανόησης του σύγχρονου κόσμου υπάρχει στο μυαλό του.


http://www.liberal.gr/arthro/180160/apopsi/a-zampoukas/isonmas-apeiloun-oti-tha-fugoume-apo-to-sengken-mikro-to-kako-leo-egosin.html